Prospect Watch: Cincinnati Reds

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Voor alle 30 Major League-teams maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. De NL Central is onze één-na-laatste halte.

AFLEVERING 22: CINCINNATI REDS

REDSX1

Droogte doorbroken

Tussen 2010 en 2013 behoorde de Cincinnati Reds tot de crème de la crème van de National League Central. Na sinds 1995 geen enkele keer de play-off te hebben gehaald, wonnen de Reds in 2010 en 2012 met speels gemak de divisie. In 2013 haalde de club de Wild Card-wedstrijd, die met 6-2 verloren ging.
De play-offs zelf liepen op weinig uit in Cincinnati, maar met spelers als Joey Votto, Scott Rolen, Yonder AlonsoDevin MesoracoMike Leake, Johnny Cueto, Edinson VolquezBrandon PhilipsJay BruceHomer Bailey, Aroldis Chapman en Todd Frazier onder (langdurig) contract, leek een periode van rijkdom aan te breken voor Reds-fans.

De Reds in goede tijden, met onder andere Scott Rolen, Joey Votto, Mike Leake, Bronson Arroyo, Johnny Cueto, Drew Stubbs en Todd Frazier (BleacherReport)
De Reds in goede tijden, met o.a. Scott Rolen (#27), Joey Votto (#19), Mike Leake (#44), Bronson Arroyo, Johnny Cueto (met windbreaker), Drew Stubbs (#6), Todd Frazier en Jay Bruce (BleacherReport)

Instorten

De boel stortte na 2013 echter in elkaar. Rolen ging met pensioen, Alonso en Leake werden verkocht, Bailey raakte in 2014, 2015 en 2016 geblesseerd en Mesoraco bleek ook over een moeizaam onderstel te beschikken. De Front Office, onder leiding van Walt Jocketty, was geen moment in staat de sterren Votto, Chapman, Bruce en Frazier te voorzien van een voldoende ondersteunende cast.

De Reds konden Joey Votto lang niet altijd van voldoende hulp voorzien (Jonathan Daniel/Getty Images)
De Reds konden Joey Votto lang niet altijd van voldoende hulp voorzien (Jonathan Daniel/Getty Images)

In 2015 ging het roer om en begon de afbraak. Vlak voor de Trade Deadline vertrokken Cueto en Leake naar Kansas City en San Franscisco. Na afloop van het seizoen was het ook de beurt aan Todd Frazier, die aan de White Sox werd verkocht. Augustus 2016 markeerde het einde van Jay Bruce‘ Reds-carrière; hij werd een New York Met.

Opbouwen

Met een frisse lading aan jonge prospects is de rebuild in Cincinatti nu in volle gang. Hoewel niet alle trades even goed uit lijken te pakken (de Reds kwamen met afstand als slechtste uit de drie-team-trade van Frazier), zijn er ook voldoende aanknopingspunten voor Cincy. Zo zijn er interessante spelers binnengehaald in andere trades en draften de Reds over het algemeen uitstekend. Relevantie in de NL Central lijkt, ondanks de recente en toekomstige dominantie van de Cardinals, Pirates en Cubs, dichterbij dan voorheen.
Eerder tijdens dit off-season analyseerde SportAmerika de Major League-staat van de Reds al uitgebreider. Nu is het de beurt aan de Minors. Heeft Cincy’s rebuild een uitwerking op de jeugdopleiding?


Prospect Top 3

Nr. 1: Nick Senzel (3B)

Het Reds-systeem liep voor dit jaar niet bepaald over van talent. Om die reden schiet 2016 Draftproduct Nick Senzel als een pijl naar plek 1 op deze lijst.

Nick Senzel (Sean Flynn/MiLB.com)
Nick Senzel (Sean Flynn/MiLB.com)

Dat betekent overigens niet dat Senzel de eerste plek niet verdient. Wanneer je als tweede overall wordt gekozen in de Draft, verdien je de bovenste plek op deze Cincinnati-lijst.
Vlak voor de draft keken we in onze Draft Preview ook al even wat dieper naar Senzel.

Senzel wordt over het algemeen gezien als de meest ‘complete’ slagman in de draft. Hij maakt een geweldig collegeseizoen door en lijkt op het juiste moment te pieken. De derde honkman profileert zichzelf op dit moment als een doubles machine, met de potentie om zijn line-drives om te toveren in homeruns als hij iets ouder wordt.
Met een goede infielderslengte (1.85m) en het gewichtsprofiel van een power hitter (90 kg), ligt het in de lijn der verwachting dat de Reds in hem de opvolger van de in de winter verkochte Todd Frazier zien.

Wegens het gebrek aan positiespelers in de Minors, was het voor Cincinnati een logische keuze om voor de beste slagman in de Draft te kiezen.

De infielder uit Atlanta speelde zijn college-honkbal voor de University of Tennessee. Bij de Volunteers speelde hij drie jaar onder Team USA Honkbalweekcoach Dave Serrano en werd hij elk seizoen beter. Na een prima eerste twee jaar in Tennessee, brak Senzel in zijn laatste jaar door. Hij sloeg .352/.456/.567 met 25 doubles, 8 homeruns en 25 steals in 210 slagbeurten (57 wedstrijden). Met het college-seizoen achter de rug, werd Senzel gedraft en begon zijn profcarrière.

Minors

Senzel kreeg 210 slagbeurten met de Single-A Dayton Dragons, waarin hij .329/.415/.567 sloeg. Met 23 doubles, 3 triples, 7 homeruns en 15 steals toonde de derde honkman zijn all-round talent. Hij is op de weg naar sterrendom. Volgend seizoen schuift hij naar Single-A (Adv.) Daytona, voordat hij Double-A aandoet.

Nr. 2: Amir Garrett (LHP)

Linkhandige werper Amir Garrett werd in 2011 pas in de 22e ronde gedraft. Inmiddels heeft hij zichzelf omhooggewerkt naar Triple-A, domineerde hij in de Futures Game in 2016 en is hij één van Cincinnati’s top (pitching) prospects.

Amir Garrett (Joe Robbins/Getty Images)
Amir Garrett (Joe Robbins/Getty Images)

Garrett is, naast een goede honkballer, ook een begenadigd basketballer. De two-sport athlete speelde van 2011 tot 2014 basketball bij St. Johns in New York City, maar besloot in 2014 zich full-time op het honkbal te storten. Sindsdien zit zijn carrière in een stroomversnelling.
In 2016 startte Garrett het jaar in Double-A Pensacola, waar hij gedurende 12 starts ongenaakbaar was. In 77 innings gooide de lefty 78 keer drie slag, 28 keer vier wijd, beperkte hij zijn ERA tot 1.75 en hield hij zijn tegenstanders onder de Mendoza-lijn (.185). Een promotie naar Triple-A Louisville kon niet uitblijven.

Promotie

Toen Cody Reed zijn Major League-debuut mocht maken, was Garrett de aangewezen persoon om zijn plek in Louisville over te nemen. De werper uit Nevada deed het naar behoren in Triple-A, hoewel de strikeouts iets wegzakten (54 in 68 innings) en zijn ERA wat omhoog ging (3.46).

Qua stuff doet Garrett niet onder voor de betere pitching prospects in de Minors. Zijn fastball schommelt in de mid-90’s en zijn slider breekt fel en laat. Deze tweede pitch moet nog wel wat constanter worden. Zijn change-up is matig en mag eigenlijk niet meetellen als een echte pitch.
Desondanks ligt de lefty mooi op schema om komend seizoen zijn Major League-debuut te maken. Hij start het seizoen in Triple-A, maar zodra er een starter in Cincinnati nodig is, zal Garrett de aangewezen persoon zijn.

Nr. 3: Cody Reed (LHP)

Linkhandige starter Cody Reed is niet afkomstig uit de eigen Draft/opleiding van de Reds. De lange werper uit Horn Lake (Mississippi) werd in 2015 door de Royals naar Cincinnati gestuurd in ruil voor Johnny Cueto. Reed maakte het seizoen in 2015 af in Double-A, waar hij domineerde.
In 2016 begon Reed het seizoen dan ook in Triple-A, met de sticker “Break Glass in Case of Emergency”. Hij zou de eerste werper in de Majors zijn, mocht de nood aan de man komen. In Louisville vervolgde Reed zijn uitstekende carrière in de Reds-organisatie, met 65 strikeouts in 73 innings (3.08 ERA).

Cody Reed ( Patrick L. Pfister)
Cody Reed (Patrick L. Pfister)

Op 18 juni 2016 maakte Reed zijn Major League-debuut. Tegen de Houston Astros gooide de lefty vrij behoorlijk: 7 innings, 9 strikeouts, 2 homeruns, 3 walks, 4 earned runs. De Astros wonnen, Reed verdiende een no-decision.
Zijn debuut was gelijk één van de betere wedstrijden die Reed voor de Reds zou gooien. Hij werd in zijn overige 9 starts in de Majors volledig aan stukken gebeukt door de oppositie. Op 14 augustus trad hij voor het laatst op in de Majors, in een reliefbeurt tegen de Milwaukee Brewers. Na afloop van het duel (en van Reed’s seizoen) stond de teller op 47.2 innings, 67 honkslagen tegen, 47 punten tegen (39 verdiend), 12 homeruns tegen en een ERA van 7.36.

Betere tijden?

Reed is natuurlijk beter dan de Major League-statline doet vermoeden. Zijn 93-96 mph fastball en bijtende slider zijn van dusdanig hoog niveau dat een carrière in de Majors geen verrassing zou moeten zijn. Reed probeerde in 2016 echter zijn fastball teveel te mikken, waardoor de snelheid uit de pitch verdween en hij met regelmaat harde hits tegenkreeg. Op het moment dat Reed vrijer gaat gooien, lijkt er geen twijfel mogelijk dat hij een succesvolle Major Leaguer wordt. Hij gaat Spring Training in met de mogelijkheid een plek in de rotation af te dwingen.


Nr. 4 – 10

4. Jesse Winker (OF)
In 2016: Triple-A Louisville
Leeftijd: 23

In eerste instantie stond Jesse Winker een fractie lager op deze lijst. Met de komst van Castillo en dankzij informatie uit het Reds-kamp, schuift hij toch op naar plek vier. In Cincinnati zijn ze dusdanig gecharmeerd van de outfielder, dat hij afgelopen winter toegevoegd werd aan de 40-man roster.
Winker is een bovengemiddelde slagman, die waarschijnlijk altijd een hoog slaggemiddelde zal weten te presteren. In 2016, met Triple-A Louisville, sloeg de outfielder .303/.397/.384. Aan die triple-slash valt vooral het derde nummer (slugging %) op; waar is de power?

Jesse Winker (Rob Tringali/Getty Images)
Jesse Winker (Rob Tringali/Getty Images)

Winker sloeg in 2016 slechts 3 homeruns in Triple-A (380 slagbeurten), wat alles te maken lijkt te hebben met polsproblemen. De Floridiaan brak het gewricht in 2015 en kneusde het in 2016. Wanneer hij weer helemaal fit is, lijken 25 homeruns per seizoen niet uit te sluiten. Winker is een ontwikkelde slagman, die over niet al te lange tijd een plek in het outfield van Great American Ballpark zal hebben. Waarschijnlijk al in de loop van 2017.

5. Luis Castillo
In 2016: Single-A (Adv.) (Miami Marlins) & Double-A Jacksonville (Miami Marlins)
Leeftijd: 24

Luis Castillo is eerder dit jaar al eens langsgekomen in de Prospect Watch. Hij speelde tot voor kort namelijk in het Minor League-systeem van de Marlins. De club uit Miami verscheepte hem echter naar Cincinnati in ruil voor Dan Straily. Castillo stond in het zwakke Marlins-systeem tweede, maar de Reds zitten wat zwaarder in hun prospects. De Dominicaanse werper staat hier dus vijfde, hoewel hij en Stephenson eigenlijk 5A en 5B zijn.
Uit Castillo’s eerdere scouting report halen we het volgende:

De Dominicaan heeft een snelle arm en heeft genoeg kracht opgebouwd om zo nu en dan de 101 mph te halen met zijn fastball. Ook zijn slider en zijn change-up tonen voldoende aanknopingspunten dat Castillo uiteindelijk over drie plus-pitches zal kunnen beschikken.
In 2016 gooide Castillo overwegend in Single-A (Adv.), voor de Jupiter Hammerheads. In 118 innings gooide hij 91 keer drie slag, 18 keer vier wijd en kreeg hij slechts 2 homeruns tegen. Met een ERA van 2.07 op zak vertrok hij aan het einde van het seizoen naar Double-A Jacksonville, waar hij ook nog 14 innings gooide: 12 strikeouts, 7 walks, 3.86 ERA.

Komend seizoen mag de talentvolle rechsthander in Double-A beginnen, waarna een pad naar Triple-A open ligt.

6. Robert Stephenson (RHP)
In 2016: Triple-A Louisville
Leeftijd: 23

Zoals gezegd is Robert Stephenson eigenlijk gedeeld vijfde met Castillo. Laatstgenoemde krijgt echter het voordeel van een treetje hoger, vanwege het feit dat hij al enige jaren een stijgende lijn vasthoudt, terwijl Stephenson’s ontwikkeling is gestagneerd of zelfs terugloopt.
Toen Stephenson in 2011 (1e ronde) werd gedraft, wezen alle pijlen nog omhoog. Een power fastball, een plus curveball en aanleg voor een change-up gaven hem voldoende materiaal om snel de Minor League-ladder te beklimmen. Niets is echter minder waar gebleken. Het kostte de Californiaan 5 jaar om zijn Major League-debuut te maken en onderweg verloor hij meerdere mijl per uur van zijn ooit zo indrukwekkende fastball.

Robert Stephenson ( Tony Gutierrez/Associated Press)
Robert Stephenson (Tony Gutierrez/Associated Press)

Met minder dan een strikeout per inning en een ERA in de 4.40 in Triple-A, lijkt Stephenson in niets klaar voor de Majors. Ook in zijn 8 starts voor Cincinnati kwam hij niet uit de verf: 6.08 ERA in 37 innings (31 strikeouts). 2017 wordt een make-or-break-jaar voor de voormalig top prospect. Cincinnati or bust.

7. Taylor Trammell (OF)
In 2016: Rookie League Billings
Leeftijd: 19

Outfielder Taylor Trammell is de jongste speler in Cincinnati’s top 10. Hij werd afgelopen seizoen gedraft en de Reds moesten stevig in de buidel tasten om hem te kunnen contracteren. Trammell’s belofte aan Georgia Tech kostte Cincinnati $3.2 miljoen, maar de club denkt dat de jonge outfielder dit waard is.
Trammell bracht 228 slagbeurten door in Rookie League, waar hij .303/.374/.421 sloeg. Zijn sterkste kant is echter zijn snelheid; hij stal 24 honken en krijgt voor speed een 70 (uit 80) op de scoutschaal. Hij heeft bovengemiddelde hand-oog-coördinatie en is een line-drive-machine. Mogelijk zal hij deze line-drives in de toekomst in homeruns weten om te zetten, maar een sterker bovenlijf zal mogelijk ten koste gaan van zijn snelheid.
De Reds zien het wel zitten in Trammell, dus een stap naar Single-A Dayton in 2017 lijkt voor de hand te liggen. Dit is een speler om in de gaten te houden, want zijn ontwikkeling zou wel eens heel snel kunnen gaan.

8. Tyler Mahle (RHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Daytona & Double-A Pensacola
Leeftijd: 22

Tyler Mahle was een 7e ronde-selectie in 2013, die een gestage ontwikkeling heeft doorgemaakt in zijn Minor League-carrière. Hij splitte zijn seizoen tussen Daytona en Pensacola, waarbij hij vooral met het Double-A-niveau wat moeite leek te hebben.
Na 13 starts in Single-A (Adv.) stonden er een 2.50 ERA, 0.97 WHIP, 76 strikeouts, 6 homeruns en 17 walks in 79.1 innings op de achterkant van zijn honkbalplaatje. De Reds promoveerden hem naar Double-A, waar hij 71.1 innings gooide. In Double-A wisten slagmensen makkelijker contact te maken met Mahle’s 95 mph fastball en zijn overige drie pitches (4.92 ERA, 12 homeruns, 65 strikeouts, 20 walks), dus daar is nog wat werk te doen voor de 22-jarige.

Tyler Mahle (MLB.com)
Tyler Mahle (MLB.com)

In 2017 start Mahle in Double-A, om voort te borduren op zijn ontwikkeling van 2016. Triple-A hangt af van zijn seizoensverloop, maar is op dit moment nog wat ver weg.

9. Aristides Aquino (OF)
In 2016: Single-A (Adv.) Daytona
Leeftijd: 22

Na een matig seizoen in Rookie League Billings in 2015, was er Aquino alles aan gelegen in 2016 te laten zijn dat zijn toolsy projecties geen onzin waren. De 22-jarige Dominicaan deed dan ook precies wat hij moest doen en maakte een uitstekend seizoen door in Single-A (Adv.) Daytona.
Aan het eind van het seizoen stond Aquino tweede in de Florida State League in homeruns (23) en slugging % (.531). Daarnaast sloeg de Dominicaanse outfielder 26 doubles en 12 triples en stal hij 24 honken. Deze sprong vooruit had hij vooral te danken aan het onder controle krijgen van zijn (drukke) swing. Aquino beweegt zijn handen veel in de batters box. In het verleden zorgde dit ervoor dat zijn swings wat ongecontroleerd werden, maar in 2016 sloeg hij veel meer level.

Aristides Aquino (Twitter)
Aristides Aquino (Twitter)

Met een strikeoutpercentage dat altijd tussen de 20 en 25% zal blijven hangen, is Aquino wel een speler met wat risico’s. Het hangt er dus vanaf hoe hij zich op hogere niveaus weet te profileren. De potentie is echter hoog (categorie: impact), dus de stap naar Double-A Pensacola in 2017 gaat zijn verhaal verder vertellen.

10. Vladimir Gutierrez (RHP)
In 2016: –
Leeftijd: 21

Vladimir Gutierrez is mogelijk één van de laatste ‘betere’ Cubaanse pitchers die de sprong naar de VS gewaagd hebben. De Cubaanse Serie Nacional loopt al jaren leeg en er wordt weinig van onderaf bijgevuld. Gutierrez zag aankomen dat de interesse wat afnam en verliet Cuba in februari 2015.
Zijn showcases voor Major League-organisaties verliepen alles behalve goed. Zijn curveball, voorheen de beste in Cuba, verdween naar de achtergrond ten faveure van een slider, wat weinig teams echt beviel. Het duurde tot augustus 2016 voordat een team de gok wilde wagen. Cincinnati contracteerde de righty voor $4.75 miljoen.
Inmiddels heeft Gutierrez besloten de curve weer terug te brengen, wat zijn 93-96 mph fastball goed complementeert. Zijn change-up is in opbouw, maar zoals het er nu uitziet heeft Gutierrez mid-rotation-mogelijkheden. In 2017 is Single-A Daytona zijn eerste aanraking met profhonkbal.

Conclusie

De Reds hebben een vrij aardig Minor League-systeem weten op te bouwen. Hoewel niet alle keuzes even logisch leken (Frazier verkopen voor een vrij nietszeggend pakketje Minor Leaguers schiet in de gedachte), hebben de Reds behoorlijk goed gedraft. Veel wedstrijden verliezen is niet erg, maar je moet wel iets met de positieve zaken die daaruit komen weten te doen. Voorlopig lijken de Reds voornamelijk over een prima high school/college-scoutingprogramma te beschikken.
Het recente verkopen van Straily voor meerdere goede prospects, onder wie Castillo, is een teken aan de wand: de Reds zijn nog niet klaar met rebuild nummer 2. 2017 lijkt dan ook wederom een moeilijk jaar te worden voor Cincinnati-fans. De club lijkt echter niet ver meer verwijderd van een wederopstanding.

Remember the names

Rookie Davis (RHP), Chris Okey (C), Alfredo Rodriguez (SS), Keury Mella (RHP), T.J. Friedl (OF), Max Wotell (LHP), Nick Hanson (RHP).

Met dank aan SportAmerika-redacteur en Reds-specialist Lionel Stute voor zijn kennis van Cincinnati’s Minor Leagues.
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Washington Nationals
Atlanta Braves
Philadelphia Phillies

AL EAST

Tampa Bay Rays
Toronto Blue Jays
Baltimore Orioles
Boston Red Sox
New York Yankees

NL CENTRAL

Milwaukee Brewers
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen