Inside Baseball (week 9): AL East


Weinig wijzigingen in de AL East deze week ten opzichte van vorige week. Boston en New York blijven gewoon doen waar ze goed in zijn, namelijk winnen. Daarachter experimenteert Tampa Bay erop los en vecht Toronto mee voor plek drie. Baltimore blijft een kleurloos seizoen doormaken. Deze week ontmoeten zowel de Red Sox als Yankees regerend kampioen Houston, voor wat hoogstwaarschijnlijk een sneak peek wordt van een play-off matchup.

Standings t/m 27 mei 2018


BOSTON RED SOX
(36-17, .679, -)


Na een iets stroevere periode, lijkt de vorm weer helemaal terug in Boston. Terwijl Mookie Betts en J.D. Martinez hun gooi naar de homeruntitel voortzetten, is Andrew Benintendi helemaal opgeleefd na een moeizaam april.
Dat was echter niet het grootste nieuws van week 9, want Hanley Ramírez kreeg op vrijdag relatief onverwacht te horen dat hij niet langer een Red Sox is. Om plaats te maken voor de van een blessure herstelde Dustin Pedroia, werd de 34-jarige Dominicaan geslachtofferd. Die keuze komt in een maand waarin Ramírez ronduit teleurstellend was, maar vooral het lozen van zijn dure, doorlopende contract is winst voor de Red Sox. Mitch Moreland wordt nu de permanente eerstehonkman.
Ondanks dat nieuws ging het zogezegd uitstekend in Boston. De eerste series van de week werd aan de baai van Tampa met 2-1 gewonnen. De top of the rotation deed het prima met een 3.12 ERA en de nodige homeruns van Mitch Moreland en Betts en een clutch RBI van Xander Bogaerts waren de hoogtepunten. In het weekend werd Atlanta met dezelfde cijfers verslagen op Fenway Park. De top vijf van de line-up (Betts, Martinez, Moreland, Benintendi en Bogaerts) sloeg tenminste één homerun en op een onverwacht slechte dag van Chris Sale na, ging er weinig fout voor Boston tegen de grote revelatie Atlanta.

PLAYER OF THE WEEK

Er zal een kleine schok door Boston zijn gegaan vanwege het afscheid van Ramírez, maar Mitch Moreland doet er momenteel alles aan om die keuze te motiveren. Het slaggemiddelde van de eerstehonkman is de laatste wekend als een raket omhooggeschoten (.318). Hij was deze week met Betts de gevaarlijkste speler aan de plaat: .353 AVG, 1 2B, 2 3B, 2 HR, 3 R, 5 RBI.


UP NEXT
De homestand wordt met drie duels verlengd, want de Blue Jays komen drie wedstrijden op bezoek op Fenway. Daarna reizen de Red Sox naar Texas voor een herhaling van de 2017 ALDS. In vier duels moet er revanche genomen worden op de Houston Astros. Sale-Cole, Price-Verlander, Porcello-Morton; de pitching matchups zijn in ieder geval niet verkeerd.


NEW YORK YANKEES
(33-16, .673, 1.0 GB)


De Yankees zijn hun koppositie kwijt na een matige week van .500 baseball. De pitching was dat vooral te verwijten, want met een gezamenlijk ERA van 5.89 over de hele week heb je een topoffense nodig om dat recht te trekken.
Wat dat betreft waren de drie wins dus nog niet eens heel slecht. Vooral bij de Rangers kreeg dat een ERA een een flinke deuk (8.28 over de series). De offense deed er alles aan om te voorkomen dat de slechte pitching meer losses op zou leveren. Met een .284 average over de series en een ongekend aantal van twaalf homeruns over drie duels is het dan ook verwonderlijk dat slechts één duel werd gewonnen. Opvallend: zeven verschillende spelers sloegen homeruns, drie zelfs meerdere. Neil Walker (2) en Aaron Judge (2) waren belangrijk, maar Gleyber Torres (4) stak er bovenuit.
In het weekend wisten Masahiro Tanaka en Luis Severino hun starts wél effectief in te vullen, waardoor de Yankees — op een dramatische middle game na — de series met de Angels wél wonnen. De homeruns droogden enigszins op (‘slechts’ vier over de series), maar kwaliteit ging nu dan ook boven kwantiteit. Over kwaliteit gesproken, Torres sloeg op zondag zijn vijfde homerun van de week over de hekken. Een geweldige prestatie, te bedenken dat de tweedehonkman een week geleden nog op vier homeruns over het hele seizoen stond.

PLAYER OF THE WEEK

Dit tussenkopje is eigenlijk onnodige vulling, want het onderbreekt alleen maar de lovende woorden die we over Gleyber Torres vertelden. De pas 21-jarige Venezolaan sloeg .368 met vijf homeruns, vijf runs en negen RBI’s. Daarmee was Torres verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale Runs Created voor de Yankees deze week (27,3%)

UP NEXT

De Yankees openen deze week met een herhaling van de 2017 ALCS. Drie duels worden in de Bronx afgewerkt tegen de Houston Astros. In vier duels wordt de week afgesloten bij de Baltimore Orioles in Maryland.


TAMPA BAY RAYS
(25-26, .490, 10.0 GB)


Waar de Yankees met 3-3 een matige week hadden, zal dat voor de Rays toch iets anders hebben gevoeld. Vooral de pitching deed het prima, met een gezamenlijk ERA van 2.33. Speaking of, de pitching in West-Florida is de laatste weken in zo’n groot experiment vervallen dat Tropicana Field beter als een laboratorium te boek gezet kan worden.
Sergio Romo begon voor de tweede en derde maal aan een duel. Daarmee lijkt de van nature closer de Rays’ nieuwe opener te zijn geworden. In tegenstelling tot een starter werpt Romo maximaal één inning om te voorkomen dat de grote namen van de tegenpartij meteen toe kunnen slaan. Daarna wordt de bal afgestaan aan een werper die wél in staat is lang op de heuvel te staan. Vooralsnog gaat dat nog niet fantastisch, want in 2.0 innings ‘openwerk’, kreeg hij drie earned runs tegen en is zijn seizoens-ERA 5.75.


De eerste series van de week ging uiteindelijk verloren tegen de Red Sox. De goede pitching hield veel wedstrijden tot laat spannend, maar de offense gaf niet thuis  met een gezamenlijk slaggemiddelde van .226 en slechts vijf extra base hits. Positief was wel dat Willy Adames in zijn tweede career at bat meteen een homerun sloeg. In het weekend werd de series met Baltimore vervolgens wel gewonnen (2-1). Dat was andermaal aan de pitching te danken.
Ryan Yarbrough en Anthony Banda wierpen respectievelijk 7.0 en 6.1 innings “in relief” na openings van Romo en Ryne Stanek (die op zaterdag na 1.2 foutloze innings tóch vervangen werd). Ook het laatste duel van de week kende geen reguliere start. Nadat Romo de wedstrijd begon met één uit en drie runs aan de broek, pakten Vidal Nuno de win door drie innings reliefwerk en Austin Pruitt met 5.2 innings (!) de save. Dit was pas de vierde keer dat een save van zulke lengte werd geworpen sinds de statistiek in 1969 werd bedacht.

PLAYER OF THE WEEK

In het pitchingcircus dat de Tampa Bay Rays heet, gaan we deze week natuurlijk nog een keer voor een werper. Austin Pruitt’s 5.2 innings save was een uitzonderlijke prestatie, maar de pitcher wierp over de gehele week gewoon elf innings waarin hij slechts één run tegen kreeg (0.82 ERA). Zijn game log is prachtig, want zijn optredens waren 5.1 en 5.2 innings in relief. Maak die man starter. Of is dat vloeken op Tropicana Field?

UP NEXT

Tampa gaat een pittige roadtrip ondernemen, want het ontmoet aan de westkust in vier duels Oakland en in drie duels Seattle. Beide ploegen maken tot dusver een uitstekend seizoen door, dus de vraag is of ze in de trucjes van de Rays trappen.


TORONTO BLUE JAYS
(25-28, .468, 11.0 GB)


Ook de Blue Jays kenden deze week evenveel wins als losses (3-3). Ook daar zullen Blue Jays-fans niet al te rouwig om zijn, want met de huidige staat van de bullpen (6.88 ERA over de hele week), had het zowaar erger kunnen zijn. De starters, daarentegen, lieten wel goed werk zien. J.A. Happ toonde deze week andermaal waarom hij momenteel de ace is in Canada. Hij won zijn eerste duel van de week met de Angels: 7 IP, 3 H, 2 ER, 3 BB, 5 K.
In het tweede duel wierp Aaron Sánchez nog een two hit shutout tot en met de vijfde inning, waarna de bullpen een 3-0 voorsprong vergooide (5-6). Het laatste duel kende een vroeg einde voor Marco Estrada, die de Jays na 4.1 innings al op een onoverkomelijk 4-0 achterstand had gezet. Dwight Smith Jr. sloeg voor de eer nog de eerste homerun van zijn carrière, maar er werd wel met 8-1 verloren.


In het weekend werd er niet veel verwacht toen de Blue Jays op bezoek gingen bij de jonge Phillies. Toch ging die series prima. Het eerste duel was een krappe overwinning (6-5), terwijl de ploeg door starter Sam Gaviglio nog op een veilige 6-1 voorsprong was gezet. In het tweede duel wierp ook Jaime García een quality start, die uiteindelijk niets opleverde (1-2) en op zondag was het andermaal Happ die een uitstekende wedstrijd wierp. In 6.2 innings kreeg hij slechts twee earned runs tegen in het met 5-3 gewonnen duel.
PLAYER OF THE WEEK
Net als vorige week gaan we deze week voor J.A. Happ. De pitcher verscheen deze week voor twee starts en leverde in allebei de duels een win. In 13.2 innings kreeg hij slechts vier runs tegen.

UP NEXT

De Blue Jays gaan de komende week op reis. Eerst drie duels in Boston en daarna drie duels in Detroit. Op donderdag is een reisdag.


BALTIMORE ORIOLES
(17-36, .321, 19.0 GB)


In de vier duels tussen twee ploegen die een vrij kleurloos seizoen doormaken, werd er logischerwijs gesplit met de Chicago White Sox: 2-2. De Orioles vertoonden twee keer leuk honkbal en kregen twee keer een stevig deksel op de neus, zoals het de ploeg dit seizoen betaamt.
In de eerste wedstrijd pakte Andrew Cashner de win na vijf degelijke innings. In het tweede duel wierp Kevin Gausman zelfs 6.1 shutout innings en duel vier was zelfs een complete game van Dylan Bundy (9.0 IP, 2 H, 3 ER, 1 BB, 14  K).
De schuld dat er dan toch maar twee wedstrijden werden gewonnen, komt op naam van Mychal Givens, die in duel twee in één inning reliefwerk drie runs toestond. Tot slot hebben we het nog niet over het derde duel gehad. Laten we zeggen dat dat niet helemaal volgens plan verliep (1-11).

 
Tegen de Rays werden uiteindelijk twee van de drie duels verloren. In de eerste wedstrijd was er nog hoop op een goede afloop, want David Hess pakte in zijn derde career start zijn tweede win. Daarna ging het helemaal mis. Over de hele series was het ERA van de starters 7.53 (en dan tellen we Hess’ start nog mee ook). Ook de offense was met een gemiddelde van .208 afwezig. Over de hele series werd er slechts één homerun geslagen, door Jonathan Schoop. De bullpen deed het dan wel weer uitstekend, met slechts één earned run in 10.1 innings, maar de schade was toen doorgaans al geleden.

PLAYER OF THE WEEK

De prestatie van de week werd meteen in het allereerste duel neergezet. Werper Dylan Bundy wierp op maandag een complete game in het met 5-3 gewonnen duel van de White Sox. Daarin kreeg hij slechts twee honkslagen tegen (waarvan dan wel meteen een three run homerun), maar met veertien strikeouts en een batting average against (BAA) van .069 was hij nagenoeg niet te passeren.

UP NEXT

De zware week begint voor Baltimore met de Beltway Series tegen lokale rivaal Washington. Drie duels later komen de New York Yankees voor vier duels op bezoek op Camden Yards.

Coverfoto: Richard Rodríguez/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen