MLB Analyse: welke steden zijn kansrijk in de expansion-discussie?

Bring_back_Expos_sign
Een mogelijke expansie van de MLB mag dan niet het eerste punt op de agenda zijn tijdens de komende CBA-onderhandelingen (collective bargaining agreement), helemaal onbelangrijk is het niet. Onlangs liet commissioner Rob Manfred nog weten dat een expansion in de nabije toekomst onvermijdelijk is. De Amerikaanse media speculeren er lustig op los. SportAmerika licht de kansrijke steden toe.
Vooraf is het belangrijk om te weten welke redenen zijn aan te voeren voor het toevoegen van twee teams, één in elke league, aan de Major League. De enige reden die niet gebonden is aan steden of regio’s is die van de spelersvakbond MLBPA. De spelers willen namelijk meer werkgarantie en zijn daarom voorstander van een expansion. Anders is dat voor de fans en de MLB zelf, die wel redenen aanvoeren die stads- of streekgebonden zijn.
Inkomsten
De inkomsten van de MLB als geheel tikken de tien miljard dollar aan. Dat lijkt een meer dan gezonde hoeveelheid geld voor alle betrokkenen. Commissioner Rob Manfred ziet dit echter anders. De hoogste baas zei vorige week in een interview met CBS Sports honkbal als een groei-industrie te zien. Dat betekent dus dat steden waar een stevige mediamarkt te vinden is altijd interessant zijn.
Van de vijf grootste mediamarkten binnen de Amerikaanse landsgrenzen die nu nog geen team huisvesten, hebben Indianapolis (bereik van 1,1 miljoen mensen), Charlotte (1,15 miljoen) en Portland, Oregon (1,2 miljoen) aangegeven interesse in een team te hebben. Rob Manfred heeft zelf meerdere malen aangegeven ook iets te zien in New Jersey als mediamarkt. Dit is opvallend omdat dat gebied nu verdeeld wordt door de teams uit New York (Yankees en Mets) en Pennsylvania (Phillies en Pirates), waardoor geen nieuwe markt wordt aangeboord.
Een andere stad die inkomstentechnisch aantrekkelijk lijkt is Las Vegas. De gokstad is vooral populair door de grote hoeveelheid toeristen die ‘even lekker Amerikaans willen doen’. Een MLB-wedstrijd bezoeken zou volgens de leiding van de MLB in die vakanties moeten worden gepast.
Territorium uitbreiden
Ook het uitbreiden van het MLB-territorium is belangrijk voor de mannen van Manfred. In de nabije omgeving van de Major League wordt door anderen flink geïnvesteerd in de sport. De op-een-na rijkste man van de wereld, de Mexicaan Carlos Slim, stampte bijvoorbeeld twee jaar geleden in zijn thuisland een jeugdcompetitie uit de grond.
Mexico als nieuwe bestemming wordt dan ook door bijna alle media genoemd. CBS houdt het op Monterrey, terwijl Sporting News en FOX hun geld zetten op Mexico City. ESPN geeft beide steden evenveel kans. Andere steden buiten de Verenigde Staten die genoemd worden zijn San Juan (Puerto Rico), Rio de Janeiro (Brazilië) en Vancouver (Canada).
Fanbase
Vancouver mag dan onderaan bungelen waar het gaat om financiële aantrekkelijkheid voor expansions, voor de fans is Canada zonder twijfel bestemming nummer 1. Alleen gaat het dan niet om Vancouver, maar om een terugkeer van de Montreal Expos. Vrijwel elke stad die ooit zijn MLB-team verloor kreeg vroeger of later een ander team terug, voor Montreal geldt dit tot op heden nog niet. Toch bleek uit bijvoorbeeld de wedstrijden die de Toronto Blue Jays er speelden dat Montreal nog altijd een echte baseballstad is.

Ook in Texas zou men graag meer teams aantrekken. De staat is al gastheer van de Texas Rangers en Houston Astros, maar ook hoofdstad Austin en basketbalstad San Antonio willen graag toetreden tot de MLB. Tot slot is ook Nashville, de stad die al zeven keer gastheer was van de MLB Winter Meetings, honkbalgek. In december 2015 kwamen de vertegenwoordigers van de dertig MLB-teams en 160 Minor League-organisaties nog in de hoofdstad van Tennessee bijeen.
Foto: Wikimedia Commons

  1. Ik geloof niet in een expansion. Clubs als de Tampa Bay Rays en de Oakland Athletics kunnen het hoofd net boven water houden. Ik weet dat het twee aparte gevallen zijn. Rays hebben een stadion op een verkeerde plek liggen en de Athletics worden geleid door een stelletje incompetente nitwits. Deze twee clubs moeten in ieder geval verhuizen willen de clubs uberhaupt denken aan een expansion.
    Montreal gaat niemand meer naar terug. De Expos waren een grote mislukking. Ik voel iets voor Portland, maar niet heel veel. Een team in New Jersey gaat nooit gebeuren, in die regio hebben te veel clubs een belang. Las Vegas heeft geen achterland, het zou natuurlijk kunnen, maar ik denk dat er maar weinig mensen met geld zijn, die dat aandurven. San Antonio is te arm om een honkbalclub te ontvangen.
    Mexico lijkt me een goede optie. Havana zou natuurlijk geweldig zijn, nu de relatie met de VS weer wat beter is. Misschien is Birmingham, Alabama of Baton Rouge/New Orleans een leuke.

    • Als liefhebber onderschrijf ik alles wat je zegt. Plaatsen als San Antonio en Montreal leven vooral in de harten van de fans maar zijn waarschijnlijk onhaalbaar als de financiën leidend zijn. Dat is ook het grote verschil tussen de liefhebbers aan de ene kant en Manfred en zijn mannen aan de andere kant. Zij kiezen niet met het hart maar met de rekenmachine, daarom dat plekken als Indianapolis, Portland en Mexico City goed scoren, de mediacontracten zijn daar voor hoge sommen te sluiten. Blijkbaar denkt hij (of weet hij) zelfs dat New Jersey loskoppelen van New York/Pennsylvania voor de MLB meer oplevert dan dat er verloren wordt. Al zullen juist de clubs in dat gebied de enige verliezers van zo’n deal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen