MLB Out Of The Park: feestende Braves eren Jones, exit Trout?

Nog een kleine drie weken duurt het reguliere Major League Baseball seizoen. Waar de meeste teams hun laatste kansen proberen te pakken om zich te plaatsen voor het Postseason boekten de Atlanta Braves als eerste hun ticket. Daarnaast was er ook plaats voor festiviteiten, want Andruw Jones werd in het zonnetje gezet. Ook kwam er via verschillende media naar buiten dat het wel is gedaan kon zijn met het tijdperk Mike Trout bij de Los Angeles Angels. Dat en veel meer in deze editie van MLB Out Of The Park.

AMERICAN LEAGUE

MIKE TROUT VERTREKT MISSCHIEN UIT ANAHEIM

Sinds de Draft van 2009 hebben de Los Angeles Angels goud in handen. Als 25ste kozen zij Mike Trout en dat bleek een gouden greep. De midvelder won Rookie of the Year, drie keer de MVP, werd elf keer uitgeroepen tot All-Star en pakte negen keer een Silver Slugger Award. Toch ontbreekt er één ding aan de carrière van Trout en dat is succes in de playoffs. Hij speelde slechts drie wedstrijden in de playoffs en deed dat in 2014. Daarvoor en daarna lukte het de Angels niet meer zich te kwalificeren en dat ondanks grote investeringen. Ook dit jaar ging het weer mis voor de franchise en Trout raakte wederom geblesseerd.

Met het aanstaande vertrek van mede-superster Shohei Ohtani lijkt het er niet op dat de Angels kunnen bouwen naar een toekomst waar de playoffs wel gehaald kunnen worden. In 2019 tekende Trout nog een contract van 12 jaar, ter waarde van $426.5 miljoen. Dat houdt in dat de 31-jarige superster pas na het seizoen van 2031 een Free Agent zal zijn. Als Free Agent duurt het nog wel even voor hij kan vertrekken, maar toch bleek ook dat de Angels franchise zelf open zou staan om hem eerder weg te doen. Mocht Trout zelf willen, dan zullen de Los Angeles Angels open staan om Mike Trout het komende offseason te traden. Naast het interessante vraagstuk waar Ohtani zal terecht komen is er nog een misschien wel interessante vraag bij gekomen: waar speelt Mike Trout volgend seizoen?


EINDE SEIZOEN DOMINGUEZ

Hoe snel de opkomst van Jasson Dominguez was bij de New York Yankees, zo snel zijn zij hem ook weer kwijt. Manager Aaron Boone maakte bekend dat The Martian zijn weefselband in zijn rechter elleboog heeft gescheurd en dat zijn seizoen er alweer opzit. Kort voor de laatste wedstrijd van de series tegen de Milwaukee Brewers werd hij uit de lineup gehaald wegens pijn in zijn elleboog en niet veel later bleken de problemen groter dan gedacht. Dominguez moet nu onder het mes voor Tommy Jonh-operatie en zal minimaal zes maanden aan de kant moeten aankijken.

Dominguez had een slaggemiddelde van .258 met een .980 OPS. Tevens had hij vier homeruns en zeven RBI en dat in slechts acht wedstrijden sinds zijn debuut op 1 september. Daarnaast werd Dominguez de jongste speler sinds 1901 die in zijn eerste zeven wedstrijden in Major League Baseball minimaal vier homeruns sloeg. Met het verlies van The Martian raakten de Bronx Bombers wederom een speler kwijt aan een blessure. Dit seizoen gebeurde dat al vaker en mede daardoor wilde het seizoen niet lukken. Eén ding is wel al zeker de New York Yankees zullen dit jaar niet de World Series winnen. Met een record van 71-72 is de franchise uitgeschakeld voor de playoffs.


NUMMER 44 IS DE 44STE IN DE GESCHIEDENIS

In de tiende inning van de openingswedstrijd van de series tegen de Los Angeles Angels stonden de Seattle Mariners 5-3 achter. Tot Julio Rodriguez aan slag kwam zag het er naar uit dat de Mariners zouden verliezen. Uiteindelijk gebeurde dat ook, maar niet in die desbetreffende tiende inning. J-Rod sloeg een homerun en daarmee tekende hij voor zijn dertigste homerun van het seizoen. Het was de negende keer dat hij de bal de tribune in sloeg in de laatste veertien wedstrijden. Daarmee werd Julio Rodriguez, die nummer 44 draagt bij de Mariners, de 44ste speler in de geschiedenis van MLB met een 30-30 seizoen. Hij stal dertig honken en sloeg dertig homeruns.

Niet alleen werd Julio Rodriguez de 44ste in de geschiedenis van Major League Baseball, hij voegde zich bij een nog exclusievere club. Hij werd op 29 december 2000 geboren en daarmee is hij nog altijd 22 jaar oud. Slechts drie andere spelers hadden een 30-30 seizoen toen zij 22 jaar of jonger waren. Allee Ronald Acuna Jr. (2019), Mike Trout (2012) en Alex Rodriguez (1998) deden het eerder. De Mariners verloren de wedstrijd uiteindelijk toch nog met 8-5. De strijd om de American League West titel en de American League Wild Card blijft onberispelijk spannend en met belangrijke series tussen concurenten nog te spelen zal het kijken worden of J-Rod zijn talenten ook in het Postseason kan laten zien.


ZWARE TIJDEN IN KANSAS CITY

Het valt deze dagen niet mee om fan van de Kansas City Royals te zijn. Afgelopen zondag verloren ze met 2-5 van de Toronto Blue Jays. Dat op zich is geen nieuws, maar dat dit al de honderdste nederlaag van het seizoen was, is dat wel. De fans hebben in de loop der jaren wel een dikke huid gekregen, want het is bepaald niet de eerste keer dat de Royals deze twijfelachtige mijlpaal bereiken.

Zes keer eerder – allemaal deze eeuw – verloor Kansas City 100 of meer wedstrijden in één seizoen met als absoluut dieptepunt de 106 nederlagen in 2005. Het goede nieuws voor die groep is dat de huidige Royals op koers liggen voor een nog slechter seizoen. Zo bont als de Cleveland Spiders in 1899 zullen de Royals het echter niet maken. Dat team verloor maar liefst 134 van de te spelen 154 wedstrijden. Het slechtste record met 162 wedstrijden stamt uit 2003 en staat op naam van de Detroit Tigers. Zij lieten hun fans dat jaar slechts 43 keer juichen.

Niet alles is slecht in Kansas City. De club beschikt over een erg jong roster met Bobby Witt als vaandeldrager. De 23-jarige infielder eindigde vorig jaar achter onder meer Julio Rodriguez en Adley Rutschman als vierde in de AL Rookie of the Year en bevestigt dit seizoen zijn talent. Met nog een paar weken te gaan staat Witt al op 28 homeruns, 87 RBIs, 42 gestolen honken en 8 triples.


NATIONAL LEAGUE

ATLANTA BRAVES ZETTEN JONES IN HET ZONNETJE

Het is een eer die maar voor weinigen is weggelegd. Een franchise die jouw nummer uit de roulatie haalt, zodat deze voor altijd aan jou verbonden is. Afgelopen zaterdag kreeg Andruw Jones van zijn Atlanta Braves dat ultieme eerbetoon. Voorafgaand aan het duel met de Pittsburgh Pirates werd de voormalig outfielder uitgebreid in het zonnetje gezet en zag Jones zijn rugnummer 25 terug op de reling van Truist Park, waar ’t prijkt tussen grootheden als Chipper Jones, Hank Aaron, Phil Niekro, John Smoltz en Jackie Robinson. Het rugnummer 42 komt zelfs in de gehele MLB niet meer voor.

De outfielder uit Willemstad – tegenwoordig assistent van bondscoach Hensley Meulens – speelde 17 jaar in Major League Baseball en 12 daarvan in het uniform van de Atlanta Braves. Al heel snel maakte hij naam door in Game 1 van de World Series in 1996 twee homeruns te slaan tegen de Yankees in New York. Jones was nog een tiener op dat moment, maar reserveerde voor zichzelf daarmee een plek in de geschiedenisboeken. Helaas voor hem en de Braves wonnen de Yankees dat jaar de titel. Een gemiste kans zo bleek later. Jones en de Braves wonnen onnoemelijk veel divisietitels, maar samen zouden ze nooit de heilige graal bereiken.

GELAUWERD

Onze landgenoot heeft wel een huiskamer vol aan individuele prijzen. Naast zijn vijf optredens in de All-Star Game won hij tien Gold Gloves en vijf Silver Sluggers. Al deze prijzen won hij als speler van de Braves. Nadat hij daar in 2008 vertrok, ging zijn loopbaan helaas bergafwaarts. Dat lijkt ook de reden waarom Andruw Jones nog altijd niet is opgenomen in de Hall of Fame. Het lijkt echter onvermijdelijk dat ook dat moment binnen enkele jaren zal komen.

Andruw Jones wordt gezien als één van de beste outfielders van zijn generatie. Met zijn 434 homeruns bezet hij de 49e plaats op de all-time list en de 51 homeruns in 2005 zijn in Atlanta nog altijd een franchiserecord. Al komt dit wel in gevaar nu Matt Olson bezig is aan een geweldig jaar. Defensief kon Braves-manager Bobby Cox Jones ook wel om een boodschap sturen. De Gold Gloves zijn daar een schitterend voorbeeld van. Wat Jones naast al deze successen ook bereikt heeft, is dat hij de deur heeft geopend voor talenten uit Curaçao, Aruba en andere delen van ons Koninkrijk. Xander Bogaerts, Jonathan Schoop, Ozzie Albies en zoveel anderen hebben hun loopbaan mede te danken aan The Curaçao Kid.

ALS EERSTE

Voor Andruw Jones zou de avond compleet zijn als de Braves hem een overwinning schonken. Dat zat er helaas niet in voor de thuisploeg. Na een verhit duel stapten de Pirates met een 8-4 overwinning van het veld. Jones zag echter Matt Olson wel z’n 48e homerun slaan. De eerstehonkman had er op dat moment nog 3 nodig om het franchiserecord van Jones te evenaren.

De winst in de serie kwam er zondag wel. Atlanta maakte in eigen huis een 2-0 achterstand goed en won ’t afsluitende derde duel met 5-2. Hoewel het al de 93e zege van dit seizoen was en niemand er ook maar een seconde aan twijfelt dat binnenkort de divisietitel gevierd mag worden, was het toch een bijzondere zege. Deze stelde namelijk het ticket voor de play-offs definitief veilig. De Braves waren daarmee de eerste ploeg die zich verzekerde van het postseason.


ATLANTA BRAVES WINNEN ZESDE DIVISIETITEL OP RIJ

Een paar dagen na die heugelijke dag tegen de Pirates was het opnieuw feest voor de Braves. Om nu al beslag te leggen op hun zesde titel op rij in de NL East moesten ze drie van de vier wedstrijden in Philadelphia winnen. En zo geschiedde. Eenvoudig ging het zeker niet, want twee keer waren er extra innings nodig. De 4-1 overwinning van woensdag maakte echter dat de Braves niet meer te achterhalen waren in hun eigen divisie. Met nog 16 wedstrijden te gaan, werd het gat met naaste belager Philadelphia Phillies 17 gewonnen wedstrijden.

Waar de ploeg van manager Brian Snitker in 2022 slechts 9 dagen koploper was in de NL East, daar lieten de Braves er dit seizoen geen twijfel over bestaan wie de beste was. Met een line-up waarin zeven spelers minimaal 20 homeruns hebben, vier daarvan tenminste 30 en Matt Olson zelfs 51 domineerde Atlanta deze divisie vanaf de start. Al dit geweld aan slag is indrukwekkend, maar minstens zo imposant is dat ze nu al op 96 overwinningen staan terwijl ze ’t grotendeels zonder Max Fried en Kyle Wright moesten stellen. De twee beste pitchers.

Het is voor deze franchise de 23e divisietitel in totaal en daarmee zijn ze koploper in Major League Baseball. Hoewel ze de laatste twee weken iets anders zullen benaderen nu de druk weg is, zijn de resterende wedstrijden nog wel degelijk belangrijk. De Braves zullen gedurende de gehele play-offs het thuisvoordeel willen hebben en daarvoor moeten ze het beste record in de majors bezitten. Voorlopig hebben ze een voorsprong van 5 gewonnen wedstrijden op de Orioles, die momenteel op 91 zeges staan.


DOUBLE-RECORD VOOR FREEMAN

Tegen de Washington Nationals sloeg Freddie Freeman alweer zijn 53ste double van het seizoen. Dat maakt van hem niet alleen de leider van Major League Baseball, ook verbrak hij daarmee een Los Angeles Dodgers record. Nog nooit sloeg iemand in het wit en blauw zoveel doubles in één seizoen. Dat hield in dat Johnny Frederick zijn record kwijt is. Al sinds 1929 had hij dat record in handen, maar Freeman passeerde hem dus. Het is niet de eerste keer dat de eerstehonkman zovaak op het tweede honk eindigde. Vorig seizoen had hij al 47 doubles, maar dit jaar doet hij er nog eens een schepje bovenop.

Zestig is het magische getal als het gaat om doubles. Slechts zes spelers haalden dat pas in de geschiedenis van MLB. Het aantal waarop Freeman nu staat plaatst hem al als 33ste op de all-time lijst. 24 spelers sloegen 55 doubles, er zijn er slechts tien met 58 en dus slechts zes met een seizoen waarin zij zestig of meer doubles sloegen. Voor de laatste keer dat het getal zestig werd gehaald moeten wij ook weer een stuk terug in de geschiedenis.

In 1936 sloegen zowel Joe Medwick (64) en Charlie Gehringer (60) zestig doubles in één seizoen. Het record van doubles staat nog altijd op naam van Earl Webb. Hij sloeg in in 1931, 67 doubles. Freeman ligt op dit moment op koers voor 61 doubles. Mocht hij toch nog exceptionele vorm vinden kan hij misschien gaan ruiken aan het record van Webb. In ieder geval is het een interesante race om tot het einde van het seizoen in de gaten te houden.


NUMMER 50 VOOR OLSON

Nog meer Atlanta Braves nieuws. Matt Olson werd door een homerun tegen de Philadelphia Phillies de eerste speler dit seizoen met vijftig homeruns. Hij is daarmee leider van Major League Baseball, maar de halve centurion is wel meer dan dat. Al eerder viel de naam, maar Andruw Jones is nog altijd recordhouder als het gaat om homeruns bij de Atlanta Braves. In 2005 sloeg hij 51 homeruns, maar deze week kreeg hij gezelschap van Matt Olson. In Philadelphia, daar waar Jones zijn vijftigste sloeg, timmerde Olson deze week ook nummer 51 de tribunes in.

Het is pas de zevende keer sinds 2010 dat een speler vijftig homeruns of meer sloeg in één seizoen. Aaron Judge tekende voor twee van de zes overige seizoenen, waardoor Olson zichzelf bij een zeer exclusieve club voegde. Met nog achttien wedstrijden te gaan voor de Atlanta Braves ziet het er naar uit dat het record van Jones gaat sneuvelen. Waar en wanneer Olson dat gaat doen zal afwachten worden.


BETTS BLIJFT VERBAZEN

Mookie Betts heeft tot nu toe een geweldig seizoen. Afgelopen maand werd hij bekroond met de Player of the Month award, maar eigenlijk geeft hem dat niet genoeg credits. Hij slaat dit seizoen vanuit de eerste positie in de slagvolgorde en binnen die positie begeeft hij zich nu in een positie waar nog niet veel spelers zich hebben begeven. Tegen de San Diego Padres sloeg hij alweer zijn twaalfde leadoff homerun van het seizoen en de 48ste uit zijn carrière.

Daarmee moet hij alleen nog Alfonso Soriano voor zich laten. Hij sloeg in 2003 namens de New York Yankees dertien homeruns vanuit de eerste positie van de slagvolgorde en sindsdien kwam niemand meer dichtbij. Tot nu, want Betts heeft grote kans om op gelijke hoogte te komen en misschien wel voorbij de Dominicaan te gaan. De Dodgers spelen nog negentien wedstrijden dit seizoen, dus het zou zomaar kunnen gebeuren.

Tevens pakte Betts ook de vijfde positie op de all-time ranglijst. Hij staat nu gelijk met Ian Kinsler. De homerun tegen de San Diego Padres was zijn 39ste homerun van het seizoen. Daarmee heeft de 30-jarige midvelder nog maar één homerun nodig om de veertig homeruns aan te tikken. Dat deed hij nog niet eerder in zijn geweldige carrière en dus heeft hij nog iets naar uit te kijken in de laatste drie weken van het reguliere seizoen.

Ook was de homerun tegen de Padres zijn honderste RBI van het seizoen. Daarmee werd hij pas de derde speler in de American- of National League die in één seizoen de honder RBI haalde vanuit de eerste positie van de slagvolgorde. Hij sloeg in dezelfde wedstrijd nog eens drie RBI, waarmee zijn seizoenstotaal op 103 staat. Datzelfde aantal sloeg Charlie Blackmon in 2017 en dat is nog altijd het record vanuit positie één. Het is dus niet de vraag of, maar wanneer zijn record door Mookie Betts gebroken gaat worden.


MARINERS HALEN DONALDSON TERUG NAAR DE MAJORS

‘The Bringer of Rain’ is terug in de majors. Josh Donaldson tekende op 31 augustus een Minor League contract bij de Milwaukee Brewers en speelde sindsdien bij de Nashville Sounds in Triple-A. Het was geen gelukkig seizoen voor Donaldson bij de New York Yankees. Hij was voor grote delen van het seizoen uitgeschakeld door blessures aan zijn hamstring en kuit en wanneer hij speelde had hij slechts een slaggemiddelde van .142. Donaldson noteerde vijftien hits voor de Bronx Bombers en tien daarvan eindigde als homerun. In Triple-A hervond hij zichzelf nog niet helemaal. In zeventien slagbeurten sloeg hij drie hits en twee daarvan waren homeruns.

Toch besloten de Brewers de 37-jarige voormalige American League Most Valuable Player op te roepen. In de eerste wedstrijd van de series tegen de Miami Marlins werd hij meteen op de proef gesteld door Craig Counsell. Donaldson startte op zijn vertrouwde derde honk en sloeg als vijfde in de slagvolgorde.

Succesvol was hij ook in zijn vier slagbeurten, want zijn eerste hit als lid van de Milwaukee Brewers organisatie was een RBI-single. Verder scoorde hij zelf ook nog een run, kwam hij op de honken met een vrije loop en kreeg hij een strikeout om zijn oren. De Brewers zijn nog altijd op koers om de divisietitel te winnen en daarmee kan Donaldson misschien nog iets maken van zijn tot nu toe dramatische seizoen.


TREA TURNING HEADS

De Phillies moesten deze week drie keer buigen voor de Atlanta Braves, maar in de wildcard-race staat de regerend kampioen van de National League er nog altijd uitstekend voor. Dat hebben ze niet in de laatste plaats te danken aan Trea Turner. De 30-jarige infielder is met name de laatste weken spectaculair met 11 homeruns in zijn laatste 14 wedstrijden. In diezelfde periode sloeg Turner ook nog eens 24 runs over de thuisplaat.

Die long balls zijn indrukwekkend, maar voor Turner kan het nog mooier worden. Hij staat namelijk op het punt om geschiedenis te schrijven. Met nog ruim twee weken te gaan in het reguliere seizoen staat de rappe infielder op 27 gestolen honken uit 27 pogingen. Weet hij dit foutloze record vast te houden tot het einde van dit seizoen dan neemt hij Chase Utley diens record af. In 2009 wist Utley 23 keer een honk te stelen zonder daarbij gepakt te worden.

Coverfoto: Mark J. Terrill

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen