San Francisco Giants als eerste team naar play-offs

Afgelopen nacht hebben de San Francisco Giants zich tot ieders verrassing als eerste team in MLB geplaatst voor de play-offs. Op Oracle Park verzekerden de Giants zich met een 9-1 overwinning voor het eerst sinds 2016 weer van postseason honkbal. Het was tevens de achtste overwinning op rij voor de ploeg van manager Gabe Kapler.

Als je aan het begin van het seizoen een plekje voor de San Francisco Giants had ingeruimd in het play-off bracket, dan had zelfs de doorgewinterde Giants-fan je vriendelijk verzocht toch nog een tweede keer het schema in te vullen. Ook wij, bij SportAmerika, voorspelden een derde plek in de divisie, achter de sterker geachte Dodgers en Padres. Vijf maanden later verzekerden The Boys from the Bay zich echter als eerste team in MLB voor het postseason. De laatste keer dat Los Gigantos zich als eerste team voor de play-offs was in 1987. Bovendien plaatsten ze zich nooit eerder zo vroeg in het seizoen voor het postseason.

OP KOERS VOOR DIVISIETITEL

Met een .653 winstpercentage staan de Giants fier aan kop in de National League West. De strijd om de divisie is echter nog lang niet beslist. De LA Dodgers doen wat er van ze verwacht wordt, winnen. Het verschil tussen de Giants en de Dodgers is op dit moment 2,5 wedstrijd. Het sterrenensemble van manager Dave Roberts staat met .634 op een tweede plaats in de National League. Met +16.5 wedstrijd voorsprong op de Wild Card plaatsen is het een kwestie van tijd voordat ook zij in het play-off bracket genoteerd worden. Mochten de Giants de divisietitel winnen, zou dit de eerste divisiewinst sinds 2012 zijn. Dat was tevens een jaar waarin de club uiteindelijk de World Series won.

IJZERSTERK SEIZOEN TOT NU TOE

Met het beste record van MLB is het niet verrassend dat The Orange & Black in vele klassementen in de top vijf zijn terug te vinden.

Aanvallend hebben de Giants de zaken keurig op orde en zijn ze dit seizoen uitgegroeid tot een ware homerunmachine. Met een totaal van 217 bezetten ze — achter de Toronto Blue Jays — de tweede plaats in het MLB-klassement. Ook met 1202 hits (vijfde), .768 OPS (vierde) en +182 run differential (derde) staan de Giants in de top vijf van MLB.

Op pitchinggebied zijn de Giants dit seizoen ook goed bezig. Met een 3.26 ERA bezetten ze na de Dodgers (2.94) de tweede plaats in MLB. Hun 3.32 K/BB ratio, 530 runs tegen en een 1.13 WHIP zijn eveneens goed voor een tweede plaats in het MLB-klassement. Bovendien hebben ze tot nu toe met 15.68 pitches per inning het minste aantal in MLB nodig gehad.

In de rotatie is Kevin Gausman bezig aan zijn beste seizoen ooit in de Majors. Met een 2.65 ERA bezet hij op dit moment de vijfde plaats in de National League. De 30-jarige Amerikaan heeft ook voor het eerst de grens van 200 strikeouts gepasseerd (201) en mocht ook in juli voor het eerst in zijn carrière op de heuvel plaats nemen tijdens de All-Star Game. De werper van twee immaculate innings (negen pitches, drie strikeouts, red.) in zijn carrière werd in mei verkozen tot National League Pitcher of the Month.

UP NEXT

Het resterende programma van de Giants is allerminst eenvoudig te noemen. Van de achttien resterende wedstrijden zijn de San Diego Padres nog negenmaal de tegenstander. Verder staat er nog een drieluik met National League East lijstaanvoerder Atlanta Braves op het programma. Het is dus prettig dat de club zich geen zorgen hoeft te maken over het winnen of verliezen van een paar duels. De overige wedstrijden zijn respectievelijk tegen de Arizona Diamondbacks en de Colorado Rockies. Of dit voldoende zal zijn voor de divisietitel zal de tijd uitwijzen. Feit is dat het huidige seizoen nu al geslaagd is aan de westkust van Amerika. maar de honger is nog lang niet gestild.

Coverfoto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen