Inside Baseball: NL East (week 11)


De contouren van de NL East divisie worden steeds beter zichtbaar. De Nationals staan eindelijk bovenaan, zij het gedeeld. De gedoodverfde favoriet begon het seizoen langzaam, maar uiteindelijk komt kwaliteit toch bovendrijven.

Standings t/m 10 juni.


WASHINGTON NATIONALS
(36-27, .571, -)


IMMACULATE INNING

De week begon meer dan prima voor de hoofdstedelingen. In Florida werden de Rays in mootjes gehakt (4-2, 11-2), met in de openingswedstrijd een glansrol voor startend werper Max Scherzer. Van de 28 slagmannen die hij tegenkwam, kon hij er maar liefst 13 terugsturen met een strike-out. En zonder dat hij het doorhad gooide hij ook nog een immaculate inning (1 inning, 9 pitches, 3 Ks).
Waar de offense in de eerste wedstrijd nog niet helemaal los ging, was dat in wedstrijd twee wel het geval. Al in de eerste inning sloegen de Nationals genadeloos toe met vijf runs. In de zesde inning werd dat nog losjes overgedaan met vier runs. Zodoende kwam de voorsprong van de ploeg uit Washington nooit in gevaar. De grote mannen aan de zijde van de Nationals waren derde honkspeler Anthony Rendon en buitenvelder Michael A. Taylor met ieder drie binnengeslagen punten.  Ook pitcher Tanner Roark maakte het zijn eigen dag makkelijker door zelf twee punten op het scorebord te zetten.

AGAINST ALL ODDS

Vervolgens kwamen de San Francisco Giants op bezoek in DC. Van te voren konden de Nationals een ijzersterke statistiek overleggen in thuiswedstrijden tegen de Giants. Sinds 2011 hadden de Nationals 17 van de 22 wedstrijden tegen de Giants in eigen huis gewonnen. Helaas ging de serie deze keer anders (5-9, 7-5, 0-2).
De serie begon al slecht voor de Nationals. Pitcher Stephen Strasburg kreeg in twee innings drie earned runs om zijn oren, maar dat was niet het grootste probleem. Strasburg had last van right shoulder inflammation en moesst de strijd dus al vroeg staken. Voor hem rest een trip naar de DL, waar toch al veel pitchers op staan dit seizoen. De bullpen moest de wedstrijd dus volmaken met een achterstand. Echter ook de bullpen kreeg wat runs tegen en de aanval was niet bij machte om het verschil kleiner te maken, ondanks de homerun van het grote talent Juan Soto.
Ook wedstrijd twee werd min of meer een bullpengame voor de Nationals. Gelukkig viel het kwartje nu wel de goede kant op en waren ze de kracht achter de overwinning op de Giants. Het voordeel was nu ook dat de bullpen nu wel met een voorsprong aan de wedstrijd mocht beginnen. De Nationals stonden namelijk na twee innings al met 5-0 voor.

MAD MAX ZONDER RUNSUPPORT

De rubber match begon met Scherzer op de mound. Normaliter staat dat zo ongeveer gelijk aan een overwinning. Toch kon Mad Max de buit niet binnenslepen, al lag dat niet zozeer aan hemzelf. Scherzer kreeg in zeven innings twee earned runs tegen zich en kon daar negen K’s tegenover zetten. Dat waren ook de enige twee gescoorde punten in de hele wedstrijd. De slagmannen van de Nationals behaalde zelf maar drie hits over de gehele wedstrijd. Dit waren ook nog eens allemaal singles, dus dat er dan uiteindelijk nul punten gescoord worden is niet heel verwonderlijk.

PLAYER OF THE WEEK

Je kan het saai noemen, maar wederom gaat deze eer naar Max Scherzer. In twee wedstrijden maar 2 earned runs tegen krijgen, 22 K’s zelf op het bord zetten en een immaculate inning als kers op de taart. De drievoudig (en back-to-back) Cy Young winnaar maakt weer een zeer sterk seizoen door en lijkt hard op weg naar een vierde Cy Young Award.

UP NEXT

De Nationals mogen twee series interleague baseball gaan spelen. De New York Yankees en de Toronto Blue Jays zijn de eerstvolgende tegenstanders.


ATLANTA BRAVES
(37-28, .569, -)


De serie tegen de Padres was er een van uitersten (4-11, 14-1, 1-3). Een gigantische nederlaag, gevolgd door een reuze overwinning en afsluitend een low score game. Alle ingrediënten zaten in deze wedstrijden.

BRAZILIAANSE NACHTMERRIE

Starting pitcher Julio Teheran werd eens te meer hard gehit (4 IP, 5 H, 4 ER, 2 K, 3 BB). Echter was het zijn teamgenoot Luiz Gohara die waarschijnlijk nog vaak nachtmerries van deze wedstrijd gaat krijgen. In 0.2 innings kreeg de Braziliaan 6 earned runs achter zijn kiezen waardoor zijn ERA werd verhoogd tot een abominabele 6.94. Een wedstrijd voor de Bravos om snel te vergeten.
Hoe vergeet je het beste zo’n blamage? Door de volgende wedstrijd zelf een dik pak slaag uit te delen. En dat deden de Braves ook. De offense was on fire met 18 hits en 14 runs. Vijf spelers hadden zelfs een multi-hit game. Vooral Freddie Freeman liet weer van zich spreken, niet voor het eerst dit seizoen. Met 4 hits, waaronder één homerun, was hij de driving force van de ploeg uit Atlanta. Met al die aanvallend geweld zou je bijna vergeten dat Sean Newcomb ook nog een geweldige wedstrijd vanaf de werpheuvel aan het spelen was. Zes shut-out innings zorgde er voor dat deze wedstrijd nooit een wedstrijd werd.
Maar tijdens de laatste wedstrijd tussen beide ploegen viel de offense weer totaal stil. Vier hits, één run, dat is toch echt te mager als je mee wil doen om de koppositie in de NL East divisie. Zeker tegen een wat zwakker geacht team als de San Diego Padres. De Padres scoorden drie runs en konden zo de serie winnend afsluiten.

WEG KOPPOSITIE

Ook de tweede serie aan de westkust ging verloren (3-7, 5-3, 2-7) al was dat tegen de inmiddels sterke Los Angeles Dodgers. Daarbij viel vooral het aantal homeruns wat de Braves tegen kregen in de eerste wedstrijd op. Niet minder dan vijf keer werd de bal door de tegenstanders over de hekken geslagen.
De Braves konden zich wederom in wedstrijd twee revancheren. De hitters werden weer wakker en vooral de middle of the order liet van zich spreken. Met name catcher Tyler Flowers viel daarbij in positieve zin op. Hij scoorde drie van de vijf punten voor de Braves.
Maar net zoals in de wedstrijden tegen de Padres werd de laatste wedstrijd ook weer een prooi voor de tegenstander. Freeman en Ozzie Albies sloegen beide een homerun, maar dat was ook alles wat de aanval liet zien. Startende werper Newcomb was deze keer minder scherp. In vijf innings kreeg hij evenzoveel earned runs tegen zich, iets wat de Braves niet meer recht wisten te zetten.
Door de twee verloren series staan de Braves niet meer alleen aan kop in de NL East. Echter presteren ze met de jonge core al veel beter dan verwacht, dus de druk mag er wel even af.

PLAYER OF THE WEEK

Freddie Freeman, want waarom niet? Of toch maar een keer iemand anders de kans geven? Tyler Flowers bijvoorbeeld.

UP NEXT

De Braves mogen het opnemen tegen de geplaagde Mets. Later in de week mogen ze revanche komen halen tegen de San Diego Padres.


PHILADELPHIA PHILLIES
(33-30, .524, 3.0 GB)


EFLIN DRAAGT DE PLOEG

In Chicago mochten de Phillies het opnemen tegen de Cubs (6-1, 5-7, 3-4). Dat ging tot de negende inning van de tweede wedstrijd heel erg goed. In wedstrijd 1 hadden de Phillies — dankzij een sterk maar ook enigszins fortuinlijk optreden van pitcher Zach Eflin (7.2 IP, 8 H, 1 ER, 2 K, 1 BB) — de winst weten te pakken. Een kleine burst in aanvallend opzicht in de tweede en derde inning was genoeg om de benodigde punten op het bord te krijgen.
In de tweede wedstrijd ging het lange tijd gelijk op. Tot de negende inning stond het 3-3 en in de laatste inning kwamen de Phillies zelfs op een 5-3 voorsprong. Echter had de bullpen een ander plan. De tot nu toe onaantastbare Seranthony Dominguez leek ineens een mens van vlees en bloed en Adam Morgan deed er nog een schepje bovenop. Het resultaat: een 7-5 verlies en een bullpen met steeds minder vertrouwen. Ook de laatste wedstrijd ging verloren tegen de Cubs.

MAGENTO SCOORT PUNTEN

Tegen de Brew Crew ging het in de eerste wedstrijden niet van een leien dakje. De Phillies kregen maar liefst 24 runs tegen, eerlijk verdeeld over 2 wedstrijden. Vooral starting pitcher Vince Velasquez kreeg een hoop runs tegen. Tien runs in 3.2 innings is geen verhaal om later vol trots tegen je kinderen te vertellen.
Gelukkig was er in de laatste wedstrijd weer Zach Eflin (6 IP, 3 H, 2 ER, 9 K, 1 BB) die de ploeg bij de hand nam. Daarbij werd hij in aanvallend opzicht gesteund door de teruggekeerde Rhys Hoskins. Met zijn Magneto-helm op scoorde hij twee belangrijke punten om zo uiteindelijk zijn ploeg aan de overwinning te helpen.

PLAYER OF THE WEEK

Net als vorige week is een pitcher de player of the week. Echter is het nu de pitcher waarvan je dat het minst verwacht: Zach Eflin. Twee sterke optredens met hier en daar een gelukje zorgden voor de enige twee overwinningen van de Phillies.

UP NEXT

De Phillies mogen weer wat zelfvertrouwen proberen te tanken tegen de Rockies om vervolgens weer tegen de Brew Crew te spelen.


NEW YORK METS
(28-34, .474, 7.0 GB)


De Mets fans zijn niet te benijden. De ijzersterke start lijkt al weer een eeuwigheid geleden en ook deze week werd een week om snel te vergeten.

WAAR IS DE OFFENSE?

Stel je voor dat je pitchers in twee wedstrijden tegen de Orioles maar drie runs in totaal tegen krijgt. En stel je dan voor dat je dan ook beide wedstrijden verliest. Dit gebeurde dus ook daadwerkelijk met de Mets (1-2, 0-1).  De totale Mets offense is een puinhoop op dit moment. Yoenis Cespedes die nog steeds geblesseerd is, Michael Conforto die totaal niets weet te raken, om nog maar niet over Adrian Gonzalez te spreken. 

SUBWAY SERIES

En dan mag je ook nog eens tegen stadsgenoot Yankees gaan spelen in de Subway Series. De ploeg die wel bekend staat om de slugging power. De eerste twee wedstrijden gingen dan ook zoals verwacht verloren voor de Mets (3-4, 1-4). Gelukkig voor de Mets kwam de aanval een klein beetje uit de winterslaap, echter was het niet genoeg om tegen de slagkracht van de Yankees op te kunnen boksen.
Maar in de laatste wedstrijd ontstond toch een klein mirakel. Juist tegen de onbetwiste ace van de Yankees, Luis Severino, werd de overwinning binnen gehaald (2-0). Één homerun van derde honkman Todd Frazier was genoeg om eindelijk weer een keer te winnen. Relief pitcher Seth Lugo mocht de wedstrijd starten en deed dat zo goed als perfect. In 6 innings legde hij de Yankees compleet plat. In die 6 innings kreeg hij maar 2 hits tegen en kon daar zelf 8 K’s tegenover zetten.
Ondanks de hele matige week wordt hij toch nog met een minuscuul sprankje hoop afgesloten. Maar dat het al een verloren seizoen gaat zijn voor de Mets, daar lijkt het in alle toonaarden op.

PLAYER OF THE WEEK

Heel de pitching staff met een kleine eervolle vermelding voor Todd Frazier.

UP NEXT

Eerst de Braves en daarna vier wedstrijden tegen de Diamondbacks. Verwacht er dus maar niet te veel van Mets fans.


MIAMI MARLINS
(23-42, .354, 14.0 GB)


Het goede nieuws afgelopen week voor de Marlins: Ze zijn één wedstrijd ingelopen op de koploper en ze speelde in de prachtige vintage uniforms.. Het slechte nieuws: Ze zijn nog steeds een van de slechtste teams in de Majors en dat zal voorlopig nog niet gaan veranderen.

HET LEK BOVEN?

Tegen de Cardinals werd zowaar een serie gewonnen (7-4, 11-3, 1-4). Daar vielen twee dingen op: Jose Urena heeft eindelijk zijn eerste win achter zijn naam (al was zijn prestatie met 10 hits in 5 innings ook redelijk fortuinlijk te noemen) en de aanval scoort zowaar een hoop punten. Als je de eerste twee wedstrijden samen pakt, lijkt het alsof de Marlins een All-Star-kaliber ploeg zijn. Veel spelers met meerdere hits op een dag, vijf homeruns in twee wedstrijden. Maar wij weten inmiddels wel beter. In wedstrijd drie was het weer vintage Marlins. Vier hits en maar één gescoorde run met als gevolg een 1-4 nederlaag.

UNIFORMS MOOIER DAN HET VERTOONDE SPEL

Toch gingen de Marlins met een goed gevoel richting het weekend. Want ook de Padres werden in de openingsgame verslagen door The Fish. In de oldschool Florida Marlins uniforms pitchte de staff een shut-out (4-0). Hierbij viel vooral de discipline van de Marlins hitters op. Ze kwamen negen keer via een walk op de honken.
Maar de daaropvolgende games tegen de Padres waren de Marlins minder succesvol (4-5, 1-3). Na een vroege achterstand kwam het team uit Miami via een sterke zesde inning nog wel terug, echter liet de bullpen de wedstrijd toch uit handen glippen. In de laatste wedstrijd kon Urena op zoek naar zijn tweede overwinning. Spoiler: Dat mislukte. Hij kreeg drie earned runs in zes innings tegen zich en werd totaal niet door zijn ploegmaten geholpen. Die scoorden slechts één punt. En 3 runs tegen en 1 run voor is gelijk aan, quick maths, een 1-3 nederlaag. Zo eindigt de week toch nog met een zure nasmaak voor de ploeg die vroeger bekend stond als de Florida Marlins.

PLAYER OF THE WEEK

Urena pitchte niet eens geweldig, maar een eerste W is toch zeker wel het vermelden waard. Bij dezen dus.

UP NEXT

De Marlins krijgen thuis bezoek van de Giants en uiteindelijk sluiten ze de week af in Baltimore.

Coverfoto: Lynne Sladky / AP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen