Jeff Bagwell, Tim Raines en Ivan Rodriguez in MLB Hall of Fame gekozen

Phillies v Astros
De MLB Hall of Fame mag straks in juli drie nieuwe leden verwelkomen. Gisteren werden Jeff Bagwell, Tim Raines en Ivan Rodriguez beloond met het benodigde minimum van 75 procent van de stemmen. Daarbij is de verkiezing van Ivan ‘Pudge’ Rodriguez de meest in het oog springende. De voormalig catcher stond dit jaar voor het eerst op het stemformulier.
Voormalig first baseman van de Houston Astros Jeff Bagwell mocht de meeste stemmen ontvangen, 381. Bagwell, die zijn gehele carrière in Houston doorbracht sloeg in vijftien jaar Major League 449 homeruns en mocht 1.529 RBI’s in zijn loopbaan noteren. In 1991 was hij Rookie of the year en in 1994 werd hij gekozen tot MVP. Rond Bagwell hebben lange tijd dopingverdenkingen, maar tegelijkertijd was het ook zo dat Bagwell nooit is betrapt tijdens een test, tijdens de aanschaf of door op enige andere manier in de buurt te zijn van steroïden. Volgens velen is dit wel de reden waarom hij pas in zijn zevende jaar op het stembiljet voldoende stemmen wist te verzamelen.
Laatstejaars en eerstejaars
Achter Bagwell werd Tim Raines met één stem minder (380) ook naar Cooperstown gestuurd. Het was voor Raines het tiende jaar op het stembiljet. Dit betekende dat hij dit jaar de kiesdrempel moest halen omdat zijn naam anders geschrapt zou worden. Tot zijn grote vreugde wist hij dan toch de grens van 75 procent eindelijk te slechten.

Anders was dat voor Ivan Rodriguez. Enigszins onverwacht wist Pudge direct in zijn eerste jaar van verkiesbaarheid door te dringen tot de elite van de MLB Hall of Fame in Cooperstown. Door 336 stemmen te vergaren eindigde hij de avond op 76 procent. Rodriguez, vooral bekend van zijn jaren bij de Texas Rangers en Detroit Tigers, liep 21 jaar in de MLB rond. Zijn topjaar was 1999. In dat jaar werd de catcher tot MVP van de American League gekozen. Hij stond niet alleen bekend om zijn werk achter de plaat, maar ook om zijn aanvallende kracht. In zijn actieve jaren noteerde hij dan ook een slaggemiddelde van .296 met 311 homeruns en 1.332 RBI’s.

Net niet
Twee voormalige sterren kwamen net tekort om de reis naar Cooperstwon te mogen maken op 30 juli. Trevor Hoffman, in zijn tweede jaar op het biljet, kreeg drie stemmen te weinig en bleef daardoor steken op 74 procent. Eerstejaars Hall of Fame-kandidaat Vladimir Guerrero kwam dertien stemmen tekort en reikte daardoor tot 71,7 procent. Voor hen ligt een mogelijke verkiezing in de komende jaren in het verschiet.
Dat geldt mogelijk ook voor Edgar Martinez (58,6%, nog twee jaar op het biljet), Roger Clemens (54,1%, nog vijf jaar te gaan) en Barry Bonds (53,8%, eveneens nog vijf jaar te gaan). Het drietal mag wellicht in de komende jaren alsnog de trip naar de MLB Hall of Fame maken als meer schrijvers van de BBWAA zich achter hen gaan scharen.
Wie in ieder geval niet gaan zijn onder andere Lee Smith en Jorge Posada. Smith stond voor de vijftiende maal op het formulier en bleef opnieuw op 151 stemmen steken. De voormalige ster van onder meer de Chicago Cubs en St. Louis Cardinals was de laatste speler die van vijftien verkiesbare jaren mocht genieten. De regel veranderde in 2014. Jorge Posada was het eerste lid van de zogenaamde core four van de New York Yankees in de jaren ’90 en ’00 die verkiesbaar was voor de Hall of Fame. Met 3.8% bleef hij onder de grens van 5 procent die nodig is om in ieder geval op het biljet te blijven.
Foto: Getty Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen