Inside Baseball: NL East (week 6)


Het is ongekend spannend in de NL East divisie. Van de vijf ploegen hebben er vier een positief record achter hun naam staan. En ja, de Marlins blijven vooral onderaan bungelen dit jaar. Hoe het de ploegen in week 6 verging is te lezen in deze recap.

Standings t/m 6 mei 2018


ATLANTA BRAVES
(19-14, .576, – GB)


Na de vrije maandag begon de week goed voor de Braves. Tegen de directe concurrent, de New York Mets, werden de bezems van stal gehaald voor een sweep (3-2, 7-0, 11-0). Vooral de eerste overwinning was knap te noemen. Rookie pitcher Mike Soroka mocht het opnemen tegen de ace van de Mets, Noah Syndergaard. Soroka stelde absoluut niet teleur. Na zes innings werd hij vervangen en mocht hij met een prima scoreline (6 H, 1 R, 1 ER, 0 BB, 5 K) tevreden op de bank plaatsnemen.
In de volgende wedstrijden tegen de Mets explodeerden de slagmannen van de ploeg uit Atlanta. Maar liefst achttien runs werden binnengeslagen, terwijl de pitchers beide keren de nul hielden. Daarbij moet zeker nog worden vermeld dat Braves-pitcher Julio Teheran tot de zevende inning bezig was met een no-hitter. Deze werd echter doorbroken en niet lang daarna kwam de bullpen in actie voor de Braves.
Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek toen men tegen de San Francisco Giants mocht aantreden voor een serie. Maar waar tegen de Mets de sweep werd behaald, kregen de Braves er tegen de Giants er zelf een om de oren (4-9, 2-11, 3-4).

WEDSTRIJDEN

In de openingswedstrijd werd een desastreuze tweede inning de Braves fataal. Ze pakten nog wel de leiding, maar startend werper Mike Foltynewicz kreeg niet minder dan zes runs tegen zich in één inning. Desondanks hield hij het toch vijf innings vol maar het kwaad was al geschied. Omdat de offense ook weinig van zich liet spreken werd het een gemakkelijke overwinning voor het team uit de westkust.
Bij de afsluitende wedstrijd was vooral de vraag of Soroka zijn debuut een passend vervolg kon geven. Helaas voor de Braves was Soroka dit keer niet feilloos. Na vier innings was het al exit voor hem, nadat hij inmiddels ook vier runs had opgegeven. Er kwam nog wel een slotoffensief van de Braves met twee runs, maar dat was vooral too little, too late.
Het was met recht dus een week met twee gezichten voor de Braves, maar ze staan inmiddels wel aan kop in de NL East (al is de voorsprong marginaal te noemen en kan de stand zomaar volgende week totaal anders zijn).

PLAYER OF THE WEEK

Deze week is pitcher Julio Teheran de speler van de week. De reden lijkt duidelijk.

UP NEXT

De Braves beginnen de week wederom met een vrije dag. Daarna mogen ze een trip naar Florda afleggen. Eerst zullen ze daar AL East team Tampa Bay Rays ontmoeten, om vervolgens de week af te sluiten tegen de Miami Marlins.


PHILADELPHIA PHILLIES
(18-15, .545, 1 GB)


De week van de Phillies begon tegen de rode lantaarndrager uit de divisie Miami Marlins, maar bracht niet het gehoopte resultaat. Twee van de drie partijen werden verloren (4-8, 1-2, 6-0) en zo ging de kans verkeken om de koppositie over te nemen.
Vooral Jake Arrieta zal met een wrange smaak terugblikken op de ontmoeting met de Marlins. Weer wist hij geen swing and miss stuff te produceren. Dat dit een terugkerend probleem is, is inmiddels duidelijk. Alleen tegen de Pirates haalde hij de dubbele cijfers qua K’s. Voor de rest is het in dit prille seizoen nog heel erg pover. Arrieta werd daarentegen wel hard geraakt en 3.2 innings en 6 runs tegen al van het veld gehaald.

OFFENSE AFWEZIG

Waar de pitching het probleem was in de eerste wedstrijd, was het tijdens de tweede wedstrijd het verhaal van de falende offense van de Phillies. Derde honkman Maikel Franco kreeg het voor elkaar om maar liefst zes mensen in scoringspositie te laten staan. Zelfs als je dan als pitcher goed staat te gooien, wat Zach Eflin zeker deed, dan is het schier onmogelijk om een overwinning binnen te halen.
Gelukkig voor de Phillies hebben ze een ace. In de derde en laatste ontmoeting in deze serie maakte Aaron Nola in 7.1 innings een sterke indruk en de bullpen mocht het karwei toen afmaken. Toen stond het inmiddels al 4-0, dus het was een aanvaardbaar risico.
Met toch nog een overwinning op zak mochten de Phillies het gaan opnemen tegen de Washington Nationals. Net als tegen de Marlins werd deze serie verloren (3-7, 3-1, 4-5), alleen zat het venijn hem hier in de staart.

SPROOKJE VOORBIJ

In game 1 kwam het sprookje van SP Nick Pivetta toch echt tot een einde, alleen was het geen goed einde. Na één inning was het al gedaan met hem. Met een totaal aantal van zes runs tegen zich mogen de Phillies hopen dat dit een off-day was voor Pivetta. De volgende dag ging het een stuk beter voor het team uit Philadelphia. Rhys Hoskins was belangrijk met een homerun en twee RBI’s. De hard gooiende werper Vince Velasquez hield zich vijf innings goed staande met slechts één hit en één earned run tegen zich.
De serie tussen beide teams werd beslist op zondag en dat was vooral voor de neutrale kijker een leuke wedstrijd. Arrieta revancheerde zich voor zijn prestatie eerder die week. Weer had hij weinig strike-outs, twee in zes innings, maar hij kon de ploeg uit Washington ook op maar twee hits en één earned run houden. De slagmensen hadden het zeer lastig met Max Scherzer, maar nadat hij werd vervangen ging het aanvalsspel lopen.
Nadat de Phillies een voorsprong hadden gepakt was het aan closer Hector Neris om de serie binnen te slepen. Neris had daar echter weinig boodschap aan, zorgde zonder ook maar één out te maken voor volle honken. En daar maakte de Nats gretig gebruik van. Door de twee gescoorde punten kwam er uiteindelijk een walk-off overwinning voor de hoofdstedelingen en likten de Phillies hun wonden.

PLAYER OF THE WEEK

Net als bij de Braves is ook bij de Phillies een pitcher de speler van de week. Nola, die zich meer en meer als ace laat zien krijgt de eer deze week.

UP NEXT

De Phillies hebben nu een reeks thuiswedstrijden voor de boeg. Eerst krijgen ze bezoek van de San Francisco Giants, later in de week komt de grote rivaal uit New York langs.


NEW YORK METS
(17-15, .531, 1.5 GB)


Dit was in alle opzichten een week om snel te vergeten voor de Mets. Behalve dat beide series verloren werden, kwam ook de kwestie van Matt Harvey vervelend bovendrijven. Tel daar ook nog eens wat blessures bij op en de vrije val is verklaarbaar.
Zoals al eerder in het verslag is te lezen verloren de Mets kansloos de eerste serie van deze week. De Braves haalden de bezems van stal en de sweep was geboren. Alleen in de eerste wedstrijd wisten ze nog twee runs te produceren, maar de overige wedstrijden kwam er geen punt op het scoreboard.
Tegen de Colorado Rockies ging het voor de Mets helaas niet anders (7-8, 0-2 en 2-3). Er werden wel wat meer runs geproduceerd, maar die konden een tweede sweep binnen één week niet voorkomen. Ondanks dat de infielders Asdrubal Cabrera en Todd Frazier ieder drie punten binnen sloegen, was de offense van de Rockies toch te machtig. SP Zach Wheeler mocht ondanks 5 earned runs tegen na één inning toch zes innings volmaken. Waar de ploeg uit Colorado gretig gebruik maakte van de bullpen, deden de New Yorkers rustig aan. Behalve Wheeler was Seth Lugo de andere pitcher, die het overigens beduidend beter deed.

GAME 2

De tweede wedstrijd was juist een low-scoring gameSteven Matz had een prima optreden op de heuvel, maar had een probleem: zijn ploegmaten lieten het in aanvallend opzicht compleet afweten. Er werd geen enkele run geproduceerd, iets wat niet voor het eerst was voorgekomen bij de Mets.
Noah Syndergaard zal zich zo langzamerhand eens achter de oren gaan krabben. Nadat hij tegen de Braves een prima wedstrijd speelde maar weinig run support kreeg, herhaalde het zich weer tegen de Rockies later in de week. Thor’s command was niet zoals we van hem gewend zijn, maar toch hield hij de schade beperkt met maar twee earned runs tegen zich. Alleen waren de bats weer cold bij de Mets, met als gevolg weer een sweep tegen. Tot overmaat van ramp raakte Yoenis Cespedes ook nog geblesseerd, al lijkt het niet om een zware blessure te gaan.

PLAYER OF THE WEEK

Na een week vol met slechte prestaties is er besloten om de award deze week niet uit te reiken.

UP NEXT

De Mets hebben geluk dat ze naar Cincinnati mogen om uit deze slump te komen. Daarna mogen ze weer direct vol aan de bak tegen de eeuwige rivaal uit Philadelphia.


WASHINGTON NATIONALS
(18-17, .514, 2 GB)


Waar de bovenste ploegen in de divisie geen succesvolle week hadden, werd het voor de Nationals een week om met plezier op terug te kijken. Eindelijk heeft de ploeg een record dat hoger is de .500.
De week begon met een dominante serieoverwinning op de Pirates (3-2, 12-4, 9-3 en 3-1). Vooral de tweede overwinning was een belangrijke. In die wedstrijd werd er namelijk gekozen voor een nieuwe batting orderBryce Harper kreeg een plek als leadoff-hitter, de in vorm zijnde leftfielder  Matt Adams mocht als derde aan slag. En ze stelden absoluut niet teleur. Harper sloeg één homerun en Adams presteerde het om twee keer de bal over de hekken te slaan. Zo werd al gauw een 12-0 voorsprong vergaard en daar kan je Max Scherzer wel mee toevertrouwen.

STRASBURG SCHERP

Omdat het zo’n succesverhaal was bleef de batting order grotendeels hetzelfde in de derde game. Wederom wisten Harper en Adams de bal uit het veld te slaan. Harper deed dat zelfs met een leadoff homerun, zijn eerste in zijn toch al imposante carrière. De pitching, deze keer in persoon van Stephen Strasburg, was vlijmscherp. Hij wist maar liefst elf slagmannen met een strike-out weg te sturen in zeven innings. De vierde wedstrijd tussen beide ploegen was meer van hetzelfde. Alleen was het nu niet Harper of Adams die een homerun liet aantekenen, maar Ryan Zimmerman. De pitching deed wat het moest doen en de sweep was binnen.
De winning mood van de Nats werd doorgezet tegen de Phillies. Hetzelfde recept als tegen de Pirates bleek weer te werken. Harper en Adams slaan de bal het stadion uit en de pitching zorgt dat er niet te veel runs tegen worden gekregen. Toch haperde de nieuw geoliede machine in de tweede wedstrijd tegen de Phillies. De Nationals kwamen gezamenlijk die dag niet verder dan twee hits. De eerste vier slagmensen in de line-up besloten de dag zelfs zonder hit.
De afsluiter van het weekend was met recht een bizarre wedstrijd te noemen. Max Scherzer was zeer dominant aanwezig. In de 6.1 innings dat hij op de werpheuvel stond, verzamelde hij een totaal aantal van vijftien K’s. Hij werd daarmee de eerste pitcher ooit die 15 strikeouts had in 19 pogingen. Het geeft ook de trend aan dat er steeds meer ploegen zijn die een veelvoud aan K’s via de slagmannen verzamelen.

GEEN WIN

Toch staat er geen win achter de naam van Mad Max. Daarvoor mag hij de bullpen van de Nationals bedanken. Die kregen namelijk het merendeel van de runs tegen zich. Gelukkig voor het team uit Washington maakte de bullpen van de tegenstander er een nog groter potje van. Via een bases loaded walk kwam de gelijkmaker tot stand en daarna werd het winnende punt door de Nationals binnen geslagen via een walkoff single en daarmee werd de serie binnengehaald.

PLAYER OF THE WEEK

Bryce Harper en Matt Adams waren offensief een ware plaag voor de tegenstanders. De hernieuwde opstelling werpt zijn vruchten tot nu toe zeker af.

UP NEXT

De Nationals mogen een verre reis maken naar de San Diego Padres. Na de westkust reizen ze af naar Arizona om het op te nemen tegen de Diamondbacks.


MIAMI MARLINS
(13-20, .394, 6 GB)


De Marlins staan nog steeds troosteloos onderaan in de divisie, toch is het record weer iets zonniger geworden voor de ploeg uit Florida.
De seriewinst tegen de Phillies werd vooral gekenmerkt door de goede eerste wedstrijd in het aanvallende gedeelte. Brian Anderson was de grote man. Met drie hits en vier RBI’s, waaronder één homerun, was hij goed voor de helft van het totale aantal punten van de Marlins in de wedstrijd.
Wedstrijd twee werd vooral beslist door uitmuntende pitching en een walk-off homerun waardoor de winstreeks van de Marlins vrolijk verder ging. Helaas kwam deze alsnog tot een einde in de laatste game tussen de teams. Maar ondanks het verlies in wedstrijd 3 wisten de Marlins verrassend de serie naar zich toe te trekken.
De tweede serie voor de Marlins was op papier een makkelijkere opgave. Er is ongeveer maar één ploeg nog minder qua kwaliteit en vorm dan de Marlins en dat zijn de Reds. Ook deze serie werd uiteindelijk gewonnen (1-4, 6-0 en 8-5). In deze wedstrijden was Starlin Castro de blikvanger. In beide gewonnen wedstrijden wist hij drie RBI’s te produceren, waaronder één homerun. Als we naar het werpende gedeelte kijken dan is het vooral Caleb Smith die er uit sprong. Het zijn natuurlijk wel de Reds, maar als je na 5.2 innings de wedstrijd verlaat met de volgende cijfers: 5.2 IP, 3 H, 0 R, 0 ER, 1 BB, 7K, dan heb je het meer dan prima gedaan.

PLAYER OF THE WEEK

Starlin Castro was van onschatbare waarde in de overwinningen op de Reds. Met zes RBI’s in de serie is de accolade ‘Speler van de Week’ gerechtvaardigd.

UP NEXT

De Marlins hebben de Cubs en de Braves op het programma staan. Wedstrijden die voor de Fish weer lastig genoeg zullen zijn.

(coverfoto: Pablo Martinez Monsivais)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen