NLCS: Dodgers pakken Game 7, bereiken World Series

De Dodgers hebben afgelopen nacht afgerekend met de Milwaukee Brewers. In het allesbeslissende zevende duel van de NLCS piekten LA’s werpers op het juiste moment, terwijl met name Milwaukee’s starter Jhoulys Chacin en Jeremy Jeffress moeite hadden met de Dodger-offense. Goed getimede klappen van Cody Bellinger en Yasiel Puig maakten een einde aan alle dromen van de Wisconsites: 5-1.WORKLOAD

Er werd voorafgaand aan het duel al gesproken over de problemen waar de Brewers-bullpen mogelijk tegenaan zou lopen na een zware serie. De groep relievers, in grote mate verantwoordelijk voor het succes van de ploeg, gooide meer innings combined dan de starters, wat vanzelf zijn tol zou eisen. Manager Craig Counsell had in elk geval wel de beschikking over Josh Hader, de ace van de bullpen die in Game 6 aan de kant gehouden was. Van starter Jhouly Chacin werd echter gehoopt dat hij de Brew Crew een handvol succesvolle innings kon geven, zoals hij tot nu toe in drie eerdere play-offstarts had gedaan.
Chacin kreeg al vroeg run-support van zijn gedoodverfde NL MVP, Christian Yelich. De outfielder begroette rookie-werper Walker Buehler — de op twee na jongste starter in play-off history — in de eerste inning met een rake klap.

OFFENSE ON THE FRITZ

Ondanks het sterke begin van de Brewers-aanval, bleek Yelich’ homerun het laatste serieuze wapenfeit dat de ploeg liet noteren. Ondanks een grote hoeveelheid honklopers wisten de Widconsinites geen verdere runs over de plaat te duwen. Met elke inning groeide dan ook de druk op de pitchers om de sterke Dodgers-aanval van de honken te houden.
Starter Jhoulys Chacin kon echter niet zo overtuigen als hij eerder in de play-offs had gedaan. Met enige regelmaat miste hij zijn pitchlocatie en zijn worpen misten de bite die de veteraan zo effectief maakte in de eerdere duels. In de tweede inning was het dan ook raak voor Los Angeles. Via latere NLCS MVP Cody Bellinger namen de Dodgers een voorsprong van 2-1. De jonge infielder/outfielder ramde een 90 mph pitch ver en diep over de hekken, nadat Manny Machado met een slimme bunt basehit het eerste honk had bereikt. Machado werd consequent keihard uitgefloten in Milwaukee en reageerde daarop zoals Machado al jaren doet: met provocatieve handgebaren naar het publiek en geweldig spel.

EVERYTHING COMING UP LA

Normaal gesproken is een achterstand van één run voor Milwaukee geen enkel probleem. De ploeg heeft dit seizoen zonder problemen dit soort problemen ongedaan weten te maken, maar het werd al vlug duidelijk dat zaterdagnacht niet de nacht van de Brewers zou worden. Terwijl Walker Buehler goed, maar niet onaantastbaar, stond te gooien, kon Milwaukee nooit doorduwen. Op het moment dat de ploeg in de vijfde inning ineens dichtbij de gelijkmaker was, stond Chris Taylor een comeback in de weg.

 
Met de catch van Taylor groeide opnieuw de druk op de Brewers, die inmiddels Josh Hader naar de heuvel hadden gebracht voor Chacin. De starter gooide slechts twee innings (3 H, 2 ER, 1 BB, 0 K), maar Hader was daarentegen zijn usual self: 3.0 IP, 1 H, 1 BB, 4 K. De vraag die na de NLCS zal blijven hangen: kon Hader niet nog een inning langer door? De voormalig starter werd in de zesde inning vervangen door Xavier Cedeño, die een single van Max Muncy tegenkreeg. Counsell riep vervolgens Jeremy Jeffress naar de heuvel. De reliever is geen moment dominant geweest tijdens de play-offs, dus deze move is in twijfel te trekken.
Het liep inderdaad wederom fout met Jeffress op de heuvel. Justin Turner sloeg een honkslag en drie slagmensen later stapte Yasiel Puig in het slagperk. De Cubaan toonde opnieuw zijn flair for the dramatic en sloeg de Dodgers naar de World Series.

A BRIDGE TOO FAR

Ryan Madson, Kenley Jansen en Clayton Kershaw gooiden de laatste vier innings en domineerden de Brewers-lineup. Het drietal kreeg slechts één honkslag tegen, gooide nul keer vier wijd en noteerde zeven strikeouts. De droom voor Milwaukee kwam ten einde, terwijl Brandon Woodruff nog wel imponeerde met vijf strikeouts in de laatste twee innings voor de Brew Crew.
Waar de club waarschijnlijk hoopte op een korte serie, om zodoende hun sterke werpers goed te kunnen verdelen en niet teveel hoefde te gebruiken. Milwaukee kreeg echter een seven gamer en een extra innings-duel te verstouwen, wat teveel van het goede bleek. LA beschikte over een langere adem en bereikte voor het tweede jaar op rij de World Series.

UP NEXT

De World Series staan dan eindelijk voor de deur. De Dodgers en Red Sox mogen gaan uitmaken wie zich MLB Champions 2018 mogen noemen. Het eerste duel staat voor dinsdagnacht, 02:09 uur (Nederlandse tijd) op het programma en zal te zien zijn via Fox Sports NL en MLB.TV. Starters zijn nog niet aangekondigd, maar Chris Sale lijkt de aangewezen persoon voor Boston.

Coverfoto: AP Photo/Jeff Roberson

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen