Prospect Watch: Boston Red Sox

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Voor alle 30 Major League-teams maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. We zijn aangekomen in de AL East. Volgende week de Yankees, nu eerst New York’s grote rivaal.

AFLEVERING 19: BOSTON RED SOX

bostonx5

Eye on the prize

Zou de Minor League-balans de dag na de World Series zijn opgemaakt, zouden de Boston Red Sox hoog op de ranglijst van sterkste farmsystemen hebben gestaan. Een ruime handvol Top 100-prospects, twee in de Top 10 en een Major League-team met daarin meerdere recent gepromoveerde voormalig Minor League-toppers als Mookie Betts, Jacky Bradley Jr., Xander Bogaerts, Brock Holt en Blake Swihart maakten van Boston’s organisatie een kerngezond geheel.
In de Majors wonnen de Red Sox dit seizoen de AL East (93-69), maar latere World Series-finalist Cleveland Indians lieten de BoSox kansloos in de eerste ronde van de play-offs.

De Red Sox werden in de play-offs uitgeschakeld door de Indians (Getty Images)
De Red Sox werden in de play-offs uitgeschakeld door de Indians (Getty Images)

De Red Sox hadden afgelopen seizoen namelijk één klein probleem dat de club ervan weerhield om echt mee te kunnen doen voor een World Series-titel: er miste pitching.
Met David Price en de zeer verrassende 2016 Cy Young Award-winnaar Rick Porcello als nummers 1 en 2 was het begin er wel, maar het trio achter hen (Stephen WrightDrew Pomeranz en Clay Bucholz) sprak weinig tot de verbeelding. President of Baseball Operations Dave Dombrowski nam zich dus ook voor dat deze winter goede werpers zouden worden aangeschaft.
Dat lukte. En hoe.

Go big or go home

Dombrowski’s motto lijkt, al vanuit zijn dagen als GM in Detroit, “go big or go home” te zijn. De voormalig Tigers-exec is nooit bang gebleken om flink in de prospects te duiken om gevestigde namen binnen te halen.
Zo gebruikte hij in Detroit voormalig top prospects Andrew MillerCameron Maybin, Avisail GarciaJacob TurnerRob BrantlyWilly AdamesEugenio Suarez en Jonathon Crawford in een reeks trades. Deze spelers werden, ten tijde van hun vertrek uit de Motor City, gezien als de toekomst van de organisatie, maar win-now was belangrijker.

Dave Dombrowski wist met de Tigers nooit de World Series te winnen (Detroit Free Press)
Dave Dombrowski won met de Tigers nooit de World Series (Detroit Free Press)

Dombrowski wist echter nooit een winnend team te kneden van de namen die hij binnenhaalde. Detroit haalde de World Series, maar mocht uiteindelijk de trofee nooit meenemen naar Michigan. Dombrowski vertrok naar Boston en liet een oud team en lege Minor League achter in Detroit.

Get up and try again

Eind 2016 stond Dombrowski, als eindbaas in Boston, voor eenzelfde dilemma. De Red Sox moeten en zullen in 2017 de World Series winnen. Om dat te doen, hebben ze pitching nodig. Dombrowski begon het off-season met het ruilen van prospects Josh Pennington en Mauricio Dubon met de Brewers voor Tyler Thornburg, maar daarmee was de rotation nog niet aangepakt.
Vlak voor de Winter Meetings in december kreeg Dombrowski te horen dat de White Sox schoon schip wilden maken en Chris Sale, één van de beste pitchers in de Major League, beschikbaar was gemaakt voor een trade. De prijs zou echter exorbitant hoog zijn en alleen de Red Sox, Nationals en Dodgers leken voldoende spelersmateriaal te hebben om de All-Star-werper binnen te halen.
Dombrowski twijfelde even, maar sloeg toe.

De Red Sox wilden Chris Sale (L). De kosten: Yoan Moncada (R) en meer (MLB.com)
De Red Sox wilden Chris Sale (L). De kosten: Yoan Moncada (R) en meer (MLB.com)

Dollars? Prospects!

De deal kostte de Red Sox een Minor League-vermogen. Nummer 1 prospect in baseball Yoan Moncada, nummer 4 in de Red Sox-organisatie Michael Kopech, nummer 8 Luis Alexander Basabe en 102 mph-gooiende reliever Victor Diaz werden overgeheveld naar Chicago. Dombrowski en de Red Sox ontvingen Chris Sale en met hem de hoop dat de lefty Boston inderdaad de ‘super rotation’ oplevert die ze er willen bouwen.
De trade zelf is al op vrijwel elke gerenommeerde sportwebsite geanalyseerd. Interessanter voor nu is de invloed die de deals (ook Dubon en Pennington hadden Boston’s top 10 dit jaar gehaald) gehad hebben op de Minor League. Is er nog wat over van het ooit zo imposante farmsysteem?


Prospect Top 3

Nr. 1: Andrew Benintendi (OF)

‘Next big thing’ Andrew Benintendi strijdt met voormalig organisatiegenoot en huidig White Sox top-prospect Yoan Moncada om de titel ‘Top Prospect in Baseball’. Hoewel MLBPipeline en Baseball America nog steeds Moncada op plek 1 verkiezen, is MinorLeagueBall.com’s John Sickels inmiddels volledig aan boord van de Benintendi-trein. Zo goed als Moncada is, voor Benintendi valt ook wel iets te zeggen.

Andrew Benintendi, nummer twee op de 'MLB Best Hair'-list (Joe Nicholson/USA TODAY Sports)
Andrew Benintendi (Joe Nicholson/USA TODAY Sports)

High school & college

Benintendi’s talent werd al vroeg door scouts opgemerkt. In zijn laatste jaar in high school, werd de atletische Cincinnatiaan uitgeroepen tot Divisie III basketball & baseball Player of the Year. Als één van de beste high school slagmensen in de historie van de staat Ohio, zou de MLB Draft in 2013 dan ook het moment van de talentvolle Benintendi moeten worden.
Echter, aangezien de outfielder had aangekondigd naar de University of Arkansas te gaan, duurde het tot de 31e ronde voor hij werd gedraft. Zijn hometown Cincinnati Reds waagden een poging, maar de outfielder koos inderdaad voor de Razorbacks en vertrok naar Arkansas.

Andrew Benintendi in Arkansas (YouTube)
Andrew Benintendi in Arkansas (YouTube)

In Arkansas kostten blessures hem zijn eerste seizoen, maar in 2015 werd de pure klasse van Benintendi goed duidelijk. Met 20 homeruns, 24 steals en een triple slash van .376/.488/.717 stond Benny Baseball stijf bovenaan vrijwel elke aanvallende Division I-categorie.
Hij leidde Arkansas naar de College World Series en won maar liefst veertien College Baseball Awards, waaronder de prestigeuze Golden Spikes Award, Baseball America’s College Player of the Year, Collegiate Baseball National Player of the Year en de Dick Howser Trophy.
De Red Sox draftten hem als 7e overall ($3.6 miljoen). Al snel bleek dat Boston’s totale ineenstorting in het seizoen ervoor (en de daaruit voortkomende top 10-draftplek) de club geen windeieren zou leggen.

Profcarrière

Bij zijn eerste kennismaking met de profs kreeg Benintendi in 2015 nog 239 slagbeurten, waarin hij in Lowell en Greenville al een glimp liet zien van waar hij toe in staat is. In 2016 liet Benintendi geen twijfel bestaan over zijn kunde. In de talentrijke Carolina League sloeg hij voor de Salem Red Sox .341 met een .976 OPS. Zijn hoge slugging (.563) had hij voornamelijk te danken aan zijn 13 doubles en 7 triples (135 slagbeurten), want de homeruns (1) bleven een beetje uit.

Benintendi in Double-A Portland (Will Bentzel/MiLB.com)
Benintendi in Double-A Portland (Will Bentzel/MiLB.com)

De big flies kwamen echter in Double-A Portland weer tevoorschijn, want in 237 slagbeurten sloeg Benintendi 8 ballen over de hekken. Slaggemiddelde en OPS daalden een beetje (.295 en .872), maar de Red Sox wisten genoeg: na 570 slagbeurten in de minors was de outfielder klaar voor de Majors.

Major League Call-Up

Op 2 augustus 2016 maakte Andrew Benintendi zijn Major League-debuut voor de Red Sox, tegen de Seattle Mariners. Een dag later sloeg de outfielder zijn eerste honkslag, onder toeziend oog van zijn familie.

Zijn eerste homerun en triple volgden al snel en Benintendi bleef slaan, tot een blessure zijn seizoen vroegtijdig beëindigde. Na 105 slagbeurten in de Majors stond de teller op .295/.359/.476 met een .835 OPS, 2 homeruns, 11 doubles, 1 triple, 1 steal en 14 RBI’s.
Overigens is Benintendi niet alleen aanvallend een uitzonderlijk talent; ook verdedigend kan de outfielder aardig meekomen. De dag na zijn eerste homerun deed hij een schepje bovenop zijn goede reeks, in het uitduel tegen de Tampa Bay Rays.

Supertalent, superhaar

Het mag duidelijk zijn: de 22-jarige outfielder doet op honkbalgebied voor vrijwel geen enkele andere prospect onder. Off the field steekt hij zelfs Atlanta’s Dansby Swanson naar de kroon als het op de titel ‘Best Hair in the Business’ aankomt.

Best hair in the business: Benintendi (L) of Swanson (R)? (Twitter | Nick Oza)
Best hair in the business: Benintendi (L) of Swanson (R)? (Twitter | Nick Oza)

2017 wordt het eerste volledige jaar in de Majors voor Benintendi, nadat de Red Sox hem uitsloten van beschikbaarheid in de Chris Sale-trade. Boston heeft namelijk een nieuwe rockster aan het firnament. Benny Baseball is here to stay.

Nr. 2: Rafael Devers (3B)

Het verhaal gaat dat de White Sox afgelopen december Chris Sale aan de Red Sox aanboden voor Moncada, Devers en Kopech. Uiteindelijk kwamen de beide Sox overeen dat in plaats van Devers het duo Luis Alexander Basabe en Victor Diaz naar Chicago zou gaan. Boston verloor meerdere top prospects, maar wist Devers te behouden.

Rafael Devers (Twitter)
Rafael Devers (Twitter)

De 20-jarige Dominicaanse derde honkman is een uitzonderlijke slagman. Hij beschikt over een enorme bak power, maar is verder ook zijn leeftijd al behoorlijk voorbij qua slagvernuft. Daarnaast bezit hij voldoende snelheid om op de honken voor onrust te zorgen en is hij defensief ook elk jaar beter geworden.
In 2016 speelde Devers het hele seizoen voor Single-A (Adv.) Salem in de Carolina League. Als 19-jarige wist hij zich uitstekend staande te houden: .282/.335/.443, met maar liefst 32 doubles, 8 triples, 11 homeruns, 71 RBI’s en 18 steals in 503 slagbeurten. Deze statistieken laten niets aan de verbeelding over: Devers is een absoluut toptalent.

In 2017 lijkt Double-A Portland een logische volgende stap voor de jonge infielder. Als hij net zo hard door de competitie heenmaait als hij in voorgaande jaren deed, duurt het niet lang voor de brede Dominicaan in Boston te bewonderen is. All-star-materiaal.

Nr. 3: Jason Groome (LHP)

Lefty werper Jason Groome maakte een raar jaar door in 2016. Wegens een vreemde regel in de high-school-reglementen werd hij een periode geschorst na een probleem met een transfer, waardoor hij ver zakte op de Draftlijst. Was de lefty eerst nog een potentiële nummer 1 keuze, werd hij nu pas als 12e gekozen door ‘zijn’ team, de Boston Red Sox.

Jason Groome (MLB.com)
Jason Groome (MLB.com)

Over Groome schreven we voor de draft al het volgende.

Groome wordt gezien als een groot talent. Net als A.J. Puk is Groome een grote jongen (1.98m), die met een fastball van rond de 96 mph en een soepele wind-up easy heat gooit. In tegenstelling tot Puk heeft Groome ook een zeer goede curveball en een bovengemiddelde changeup.

Er was voor de draft enige tijd sprake van de mogelijkheid dat Groome niet voor een profclub zou tekenen, maar aan een carrière bij Vanderbilt University zou beginnen. Na al het gedonder met zijn schorsing, moet de jonge werper uit New Jersey gedacht hebben: geen risico’s. Hij tekende bij Boston en gooide 6.2 innings in 2016 (4 voor Rookie League, 2.2 vor Lowell) voordat de Red Sox het genoeg vonden.

Talent in overvloed

In die 6.2 innings noteerde Groome 10 strikeouts en vier vrije lopen. Tussen de twee Minor League-haltes bedroeg zijn ERA 1.70 en WHIP 1.05. Dankzij zijn sterke fastball (92-94 mph, uitschieters naar 97) en bovengemiddelde curve en change-up, weet Groome slagmensen van de honken te houden. De 1.98 meter lange werper lijkt in alles een toekomstige superster. MLB.com’s Jim Callis gaf de mogelijkheid al aan dat Groome de beste door Boston opgeleide werper kan worden sinds Roger Clemens.
Zo laat is het nog niet, maar Groome barst van het talent. In 2017 is zijn eerste stop in Greenville, maar de 18-jarige starter lijkt snel door de Minors heen te kunnen vliegen.


Nr. 4 – 10

4. Bobby Dalbec (3B)
In 2016: Single-A Lowell
Leeftijd: 21

Gedraft in 2016 (4e ronde), nadat hij in 2015 de Cape Cod League aanvoerde met 12 homeruns in 27 wedstrijden. Dalbec viel naar de vierde ronde, nadat hij een zeer matig seizoen doormaakte bij de University of Arizona. De derde honkman staat bekend als een ongelooflijke power hitter die dankzij zijn hoge knuppelsnelheid de bal vrijwel altijd hard weet te raken.
Met de power komen ook de strikeouts, maar hij lijkt over voldoende talent te beschikken om eventuele problemen te ondervangen. Sloeg in Single-A Lowell .386/.427/.674 met een 1.101 OPS (13 doubles, 2 triples, 7 homeruns, 2 steals in 132 slagbeurten). Het hangt van zijn voorjaar af of hij in 2017 in Single-A Greenville of Single-A (Adv.) Salem speelt.

5. Sam Travis (1B)
In 2016: Triple-A Pawtucket
Leeftijd: 23

In 2014 gedraft (2e ronde), na een carrière bij Indiana University. Speelde in 2016 maar 47 wedstrijden, waarna hij een punt achter het seizoen moest zetten door een gescheurde knieband. Sloeg .272 met 10 doubles en 6 homeruns (allemaal zonder slaghandschoenen). Travis wordt door scouts omschreven als een hitting machine, wiens kracht en strakke swing voor een indrukwekkende botsing tussen knuppel en bal leiden.

Sam Travis, AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Sam Travis, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Ondanks zijn verkorte seizoen is Travis aanvallend klaar voor de Major League. Nu David Ortiz gepensioneerd is en er ruimte voor een power hitter is, zou de eerste honkman zomaar in 2017 in Boston kunnen spelen.

6. Marco Hernandez (2B)
In 2016: Triple-A Pawtucket & MLB Boston
Leeftijd: 24

Werd in 2014 van de Cubs gehaald, in ruil voor Felix Doubront. Hernandez is een interessant geval. In theorie kwalificeert hij namelijk niet meer als rookie, maar toch is hij op deze lijst te vinden. Hernandez is namelijk weliswaar het aantal MLB-servicedagen waarbinnen je nog een ‘rookie’ bent (45) voorbij (59), maar hij blijft wel ruimschoots onder het vereiste aantal slagbeurten (51 waar max. 130 is toegestaan).

Marco Hernandez (Kelly O'Connor)
Marco Hernandez (Kelly O’Connor)

De Red Sox gebruikten hem slechts sporadisch in 2016, hoewel de Dominicaanse infielder het uitstekend deed: .294/.357/.373. Ook in de Minors in 2015 (.305/.330/.454 in Double-A en Triple-A) ging het hem prima af. Hernandez is een line-drive-machine met verrassende power, die in 2017 waarschijnlijk in een part-time rol in Boston speelt.

7. Michael Chavis (3B)
In 2016: Single-A Greenville & Single-A (Adv.) Salem
Leeftijd: 21

Gedraft in 2014 (1e ronde). Is de zoveelste power hitter in de Red Sox-organisatie, maar waarschijnlijk degene met de meeste kracht. Hard slaan is eigenlijk ook het enige dat Chavis goed kan, want in 2016 sloeg hij een matige triple slash bij elkaar van .237/.313./.372. Speelde het merendeel van het seizoen in Greenville (279 slagbeurten), waar hij 11 doubles en 8 homeruns sloeg. Maakte eigenlijk gewoon een heel matig seizoen door, maar de rauwe power is dusdanig interessant dat hij een plek in de Top 10 handhaaft. Moet zijn plaatdiscipline verbeteren. Start 2017 in Single-A (Adv.) Salem.

Michael Chavis (MiLB.com)
Michael Chavis (MiLB.com)

8. Roniel Raudes (RHP)
In 2016: Single-A Greenville
Leeftijd: 18

Stond al vanaf zijn veertiende in de belangstelling van de Red Sox, toen hij indrukwekkend voor de dag kwam op een toernooi in Mexico. De nu 18-jarige Nicaraguaan gooit niet hard (fastball van 88-92 mph), maar is uitstekend in staat om deze pitch succesvol te combineren met zijn drop-curveball en change-up. Daarnaast beschikt Raudes over ongelooflijk controle en gooit hij alles waar hij het wil hebben. In 2016 startte hij 24 wedstrijden (113.1 innings), waarin hij 104 strikeouts, 23 vrije lopen en een 3.65 ERA noteerde.

Roniel Raudes (Kelly O'Connor)
Roniel Raudes (Kelly O’Connor)

In 2017 springt hij waarschijnlijk naar de Carolina League (Single-A Adv.), waar hij één van de jongste werpers zal zijn. Hij is nog een paar jaar verwijderd van de Majors, maar kijk niet gek op als hij voor zijn tweeëntwintigste in Boston speelt.

9. C.J. Chatham (SS)
In 2016: Rookie League GCL & Single-A Lowell
Leeftijd: 22

Gedraft in 2016 (2e ronde). Chatham werd als 51e overall geselecteerd, wat hem de hoogste draftkeuze ooit uit Florida Atlantic maakte. De korte stop is voornamelijk van waarde in het veld, waar hij ongelooflijk goed defensief spel laat zien. Er zit ook wel enige potentie in zijn knuppel. Hij is nog wat ruw als het op slagbenadering aankomt en dat was duidelijk zichtbaar in 2016.
In Rookie Ball sloeg hij geen deuk in een pak boter (.167, 1 homerun in 24 slagbeurten), maar in Single-A Lowell ging het al iets beter. Eindigde het seizoen met een .259 gemiddelde, 4 doubles, 1 triple en 4 homeruns in 108 slagbeurten. Start 2017 in Greenville.

10. Josh Ockimey (1B)
In 2016: Single-A Greenville
Leeftijd: 21

De Red Sox-lijst eindigt, toepasselijk genoeg, met opnieuw een power hitter. Ockimey werd gedraft in 2014 (5e ronde) en sloeg in 2016 een royale 18 homeruns in 407 slagbeurten. Hij zette er ook 129 strikeouts tegenover, wat meteen Ockimey’s grootste probleem blootlegt: hij lijdt aan contactproblemen.
Defensief kan de 21-jarige ook niet goed mee op één, dus zijn aanvallende capaciteit is het enige wat hem naar de Majors kan brengen. De Red Sox schijnen wel overtuigd te zijn dat hij in staat is zijn contact-ratio te verbeteren, dus komend seizoen wordt een belangrijk jaar voor de eerste honkman. In 2017 schuift hij een niveau op naar Salem (Single-A Adv.).

Conclusie

Aan de bovenkant van het spectrum, hebben de Red Sox veel in moeten leveren, maar ook plaatsvervangend talent in kunnen schuiven. Benintendi/Devers/Groome is nog steeds een indrukwekkende top 3. Het verlies van Moncada is uiteraard voelbaar, maar het grootste probleem voor Boston zit hem buiten de eerste drie prospects op de lijst. Het verlies van overige top 10-talenten Dubon, Pennington, Kopech en Basabe fileert het bovenste tiental. Ook Victor Diaz, de vierde naam in de Chris Sale-deal, schoot afgelopen seizoen als een vuurpijl de lijst omhoog.

Manager John Farrell (L) en President of Baseball Operations Dave Dombrowski (R) (Kim Klement/USA TODAY Sports)
Manager John Farrell (L) en President of Baseball Operations Dave Dombrowski (R) (Kim Klement/USA TODAY Sports)

Noodgedwongen schuiven nu meerdere spelers die eigenlijk nog niet zo hoog zouden mogen staan de top 10 in. Nummers 4 – 6 hebben een aardige kans nuttige Major Leaguers te worden, maar met nummers 7 – 10 kan je alle kanten op.
Het Red Sox Minor League-systeem is er zeker niet beter op geworden, maar als de World Series gewonnen worden, zal niemand in Boston daar om malen. Er is voldoende jong talent in de Major League om nog een paar jaar vooruit te kunnen. Het is te hopen dat Dombrowski intussen de Minors weer wat op weet te pompen.

Remember the names

Brian Johnson (LHP), Kyle Martin (RHP), Jake Cosart (RHP), Luis Ysla (LHP), Chandler Shepher (RHP), Deven Marrero (SS), Mike Shawaryn (RHP).

Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Washington Nationals
Atlanta Braves
Philadelphia Phillies

AL EAST

Tampa Bay Rays
Toronto Blue Jays
Baltimore Orioles
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen