Prospect Watch 2018: Toronto Blue Jays

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League East, met in deze aflevering: Toronto Blue Jays.

SUPERSTER

Het komt niet vaak voor dat een jonge prospect van begin af aan zo’n enorme bak supersterpotentie met zich meebrengt als Vladimir Guerrero Jr. De 18-jarige zoon van nieuwbakken Hall of Famer Vladimir Guerrero (goh) wordt inmiddels beschouwd als één van de beste slagmensen in de gehele minors. De huidige nummer vier (MLB Pipeline) en drie (Baseball America) in de Prospect Top 100 is misschien wel the next big thing. Hij is dit al sinds hij in 2014 als 15-jarige 33 homeruns sloeg in 60 swings tijdens een homerun derby.
PROSPECT WATCH 2017: TORONTO BLUE JAYS
Vlad Jr. sloeg in 2017 .323 met 13 homeruns, 76 RBI’s, 28 doubles en 8 steals voor Single-A Lansing en Single-A (Adv.) Dunedin. De jongeling ziet er aan slag simpelweg vervaarlijk uit. Elke bal van zijn knuppel klinkt hard. Elke swing is hard. The hype is real.

BO BICHETTE

Is Vlad Jr. dan zo goed dat de rest helemaal geen aandacht meer hoeft te krijgen? Nee, want nummer twee Bo Bichette — net als Guerrero zoon van een voormalig Big Leaguer, te weten Dante Bichette — is ook een beest-in-wording. Bichette is #26 op de MLB Pipeline Top 100 en maar liefst #8 bij Baseball America, wat al genoeg zegt. Hij steeg op onze lijst van acht naar twee. Ook deze tiener (hij is 19) vernietigde de tegenstand in Lansing en Dunedin: .362, 14 homeruns, 41 (!) doubles, 74 RBI’s en 22 steals. Deze twee aan de linkerkant van het infield, daar kan Toronto nog jaren van genieten.
DE REST

Tsja, dan is daar nog de rest. Het meeste kruit hebben de Jays al verschoten in hun eerste twee spelers, maar er verschijnt hier en daar nog wel een talent in de lijst. Nummer drie Anthony Alford debuteerde kort in 2017, maar ramde vooral AA-pitching aan gort (.310, 18 steals). Het ontbreekt de centerfielder echter enorm aan power (5 homeruns, 15 doubles in 278 slagbeurten), maar als top of the order hitter kan hij uit de voeten.
Nate Pearson en Logan Warmoth zijn beiden producten uit de Draft van 2017. Beide spelers werden in de eerste ronde gekozen (Warmoth als 22e, Pearson als 28e) en brengen dus de nodige Drafthype met zich mee. Kortestop Warmoth werd pre-draft vooral gezien als een degelijke, doet-weinig-fout-kortestop. Hij sloeg in 182 Rookie Ball-slagbeurten .302 met twee homeruns en zes steals, waarmee hij zijn all-round kunde tentoonspreidde. Pearson gooide slechts 20 innings (26 strikeouts, 5 walks), maar zijn 97 mph fastball maakte indruk.

Logan Warmoth (D1baseball.com)

PLEKKEN 6 – 10

De enige andere terugkerende namen in de tweede helft van de top 10 zijn T.J. Zeuch en Sean Reid-Foley. Zeuch handhaaft zich na een degelijk seizoen op dezelfde plek, maar dat is niet altijd goed. De Jays willen hem graag stappen zien maken. Reid-Foley keldert van plek één in 2017 naar plek acht in 2018. Dit is niet geheel toe te schrijven aan een slecht seizoen (hoewel een 5.09 ERA nou niet bepaald vrolijkstemt), maar vooral dat de 22-jarige voorbijgestreeft is door een aantal grotere talent. Geen paniek.
Over Lourdes Gurriel is weinig bekend, behalve dat hij het (veel) jongere broertje is van Houston’s Yuli Gurriel. Lourdes heeft met wat blessures gekampt, maar wat er nog over hem te vinden is uit de Cubaanse league, is goed genoeg voor een plek in de top.

Lourdes Gurriel, Arizona Fall League 2017 (Freek Bouw/Phrake Photography)

Lefty Ryan Borucki was in 2017 enorm dominant in A+, AA en AAA en maakt dus zijn entree in de lijst. 157 strikeouts in 150 innings en een 2.93 ERA, daar is wel een plekje voor te vinden (zeker als linkshandige werper. Danny Jansen is een persoonlijke favoriet (want catcher), maar vooral omdat de 22-jarige in 2017 geen spaan heel liet van de tegenstand. Jansen sloeg .323 met 10 homeruns en 25 doubles in 368 slagbeurten verspreid over Dunedin, New Hampshire en Buffalo. Houd deze jongen scherp in het oog, hij is er bijna klaar voor.

TOTAALPLAATJE

Alles draait bij de Blue Jays om Guerrero Jr. en Bichette, maar er zijn nog wel wat andere talenten te vinden. Het systeem van Toronto loopt niet bepaald over van talent en met de vergrijzing van het Major League-team is er wel reden voor lichte vraagtekens in de toekomst
HOUD IN DE GATEN
Richard Urena (SS), Rowdy Tellez (1B), Eric Pardinho (RHP), Jordan Romano (RHP), Thomas Pannone (LHP).

Cover photo: Jasen Vinlove/USA TODAY Sports


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen