MLB Analyse: David Ortiz' laatste kunstjes

ALCS - Detroit Tigers v Boston Red Sox - Game Six
David ‘Big Papi’ Ortiz, de man die met zijn rituelen ervoor zorgde dat in de MLB tegenwoordig pace-of-game-regels gelden, stopt ermee. Dat doet hij niet per direct, hij rekt zijn slotakkoord uit zoals hij zijn slagbeurten uitrekt. 2016 wordt zijn laatste volledige seizoen. Een seizoen waarin hij nog een aantal keer voor vuurwerk kan zorgen. In welke wedstrijden kunnen we de fans op de banken verwachten?

Met zeven Edgar Martinez Awards in zijn thuisvitrine (meer dan Martinez er zelf ooit won), is Ortiz zonder twijfel de beste designated hitter aller tijden. De cijfers bevestigen dit: 503 homeruns, 1.641 RBI’s en 2.303 hits, alle drie het hoogste aantal door een DH in de MLB verzameld. In zijn laatste seizoen kan hij nog een aantal mijlpalen bereiken, met een ultieme klapper aan het einde. Aan de hand van zogenaamde projections is te voorspellen in welke wedstrijden Ortiz zal stralen.
PapiStats
Run 1.400
Gescoorde runs zullen Ortiz dit seizoen het meeste plezier bezorgen. Zo dringt hij op het moment dat hij komend seizoen voor de twintigste keer over de plaat komt door tot de top honderd van de eeuwige ranglijst. Honderdste staan op een lijst lijkt misschien niet bijzonder maar bedenk dat de MLB in zijn gehele geschiedenis bijna 20.000 spelers onder contract heeft gehad.
De mijlpaal die hij vervolgens kan slechten is die van zijn 1.400ste gescoorde punt. In het weekend van vrijdag 5, zaterdag 6 of zondag 7 augustus, op bezoek bij de Los Angeles Dodgers is het moment naar verwachting daar. Uiteindelijk kan hij uitkomen op ongeveer 1.423 wat hem rond plek 85 op de all-time ranglijst brengt, in de buurt van bijvoorbeeld Roberto Clemente.
RBI 1.700
David Ortiz zit met een vervelend probleem waar het gaat om RBI’s. Hij staat weliswaar al op de dertigste plek op de eeuwige ranglijst, maar hij wil in zijn laatste jaar nog een flinke sprong maken. Hij wordt echter gehinderd door Albert Pujols, die vijf plekken en 25 RBI’s op hem voorstaat en ook komend seizoen nog actief is.
Dit is waarschijnlijk de reden waarom Papi de top twintig (1.812) net niet gaat halen. Als Ortiz inderdaad rondom de negentig binnengeslagen punten eindigt dit jaar gaat hij in ieder geval de huidige nummer 22, Frank Thomas, voorbij. Of hij ook Honus Wagner nog passeert zal voor een groot deel van geluk afhangen, Wagner staat precies 91 RBI’s op de Dominicaan voor. De grens van 1.700 gaat hij als de projections uitkomen met grote zekerheid in eigen stadion slechten. Tussen 19 en 27 juli spelen de Red Sox thuis tegen achtereenvolgens de San Francisco Giants (twee keer), Minnesota Twins (vier keer) en Detroit Tigers (drie keer).
Homerun 537
De projectie die het meest uiteenloopt is die van het aantal homeruns dat Ortiz gaat slaan in 2016. In het slechtste geval 27, in het beste geval 34. Dit laatste getal is het meest interessante. Dat hij 34 homeruns slaat is niet ondenkbaar, de afgelopen drie seizoenen kwam hij uit op 30, 35 en 37.
Ortiz heeft 34 ballen over de hekken nodig om nummer 17, de legendarische Yankee Mickey Mantle, te achterhalen op de eeuwige ranking. Logischerwijs is de 34ste de laatste en zal die dus ook laat in het seizoen vallen. Het speelschema leert dat de Red Sox eind september voor wedstrijden 157, 158 en 159 op bezoek gaan in New York. Het is een bijna ondenkbaar slotstuk van een twintigjarige carrière, op bezoek bij de aartsrivaal, één van de legendes van diezelfde rivaal uit de geschiedenisboeken verdringen.
Foto: Getty Images/archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen