Inside Baseball: NL Central (week 10)


Wederom vinden we de Milwaukee Brewers aan kop en ze lijken de eerste plaats voorlopig nog niet af te willen staan. De Cubs hadden een goede week en klimmen over de Cardinals heen. De Pirates lijken nu echt af te haken, al is het seizoen nog lang en komt de All-Star Break er nog aan. En voor de Reds ging er weer een week voorbij. Lees alles over week 10 in de NL Central.

Stand t/m 4 juni


MILWAUKEE BREWERS
(
37-23, .617, – GB)


De Brewers wonnen er drie en verloren er drie. Ze wonnen een serie tegen de divisierivalen uit St. Louis en verloren (wederom) een serie tegen een team uit Chicago, dit keer van de White Sox.

HOT IN MAY

Tegen de Cardinals werd begonnen met 8-3, mede door een goede dag van Ryan Braun, die in alle vier zijn slagbeurten veilig het eerste honk wist te bereiken. Starter Brent Suter moest twee homeruns toestaan maar kreeg evengoed de win, omdat de Brewers bullpen wederom geen steken liet vallen. Dat het niet allemaal hosanna is, was wel duidelijk in de tweede wedstrijd, die met 6-1 verloren werd. De Cardinals hitters sloegen evenveel homeruns als de Brewers hits. Er kwam zo een einde aan een reeks van drie wedstrijden waarbij de Brewers tenminste acht (!) runs per wedstrijd scoorden.

Sinds starter Zach Davies van de DL is, heeft hij 9 runs over 14 innings toe moeten staan, waardoor zijn ERA gestaag klimt naar 5.23.  De rubber match werd met 3-2 in het voordeel van de Brewers beslist. De bullpen gaf na een prima outing van Junior Guerra twee runs weg, waardoor het toch spannend bleef. Christian Yelich trok de stand echter weer recht en Orlando Garcia maakte het uiteindelijk af. De Brew Crew sloot zo de maand mei af waarin ze geen enkele back-to-back verliespartij hadden.

DAMN YOU, CHICAGO

Series tegen teams uit Chicago lopen vaak niet zo goed af voor de Brewers, en het was dit keer niet anders. Dit keer waren het de White Sox die de Brewers pijn deden. Chase Anderson moest vier runs over vijf hits in 5.2 innings toestaan, maar de 8-3 nederlaag kan niet alleen hem toegeschreven worden. Slordig veldwerk — en een mindere dag van de bullpen– deden de Brewers uiteindelijk de das om.
In de tweede wedstrijd werd dit weer rechtgezet en werden de White Sox met 5-0 verslagen. Prima pitching van Jhoulys Chacin en vier hitters die ‘diep gingen’ voor een solo homerun zetten de eindstand op het bord. Josh Hader mocht wederom een paar innings meedoen en verlengde zijn streak zonder run tegen te krijgen naar 14.1 innings.

De Brewers zijn 20-0 als Hader op de heuvel komt. De series finale gaven de White Sox niet af. Door wederom een shaky dag van de bullpen en offensieve droogte mocht de ploeg uit Wisconsin met 1-6 verlies huiswaarts keren.

PLAYER OF THE WEEK

In 29 at bats deze week had Christian Yelich 12 hits, 4 extra base hits, 5 RBI en 2 homeruns. Zijn slashline deze week was daardoor een zeer verdienstelijk .414/.485/.655.

UP NEXT

Deze week spelen de Brewers in Cleveland twee wedstrijden tegen de Indians. Vervolgens staat in Philadelphia een serie tegen de Phillies te wachten.


CHICAGO CUBS
(
33-23, .589, 2 GB)


De Cubs moesten deze week maar één wedstrijd aan een tegenstander laten en kruipen zo dichterbij de koppositie. Ze staan nu tien wedstrijden boven .500. Vorig seizoen gebeurde dit pas op 22 augustus.

RIZZO-SHOW

De week werd geopend tegen de de Pirates. Door afwezigheid van Yu Darvish maakte Mike Montgomery een sport start. Hij deed het prima, met twee hits tegen over 5.2 innings in de 7-0 shutout. Anthony Rizzo ging yard voor een solo homerun en deed er nog eens 3 RBI’s bij. Het was echter zijn slide op de thuisplaat waar het langst over werd nagepraat.
In de tweede wedstrijd kwamen de Cubs pas in de zevende inning op voorsprong, waarbij ze wederom door Anthony Rizzo aan de hand genomen werden (8-6). Jon Lester moest vier hits over zes innings toestaan, maar zag er weer solide uit, iets wat zijn 2.71 ERA ook weerspiegelt. De series finales was uiteindelijk voor de Pirates. Beide teams scoorden in de eerste inning, de Pirates daarna nogmaals in de tweede inning en dit bleek uiteindelijk ook voldoende voor de 2-1 overwinning.

METROPOLITAN SWEEP

In ‘The Big Apple’ werden deelden de Cubs een 4-game sweep uit. José Quintana legde de basis voor de winst in de opener, door slechts drie hits weg te geven in 6 innings. Ben Zobrist zette aanvallend de toon door met een 2-run homerun de score te openen in de vijfde inning. Door een single van Kyle Schwarber en een double van Javy Baez kwam uiteindelijk de 5-1 eindstand op het bord. In de tweede wedstrijd speelden de Cubs tot aan de zevende inning catchup, maar Kyle Schwarber maakte met een 3-run homer aan alle hoop een einde en zorgde voor de 7-4 overwinning.
De dag erna maakten de Mets en Cubs er een marathonpartij van: 14 innings waren er nodig om tot een beslissing te komen. Na een seizoensrecord 24 strikeouts was het uiteindelijk Albert Almora Jr. die de genadeklap uitdeelde met een two-run double.

In de series finale stal Javy Baez home na een moment van onoplettendheid en zette zo de openingsrun op het bord. Na een sac fly van Ben Zobrist kwam Willson Contreras voor de tweede en laatste run over de plaat. Na de marathonpartij van de dag zorgde Jon Lester er met 7 shutout innings voor dat de bullpen was rust kreeg.

LOB

Met de sweep van de Mets eindigen de Cubs de roadtrip met zesmaal winst tegenover eenmaal verlies. Waar het bij de Cubs nog wel wat beter moet, is het runners die stranden op de honken. Met gemiddeld 8.25 man left on base per game voeren ze de Majors aan.

PLAYER OF THE WEEK

UP NEXT

De Cubs mogen de komende week thuis blijven. Als eerste komen de Jake Arrieta en de Phillies op bezoek, gevolgd door een serie tegen de Pirates.


ST. LOUIS CARDINALS
(
32-25, .561, 3.5 GB)


De Cardinals wonnen er vier van de zeven, en zien zich gepasseerd worden door de Cubs. Nog niets om over in paniek te raken, want met 1 wedstrijd achter de Cubs en 3.5 achter de leider in de NL Central, is er nog niets aan de hand.
De Cardinals starten de week tegen de Brewers in de hoop in te lopen. Helaas, want aan het einde van de serie waren de Brewers juist een wedstrijd uitgelopen. Met 3-8 verlies, 6-1 winst en 2-3 verlies in de rubber match was deze serie voor de Brewers.

DE COMEBACK

Yairo Munoz is enkele wedstrijden de vervanger van Paul DeJong als kortestop. In de series opener sloeg hij de eerste homerun uit zijn carrière en stal een hit van Jesus Aguilar in de derde inning. In zijn starts is hij 9-uit-17 met een .529 slaggemiddelde. De serie tegen de Brewers stond ook in het teken van de terugkeer van Alex Reyes. Hij hield het echter maar 4 innings vol en werd nadat de snelheid van zijn pitches omlaag ging, door manager Mike Matheny uit voorzorg van de heuvel gehaald.


Inmiddels is gebleken dat Reyes zijn rechter lateral muscle afgescheurd heeft. De werper is geopereerd en kan de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

HARD CONTACT

De serie tegen de Pirates verliep een stuk beter, waarin ze op Memorial Day met 10-8 tekenden voor winst in de series opener. Na een een 0-4 shutout werden de laatste twee wedstrijden ook gewonnen met 3-2 en 5-0, waardoor ze juist weer wat afstand nemen van de Pirates.
Ook in deze serie was Yairo Munoz weer belangrijk. In de opener tegen Pirates stonden de Cardinals 3 runs achter in de top of the 9th. Met een 3-run homer tilde hij de Cardinals over de thuisploeg.

De Cardinals zijn sterk afhankelijk van de lange bal. Wanneer ze een homerun slaan, zijn ze de één-na-beste club in de National League (27-12). Wanneer ze dit niet lukt, zijn ze ineens laatste in de National League (3-13). Het ontbreekt de Cardinals aan extra base hits en ze hebben het zes-na-hoogste percentage grondballen.

PLAYER OF THE WEEK

Als vervanger van Paul DeJong doet hij het uitstekend, zowel verdedigend als aanvallend (.308/.333/.577, 2 HR en 8 RBI’s deze week): Yairo Munoz is de Player of the Week.

UP NEXT

De Cardinals spelen een serie thuis tegen de Miami Marlins, waarna ze hopen weer wat in te lopen op de koplopers met een serie tegen de Cincinnati Reds.


PITTSBURGH PIRATES
(30-29
, .508, 6.5 GB)


De ploeg uit Pittsburgh speelde deze week uitsluitend tegen teams in de eigen divisie. Als je er dan meteen vijf van de zeven verliest, komt dit dubbel zo hard aan. 6.5 games achter is nog niet het einde, maar het moet niet veel meer worden.

DOWNHILL SLIDE

De ‘Buccos’ kregen de Pirates op bezoek en na een slide op de thuisplaat door Anthony Rizzo in de series opener — waar niet iedereen heel blij mee was — bleef het gedurende de serie toch wat rommelen. De Pirates wonnen alleen de series finale met 2-1, nadat de Cubs de eerste en tweede wedstrijd met 0-7 en 6-8 gewonnen hadden. Pittsburgh had geen antwoord op de slagbeurten van Rizzo. Daarnaast gaf de bullpen de kans op een overwinning weg in de tweede wedstrijd, door een leadoff double en een 2-run homer in de achtste inning. Joe Musgrove deed het weer uitstekend in zijn start, met 1 run over 7 hits in 7 innings.

PRIMA PITCHING

Tegen de Cardinals moesten de Pirates er zelfs drie afstaan. De opener was met 8-10 meteen thuisploeg. De 2-out homerun van Fransisco Cervelli in de negende inning die de Pirates op voorsprong zette, werd teniet gedaan nadat closer Felipe Vasquez een 3-run homer tegenkreeg in de de gelijkmakende slagbeurt.
De Pirates deelden daarna een 4-0 shutout uit. Het mocht niet baten, de overige wedstrijden waren voor de ‘Birds’ (2-3 en 0-5 verlies). Jamison Taillon wierp uitstekend in de shutout, met 3 hits over 8 innings, waarna Edgar Santana het afmaakte. De Pirates kregen nog bijna een no-no aan de broek, maar Colin Moran was het er niet mee eens en sloeg in de negende een single in het rechtsveld. Niet dat het voor het eindresultaat iets uitmaakte.

PLAYER OF THE WEEK

Het is deze week een lastige, maar Colin Moran krijgt deze week de eer. Hij brak de no-hitter op en had met een .421/.400/.579 slashline een prima week.

UP NEXT

Na een rustdag krijgen de Pirates de Dodgers op bezoek. Daarna staat een serie in Chicago tegen de Cubs op het programma.


CINCINNATI REDS
(21
-39, .350, 16 GB)


De Reds pakten er deze week twee van de zes en raakten nog verder op achterstand.
De ploeg uit ‘Cincy’ verloor de eerste serie van de Arizona Diamondbacks. In Phoenix werden ze meteen met 5-12 afgedroogd. Na ook de tweede wedstrijd met 2-5 verloren te hebben, konden de Reds pas in de series finale revanche nemen door met 7-4 te winnen.
In San Diego ging het niet veel beter. Ze wonnen de opener meteen met 7-2 van de ‘Friars’, maar die lieten er in het vervolg geen gras meer over groeien. Met 2-8 verlies en 3-6 werd de serie een prooi voor de thuisploeg.

VOTTO

Nadat Kris Bryant al eerder verklaarde dat Joey Votto misschien wel zijn favoriete eerstehonkman was, deelden Jerry Seinfeld en David Letterman afgelopen week deze gem:

PLAYER OF THE WEEK

Scott Schebler sloeg 3 homeruns, 4 RBI en had een .471/.526/1.000 slash line en is daarmee speler van de week.

UP NEXT

Na een trip naar de Westkust blijven de Reds deze week thuis. Na de rustdag komen de Colorado Rockies op bezoek. Vervolgens spelen ze een een serie tegen de divisiegenoten uit St. Louis.
 

Coverfoto:Benny Sieu – USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen