MLB Dutch Watch: Palacios klopt Jansen en Rafaela, gemengde gevoelens bij Padres

In Boston stonden Ceddanne Rafaela en Kenley Jansen deze week tegenover de Tampa Bay Rays van Richie Palacios. Jurickson Profar nam het met de San Diego Padres op tegen één van zijn voormalige werkgevers en dat verliep niet geheel naar wens. Daarnaast liet Ozzie Albies voor het eerst sinds maart zijn spierballen weer eens rollen en deed Xander Bogaerts dit zelfs twee keer!

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 132 AB, .280/.345/.417, .761 OPS, 21 R, 19 RBI, 9 2B, 3 HR, 2 SB, 116 OPS+

In de NL East gaan de Philadelphia Phillies aan de leiding. Op een paar wedstrijden gevolgd door de Atlanta Braves. Vervolgens een hele tijd niks en dan volgen de Mets en Nationals. De Miami Marlins zijn daarachter al helemaal uit zicht verdwenen. Vorig weekend konden de Braves het gat naar de Mets nog groter maken. Op bezoek in New York liet Ozzie Albies voornamelijk in de eerste wedstrijd van zich horen.

Na een strikeout in de eerste inning liet Albies vorige week vrijdag in de derde inning van de eerste wedstrijd zien dat het ook anders kan. Ploeggenoot Ronald Acuna Jr. gaf het voorbeeld en Albies volgde een AB later. Zijn derde homerun van dit seizoen – z’n eerste sinds 31 maart – zette de Braves op een 2-0 voorsprong. Wat Ozzie Albies niet wist, was dat dit zijn enige hit in de gehele serie van drie wedstrijden zou zijn. Na deze homerun was de infielder namelijk 0-for-11 in de rest van ’t drieluik. Atlanta won overigens deze serie wel. Na de 4-1 winst op vrijdag volgde een 4-2 zege op zaterdag. De series finale leek eveneens met 3-2 gewonnen te worden, maar een 2-run homerun van de licht geblesseerde Brandon Nimmo besliste in de negende inning anders.

De Braves keerden terug naar Atlanta voor een serie van drie wedstrijden tegen de Chicago Cubs. Ozzie Albies had ’t naar zijn zin, want de infielder werkte met 5 hits in 12 at-bats aardig aan zijn salggemiddelde. Dit had deze maand een klein tikje opgelopen, dus kwam deze serie tegen de Cubs Albies wel goed uit. Dit leverde hem geen RBIs op, maar wel 2 runs in de tweede ontmoeting. Atlanta won met respectievelijk 2-0 en 7-0, waardoor ze nu al drie thuiswedstrijden op rij geen run tegen hadden gekregen. Woensdag maakten de Cubs middels een 7-1 overwinning een einde aan die reeks. Albies was in dat duel 1-for-4.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 178 AB, .213/.263/.315, .578 OPS, 23 R, 13 RBI, 6 2B, 4 HR, 2 SB, 69 OPS+

Met een 7-game hitting streak tussen 28 april en 6 mei leek Xander Bogaerts het lek boven te hebben. In Chicago sloot hij de serie tegen de Cubs echter af met geen enkele hit in zijn laatste 8 AB’s, Het werd voor de Oranje-international vorig weekend niet eenvoudig het tij te keren. Zijn San Diego Padres kregen namelijk bezoek van de LA Dodgers. De koploper in de NL West kwam vol vertrouwen naar Petco Park en geef ze eens ongelijk. De Dodgers hadden immers hun laatste zeven duels allemaal gewonnen.

Wat de prestaties van Bogaerts in de twee eerste wedstrijden betreft, kunnen we kort zijn. De infielder opende dit drieluik 0-for-7 in die duels, waarvan San Diego de eerste met 2-1 won en de tweede met 0-5 verloor. Xander Bogaerts sloot deze serie echter wel sterk af. Nog niet in zijn eerste AB’s, want die eindigden in een out. In de vijfde inning toonde Bogaerts echter zijn waarde. Met zijn vierde homerun van dit seizoen sloeg hij de bal naar het linksveld voor een 4-0 voorsprong. Dankzij een single in de late innings sloot de tweedehonkman dit duel met 2-for-4 af. De Padres wonnen voor de tweede keer in drie wedstrijden van de Dodgers. Dit keer met 4-0.

Hoe onvoorspelbaar deze sport kan zijn, merkten de Padres later deze week. Na de gewonnen serie tegen de Dodgers zouden de laagvliegende Colorado Rockies geen probleem moeten zijn, maar niets bleek minder waar. Voor Xander Bogaerts kon dit drieluik niet beter beginnen. In zijn eerste AB joeg hij de bal naar het linksveld voor zijn vierde homerun dit seizoen. Helaas voor Bogaerts en de Friars leverde dit geen overwinning op. Die ging namelijk met 5-4 naar de bezoekers. Zoals ook de twee volgende duels – respectievelijk 6-3 en 8-0 – naar Colorado gingen. Xander Bogaerts kwam in elk van die wedstrijden door met een single, maar dat nam de pijn van deze sweep waarschijnlijk niet weg.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 15.2 IP, 1-1 (7 SV-1 BS), 3.45 ERA, 1.340 WHIP, 2.54 FIP, 6 R, 6 ER, 10 BB, 21 K, 122 ERA+

Tussen 28 april en 9 mei kwam Kenley Jansen slechts twee keer in actie. Hij gooide 25 pitches in dat tijdsbestek en stond 1 hit toe. We kunnen dan gerust spreken van een rustige periode. Met die rust was het vorig weekend wel gedaan. Zijn Boston Red Sox speelden toen tegen de Washington Nationals en Red Sox-manager Alex Cora wist Jansen wel te vinden. Dat begon al op vrijdag. Met een 1-3 achterstand deed Cora een beroep op onze landgenoot in de negende inning.

Na twee snelle K’s leek het een walk in the park te worden voor de reliever, maar niets was minder waar. Na een single, een gestolen honk, een error, vier wijd, een wild pitch en nog een single stond het plotseling 1-5 en had Jansen een flink aantal pitches gegooid. Die 22 pitches en het wankele optreden weerhielden Cora er niet van op zaterdag Jansen opnieuw naar buiten te sturen. Met 2 K’s en slechts 16 pitches kwam de closer nu veel beter voor de dag. Het bracht de Red Sox een 4-2 overwinning en leverde Jansen zijn zesde save – en eerste sinds 20 april – op.

Ook in de series finale, met een nipte 3-2 voorsprong op zak, moest Kenley Jansen weer aan de bak. Trey Lipscomb dwong de closer met een 7-pitch AB tot het uiterste, maar meer dan een single aan Nick Senzel gaf Jansen niet weg. Voor zijn zevende save van 2024 had de ervaren werper slechts 14 pitches nodig. Een strikeout zat er niet tussen, maar de defensie het werk laten doen kan vele malen effectiever zijn.

TEGENSLAG

De BoSox vervolgden hun homestand tegen de Tampa Bay Rays in wat je een duel om de derde plaats in de AL East kunt noemen. Na een 3-5 nederlaag op maandag mocht Jansen aan de bak op dinsdag. Bij een 3-3 stand in de negende gaf hij weliswaar een single op aan Amed Rosario, maar kende hij een betrekkelijk eenvoudige inning. Met 12 pitches was Kenley Jansen economisch bezig, maar een individueel resultaat zat er niet in. De wedstrijd werd namelijk pas beslist in de twaalfde inning en het waren de Red Sox die met een goed gevoel de nacht in gingen: 5-4.

Boston had al twee van de drie wedstrijden verloren toen Jansen donderdag in de series finale opnieuw aan de bak moest. Wederom was het bij een gelijke stand (5-5), maar dit keer lukte het niet de Rays van scoren te houden. Met een strikeout voor Josh Lowe begon het nog wel goed, maar na een walk, twee singles en een sac fly stond er opeens 7-5 in het voordeel van de bezoekers op het bord. Aangezien Boston in de gelijkmakende negende geen antwoord had, kreeg Jansen zijn eerste loss van het seizoen achter z’n naam.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 108 AB, .259/.367/.370, .738 OPS, 18 R, 9 RBI, 3 2B, 3 HR, 6 SB, 117 OPS+

Richie Palacios dook eerder deze maand tegen de New York Mets opeens op als tweedehonkman en dat bleek geen incident. Rays-manager Kevin Cash was te spreken over de Oranje-international op die positie, want ook vorige week tegen de White Sox deed Palacios dienst als tweedehonkman. Daar bleef het niet bij, want in het drieluik tegen de Yankees vond Palacios zich opnieuw terug op die plek. Inmiddels zat hij al drie wedstrijden zonder hit, maar juist tegen het team uit zijn geboorteplaats kwam daar vorig weekend verandering in.

WEEK VAN DE TRADITIE

Eerder dit seizoen sloeg Palacios al een homerun in The Bronx tegen de Yankees. Zo mooi werd het tijdens deze homestand niet. Op vrijdag 10 mei verloren de Rays met 0-2 maar kwam Palacios in de vijfde inning eindelijk weer door met een single. Als pinch-hitter (0-for-2) had hij een dag later minder succes in het met 7-2 gewonnen duel. Helaas voor de fans in Tampa Bay gingen de bezoekers er zondag met de winst in deze serie vandoor. Richie Palacios deed ’t naar behoren met 2-for-5 en een run maar de Yankees bleken met 10-6 een maatje te groot.

Voor Palacios en consorten was het de week van de traditie. Na het drieluik tegen de Yankees volgde een serie van vier wedstrijden in Boston tegen de Red Sox. Daar vond de international zichzelf maandag opnieuw terug op het tweede honk en al in z’n eerste slagbeurt kwam Palacios door met een RBI-single. Tampa Bay opende de serie met een 5-3 overwinning, verloren de tweede wedstrijd na extra innings en pakten woensdag de draad weer op met een 4-3 zege.

Palacios was belangrijk met een single en een run in dat duel. In de series finale toonde hij donderdag opnieuw zijn waarde. Met een productieve out opende hij de score in de tweede inning, maar in de negende had hij tevens het laatste woord. Met een sac fly naar het outfield noteerde Richie Palacios zijn tweede RBI van de dag en bepaalde hij de eindstand op 7-5 in het voordeel van de Rays.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 152 AB, .322/.412/.513, .926 OPS, 24 R, 29 RBI, 8 2B, 7 HR, 3 SB, 171 OPS+

Jurickson Profar is nog altijd één van de meest productieve spelers op het roster van de San Diego Padres. En dat had lang niet iedereen verwacht toen ze hem in Californië weer een contract voorschotelden afgelopen winter. Afgelopen weekend begon Profar met 6 homeruns, 27 RBIs en een puik .328 slaggemiddelde aan de serie tegen de Dodgers. Helaas voor de linksvelder kon hij tegen de divisierivaal die cijfers niet opvijzelen. Met 8 RBIs in de eerste zes wedstrijden begon de maand mei goed, maar tegen LA kreeg dat geen vervolg.

Op 10 mei waren de hits voor beide partijen duur. San Diego won met 2-1, maar ’t waren de pitchers die domineerden getuige de 7 gezamenlijke hits. Profar was 1-for-4 in de tweede, met 0-5 verloren, wedstrijd. Dezelfde cijfers overlegde de linksvelder in de series finale, die mede dankzij een uitblinkende Yu Darvish, met 4-0 naar de thuisspelende Padres ging. Zij konden daardoor met veel vertrouwen uitzien naar hun volgende serie. Deze week brachten de Rockies een bezoek aan San Diego. Voor Profar waarschijnlijk toch een bijzondere serie aangezien het een oud werkgever van hem betreft.

Net als Xander Bogaerts begon Profar prima. Met Manny Machado aan boord sloeg Profar maandag in de eerste wedstrijd zijn zevende homerun van ’t seizoen. Een 4-5 nederlaag kon hij er echter niet mee voorkomen. Met 1-for-1, 3 walks en een run was Jurickson Profar dinsdag de bekende tough out. Weer waren het echter de Rockies die met 6-3 aan het langste eind trokken. Met een hele duidelijke 8-0 zege maakte Colorado afgelopen woensdag de sweep compleet. Profar deed dienst als leadoff hitter en kwam in de vierde inning door met een single. Het was één van de slechts 4 hits van San Diego deze wedstrijd.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 149 AB, .201/.233/.362, .595 OPS, 18 R, 23 RBI, 8 2B, 4 HR, 4 SB, 64 OPS+

Ceddanne Rafaela lijkt zich steeds meer op z’n gemak te voelen in het slagperk van een MLB-stadion. Vanaf 17 april (.155) gaat zijn slaggemiddelde gestaag omhoog en de veelzijdige Rafaela pikt ook steeds vaker zijn RBIs mee. Met als voorlopig hoogtepunt natuurlijk die wedstrijd tegen de Cubs waarin hij 7 runs over de thuisplaat sloeg. Hij begon dit seizoen als outfielder bij de Red Sox, maar tegenwoordig is hij met de regelmaat van de klok kortestop. Of af en toe zelfs derdehonkman. Vorig weekend tegen de Nationals pendelde de rappe rookie opnieuw tussen het outfield het het infield. Met name op 12 mei deed hij dit niet zonder succes.

Boston opende de serie in eigen huis tegen Washington met een 1-5 nederlaag. Dankzij een single in de vijfde inning zette Rafaela zijn hitting streak op acht wedstrijden. Met een 0-for-3 kwam daar zaterdag een einde aan, maar door de 4-2 overwinning was dat maar bijzaak. Met een ground-rule double pakte Ceddanne Rafaela zondag de draad weer op. Garrett Cooper en Vaughn Grisson konden scoren na die tik waarmee de Red Sox als eerste runs op het bord brachten. Hoe belangrijk die runs waren, wist Rafaela op dat moment nog niet. Dat werd pas duidelijk toen er na negen innings een 3-2 zege voor de BoSox op het scorebord stond.

Ceddanne Rafaela zal de serie tegen de Tampa Bay Rays grotendeels zo snel mogelijk willen vergeten. Defensief ging het niet altijd even fijn en aan slag hield het met 1-for-13 ook niet over voor het talent. Die ene hit die hij wél sloeg, zal hij willen onthouden. In de tweede ontmoeting nam hij in de vijfde inning de pitch van Aaron Civale diep voor een homerun naar het linksveld. Dit betekende voor Rafaela zijn vierde homerun van dit seizoen en hij heeft nu 23 RBIs achter zijn naam. Daarmee is de rookie de meeste productieve speler van de Boston Red Sox.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 36 AB, .194/.211/.278, .488 OPS, 1 R, 6 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 38 OPS+

Met in het achterhoofd dat All-Star Sean Murphy op de weg terug is, moet Chadwick Tromp nu helemaal alle gelegenheden aangrijpen die hem worden geboden. Afgelopen weekend tegen de New York Mets hoopte hij met Atlanta de sweep compleet te maken. De Braves hadden de eerste twee duels al gewonnen, maar een 2-run homerun van Brandon Nimmo in de negende inning van de derde gooide roet in het eten. Tromp was 0-for-4 in die wedstrijd en zag zijn slaggemiddelde terugvallen naar .194.

Overigens was er vorige week nog wel wat te doen rond zijn persoontje. Of eigenlijk rond zijn naam in combinatie met zijn (nieuwe) rugnummer. Onze landgenoot verkoos in maart nummer 45 boven zijn oude nummer 48. Met de Amerikaanse verkiezingen op komst én de naam die op presidentskandidaat Donald Trump lijkt, zien ze in de VS overeenkomsten. Mocht Trump opnieuw gekozen worden, dan is hij namelijk de 45e president van de Verenigde Staten.

De laatste hit van Chad Tromp dateerde inmiddels van 28 april. Tegen de Guardians was hij destijds goed voor RBI-single in de vijfde inning. Voorlopig blijft het daar nog even bij, want ook tegen de New York Mets lukte het deze week niet aan slag. Zijn Braves hadden de eerste wedstrijden in die serie al gewonnen, maar tot een sweep kwam het niet. De Mets vertrokken met een 4-3 overwinning uit Atlanta en Tromp (0-for-4) noteerde zijn vierde wedstrijd op rij zonder hit.

Cover photo: Noah K. Murray/AP

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen