Inside Baseball: NL East (week 15)


 
Er is een nieuwe koploper in de NL East en het zijn niemand minder dan de verrassende Phillies. Toch blijft het ongemeen spannend in de tweestrijd met de Braves en ook de Nationals mogen nog niet uitgevlakt worden.
 


PHILADELPHIA PHILLIES
(49-38, .563, – GB)


Vorige week stond er een relatief makkelijke week op het programma voor de Phillies. Zowel de Baltimore Orioles als de Pittsburgh Pirates spelen dit jaar geen winning baseball. Vooral de Orioles behoren tot de slechtste teams in de majors.

PITCHING WINS GAMES

Wat al vaker dit seizoen de winnende methode is voor de Phillies werd tegen de Orioles (3-2, 4-1) weer duidelijk. Goede starting pitching en dan de relievers het af laten maken. In de eerste wedstrijd ging pitcher Zach Eflin verder met waar hij de vorige keer gebleven was: domineren van de tegenstander. Na 7 innings zat de wedstrijd er voor hem op, mede doordat hij een blaar op zijn vingers had gekregen. In die zeven innings noteerde hij 6K’s tegenover 5 hits en 2 earned runs. Zijn command was weer zeer sterk te noemen aangezien er geen enkele tegenstander met 4 wijd op de honken kwam. De relievers waren wat minder scherp, maar uiteindelijk goed genoeg om de overwinning binnen te slepen.
In offensief opzicht was het Rhys Hoskins die weer de ploeg bij de hand nam. Met zijn 2 RBI’s was hij weer de grote man bij de ploeg uit Philadelphia. Hij heeft nu al 100 RBI’s achter zijn naam staan binnen 124 wedstrijden. Daarmee komt hij in de top 10 van hitters die de minste wedstrijden nodig hadden voor 100 RBI’s.

IEDEREEN SCOORT EEN RUN

Tegen de Pirates sloeg de offense op tilt in de goede zin van het woord. Vooral in de zevende inning gingen ze helemaal los. Maar liefst zeven man kwamen in die inning over de homeplate binnen. Alhoewel er veel spelers RBI’s binnen aan het harken waren alsof ze gratis waren, viel vooral Odubel Herrera op met een homerun en 4 RBI’s. Toch was er wel een negatief punt te ontdekken. Werper Nick Pivetta had wederom een hele slechte dag, al liet de verdediging hem ook in de steek. Na 2.2 innings zat de pitcher al aan de 74 worpen en 3 runs tegen, waarvan er overigens 2 unearned waren. Maar ondanks de matige start van de Phillies in deze wedstrijd werd er uiteindelijk in een marathonpartij met 17-5 gewonnen.
Ook wedstrijd twee in deze serie ging gewonnen (3-2). Eindelijk kreeg Jake Arrieta weer eens een win achter zijn naam, voor het eerst sinds de maand mei. De punten werden deze keer binnen geslagen door de mannen waarvan je het niet zo zeer verwacht: Scott Kingery, Nick Williams en Jorge Alfaro.De derde wedstrijd stond in het teken van het seizoensdebuut van Drew Anderson. Een debuut wat hij snel wil vergeten, want hij werd door de Pirates met een ERA van 7.20 uit het veld geslagen.

PLAYER OF THE WEEK

Deze eer valt deze week aan pitcher Zach Eflin. Na een dramatisch seizoen vorig jaar en weinig verwachtingen van dit jaar presteert hij veel sterker dan ooit. Of dit ook zijn daadwerkelijk niveau is valt nog te bezien, al scheelt zijn FIP en xFIP niet gigantisch, dus wie weet is hij toch legit. Enige nuance is wel dat het tegen de Orioles was.

UP NEXT

De Phillies mogen het eerst uitvechten tegen de eeuwige rivaal uit New York, de Mets. Daarna komt er een hele korte serie (één wedstrijd) tegen wederom de Orioles, om vervolgens tegen de Marlins de week te eindigen.


ATLANTA BRAVES
(50-39. .562, -)


De Atlanta Braves hadden de loodzware taak om tegen de Yankees en Brewers uit te komen afgelopen week. Beide teams draaien sterk in hun eigen divisie.
Toch begonnen de Braves sterk aan de eerste serie. Tegen de Yankees werd de eerste wedstrijd namelijk in extra innings gewonnen. In de elfde inning sloeg het jonge fenomeen Ronald Acuna Jr de bal over de hekken. Met een totaal van drie binnen geslagen punten was hij de grote man voor Los Bravos. In defensief opzicht was vooral de bullpen in grote vorm. Ze kregen geen enkele run tegen in vijf innings en dat is knap te noemen tegen één van de meest gevreesde slagmannen in de Major League

MATIGE WERPERS TEGEN EEN STERKE OFFENSE

Dat was ook gelijk het hoogtepunt voor de Braves in deze serie. De volgende twee wedstrijden gingen beide verloren, vooral omdat de pitching van de ploeg uit Atlanta niet bestand was tegen de titanenoffense van de New York Yankees. Het begon al met startend werper Sean Newcomb. Weer had hij moeite met het vinden van de strikezone, wat resulteerde in vijf BB’s in 2.2 innings. Daaruit kreeg hij het hoge aantal van vijf earned runs tegen en zo werd het dus een korte dag voor Newcomb. De Braves werkte nog wel aan een comeback met runs in de vijfde en zevende inning, maar uiteindelijk zegevierde de Yankees met 8-5.

MATIGE WERPERS TEGEN EEN STERKE OFFENSE DEEL II

Tegen de Milwaukee Brewers ging het helaas voor de Braves niet veel beter. In de serie van vier wedstrijden kon de ploeg uit de NL East er maar één winnend afsluiten. Zowel de pitching als de offense liet te wensen over. Zo kon startend werper Max Fried maar drie innings volmaken. Wat dus als gevolg had dat de bullpen weer heel vroeg in actie moest komen voor de Braves.
Als zelfs Mike Foltynewicz in de malaise mee gaat delen dan weet je dat je het zwaar gaat krijgen. De pitcher was dit seizoen uitmuntend bezig maar ook hij kreeg tegen de Brew Crew vijf earned runs tegen. Gelukkig voor de bullpen hield hij het wel zes innings vol. Ondanks dat de Braves meer hits dan de Brewers hadden (negen om zeven.) trok de ploeg uit Atlanta wederom aan het kortste eind met een 5-4 nederlaag tot gevolg.

DE VETERAAN IN VORM

Maar gelukkig voor de Braves is er nog altijd good old Anibal Sanchez. De veteraan gooide 6.2 sterke innings met acht K’s en maar één earned run tegen via twee hits. Ook de middle of the order ontwaakte uit een diepe winterslaap en scoorde vijf van de zes punten. Met een 6-1 overwinning werd dus een sweep voorkomen en konden ze zelfs nog de serie gelijkmaken in de vierde en laatste wedstrijd. Maar dat is niet wat er uiteindelijk ging gebeuren. Ook de laatste wedstrijd werd verloren en het was wederom pitcher Newcomb die snel uit de wedstrijd geslagen werd. 3.2 IP, 5 H, 5 ER, 4 BB, 3 K is wederom een dramatische score voor de werper, die in de tussentijd zijn ERA zag stijgen tot 3.44. Voor Newcomb werd dit dus een week om snel te vergeten. Iets wat we eigenlijk wel voor de gehele ploeg kunnen zeggen, want de afsluitende game werd dan ook met 10-3 kansloos verloren.

PLAYER OF THE WEEK

In een week waar de pitching zo matig was op één start na is de prijs voor die ene starter: Anibal Sanchez.

UP NEXT

De Braves beginnen de week op dinsdag met interleague baseball tegen de Toronto Blue Jays. Daarna mogen ze het in het weekend opnemen tegen de sterke Arizona Diamondbacks.


WASHINGTON NATIONALS
(45-44, .506, 5 GB)


Ondanks dat ze maar net boven .500 baseball spelen zijn de favorieten in de NL East nog steeds niet kansloos voor de play-offs. Ook deze week ging niet helemaal crescendo voor de Nationals, toch kwamen ze één game dichter bij de top van de divisie.

SCHERZER TEGENOVER OUDE BEKENDE

Toegegeven, het programma aan het begin van de week was zwaar. Tegen de Boston Red Sox kreeg men een sweep tegen, maar er zijn weinig teams op dit moment hotter dan de Red Sox. De eerste wedstrijd was vrij close. Wat ook vrij logisch is omdat de Nats hun ace op de heuvel hadden staan in Max Scherzer. Hij mocht het in een rechtstreeks duel uitvechten met een mede ex-Cy Young winnaar en voormalig Tigers ploeggenoot Rick Porcello. Scherzer gooide nog wel een quality start maar kon niet voorkomen dat hij drie runs tegen zich kreeg. Porcello kreeg er één minder tegen en beide bullpens kregen er ook één tegen. Dat resulteerde dus in een 4-3 nederlaag voor de ploeg uit de hoofdstad.

ROARK MATIG

Waar Scherzer nog prima partij kon bieden was dit voor Tanner Roark een utopie. De rechtshandige starter had een nachtmerrie die werkelijkheid werd. In de zeven innings dat hij mocht werpen kreeg hij negen earned runs tegen zich via tien hits en twee keer vier wijd. Het aantal van 4 K’s steekt daar maar matig tegen af. De aanval kon zelf nog wel vier punten scoren maar dat is dweilen met de kraan open als je zelf de runs weggeeft (11-4).

KATER WEGSPOELEN TEGEN THE FISH

Gelukkig voor de Nationals kwam er daarna een tweestrijd tegen het zwakke broertje uit de NL East. Het beste remedie om je kater weg te spoelen. Dit lukte grotendeels, echter was het eind er een met een zure nasmaak.
De slagmannen begonnen de serie goed met veertien binnen geslagen punten. Normaliter is dat zeker tegen de Marlins genoeg voor een walk over. Men had er echter niet op gerekend dat SP Jeremy Hellickson terug zou keren met acht tegen gekregen punten, allemaal earned. Na vier innings kwam de hook en mocht de bullpen wederom vroeg aan de gang, iets wat je niet te vaak in het seizoen wil. Gelukkig bleken de viertien punten wel genoeg voor de overwinning (14-12). Shortstop Trea Turner was de gevierde man met 8 RBI’s waaronder twee dingers het veld uit.

MARK REYNOLDS PART I

Als je vaak in de ene wedstrijd een hoop punten scoort gaat het de volgende dag een stuk minder. En dat was ook in deze wedstrijd het geval. Toch werd ook deze game gewonnen (3-2) mede dankzij een pinchhit homerun van Mark Reynolds. Onthoud deze naam nog even want hij komt later in dit stuk nog meerdere keren terug.

MARK REYNOLDS PART II

Max Scherzer mocht deze week wederom twee wedstrijden op de heuvel staan en dat is vaak een garantie voor een overwinning. Maar het was deze keer niet de meervoudig Cy Young winnaar die de show stal maar de eerder genoemde Mark Reynolds. Met twee homeruns en het bizarre aantal van tien! binnen geslagen punten was hij de man van de dag. Scherzer had een redelijke tot matige dag voor zijn doen met zeven innings en vier earned runs achter zijn naam. Maar goed, als je medespeler tien punten binnen slaat weet je dat de game binnen is. En zo geschiedde, de Nationals wonnen met 18-4, wat alleen maar kan betekenen dat de offense in de laatste wedstrijd weer stil gaat vallen.

PLAYER OF THE WEEK

Mark Reynolds, de beste hitter en pitcher deze week van de Nationals. Wat kan hij niet?

UP NEXT

De hoofdstedelingen mogen naar Steel City om uit te komen tegen de Pirates. Ze sluiten de week dan uit tegen het zwakke broertje uit de NL East, de New York Mets.


NEW YORK METS
(35-51, .407, 13.5 GB)


Het seizoen dreigt inmiddels als een nachtkaars uit te gaan dat we overwegen om de naam van de Mets te vervangen voor Mess. Enige optie die er nog lijkt te zijn is je aces weg te traden, maar dit lijkt geen optie te zijn binnen de club. Afgelopen week mochten de New Yorkers twee series interleague gaan spelen tegen de Blue Jays en de Rays.

HELDENONTVANGST JOEY BATS

En de serie begon goed voor de Mets. Ze kwamen al vroeg op voorsprong tegen de Blue Jays door een 2-run homerun van Asdrubal Cabrera in de eerste inning en Jose Bautista werd met een luid applaus ontvangen in Toronto. Tel daarbij ook nog de quality start van Zack Wheeler op en je hebt alle ingrediënten voor een overwinning. Daar dacht de bullpen van de Mets alleen heel anders over. In 1.2 inning lukte het ze om de zeker lijkende overwinning weg te geven met zes earned runs tegen zich.

REVANCHE OF THE RELIEVERS

Gelukkig voor de Mets wisten de relievers zich de tweede wedstrijd te revancheren. Vijf ijzersterke innings met maar één run tegen zorgde er voor dat de serie een gelijkspel werd. De zes binnen geslagen punten werden verdeeld over vijf slagmensen, dus een echte teamprestatie lag aan de grondslag van de 6-3 overwinning.

WALKOFFGRANDSALAMI

Tegen de Tampa Bay Rays was een late rally in de negende inning genoeg om de overwinning veilig te stellen. En dat gebeurde op spectaculaire wijze. Nadat de honken bezet waren met de aanvallers van de Mets joeg Bautista een walkoff Grand Slam het veld uit (Zijn eerste in zijn imposante carriere). Op dat moment stond het nog 1-1, mede dankzij wederom een sterk optreden van ace Jacob deGrom. 8 IP, 4 H, 1 ER, 1BB, 8 K, dit is een line die zo’n beetje synoniem staat voor het seizoen dat deGrom aan het draaien is.

WINTERSLAAP HITTERS

De walkoff Grand Slam was ook direct het laatste offensieve wapenfeit van de Mets in de serie tegen de Rays. In de volgende twee wedstrijden kregen de Mets geen enkel punt over de thuisplaat. Dan kan Steven Matz nog zo goed pitchen, al je niet scoort kan je niet winnen. Met een 3-0 en 9-0 nederlaag dropen de Mets af in Tampa Bay. Met een slumping offense zullen deze games nog vaker voor gaan komen.

PLAYER OF THE WEEK

Elke week Jacob deGrom de award geven is toch iets te saai maar zou wel terecht zijn. Toch krijgt Joey Bats deze week de eer. Met een heldenontvangst in Toronto en een walk-off Grand Slam tegen Tampa Bay stonden de schijnwerpers op hem gericht. We krijgen er bijna een nostalgisch gevoel van.

UP NEXT

De Mets blijven deze week tegen de rivalen in de NL East spelen. Eerst tegen de Phillies en dan tegen de Nationals.


MIAMI MARLINS
(37-55, .402, 14.5 GB)


CITRUS SERIES

De geplaagde Marlins mochten het aan het begin van afgelopen week opnemen tegen de andere ploeg uit Florida, de Tampa Bay Rays. Er stond de eer van Florida op het spel, en de Citrus Series zijn een van de weinige dingen waarmee de Marlins fans zich kunnen vermaken dit seizoen.
En zoals een derby moet zijn was het spel slecht maar zeker heel erg spannend. De eerste wedstrijd werd gewonnen via een walk-off in de tiende inning (3-2), nadat in de negende inning de Marlins de voorsprong hadden zien verdwijnen. Met vier hits was tweede honkman Starlin Castro de blikvanger van the Fish.
In de tweede wedstrijden kregen vooral de neutrale kijkers waar voor hun geld. Zestien innings lang werd er gespeeld en in die inning werd maar liefst even keer gescoord. Helaas waren er maar twee punten in het voordeel voor de Marlins, waardoor er met 9-6 verloren werd.
De laatste wedstrijd tussen beide ploegen was dus een rechtstreeks duel om de overwinning in de Citrus Series. En die serie werd gewonnen door de ploeg uit de NL East. Korte stop JT Riddle zorgde met een homerun voor de punten en de pitching staff van de ploeg uit Miami kwam nooit in de problemen. De Rays vergaarden maar vier hits en kon geen enkele speler binnen slaan.

JT REALMUTO, DE ENIGE STER

De series tegen de Nationals is al eerder in dit stuk beschreven. Vanuit het oogpunt van de Marlins was wederom catcher JT Realmuto de ster. Met 5 hits en 3 RBI’s was hij eens temeer de dragende offensieve kracht. Voor hoe lang dat nog is valt nog te bezien, Realmuto is aan een ijzersterk seizoen bezig en kan een gewild tradeobject zijn.

PLAYER OF THE WEEK

JT Realmuto. Net als zo vaak deze week is hij de belangrijkste man van de laagvliegers. Zonder deze smaakmaker hebben de fans helemaal niets meer om naar uit te kijken dit seizoen.

UP NEXT

De Miami Marlins krijgen twee koplopers als tegenstander in de komende week. Eerst die uit dezelfde NL East divisie, de Phillies. Vervolgens de Brew Crew, die in levensvorm verkeren. Het ziet er somber uit in Miami.

(coverfoto Geoff Burke-USA TODAY Sports)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen