Rivera, Halladay, Martinez en Mussina naar Hall of Fame


De Baseball Writers Association of America (BBWAA) heeft afgelopen nacht vier nieuwe Hall of Famers aangewezen. Na het wekenlange binnendruppelen en bijhouden van stembiljetten (monnikenwerk van het team van @NotMrTibbs op Twitter) konden Mariano Rivera, Edgar Martinez, Mike Mussina en Roy Halladay (†) zich officieel bij baseball’s beste ooit voegen.

RIVERA UNANIEM

Het grootste nieuws van de avond kwam met de mededeling dat Mariano ‘Mo’ Rivera de eerste speler in de geschiedenis van het honkbal is die unaniem verkozen is tot Hall of Famer. 425 van de 428 verstuurde stemformulieren hadden de legendarische closer aangevinkt; drie stemmers (onder wie ESPN’s Jeff Passan) onthielden zich van stemming.
Het feit dat een reliever unaniem de Hall ingestemd wordt, maar spelers als Griffey Jr., Maddux, Nolan Ryan, Cal Ripken Jr., Ted Williams en Willie Mays dit niet voor elkaar kregen, zorgt in de Amerikaanse honkbalwereld nog wel voor stevige discussies. Enige hypocrisie of east-coast-bias kan de writers die jarenlang riepen ‘nooit iemand unaniem de Hall in te stemmen’ dan ook ontzegd worden.
Los daarvan is Rivera’s uitverkiezing, als all-time leading save-getter, meer dan terecht. Als gezicht van zijn positie vertrekt de ooit als non-prospect bij de Yankees naar binnen gewandelde Panamees naar Cooperstown, New York, waar hij als laatste speler ooit met rugnummer 42 zal worden vereeuwigd.

GERECHTIGHEID VOOR MARTINEZ, MUSSINA

Minder baanbrekend, maar net zo terecht als Rivera, hebben ook aangewezen slagman Edgar Martinez en werper Mike Mussina (eindelijk) hun plekje in de eeuwige honkbalkerk verdiend. Martinez zette in zijn laatste jaar op de ballot voldoende stemmen om in een positief resultaat, waardoor hij de eerste full-time DH wordt die de Hall ingestemd is. Zijn verkiezing maakt ruim baan voor David Ortiz, die de volgende aangewezen slagman zou moeten worden die een plakkaat in de Hall krijgt.
Het is eigenlijk een farce dat Martinez 10 jaar heeft moeten wachten op uitverkiezing. Hij is één van slechts 10 spelers in MLB history met 300 homeruns of meer, 500 tweehonkslagen of meer, meer dan 1.000 vrije lopen, een slaggemiddelde van tenminste .300 en een on-base percentage van tenminste .400.


Ook Mike Mussina bereikte eindelijk de verdiende drempel. De werper, nooit een superster, stond bekend als één van de meeste consistente werpers uit zijn tijd; een tijd die overigens werd gedomineerd door dopers, waar Mussina zich ver van hield. Zijn 82.9 bWAR plaatst Mussina hoger op de all-time pitcherslijst dan bijvoorbeeld Nolan Ryan en Tom Glavine, beiden lid van de Hall of Fame. Mussina heeft aangegeven nog even te willen nadenken over de pet waarmee hij de Hall ingaat: Baltimore Orioles of New York Yankees.

HALLADAY POSTUUM

Roy Halladay’s verkiezing stond ook van tevoren al redelijk vast. De in 2017 bij een vliegtuigongeluk omgekomen werper werd pas de zesde speler in de geschiedenis die postuum de Hall of Fame is ingestemd. Christy Mathewson, Willie Keeler, Herb Pennock, Harry Heilman en Rabbit Maranville gingen ‘Doc’ voor, terwijl Lou Gehrig en Roberto Clemente na hun dood dankzij speciaal uitgeschreven verkiezingen in de Hall werden toegelaten. Zij vallen in een aparte categorie.
Over Halladay’s carrière is veel te zeggen, maar één ding is duidelijk: de grote werper heeft terecht een plek in Cooperstown verdiend.

GEEN WINST VOOR DOPERS

Na jaren van gestage stijging, lijkt dit jaar vroegtijdig het doek te zijn gevallen voor de bekendste producten van de steroïdegeneratie: Roger Clemens en Barry Bonds. Beide gevallen sterren blijven dit jaar hangen op 59.5% (Clemens) en 59.1% (Bonds), een stijging van slechts 3%. Met nog slechts drie jaar resterend op hun ballot, zal een dergelijke jaarlijkse stijging het tweetal ruimschoots onder de benodigde 75% houden.
Ook hier begint toch enige hypocrisie richting het BBWAA-schrijverskorps de kop op te steken. Van de 232 openbaar gemaakte stembiljetten stemde 71,1% voor Clemens en 70,6% voor Bonds. Van de 193 schrijvers wiens biljetten, door hun eigen keuze, privé zijn gebleven, stemde dus slechts 45,6 percent voor Clemens en 45,1% voor Bonds.
Stevig verdienen met het jarenlang verslag doen van de buitenaardse prestaties van de spelers, ze naar de top van Olympus schrijven ter meerdere eer en glorie van de sport en je eigen werk als sportjournalist, maar als puntje bij paaltje komt, doen alsof de hele steroïdegeneratie nooit bestaan heeft… Ok.

2020 BELANGRIJK VOOR WALKER, McGRIFF NAAR TODAY’S ERA COMMITTEE

Met de verkiezing van 2019 in de boeken, begint het kijken naar 2020 en (voor Fred McGriff) zelfs naar 2021. De eerstehonkman haalde dit jaar opnieuw de 75% niet en moet nu hopen op een verkiezing via de achterdeur van de Today’s Game Era Committee, die in 2021 opnieuw bij elkaar komt.
Wat betreft 2020 is de lijst — in tegenstelling tot de laatste jaren — redelijk minimaal. Er zijn dus mogelijkheden voor terugkerende spelers om een grote sprong te maken. Voor niemand zal die sprong belangrijker zijn dan voor Larry Walker, die volgend jaar zijn laatste jaar op de ballot ingaat.
In navolging van Rivera, zal Yankees-teamgenoot Derek Jeter in 2020 naar alle waarschijnlijkheid ook unaniem de Hall of Fame worden ingestemd. Het gat achter Jeter is echter groot, want echte sterren komen er niet bij. Dit betekent dat er kansen liggen voor bijvoorbeeld Larry Walker, die dit jaar al een enorme sprong maakte (van 34,1% naar 54,6%). Vergeleken met Edgar Martinez, die dit jaar 51% van de ‘nee-stemmers’ uit 2018 omzette in ‘ja-stemmers’, hoeft Walker slechts 45% van die groep van gedachten te laten veranderen.
Dit kan overigens nog best lastig blijken, omdat ook Walker enorm te lijden heeft onder de privéstemmers. Het verschil tussen de openbare biljetten en de geheime biljetten is gigantisch. De outfielder verscheen op maar liefst 66% van de bekende lijsten, terwijl hij uiteindelijk dus op slechts 54,6% van het totaal uitkwam. Het lijkt dat de journalisten die hun biljet geheim houden inmiddels weten dat ze een enorme lading kritiek te verstouwen zouden hebben voor het weglaten van Walker.

ANDRUW

Ook voor Curaçaoënaar Andruw Jones zou het uitblijven van een nieuwe lading sterren gunstig kunnen werken. Hij sloot dit jaar de rij met 7,5%, maar zijn verkiezingscampagne begint al vrij kort in zijn stembiljetcarrière ‘Raines/Martinez/Walker’-achtige volgers te krijgen.
Andere sprongen zijn te verwachten voor Scott Rolen, Omar Vizquel en Todd Helton. De stagnatie rond spelers als Gary Sheffield en Manny Ramirez blijft gekoppeld aan het aantal stemmers dat bereid is steroïdegebruikers te vergeven voor hun zonden. Curt Schilling loopt keer op keer tegen de ‘personality-clausule’ aan. De werper gooide Hall of Fame-waardige statistieken bij elkaar, maar zijn aanhoudende racistische tirades in de media weerhouden hem ervan voorlopig de cut te halen.

TOTAALPLAATJE

De totale lijst met resultaten staat hieronder. De spelers onder de streep behaalden niet de benodigde 5% van de stemmen om volgend jaar terug te keren op de stembiljetten.

 • Mariano Rivera – 425 (100%) – HALL OF FAME
 • Roy Halladay – 363 (85.4%) – HALL OF FAME
 • Edgar Martinez – 363 (85.4%) – HALL OF FAME
 • Mike Mussina – 326 (76.7%) – HALL OF FAME
 • Curt Schilling– 259 (60.9%)
 • Roger Clemens – 253 (59.5%)
 • Barry Bonds– 251 (59.1%)
 • Larry Walker – 232 (54.6%)
 • Omar Vizquel – 182 (42.8%)
 • Fred McGriff – 169 (39.8%) – LAATSTE JAAR; IN 2020 NIET VERKIESBAAR
 • Manny Ramirez – 97 (22.8%)
 • Jeff Kent – 77 (18.1%)
 • Scott Rolen –73 (17.2%)
 • Billy Wagner – 71 (16.7%)
 • Todd Helton – 70 (16.5%)
 • Gary Sheffield – 58 (13.6%)
 • Andy Pettitte – 42 (9.9%)
 • Sammy Sosa – 36 (8.5%)
 • Andruw Jones – 32 (7.5%)

————————————

 • Michael Young – 9 (2.1%)
 • Lance Berkman – 5 (1.2%)
 • Miguel Tejada –5 (1.2%)
 • Roy Oswalt – 4 (0.9%)
 • Placido Polanco –2 (0.5%)
 • Rick Ankiel, Jason Bay, Freddy Garcia, Jon Garland, Travis Hafner, Ted Lilly, Derek Lowe, Darren Oliver, Juan Pierre, Vernon Wells en Kevin Youkilis ontvingen geen enkele stem (0%).

Coverfoto: CBS Sports Graphic

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen