Kim Ng nieuwe GM Marlins, Epstein vertrekt bij Cubs

Het was een bewogen week in het Amerikaanse honkbal wat betreft verschillende Front Offices. Terwijl de Angels low-key Perry Minasian aanstelden als nieuwe General Manager en de Phillies naar verluidt in zes weken nog niemand op gesprek hadden gehad voor hun GM-vacature, waren het vooral de Marlins en Cubs die de headlines domineerden. Eerder deze week schreef Miami geschiedenis door de eerste eerste vrouwelijke GM in de geschiedenis van het Amerikaanse honkbal, zelfs in de geschiedenis van de vier grote Amerikaanse sporten, aan te stellen in de persoon van Kim Ng. Gisteren kondigde kampioenenmaker en succesarchitect Theo Epstein zijn vertrek bij de Chicago Cubs aan.

EINDELIJK NG

Het aanstellen van Kim Ng bij de Miami Marlins kwam onverwacht, maar was — zoals men in Amerika zegt — long overdue. Meer dan 30 jaar nadat ze als Front Office-stagiaire bij de Chicago White Sox haar eerste ervaring opdeed, na een succesvolle periode als jongste assistent-GM in MLB (bij de New York Yankees) en na sollicitaties bij de Los Angeles Dodgers, Seattle Mariners, San Diego Padres, Anaheim Angels en San Francisco Giants die nergens toe leidden, is het nu eindelijk ‘Ng Time’ in MLB.

Al in 2003 schreef Sports Illustrated over Ng: “Write it down: Kim Ng may become baseball’s first female GM”. Dat het uiteindelijk nog 17 jaar duurde voordat ze daadwerkelijk dat niveau bereikte, is een smet op het toch al besmeurde diversiteitsblazoen van de Amerikaanse honkbalkoepel.

VERTEKEND BEELD

Wat ongetwijfeld niet heeft geholpen, is de weergave van vrouwen in hoge functies in films en series. Iedere honkballiefhebber kent Rachel Phelps, de Indians-eigenaresse uit de film Major League (uit 1989, het eerste jaar dat Ng bij de White Sox aan de slag ging) die er alles aan doet om de club kapot te maken.

In Brockmire, de FX-televisieserie over de ondergang en wederopstanding van fictieve honkbalcommentator Jim Brockmire, zien we voor het eerst een ietwat positiever beeld van een vrouw in de rol van Front Office-hoofd. Actrice Amanda Peet, in haar rol als Jules James, speelt een vrouwelijke eigenaresse van een Minor League-team. James lijkt, als enige, te snappen hoe ze een club succesvol moet maken. In latere seizoenen buigt haar verhaallijn een beetje en hoewel ze steeds hoger op de corporate ladder komt, begint ze ook steeds vreemder gedrag te vertonen, vaak aangestuurd door emotie.

TERECHTE AANSTELLING

Aan Ng is het nu om te laten zien dat al deze vooroordelen allang overboord hadden gemogen. Na haar decennia aan ervaring en werk in de Commissioner’s Office is Ng eigenlijk simpelweg overgekwalificeerd voor de functie waarin Marlins-eigenaar Derek Jeter haar nu aangesteld heeft. Ng is trouwens de tweede vrouw in de Marlins ‘Front Office Top 3’; Caroline O’Conner is de COO van de club.


EPSTEIN VERTREKT BIJ CUBS


Het tweede belangwekkende Front Office-nieuws kwam uit Chicago. Gisteren maakte succesverhaal Theo Epstein bekend zijn functie als President of Baseball Operations bij de Cubs neer te leggen. Zijn rechterhand Jed Hoyer, de huidige GM en executive Vice-President van de club, neemt Epstein’s plek over.

Het afscheid van Epstein komt als een verrassing, aangezien hij direct na het seizoen nog meldde zijn contract uit te dienen. De overeenkomst tussen club en official liep nog tot eind 2021. Dat zou zijn tiende jaar in dienst van de Cubs zijn geweest. Epstein was daarvoor al langdurig werkzaam bij de Boston Red Sox. Zowel voor de Bostonians als de Chicagoans gaat de executive nu de geschiedenisboeken in als vloekdoorbreker. Onder zijn supervisie behaalden de Red Sox in 2004 hun eerste titel in 84 jaar; bij de Cubs doorbrak Epstein een kampioensdroogte van meer dan een eeuw door de club in 2016 aan de titel te helpen.

VOOR DE TOEKOMST

Epstein zei gisteren dat het besluit om een jaar eerder op te stappen voortkwam uit de doorgesijpelde plannen van de eigenaars. Het lijkt erop dat er verregaande rosteraanpassingen gedaan zullen worden door de club. Epstein: “Er komen significante beslissingen aan die een langetermijnimpact zullen hebben op de club. Dit soort beslissingen moeten niet genomen worden door iemand die nog maar één jaar te gaan heeft, maar door iemand die voor langere tijd aan de club verbonden blijft. Jed is die persoon.”

Welke beslissingen Epstein precies op doelt, is nu nog onduidelijk. Wel weten we dat er over meerdere dikbetaalde spelers een ’tender/non-tender’-beslissing moet worden genomen. Het gaat hierbij om sterren Kris Bryant en Kyle Schwarber, plus bekende namen als Albert Almora en Jose Martinez. Epstein’s opstappen lijkt een indicatie dat hij vermoed dat Cubs-fans het deze winter zwaar voor de kiezen zullen krijgen. Het afscheid moeten nemen van Bryant en/of Schwarber is een mogelijkheid.

Epstein zelf gaf aan geen interesse te hebben in een directe nieuwe functie binnen het honkbal. Hij neemt tenminste één jaar vrij, waarna hij zich mogelijk meer op de beleidskant van de samenleving gaat richten. Een carrière in de politiek sluit hij voorlopig uit.

Coverfoto: archief

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen