Season in Review 2017: Philadelphia Phillies

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 3: Philadelphia Phillies.

ROY HALLADAY

Voordat het seizoen 2017 onder een vergrootglas kan, moet er stilgestaan worden bij de dinsdagavond omgekomen Roy Halladay. De ex-Phillies werper overleed op 40-jarige leeftijd, nadat hij betrokken raakte bij een vliegtuigongeluk. Daarover valt hier meer te lezen. Rust zacht, Doc.
Ook in Nederland waren fans van Halladay te vinden. Twitteraar @IkbenSjimmie stuurde zijn Halladay-verhaal op.

De Phillies moeten nu verder zonder Doc Halladay, die tijdens Spring Trainings een graag geziene gast-instructeur was voor de jonge pitchers in de organisatie.

TRUST THE PROCESS

De Phillies hopen een team in opkomst te zijn. Er is voor een rebuild gekozen, waarvan de afbraakfase inmiddels achter de rug is. 2017 dient dus een jaar te zijn waarin een deel van het gezaaide geoogst dient te worden. Over het proces schreef SportAmerika al in de preview op 2017, waar de Phillies dit seizoen prima aan hebben voldaan.
— SPORTAMERIKA MLB 30-IN-30 PREVIEW 2017: PHILADELPHIA PHILLIES 
Basketballer voor de 76ers, Joel Embiid, predikt al een tijdje naar de Philly achterban om te geloven in het proces. Voor de fans van honkbal in de stad moet dat geloof wel gesterkt zijn door dit seizoen. Het is in het resultaat misschien niet terug te zien, maar de fans konden hun harten vullen met pure hoop dit jaar. De Phillies eindigden met een record van 66-96, maar dat is eigenlijk slechts bijzaak.


WAT GING GOED IN 2017?


In 2008 wonnen de Phils nog de World Series, maar die tijden zijn vervlogen. Het is voor de fans, de spelers en het management duidelijk dat ze middenin een rebuild zitten. 2017 was weliswaar een achteruitgang qua record in vergelijking met 2016 (66 overwinningen in 2017 en 71 wins in 2016), maar het was het perfecte jaar om building blocks te identificeren.
Allereerst is er de financiële situatie. De Phillies zijn traditioneel een big-market team, maar nu hebben ze zelfs nog meer ruimte tot hun beschikking. Het gehele roster voor 2018 op dit moment is ofwel arbitration-eligble of pre-arbitration. De grote contracten zijn geloosd, met het ruilen van Howie Kendrick ($10 miljoen) en Jeremy Hellickson ($17,2 miljoen). Verder is het contract van werper Clay Buchholz ($13,5 miljoen) afgelopen. Het team heeft dus een minimale hoeveel geld vastzitten, terwijl de club wel degelijk als rijk beschouwd kan worden. Opties te over, dus!

DE BOUWSTENEN

Feitelijk hebben de Phillies het gehele seizoen audities kunnen houden voor de toekomst. Beginnend met de werpende bouwstenen komen we uit bij startende werper Aaron Nola en reliever Héctor Neris. Nola is inmiddels een gevestigde naam onder honkballiefhebbers, waardoor soms wel eens vergeten kan worden dat hij pas 24 jaar oud is. De rechtshandige werper liet, vooral in de tweede helft van het seizoen, met regelmaat zien dat hij kan pitchen als een ace. Opvallend is wel dat hij in eigen huis (9-5 record, 2.98 ERA, 1.04 WHIP en 111 strikeouts in 93.2 IP in 14 starts) een stuk beter presteerde dan buiten Philadelphia (3-6 record, 4.24 ERA, 1.43 WHIP en 73 strikeouts in 74.1 IP in 13 starts).
Collega-werper vanuit de bullpen is de 28-jarige Neris. Alhoewel hij ‘al’ 28 is, zal hij pas in 2019 recht hebben op een salaris via arbitrage. Hij kende wat groeipijntjes, maar wierp maar liefst 74.1 innings, waarin hij een respectabel 3.01 ERA noteerde. Neris toonde een machtige 95+ mph fastball te hebben, maar maakte vooral indruk met zijn fantastische splitter.

Bouwsteen Aaron Nola (Dale Zanine / USA TODAY Sports)

De Phillies hebben een aantal geweldige hitters aan boord en één potentiële superster. Buitenvelder Odubel Herrera kende een fantastische tweede helft van het seizoen. Hij zette een Hall of Fame-waardige slashline neer van .323/.378/.551. Dat het in het outfield wel snor zit bij de Phillies, blijkt wel uit de volgende namen, waarvan de eerste Nick Williams is. Hij maakte als rookie net iets meer dan de helft van het seizoen mee en noteerde een zeer respectabele .288/.338/.473.

RHYS LIGHTNING

Wat hebben Josh Bell, Cody Bellinger en Paul DeJong gemeen, behalve genomineerd te zijn voor Rookie of the Year in de National League? Ze knijpen zich alle drie in hun handjes dat de Phillies hebben gewacht tot 10 augustus om eerste honkman/buitenvelder Rhys Hoskins op te roepen. Alhoewel de slugger slechts 50 wedstrijden kon spelen, maakte hij een ongelooflijke indruk. Door maar liefst 18 ballen de tribunes in te slaan in zijn eerste 34 wedstrijden vestigde hij een absoluut record. Rhys “Lightning” Hoskins is hard op weg de volgende ster in de Major League te worden.

Rhys Hoskins. Volgende ster in de MLB? (Stephen Hopson / ICON Sportwire)


WAT GING FOUT IN 2017?


De Phillies verloren dit jaar vijf wedstrijden meer dan in 2016, maar daaraan wordt eigenlijk weinig waarde gehecht. De club verzekerde zichzelf van de derde keuze in de aankomende MLB Draft en dat is wat telt. Op wie kunnen de Phillies niet bouwen de komende jaren?
Startende werper Vince Velasquez werd hoog aangeschreven, maar heeft zichzelf en het team het afgelopen jaar geen dienst bewezen. Zijn strikeout-potentieel werd duidelijk in 2016; hij stuurde 152 slagmensen met drie slag terug naar de dug-out (131 IP). Weliswaar enigszins geplaagd door blessures presteerde hij matig in 2017 (5.13 ERA met slechts 68 strikeouts in 72 IP).
Daarnaast vielen de corner infielders zwaar tegen. Eerste honkman Tommy Joseph verzamelde een .240/.289/.432 slashline na een veelbelovend 2016. Collega aan de andere kant van de diamond, Maikel Franco, zal in 2018 hard moeten werken om niet volledig afgeschreven te worden. .230/.281/.409? Dat is niet goed genoeg.

Ook Phillie Phanatic kan het soms niet aanzien. (Bill Streicher / USA TODAY Sports)


WAT BRENGT 2018?


De Phillies hebben afscheid genomen van skipper Pete Mackanin. Zijn plekje is vergeven aan de van de Dodgers overgekomen Gabe Kapler. Hij dient de rebuild in goede banen te leiden, want Philly begint de rebuild zat te raken. Hun tijd moet zo langzamerhand gaan aanbreken, immers.
De beslissing om er voor te gaan ligt nu bij de Front Office. Gaan we nu? Een aantal aantrekkelijke opties als Yu Darvish en Jake Arrieta doen de ronde in Philadelphia. Is dit het moment om ervoor te gaan? Wachten ze nog een jaartje? De Phillies tellen weer mee, de rest van de MLB kijkt mee.

(Top photo: Eric Hartline / USA SPORTS Today)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen