MLB Rookie Watch: week 1

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat en wie er op weg is naar missschien wel een Rookie of the Year-titel. Elke week tellen we de top 10 af, van 10 naar 1.

WEEK 1

10. Tyler Glasnow (RHP, Pittsburgh Pirates)

GLASNOW1x
Pirateswerper Tyler Glasnow is niet goed begonnen aan zijn nieuwe seizoen. Zijn eerste start van 2017 eindigde in een debacle: 1.2 innings, 5 earned runs, 5 walks en slechts 1 strikeout. Glasnow staat erom bekend regelmatig met zijn controle te worstelen. Dit werd pijnlijk duidelijk in zijn eerste duel. De jonge werper is getalenteerd genoeg om het schip te rechten. Het is te hopen dat er geen degradatie naar Triple-A voor nodig is.

9. Dansby Swanson (SS, Atlanta Braves)

SWANSON1x
National League ‘Rookie of the Year’-favoriet Dansby Swanson is ook niet bepaald uit de startblokken komen vliegen. Het nieuwe gezicht van de Atlanta Braves ziet er aan slag nog niet goed uit. Met een 25% strikeout-ratio en een volledig gebrek aan power, is de voormalig Vanderbilt Commodore nog op zoek naar de startknop van de Chevy Swanson. Talentsgewijs kan het echter niet lang duren voordat ‘Lieutenant Dans’ de weg omhoog vindt.

8. Josh Bell (1B, Pittsburgh Pirates)

BELL1x
Pirates eerste honkman Josh Bell staat voornamelijk bekend om zijn power, maar daarvan heeft hij in week 1 nog weinig laten zien. Twee van zijn vier hits waren echter doubles, dus het lijkt een kwestie van tijd voor Bell zijn homerunswing tevoorschijn haalt. Zolang zijn on-base percentage halverwege de .300 blijft hangen, is er geen vuiltje aan de lucht voor Pittsburgh’s power prospect.

7. Robert Gsellman (RHP, New York Mets)

GSELLMAN1x
Vorig seizoen kwam Metswerper Robert Gsellman uit het niets. Na een succesvolle eerste 44.2 innings in de Majors, zijn de verwachtingen dit seizoen een stuk hoger voor de voormalig average prospect. Gsellman’s eerste optreden van het seizoen was een inning in relief, zijn tweede een start van 5 innings. De strikeouts zijn er tot nu toe wel degelijk, maar de hits vallen ook wat makkelijk achter de jonge righty.

6. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi1x
Na zijn stormachtige debuut in 2016, zijn in 2017 alle ogen gericht op Benny Baseball. Zijn favorietenstatus voor Rookie of the Year maakt van Andrew Benintendi een speler met druk op zijn schouders. In de eerste week van het seizoen heeft Benintendi deze druk nog niet van zich af kunnen schudden. Met een talent als Benintendi is het echter een kwestie van tijd voordat hij losbarst.

5. Jharel Cotton (RHP, Oakland Athletics)

COTTON1x
Werper Jharel Cotton maakt een aardige start van het seizoen door. De rechtshandige werper met misschien wel de beste change-up in de Majors gooit bijna een strikeout per inning en weet de walks redelijk onder controle te houden. Een eerste volledig seizoen van rookie-werpers zal vrijwel altijd met horten en stoten verlopen, maar Cotton is aardig op weg.

4. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

JUDGE1x
Yankees-slugger Aaron Judge is zijn seizoen goed begonnen. Na een moeilijke periode in 2016 heeft de outfielder dit seizoen al twee keer een trip rond de honken mogen maken. Ook staan er al vier RBI’s op zijn lijstje. Als Judge op deze manier doorgaat, zullen de Yankees zich in hun handen kunnen knijpen. Als zijn strikeoutprecentages uit de Minors echter weer de kop opsteken…

3. Hunter Renfroe (OF, San Diego Padres)

RENFROE1x
Outfielder Hunter Renfroe maakte in de eerste week ook waar wat hem al jaren toegedicht wordt. De power-hitting outfielder doet wat hij voorheen ook in de Minors deed: homeruns slaan. Vrije lopen komen niet voor in Renfroe’s woordenboek, maar dat maakt hij goed door zijn grote lading power. Dat slugging percentage zal het hele jaar wel boven de .500 blijven.

2. Mitch Haniger (OF, Seattle Mariners)

HANIGER1x
Nieuwe Seattle Mariner Mitch Haniger is zijn rookie-seizoen stormachtig begonnen. Na vorig jaar Arizona’s Minor League Hitter of the Year te zijn geworden, slaat de outfielder nu ballen uit Safeco Field. Na 33 slagbeurten staat de homerunteller al op drie, dus de power is legit bij Haniger. Dat tempo gaat hij natuurlijk niet volhouden, maar het is goed te zien dat Haniger zijn Minor League-belofte, vroeg in het seizoen, inlost.

1. Manuel Margot (OF, San Diego Padres)

MARGOT1x
Waar Benintendi en Swanson wat opstartproblemen kennen, is top prospect ‘Manny’ Margot het seizoen voortvarend begonnen. De startende centerfielder van de San Diego Padres staat lekker te slaan en speelt bovendien een prima buitenveld. De San Diego Padres hebben weinig om naar uit te kijken in 2017, maar Margot is één van de lichtpuntjes in de donkere Californische dagen.


Stats up-to-date: 12 april 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor
slaggemiddelde / on-base percentage / slugging percentage

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen