Prince Fielder, de ‘Iron man’ is gesmolten

Houston Astros v Texas Rangers
De ene na de andere Texas Ranger wordt overladen met complimenten. Als Ian Desmond niet bewierookt wordt, dan worden de bijvoeglijk naamwoorden wel over de comeback van Jurickson Profar uitgestrooid. Maar juist de man die de complimenten zo gewend is, is zijn groove kwijt. Wat is er aan de hand met Prince Fielder?
Het is nog maar zo kort geleden. De streak van opeenvolgende wedstrijden die Fielder tussen 2010 en 2014 neerzette. 547 in totaal. Sterker nog, tussen 2006 en 2014 miste hij maar tien wedstrijden, gemiddeld nog geen twee per seizoen. Fielder was een Iron man, zoals dat in het Amerikaanse sportjargon heet. En nu zit hij ineens al twee wedstrijden op rij op de bank. De man van staal lijkt een suikerpoppetje geworden.
Nog vreemder is het wanneer je je bedenkt dat Fielder geen fysieke ongemakken kent. De grote man uit Ontario, California is sinds zijn nekblessure in 2014 alweer anderhalf jaar volledig blessurevrij. Hoe kom het dan dat de slagman die ooit als jongste speler ooit vijftig homeruns in een seizoen produceerde momenteel nog geen één op de vijf ballen (.187) weet te raken?
Neerwaartse spiraal
Fielder zelf wijt zijn slump juist aan zijn wil om de bal te raken. ‘Ik jaag op elke bal die op me af komt. Ook elke slechte pitch probeer ik te raken. Omdat ik ze mis raak ik in de war en weet ik niet meer of ik nu wel of niet moet swingen op een pitch’, zei hij tegen lokale Texaanse media.
Het grote probleem voor Fielder is dat zijn cijfers gedurende het seizoen alleen maar slechter worden. Als designated hitter heeft hij eigenlijk maar één taak, hitten. Wetende dat hij in zijn laatste twaalf at bats voor hij naar de bank verwezen werd welgeteld nul keer de bal wist te raken en hij van .228 in de eerste 27 wedstrijden naar .156 in de tweede 24 duels ging lijkt het niet vreemd dat zijn positie niet langer onomstreden is.
Bovendien is Jurickson Profar als een komeet uit de startblokken geschoten bij zijn terugkeer in de hoofdmacht van de ploeg van Jeff Banister. De Curaçaoënaar produceerde een hit in negen wedstrijden op rij. Profar nam Fielders rol als DH inmiddels over. Achter Profar staan ook Joey Gallo en Nomar Mazara te trappelen om zich tussen de gevestigde namen in de line-up van de Rangers te nestelen.
De methode Banister
Sterren op de bank houden tijdens een slump is vaste prik voor manager Jeff Banister. Zo haalde hij Shin-Soo Choo in 2015 naar de kant en moest ook Ian Desmond in het begin van 2016 korte tijd vanaf de dug-out toekijken. Beiden kwamen sterker terug na de zogenaamde unplug. Nota bene Desmond is nu één van de gevierde mensen in de line-up van de Texanen.

Hoewel Fielder, die bekend staat om zijn scheldkanonnades, duidelijk liet merken dat hij het niet met de beslissing van zijn baas eens is, trekt de manager zijn eigen plan. Banister vindt het zelfs wel een fijne wetenschap dat zijn voormalig paradepaardje aan slag furieus is. ‘Ik ben blij dat hij ongelukkig op de bank zit. Prince is niet iemand die we op de bank willen hebben. Ik wil dat hij zijn hoofd leegmaakt, zijn swing terugvindt en daar weer op kan vertrouwen. Dat is wat de beste slagmannen doen als het slecht gaat en je hoeft maar naar zijn carrière te kijken om te weten dat hij daarbij hoort.’
Foto: Getty Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen