MLB Dutch Watch: Ozzie Albies en Ceddanne Rafaela halen uit

Nog altijd geen Xander Bogaerts deze week en ook voor Chadwick Tromp was er geen rol weggelegd. Er blijft echter meer dan genoeg over om van te genieten, want onder meer Ceddanne Rafaele en Ozzie Albies lieten hun knuppel weer eens brullen. Hoe het hen en de overige Team Kingdom-spelers deze week verging in Major League Baseball lees je in deze editie van de Dutch Watch.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 202 AB, .272/.339/.406, .745 OPS, 27 R, 29 RBI, 15 2B, 4 HR, 4 SB, 112 OPS+

Na de matige – of zeg maar gerust slechte – serie tegen de Nationals, waarin de Braves slechts één van de vier wedstrijden wonnen, was Atlanta wel weer eens toe aan succes. Dit zou dan moeten gebeuren tegen de Oakland Athletics. Met 4 overwinningen in de laatste 17 wedstrijden toch ook geen team dat overliep van zelfvertrouwen op het moment dat ze vorig weekend door de poorten van Truist Park in Atlanta kwamen. Ozzie Albies hoopte tegen deze opponent zijn 6-game hitting streak een vervolg te geven.

Helaas voor de infielder ging hem dat niet zo goed af. Albies wist in de eerste twee ontmoetingen geen enkele hit te noteren. In de met 4-2 gewonnen eerste wedstrijd was Ozzie Albies 0-for-3 en vorige week zaterdag was hij zelfs de enige Brave zonder hit. In een opmerkelijk slugfest ging Atlanta met 9-11 onderuit en was Albies 0-for-5. Pas in zijn laatste AB in de series finale kwam de tweedehonkman door met zijn eerste en enige hit. Maar belangrijk was deze zeker! Bij een 2-1 voorsprong in de achtste inning liet zijn RBI-single pinch runner J.P. Martinez scoren vanaf het tweede honk. Met die run bepaalde Albies de eindstand op 3-1 en hadden de Braves hun succesje.

WISSELEND SUCCES IN BEANTOWN

Na 15 wedstrijden in 14 dagen snakten de Braves naar hun vrije maandag, maar daarna was het al snel back to business in Boston. Bij Atlanta is het vooral wachten op het moment dat de knuppels ontwaken en dinsdag tegen de Red Sox leek dat inderdaad het geval. Albies opende die serie met een double en een run in de tweede inning, maar bij een 3-3 stand in de zesde was hij pas echt belangrijk voor de Braves.

Zijn vierde homerun – en eerste sinds 10 mei – bezorgde de bezoekers 3 runs en legde de basis voor een 8-3 zege. Dat het lek in Atlanta nog lang niet boven is, bewees het tweede duel met de BoSox. Voor het eerst in meer dan een jaar slaagden de Braves er niet in te scoren en gingen met 9-0 onderuit. Met 0-for-2 en een walk wist ook Albies niet te imponeren.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 18.2 IP, 1-1 (9 SV-1 BS), 2.89 ERA, 1.232 WHIP, 2.33 FIP, 6 R, 6 ER, 10 BB, 24 K, 146 ERA+

Halverwege de maand mei kreeg Kenley Jansen het opeens druk met vier optredens in een tijdsbestek van vijf dagen. Daarna leek het schema van de closer echter op dat van een startend werper. Vanaf 16 mei kwam hij die maand nog maar twee keer in actie. Voor het laatst op 26 mei tegen de Brewers. Ook daarna werd het weer stil rond Jansen. Tegen de Orioles had manager Alex Cora hem niet nodig en ook de serie tegen Detroit leek niet geschikt voor een closer. Weliswaar wonnen de Red Sox op 1 juni met 6-3, maar 2 van die 3 runs werden gescoord in de negende inning.

Pas op 2 juni, zes dagen na zijn laatste outing, deed Cora weer eens een beroep op Kenley Jansen. Vanwege de 4-4 tussenstand in de negende kon Jansen geen save verdienen, maar was het zaak de Tigers van scoren te houden. Na een lange AB werd Carson Kelly de eerste nul, gevolgd door een hele snelle tweede. Riley Greene maakte het spannend met een single en een gestolen honk, maar Jansen had nog slechts één out nodig. Daar moest hij wel hard voor werken, want Wenceel Perez gaf zich pas na 8 pitches en een flyball gewonnen. Jansen had 17 pitches nodig voor deze klus, maar klaarde ‘m wel. Helaas voor Boston ging het in extra innings alsnog mis en wonnen de Tigers dit duel met 8-4.   

Tegen de Atlanta Braves lagen de scores in de twee wedstrijden dusdanig ver uit elkaar dat de inbreng van Jansen niet nodig was. De closer bleef daardoor steken op 9 saves, waarvan de laatste inmiddels dateert van 26 mei.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 149 AB, .262/.355/.369, .724 OPS, 26 R, 12 RBI, 4 2B, 4 HR, 9 SB, 112 OPS+

Met drie overwinningen in hun laatste vier wedstrijden konden de Tampa Bay Rays met redelijk veel vertrouwen toeleven naar het drieluik tegen de Orioles. In die serie zou al snel blijken wat die voorgaande winstpartijen waard waren, want Baltimore is in de AL East de enige die de Yankees partij kan bieden en behoort dan ook tot de elite in Major League Baseball. Het was in elk geval een serie die voor Richie Palacios vorige week vrijdag uitstekend begon.

Met zijn eerste at-bat kwam Palacios, voor de gelegenheid weer geposteerd in het outfield, door met zijn vierde double van ’t seizoen. Een RBI-single van Ben Rortvedt hielp Palacios over de thuisplaat om de Rays zo op 1-0 te zetten. Een voorsprong die geen stand hield, want de Orioles bleken met 3-1 te sterk. Richie Palacios liet zijn 1-for-3 volgen door een 1-for-4 op zaterdag. Weer scoorde hij een run, maar wederom was dat bij lange na niet genoeg. Baltimore won opnieuw en dit keer met 9-5. Alle runs werden overigens al gescoord in de eerste vier innings van de wedstrijd.

Als pinch runner scoorde Palacios een belangrijke run in de series finale op zondag. In de achtste inning verving hij Isaac Paredes en na een 2-run RBI-double van Jose Siri stond er opeens een 4-3 voorsprong voor Tampa Bay op het scorebord. Dat was tevens het laatste wapenfeit van Richie Palacios deze week. In de twee duels met de Miami Marlins, respectievelijk een 9-5 en 5-3 overwinning voor de Rays, kwam de Oranje-international niet in actie.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 220 AB, .323/.417/.482, .899 OPS, 34 R, 38 RBI, 11 2B, 8 HR, 3 SB, 163 OPS+

Door Tucupita Marcano, een infielder die vanwege een blessure dit jaar nog niet speelde, kwamen de San Diego Padres deze week nogal negatief in het nieuws. Marcano herstelt van een zware knieblessure die hij vorig jaar opliep in dienst van de Pirates. Hij bleek vervolgens gegokt te hebben op wedstrijden van die club en hem hangt nu een schorsing boven het hoofd. Dat hij afgelopen winter de overstap maakte naar San Diego heeft daar verder geen invloed op.

Dit verhaal kwam naar buiten nadat de Padres hun serie tegen Kansas City hadden afgesloten. Met 3-for-5 begon Jurickson Profar vorige week vrijdag meer dan voortreffelijk aan dat drieluik. Dankzij RBI-singles in zowel de zesde als de achtste inning mocht Profar weer 2 RBIs aan zijn totaal toevoegen en had hij een flink aandeel in de best zwaarbevochten 11-8 zege. De Padres lieten dit volgen door een 7-3 overwinning op zaterdag. Profar was 0-for-3 in zijn officiële AB’s, maar met een sac fly in de achtste inning hielp hij Luis Arraez over home plate. Hij zorgde daarmee voor het slotakkoord in dit duel en mocht zijn 38e RBI bijschrijven.

Wat betreft het slotakkoord voor de Padres in deze serie verliep het minder voorspoedig. San Diego moest de derde en laatste wedstrijd met 3-4 aan de thuisspelende Royals laten. Met een single en een walk in vier plate appearances bereikte Profar nog wel twee keer de honken. Helaas voor de Friars bleek de series finale in Kansas City kenmerkend voor de rest van deze road trip. Op bezoek bij de LA Anges ging San Diego namelijk ook drie keer onderuit en drie keer was ’t erg nipt.

VERKEERDE SWEEP

Met 2 hits, een double en een walk in vier plate appearances begon Jurickson Profar nog best aardig aan dit drieluik. De aangewezen slagman van dienst kon een 1-2 nederlaag op maandag echter niet voorkomen. Terug in het buitenveld was de international een dag later 1-for-4 aan slag. Met 4-2 ging echter ook dit duel naar de thuisploeg. De Halos maakten woensdag de sweep compleet door de eigen fans op een 3-2 overwinning te trakteren. Profar sloot deze road trip af met 0-for-4 aan slag en mocht zich op gaan maken voor een serie van vier thuiswedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 208 AB, .202/.232/.365, .597 OPS, 28 R, 33 RBI, 9 2B, 7 HR, 8 SB, 65 OPS+

In de AL East vinden we de Yankees en Orioles bovenin. Dan komt er een hele tijd niks en dan opeens de overige drie franchises in deze divisie op nauwelijks afstand van elkaar. Hoewel het de Boston Red Sox niets brengt, hebben zij wel oren naar de titel “best of the rest”. Afgelopen weekend troffen zij in de Detroit Tigers een tegenstander met een soortgelijk record. Ook de Tigers bivakkeren zo’n beetje rond die .500-grens. Het was ook Detroit dat op donderdag 30 mei de eerste tik uitdeelde door met 5-0 te winnen in Boston. Ceddanne Rafaela kwam als invaller pas in de negende inning binnen de lijnen. De rookie was 0-for-1 aan slag.

De ene wedstrijd is de andere niet en dat geldt dit seizoen zeker voor Ceddanne Rafaela. Hij kan matige prestaties aan slag zomaar afwisselen met een geweldige dag in het slagperk en op de laatste dag van mei gebeurde het laatste. Na een strikeout in de tweede inning haalde Rafaela in de vierde verwoestend uit. Bij een 1-1 stand stonden Dominic Smith en Vaugh Grissom op de honken. De eerste pitch die Rafaela deze inning zag, beviel hem dusdanig goed dat die bal weggeslagen werd voor een 3-run homerun.

DE SMAAK TE PAKKEN

Het was zijn zesde homerun van dit seizoen, maar deze werd al heel rap gevolgd door nummer 7. Twee innings na z’n eerste dreun sloeg Rafaela de Tigers KO met zijn zevende homer. David Hamilton bevond zich op het tweede honk toen werper Joey Wentz zijn pitch via de knuppel van Rafaela weggeslagen zag worden. Boston won het duel met 7-3 en Rafaela nam dus 5 RBIs voor zijn rekening.

Zijn record (7 RBIs op 27 april) blijft daarmee staan, maar ontevreden zal de jongeling bepaald niet zijn. Ceddanne Rafaela gaf zijn 2-for-4 op vrijdag een vervolg met 1-for-3 op zaterdag. Ook dat duel (6-3) ging naar de Red Sox, maar de serie werd niet gewonnen. In extra innings trok Detroit namelijk de series finale (8-4) naar zich toe. Rafaela was daarin 0-for-3 met een walk.

Tegen de Braves (3-8 nederlaag, 9-0 winst) verging het Rafaela al niet veel beter. De eerste wedstrijd speelde hij als kortestop, terwijl hij de tweede in het outfield geposteerd stond. Voor zijn prestaties aan slag maakte dit overigens geen verschil. Na zijn 2 homeruns afgelopen weekend was de rappe rookie tegen Atlanta 0-for-7 in het slagperk.

Cover photo: Michael Dwyer/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen