National League Team of the Season 2020

Na bijna dit hele seizoen voor beide leagues een Team of the Week te hebben bijgehouden, sluiten we dit reguliere seizoen af met een Team of the Season. Mike van Dijk en Jasper Roos kozen, na ruggespraak met AL Team of the Week partners Sander Grasman en Dennis Bakker, hun Team of the Season. Welke spelers uit de National League presteerden op elke positie het beste?


C J.T. REALMUTO (PHILADELPHIA PHILLIES)

173 AB, 33 R, 11 HR, 32 RBI, .266 AVG, .840 OPS


Had J.T. Realmuto een ‘all-world’ seizoen? Nee. Is hij zo ongeveer de enige catcher die genoeg slagbeurten had om te kwalificeren voor deze lijst? Ja.
Het ging letterlijk tussen Realmuto en Willson Contreras van de Cubs; geen enkele andere catcher in de National League kwam in aanmerking. Need I say more?
Eervolle vermelding: Willson Contreras (Chicago Cubs).


1B FREDDIE FREEMAN (ATLANTA BRAVES)

214 AB, 51 R, 13 HR, 53 RBI, .341 AVG, 1.102 OPS


Freddie Freeman is een van de spelers die voorafgaand aan het seizoen te kampen had met zware symptonen als gevolg van het coronavirus. Hij is gelukkig volledig hersteld en aan zijn prestaties te zien is niets meer van het coronavirus te merken. Freeman sloeg er dit seizoen flink op los in zijn slagbeurten, met een two grand slam week wel als hoogtepunt. Slechts één speler in de MLB (even doorscrollen) heeft dit seizoen een hogere slashline dan Freeman. Van alle NL-eerstehonkmannen is Freeman degene die procentueel in zijn at bats het minst met drie slag aan de kant is gezet (14,1%) en het vaakst vier wijd kreeg (17,2%).

 
De eerstehonkman uit Fountain Valley, Californië scoorde dit seizoen de meeste runs in de MLB met 51 en sloeg eveneens de meeste doubles (23). Het is niet verrassend dat Freeman, met één van zijn sterkste seizoenen uit zijn carrière, in WAR bij zowel fangraphs als baseball-reference in de MLB-top drie van dit seizoen is te vinden. Na jaren een Braves-team te hebben gedragen dat nergens voor speelde, lijkt Freeman gelukkig nog steeds in zijn prime nu de Braves meedoen om de prijzen. Voor ons is duidelijk, 2020 Freeman for NL MVP!
Eervolle vermeldingen: Dominic Smith (New York Mets), Paul Goldschmidt (St. Louis Cardinals), Pete Alonso (New York Mets).


2B DONOVAN SOLANO (SAN FRANCISCO GIANTS)

190 AB, 22 R, 3 HR, 29 RBI, .326 AVG, .828 OPS


Hij haalde nooit het Team of the Week, maar over het hele seizoen was Donovan Solano de verrassende beste tweedehonkman in de National League. Zijn Giants waren niet bepaald de creme de la creme van de Majors, maar Solano leverde over de breedte genomen een prima seizoen af. Keston Hiura voerde NL 2B’s aan in homeruns en RBIs, maar gaf te vaak ook niet thuis. Jake Cronenworth, een top-3-kandidaast voor NL Rookie of the Year, grijpt net naast de eer. Als je ons vraagt wie volgend jaar een grotere kans heeft op deze lijst te eindigen, gaat ons vermoeden uit naar Hiura of Cronenworth; niet Solano.
Eervolle vermeldingen: Jake Cronenworth (San Diego Padres), Jean Segura (Philadelphia Phillies), Keston Hiura (Milwaukee Brewers).


3B MANNY MACHADO (SAN DIEGO PADRES)

224 AB, 44 R, 16 HR, 47 RBI, .304 AVG, .950 OPS


In de winter van 2019 tekende Manny Machado voor tien seizoenen bij de San Diego Padres. Ten opzichte van Oriole Park at Camden Yards zou je verwachten dat Machado in PETCO Park daarmee een stuk lastiger aan imponerende statistieken komt (al is PETCO Park niet meer het heaven voor pitchers als voorheen). Met zijn 28-jaar had Machado nog zijn beste jaren in het vooruitzicht en in 2020 is dat er meer dan uitgekomen.
Machado is dit seizoen één van de drijvende krachten in de Slam Diego formatie. In bijna alle categorieën leidt hij zijn team of zit hij bij de top drie (hits, runs, doubles, homeruns, RBI, OPS). Hij heeft diverse persoonlijke records aangescherpt en het is zonde dat we niet zien of hij in 162 wedstrijden niet nog meer records had verbeterd. Nog belangrijker voor deze rubriek: hij is met enige afstand de beste derdehonkman in de NL. Vergelijk de statline onder zijn naam met de nummers twee en drie en er blijkt wel dat er enige ruimte zit tussen Manny en de rest van het veld:
Brian Anderson (Miami Marlins): 200 AB, 27 R, 11 HR, 38 RBI, .255 AVG, .810 OPS
Eugenio Suarez (Cincinnati Reds): 198 AB, 29 R, 15 HR, 38 RBI, .202 AVG, .781 OPS
Er valt zelfs een case te maken om Machado MVP toe te kennen, maar de eerste weken (de maand juli) van het seizoen waren niet goed genoeg.
Eervolle vermeldingen: Eugenio Suarez (Cincinnati Reds), Brian Anderson (Miami Marlins).


SS TREA TURNER (WASHINGTON NATIONALS)

233 AB, 46 R, 12 HR, 41 RBI, .335 AVG, .982 OPS


Geen Fernando Tatis Jr.?! Nee, geen Fernando Tatis Jr.. Niet omdat we Tatis niet een geweldige speler vinden om naar te kijken, maar omdat Trea Turner heel sneaky gewoon een absoluut monsterseizoen afleverde. Sowieso was de kortestoppositie in de National League goed vertegenwoordigd. Er zijn legitieme redenen te verzinnen om te kiezen uit een vijftal, inclusief Didi Gregorius. Turner voerde de league echter aan in extra base hits (zowel bij doubles als triples stond hij bovenaan), OBP en OPS, was tweede in steals, gedeeld tweede in RBIs en kreeg slechts 36 keer drie slag. De Nationals waren weliswaar weinig waard, maar ex-Honkbalweek-MVP Trea Turner glansde als nooit tevoren.
Eervolle vermeldingen: Fernando Tatis Jr. (San Diego Padres), Corey Seager (Los Angeles Dodgers), Trevor Story (Colorado Rockies), Didi Gregorius (Philadelphia Phillies).


LF JUAN SOTO (WASHINGTON NATIONALS)

154 AB, 39 R, 13 HR, 37 RBI, .351 AVG, 1.185 OPS


Buitenvelder Juan Soto miste de start van het seizoen in verband met het coronavirus. Dat heeft hem er niet van weerhouden om na zijn comeback op de velden uit te groeien tot zo’n beetje de beste slagman van de NL. Na zijn 47 wedstrijden leidt hij de MLB in on-base en slugging percentage. Kanttekening, zijn on-base (en league leading BB% van 20,8%) wordt vertekend door twaalf intentional base on balls, maar tegenstanders willen de 21-jarige buitenvelder liever niet in het slagperk hebben. De race om beste linksvelder van de NL wordt spannend doordat Soto niet alle wedstrijden heeft gespeeld. Toch kwalificeerde hij voor de batting title, die hij in de NL dan ook prompt won. Hij werd daarmee de eerste National in de geschiedenis die de prijs op zijn naam schreef.

 
In 60 wedstrijden kwam Marcell Ozuna van de Braves tot achttien homeruns en 56 RBI. Dat zijn zo’n beetje de enige categorieën in het voordeel van Ozuna. Tegelijkertijd ging Ozuna aanzienlijk vaker met drie slag naar de kant (60 ten opzichte van 28) en was hij ongevaarlijk op de honken (Soto stal zes honken en werd twee keer uitgemaakt in een steelpoging).
Het is jammer dat de Washington Nationals de postseason niet hebben gehaald, want spelers als Juan Soto zien we graag dan juist in actie.
Eervolle vermelding: Marcell Ozuna (Atlanta Braves).


CF RONALD ACUNA JR (ATLANTA BRAVES)

160 AB, 46 R, 14 HR, 29 RBI, .250 AVG, .987 OPS


Het was een opvallend groepje spelers in center field dat meedong om de prijzen, maar Ronald Acuña Jr. gaat er (niet onverwacht) vandoor met de overwinning. Hoewel ook hij dit jaar niet zonder slumps was — en zijn slaggemiddelde achter bleef — zijn de diepere stats overtuigend in zijn voordeel. In het hart van de potente Braves-lineup is Acuña een belangrijk onderdeel. Hij hield een paar opvallende, minder verwachte namen achter zich. Het was misschien wel leuk geweest om de award aan hun te kunnen geven.
Eervolle vermeldingen: Mike Yastrzemski (San Francisco Giants), Brandon Nimmo (New York Mets), Ian Happ (Chicago Cubs).


RF MOOKIE BETTS (LOS ANGELES DODGERS)

219 AB, 47 R, 16 HR, 39 RBI, .292 AVG, .927 OPS


Mookie Betts naar de National League was een kwestie van veni, vidi, vici. In ieder geval op persoonlijk vlak in 2020, want de Los Angeles Dodgers hebben Betts gehaald om eindelijk de felbegeerde World Series te winnen. De grootste trade van de winter was die van Betts, waarbij hij samen met David Price van de Red Sox naar de Dodgers ging. In zijn debuutseizoen is Mookie as advertised met over de breedte zeer goede statistieken. double digit homeruns en steals, een slaggemiddelde van bijna .300 en OPS van 900+.
De Dodgers maakten dan ook werk van een nieuw contract voor Betts, want zijn contract liep af. De onderhandelingen resulteerden in een 12-jarige verbintenis ter waarde van 365 miljoen dollar. Om die investering te rechtvaardigen gokken de Dodgers erop dat Mookie Betts de Dodgers helpt aan een World Series. Dit seizoen zijn ze nog volop in de race en het is te hopen dat Betts zijn prestaties van het reguliere seizoen voort zet in de play-offs.
Mookie is een kanshebber voor de MVP award, maar hij lijkt — hoe goed hij defensief ook is — mis te gaan grijpen.
Eervolle vermeldingen: Mike Yastrzemski (San Francisco Giants), Michael Conforto (New York Mets).


STARTING ROTATION


SP 1: TREVOR BAUER (Cincinnati Reds)

Stats: 73.0 IP, 11 GS, 5-4, 1.73 ERA, 2.88 FIP, 2.5 fWAR, 12.33 K/9, 2 ShO, 100 K, 17 BB
Ja, we kiezen voor Bauer als nr. 1, want wie wil je nou op de heuvel hebben als het erom spant? Bauer is een bulldog gebleken die voor niets of niemand bang is en op ieder moment van iedereen kan winnen. De race voor de Cy Young Award gaat tussen hem en Yu Darvish. Voor ons geven de hogere K/9, de mooie ronde 100 strikeouts en twee shutouts de doorslag. De Japanner heeft daar misschien een kleine voorsprong, want Bauer is op z’n zachtst gezegd wat uitgesprokener dan Darvish, maar Bauer is voor ons de nummer 1 van dit seizoen in de National League.

SP 2: YU DARVISH (Chicago Cubs)

Stats: 76.0 IP, 12 GS, 8-3, 2.01 ERA, 2.23 FIP, 3.0 fWAR, 11.01 K/9, 93 K, 14 BB
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je met Darvish een verkeerde keuze zou maken in deze rotation, want de wederopstanding van de Japanner is te loven. Na een aantal magere jaren is hij weer helemaal terug op zijn oude niveau. Bij tijd en wijle is hij volledige ongenaakbaar en de Cubs’ keuze om hem een smak geld te geven lijkt nu weer iets te billijken.

SP 3: JACOB DEGROM (New York Mets)

Stats: 68.0 IP, 12 GS, 5-2, 2.38 ERA, 2.26 FIP, 2.6 fWAR, 13.76 K/9, 104 K, 18 BB
Er zullen genoeg mensen zijn die Jacob deGrom bij voorbaat al een Cy Young Award toewijzen, al was het alleen maar vanwege zijn geweldige resultaten in het verleden en zijn matige offensieve assistentie. DeGrom was ook dit jaar weer fenomenaal, maar moet het wat ons betreft afleggen tegen Bauer en Darvish. Kun je je voorstellen dat je met een rotation waarin deGrom je nummer drie is aan zou mogen treden in de playoffs.

SP 4: DINELSON LAMET (San Diego Padres)

Stats: 69.0 IP, 12 GS, 3-1, 2.09 ERA, 2.48 FIP, 2.4 fWAR, 12.13 K/9, 93 K, 20 BB
Al jaren een persoonlijke favoriet van één van de schrijvers van dit verhaal. Lamet schurkte al tijden tegen een doorbraak aan, maar blessures weerhielden hem van het laten zien van zijn beste niveau. Dit seizoen haalde hij dat, en hoe. Lamet is de nieuwe must-watch-werper in de Major League, die met gemak 10-14 strikeouts per wedstrijd kan gooien. Het wordt zeer interessant om te zien wat hij in de playoffs doet voor San Diego’s juggernaut.

SP 5: ZAC GALLEN (Arizona Diamondbacks)

Stats: 72.0 IP, 12 GS, 3-2, 2.75 ERA, 3.66 FIP, 1.6 fWAR, 10.25 K/9, 82 K, 25 BB
Aaron Nola gooide een behoorlijk balletje op om in aanmerking te komen voor een plekje in deze rotation (zeker als je extreem diep de stats induikt), maar we kiezen uiteindelijk voor Zac Gallen. High-octane stuff met een jonge, frisse onbezonnenheid en keurige cijfers. De Marlins krabben zich, ondanks een redelijk debuut voor Jazz Chisholm, misschien nog wel een beetje achter de oren vanwege het wegtraden van de jonge werper.
Eervolle vermeldingen: Aaron Nola (Philadelphia Phillies), Zach Davies (San Diego Padres), Luis Castillo (Cincinnati Reds), Sonny Gray (Cincinnati Reds).


BULLPEN


RP 1: DEVIN WILLIAMS (Milwaukee Brewers)

Stats: 27.0 IP, 22 G, 4-1, 0.33 ERA, 0.86 FIP, 1.4 fWAR, 17.67 K/9, 53 K, 9 BB
Er is bijna geen pitch waarover zoveel gesproken is als de change-up van Williams. Een reliever die een gooi mag doen naar Rookie of the Year: het komt niet vaak voor. Om die reden is Williams onze beste reliever in de National League.

RP 2: EDWIN DIAZ (New York Mets)

Stats: 25.2 IP, 26 G, 2-1, 6 SV, 1.75 ERA, 2.18 FIP, 0.9 fWAR, 17.53 K/9, 50 K, 14 BB
Na de Fernando Rodney Experience bestaat ook al een paar jaar de Edwin Diaz Experience. De achtbaan die Diaz vanuit de bullpen kan zijn is algemeen bekend, maar dit jaar was hij toch behoorlijk lights out.

RP 3: TREVOR ROSENTHAL (San Diego Padres)

Stats: 23.2 IP, 23 G, 1-0, 11 SV, 1.90 ERA, 2.22 FIP, 0.7 fWAR, 14.45 K/9, 38 K, 8 BB
Trevor Rosenthal is het typische voorbeeld van een afgeschreven closer die zichzelf weer heeft hervonden. Hij begon het seizoen bij de Kansas City Royals en wierp daar verdienstelijk. Nadat Padres closer Kirby Yates last kreeg van een ontstoken elleboog verhuisde Rosenthal naar San Diego. De man uit Missouri ontpopte zich daar tot de closer van weleer, want in 10 innings noteerde hij zeventien strikeouts, kreeg hij één run tegen en verdiende hij vier saves.

RP 4: KENLEY JANSEN (Los Angeles Dodgers)

Stats: 24.1 IP, 27 G, 3-1, 11 SV, 3.33 ERA, 3.03 FIP, 0.5 fWAR, 12.21 K/9, 33 K, 9 BB
Onverstoorbaar, dat is Kenley Jansen. Alweer drie jaar verwijderd van een extreem dominant seizoen lijkt Kenley in 2020 de weg naar boven weer gevonden te hebben. Zijn beste FIP, laagste BB/9 en hoogste K/9 sinds 2017 tonen aan dat de Curaçaoenaar weer op hoog niveau presteert in de Major League. Een plekje in de top van het relieverkorps heeft hij dan ook verdiend.

RP 5: RAISEL IGLESIAS (Cincinnati Reds)

Stats: 23.0 IP, 22 G, 4-3, 8 SV, 2.74 ERA, 1.84 FIP, 1.1 fWAR, 12.13 K/9, 31 K, 8 BB
‘Reds-closer’ is niet altijd een begenadigd beroep; er kan jaren of soms decennia tussen goede closers in Cincinnati zitten, maar als de club eenmaal een goede te pakken heeft, houdt men stevig vast. Vraag dat maar aan Danny Graves (’97-’05), Roy Dibble (’88-’93) of Aroldis Chapman (’10-’15). Raisel Iglesias vult de rol inmiddels alweer een aantal seizoenen met verve. De Cubaan had zijn beste seizoen sinds hij in 2016 de closer-rol op zich nam: hoogste K/9, laagste BB/9 en HR/9, laagste FIP en xFIP. Waar de Reds bij tijd en wijle moeizaam draaiden, stond Iglesias sterk.

RP 6: JOSH HADER (Milwaukee Brewers)

Stats: 19.0 IP, 21 G, 1-2, 13 SV, 3.79 ERA, 4.03 FIP, 0.3 fWAR, 14.68 K/9, 31 K, 10 BB
Het was bij lange niet het beste seizoen uit Josh Hader’s carrière, maar de massieve strikeout-rate en de 13 belangrijke saves voor de Brewers geven hem een plek op deze lijst. Zonder Hader halen de Brewers de playoffs niet, en met 0.3 fWar is hij slechts marginaal minder belangrijk dan bijvoorbeeld Kenley Jansen. Opvallend is wel dat Hader slechst tot 19 innings kwam in 2020.

RP 7: RICHARD RODRIGUEZ (Pittsburgh Pirates)

Stats: 23.1 IP, 24 G, 3-2, 4 SV, 2.70 ERA, 2.85 FIP, 0.6 fWAR, 13.11 K/9, 34 K, 5 BB
Wie? Ja, dat was ook de reactie van Mike toen Jasper deze suggestie deed. Richard Rodriguez heeft dit seizoen geen aandacht gekregen, want hij gooit voor de Pittsburgh Pirates en wie wil er nu voor z’n lol naar de Pirates kijken? Hij was echter wel sneaky goed dit jaar, met indrukwekkende K/9 en BB/9 cijfers. Een contender zou er goed aan doen de Pirates eens te bellen om de 30-jarige reliever in te lijven voor een seizoen of twee.


MANAGER: DON MATTINGLY (MIAMI MARLINS)


De Miami Marlins naar de play-offs loodsen in een seizoen waarin de ploeg twee weken op halve kracht speelde door COVID-19-besmettingen, dat is echt een enorme prestatie. Hoewel de Marlins (uiteraard) snel afzakten na een bliksemstart — en de ploeg in een gewoon seizoen buiten de playoffs was geëindigd — is het toch knap dat Mattingly het maximale uit z’n ploeg heeft weten te persen.
Eervolle vermeldingen: Brian Snitker (Atlanta Braves), Jayce Tingler (San Diego Padres).

Coverfoto: Dale Zanine-USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen