Superlatieven schieten te kort als het gaat over de nog prille carrière van Mike Trout. Deze week speelt de 26-jarige outfielder zijn 1000e wedstrijd in de MLB. Voor SportAmerika een mooi moment om eens terug te kijken op zijn nu al indrukwekkende carrière.
DE BEGINJAREN
Mike Trout, geboren op 7 augustus 1991 in Vineland, New Jersey, werd in 2009 gedraft door de Los Angeles Angels. Opvallend genoeg was hij in de eerste ronde pas de 25e pick. Een aantal teams zal zich hierover achter de oren hebben gekrabbeld.
Op 8 juli 2011 maakte de dan pas 19-jarige Mike Trout zijn debuut in de majors. Hij verving in die wedstrijd de gebleseerde Peter Bourjos. Niet lang daarna zouden zijn eerste major league hit en homerun volgen. Desondanks werd Trout op 1 augustus 2011 terug gezet naar Double-A. Zijn slaggemiddelde van .163 in twaalf starts was immers ook niet om over naar huis te schrijven.
Op 19 augustus van dit zelfde jaar mocht Trout zich opnieuw melden in de majors bij de Angels. Op 30 augustus wordt hij de jongste Angel die twee homeruns in één wedstrijd laat noteren. Het begin van een glansrijke carrière zo blijkt later.
DE CLUB VAN 1.000
Inmiddels zijn we meer dan zes jaar verder en heeft hij zijn legacy alleen maar verder uitgebreid. Met een gemiddelde slashline van .308/.414./.574 wordt Trout inmiddels gezien als één van de beste en meest veelzijdige honkballers aller tijden. Zijn combinatie van power, snelheid en contact maken hem een zeer complete speler. Maar hoe verhouden zijn statistieken zich tot andere grootheden als Barry Bonds, Rickey Henderson en Pete Rose?
De all-time leader in hits is Pete Rose. Hij speelde het grootste gedeelte van zijn carrière voor Cincinnati en was in zijn carrière goed voor maar liefst 4.256 hits. Na 1.000 wedstrijden stond Rose op een aantal van 1.231 hits. Mike Trout zit hier met 1.223 hits slechts 10% onder.
Rickey Henderson is nog altijd all-time leader als het gaat om het aantal runs. In zijn 25 jaar durende carrière wist Henderson maar liefst 2.295 runs te scoren. Na 1.000 wedstrijden stond de linksvelder al op 795 runs. Trout zit hier met 752 runs maar 6% onder.
Dan is daar nog de legende Barry Bonds. De voormalig linksvelder van de Giants en de Pirates mag zich inmiddels zorgen gaan maken over de verschillende records die op zijn naam staan. Zo is Bonds all-time leader in homeruns (762), base on balls (2.558) en WAR (162.8). Als gekeken wordt naar de eerste 1.000 wedstrijden, ligt Trout op schema om al deze records te vermorzelen. Zo heeft Trout al 52 homeruns, 28 base on balls en 10.5 WAR meer dan Barry Bonds had na ditzelfde aantal wedstrijden.
DUIZELINGWEKKENDE STATISTIEKEN
Het feit dat Trout op zulke uiteenlopende statistieken zo goed scoort, zegt veel over zijn veelzijdigheid als speler. Dit zijn echter niet de enige statistieken waar Mike Trout goed op scoort.
Sinds 2012 is het geen team gelukt om Trout langer dan twee wedstrijden van de honken af te houden. Ter vergelijking hebben spelers als Barry Bonds en Ken Griffey Jr. een streak van maximaal drie en vier wedstrijden achter hun naam staan.
Wat misschien nog wel het meest bijzondere is, is de combinatie van verschillende statistieken. Er zijn bijvoorbeeld maar drie spelers in de historie van de MLB die boven de .300 BA, 450 XBH en 150 SB zaten in hun eerste 1.000 wedstrijden. Dit illuster rijtje bestaat uit Alex Rodriguez, Willie Mays en jawel… Mike Trout.
FABELACHTIG SEIZOEN
Ook dit seizoen is Mike Trout weer hot. In menig podcast van SportAmerika in 2018 is de naam van Mike Trout al voorbij gekomen. En dat is niet ten onrechte. De 26-jarige outfielder is bezig aan fabelachtig seizoen. Op het moment van schrijven mag Mike Trout zich namelijk leider in, hou je vast… runs, homeruns, base on balls, OBP en OPS noemen van de MLB. Met een .700 batting average en .781 on base percentage over de laatste zeven wedstrijden, lijkt het er vooralsnog op dat zijn honger naar succes nog niet is gestild.
Het blijft daarom eeuwig zonde dat het er op gaat lijken dat Mike Trout wederom niet de post season zal gaan halen. Ondanks het aantrekken van versterkingen in de vorm van Ian Kinsler en Shohei Ohtani lijken de Angels ook dit seizoen te kort te komen voor een plaats in de play-offs. Terwijl een speler van dit kaliber absoluut in de play-offs thuishoort.
Slecht één keer eerder wist Mike Trout de play-offs te bereiken met de Angels. In 2014 kwam Trout niet verder dan drie play-off wedstrijden. In dit jaar kwam Trout in twaalf plate appearances niet verder dan één hit, wat leidt tot een slaggemiddelde van slechts .083 in de post season.
Ondanks deze laatste kritische noot willen wij van SportAmerika de lezer toch op het hart drukken om vooral te genieten van dit fenomeen, zolang als het kan. En wellicht zien we deze spelende legende dan ooit nog eens schitteren op het podium waar hij thuis hoort: de World Series.
Coverfoto: Ted Berg / USA TODAY