NLDS: Braves en Dodgers door naar NLCS

Donderdag hebben de Atlanta Braves en Los Angeles Dodgers de kans om een ronde verder te komen in het National League Postseason verzilverd. Beide ploegen hadden een 2-0 serie voorsprong tegen respectievelijk de Miami Marlins en San Diego Padres. De Braves waren de Marlins met 7-0 de baas, terwijl de Dodgers met 12-3 de Padres aan de kant zetten. Dat National League Division Series zijn daarmee ten einde. Aankomende maandag start de National League Championship Series tussen de twee ongeslagen teams.HOOP VAN MARLINS GEVESTIGD OP SANCHEZ

Sixto Sanchez stond namens de Miami Marlins op de heuvel. Aan Sanchez de opgave om de Marlins een goede uitgangspositie te geven om in de serie te blijven. In zijn vorige optreden tegen de Chicago Cubs, was de fastball van Sanchez zijn grote wapen. De Braves line-up is het tegenovergestelde van de Cubs line-up als het gaat om het raken van fastballs. Dat gecombineerd met een gebrek aan controle over deze worp bracht de Marlins donderdagmiddag al vroeg in de problemen.
Na een bliksemstart in de eerste inning (in zes pitches een 1-2-3 inning), liepen in de tweede inning al snel de honken vol. De Marlins wisten met een Houdini act (o.a. vangbal van Corey Dickerson) nog zichzelf te redden, maar in de derde inning scoorden de Braves vier runs. Twee van de runs werden over de thuisplaat gebracht op een double van catcher Travis d’Arnaud. Na de derde inning was de middag voor Sixto Sanchez voorbij, in de hoop dat andere Marlins werpers meer succes zouden hebben.

BRAVES KEEP ADDING RUNS

Met Trevor Rogers als werper voor de Miami Marlins in de vierde inning gingen de Atlanta Braves door waar ze gebleven waren. In de vierde inning sloeg Freddie Freeman zijn tweede honkslag van de wedstrijd en bracht daarmee Ronald Acuña Jr. over de thuisplaat. In de vijfde inning werd onder andere door een run van Ozzie Albies de stand al 7-0. Hier en daar werd geprofiteerd van wat slordigheden in het veldwerk van de Marlins. De Miami Marlins raakten steeds meer gefrustreerd en gingen in de vijfde inning voor de tweede keer naar de bullpen voor hulp. Het feest in de Braves dugout was voorzichtig al begonnen en vol positieve energie schakelde het team over naar de cruise control om de wedstrijd verder uit te spelen.

PITCHING NOTEERT VIERDE POSTSEASON SHUTOUT

De rechtshandige Kyle Wright maakte namens de Atlanta Braves zijn postseason debuut in game 3 en wierp zes scoreless innings. De Marlins kwamen een aantal keer dichtbij de thuisplaat, maar Wright in combinatie met zijn teamgenoten hielden de Fish van het scoren. Wright noteerde deze middag zeven keer drie slag, twee keer vier wijd en kreeg drie hits tegen. De bullpen leverde eveneens ganzeneieren af en stond slechts twee honklopers toe. Daarmee was de ‘W’ binnen en werd de vierde shutout van de Braves in vijf wedstrijden een feit.
Voorafgaand aan de play-offs waren er nog vraagtekens rondom de Braves werpers. Zo waren een aantal werpers niet fit en was er onzekerheid over de kwaliteit van de werpers die beschikbaar waren. In de tot op heden vijf gespeelde wedstrijden hebben de Braves werpers de meeste twijfels weg kunnen nemen. De kanttekening die blijft staan, is dat zowel de Cincinnati Reds als Miami Marlins een slagploeg hebben die qua prestaties niet tot de bovenste helft van de MLB behoort. Dat is de volgende ronde wel anders met de Los Angeles Dodgers (meeste runs en homeruns in de MLB en tweede in OPS) als opponent.

UP NEXT

De Atlanta Braves hebben de National League Division Series en Wild Card Series gesweept. Slechts in één wedstrijd kreeg het team runs tegen. Daarnaast scoorden de Bravos in totaal 24 runs in vijf wedstrijden. Vol zelfvertrouwen gaat het team uit Georgia naar de National League Championship Series. In 2001 kwamen de Braves voor het laatst uit in de NLCS. Destijds verloren de Atlanta Braves met 4-1 van de uiteindelijke wereldkampioen, de Arizona Diamondbacks.
De eerste wedstrijd van de NLCS is maandagavond 12 oktober in Arlington, Texas.START PADRES HOOPVOL

De San Diego Padres wisten bij aanvang van game 3 dat om de NLCS te bereiken, zij het onmogelijke moesten doen. Drie wedstrijden op rij winnen van de Los Angeles Dodgers was namelijk nog geen enkel team dit seizoen gelukt. Dat moest dan gaan lukken zonder een starter van het kaliber Mike Clevinger of Dinelson Lamet. Toch was het begin hoopvol. Dodgers opener Dustin May werd in de tweede inning met een 1-0 voorsprong voor L.A. vervangen door de linkshandige Adam Kolarek. Op zijn werpen raakten alle honken bezet. Kolarek liet vervolgens de gelijkmakende run met vier wijd over de thuisplaat komen. Buitenvelder Trent Grisham bracht later in de inning de stand op 2-1 in het voordeel van San Diego met een RBI single .

DODGERS NEMEN DE WEDSTRIJD OVER

In de derde inning kantelt de wedstrijd. De startende werper van de Padres, Adrian Morejon, gooit vier wijd op buitenvelder Mookie Betts. Betts scoort kort daarna dankzij een slechte worp van Fernando Tatis Jr. (weliswaar na een spectaculaire defensieve stop) naar het eersthonk. De stand is weer gelijk. Friars manager Jayce Tingler besluit naar zijn bullpen te gaan en brengt Craig Stammen op de heuvel. Dodgers derdehonkman Justin Turner slaat de eerste bal van Stammen naar het linksveld, waarmee de Dodgers op een 3-2 voorsprong komen. Het is voor Turner de 64e postseasonhonkslag als Los Angeles Dodger en dat is een franchise record. Op het werpen van Stammen lopen de Dodgers in de derde inning uit naar een 6-2 voorsprong.

URIAS IN CONTROLE

Waar de Dodgers nagenoeg iedere inning wel een speler op de honken weten te krijgen, hebben de Padres grote moeite hetzelfde te doen. In de derde inning is namelijk Julio Urias de werper van de Dodgers geworden. De Mexicaan gooit vijf sterke inning één hit, één run, één keer vier wijd en zes strikeouts noteert. Het enige schoonheidsfoutje is in de zesde inning. De umpire ziet namelijk schijn van Urias en daardoor mag derdehonkman Manny Machado scoren.

EXTRA RUNS IN NEGENDE INNING

In de negende inning zijn de Padres toe aan hun elfde werper van de wedstrijd, Trevor Rosenthal. Rosenthal was tijdens het reguliere seizoen het slot op de deur van de Padres, maar in deze inning had hij duidelijk zijn dag niet. Met twee keer vier wijd en een geraakt werper liepen de honken vol. De Dodgers maakten optimaal gebruik van de situatie. Catcher Will Smith zette een uitroepteken achter zijn naam door met een two-run double zijn vijfde honkslag van de dag te noteren. Smith is daarmee de eerste Dodger met vijf honkslagen in een postseason wedstrijd. In zijn elf at-bats in de play-offs tot nu toe, had hij nog geen enkele honkslag. Los Angeles voegde vervolgens nog eens twee runs toe en liep uit naar de eindstand van 12-3.

UP NEXT

De National League Championship Series is de laatste jaren niet compleet zonder de Los Angeles Dodgers. De boys in blue zijn er voor de vierde keer in vijf seizoenen bij. De volgende horde op weg naar de World Series zijn de Atlanta Braves. De Dodgers hebben het voordeel dat zij reeds een serie in Arlington, Texas hebben gespeeld. Of dat bijna 2.000 km van Dodger Stadium een thuisvoordeel oplevert, is echter maar de vraag. Beide teams hebben twee opeenvolgende serie sweeps behaald en één van de teams gaat die ongeslagen status in ieder geval verliezen. Op basis van de prestaties in het reguliere seizoen en de statistieken, zijn de L.A. Dodgers in ieder geval de favoriet.

Coverfhoto: AP Photo/Eric Gay

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen