Inside Baseball: AL West (week 14)


HOUSTON ASTROS
(55-31. .640, -)


Hoewel de Houston Astros nog steeds aan kop gaan in de divisie, was het wel een slordige week voor de titelverdedigers. Een series tegen de Toronto Blue Jays en de Tampa Bay Rays ziet er op papier weliswaar makkelijk uit, maar toch gingen de Astros maar 3-4 gedurende de week waardoor de voorsprong op de Seattle Mariners weer wat is geslonken.

Iemand die hier echter weinig last van had – en die we later nog eens zullen bespreken – is Alex Bregman die met een walk-off homerun ieder geval voor één van de drie behaalde overwinningen zorgde, terwijl ook Charlie Morton in diezelfde wedstrijd (13 strikeouts) goed op dreef was. Wat echter wel een onaangename verrassing moet zijn geweest, is dat Justin Verlander zowel tegen de Blue Jays als de Rays in zijn start verloor. Daarnaast werd bekend dat Carlos Correa met rugklachten richting de DL gaat, maar zette, op een positieve noot, de bebaarde Evan Gattis een nieuw clubrecord met 30 RBI’s in één maand.

PLAYER OF THE WEEK

Zoals hierboven gesteld: Alex Bregman was in goede doen en zijn slaggemiddelde van .464, gepaard met vijf homeruns en tien RBI’s ondersteunen deze stelling. Omdat echter de rest van de line-up het bij tijd en wijlen wel liet afweten, was het dus niet genoeg om de Astros over deze week een winning record te bezorgen.

UP NEXT:

Het schema blijft Houston gunstig gezind met matchups tegen de Texas Rangers en de Chicago White Sox waarbij het interessant wordt of ze er ditmaal wel gebruik van weten te maken.


SEATTLE MARINERS
(54-31, .635, 0.5 GB)


De Mariners blijven de druk op de Astros maar uitvoeren. Want over de week van Seattle kunnen we kort zijn: die was perfect. De bezems werden namelijk uit de kast gehaald tegen zowel de Baltimore Orioles als de Kansas City Royals. Niet de sterkste tegenstand, maar zoals de 3-4 week van de Astros liet zien, is het geen gegeven dat je zomaar over de mindere goden heen walst.

Naast dat er genoeg offense was, was het Marco Gonzales die liet zien dat de pitching in Seattle ook prima in orde is. Tegen de Kansas City Royals gooide hij een volledige wedstrijd en gaf hij slechts één run op, uitgerekend in die laatste inning. Een dag eerder, tegen de Baltimore Orioles, liet de ploeg maar weer eens zien hoe subliem ze zijn wanneer het op extra innings aankomt, want de ploeg van Scott Servais is nu 8-0 in extra innings.

PLAYER OF THE WEEK

Naast Gonzales beleefde ook James Paxton een geweldige week. Hij eindigde de week op Canada Day met een sterk optreden tegen de Kansas City Royals en had eerder in de week geen problemen met de Orioles. Over beide wedstrijden gooide de Canadees voor 15 innings tegen een 1.20 ERA en 21 strikeouts, waarmee hij zichzelf weer eens neerzette als de ace van de Mariners.

UP NEXT:

Komende week wordt, op papier, iets lastiger met een matchup tegen de slumping Los Angeles Angels en een interleague wedstrijd tegen de Colorado Rockies.


OAKLAND ATHLETICS
(46-39, .541, 8.5 GB)


Ook de Oakland Athletics hebben de smaak goed te pakken. Waar de Los Angeles Angels lange tijd de enige bedreiging leken voor de Mariners en Astros, ontpoppen uitgerekend de A’s zich als een aangename verrassing. De ploeg bezemde de Detroit Tigers met vier winstpartijen aan de kant, terwijl ook de series tegen de Cleveland Indians met 2-1 werd gewonnen.

Een opvallende verschijning in al deze overwinning was niemand minder dan Edwin Jackson. De 34-jarige werper maakte zijn Oakland-debuut en heeft zodoende voor zijn dertiende team in de MLB gespeeld. En zoals de resultaten doen vermoeden, deed hij het niet onverdienstelijk met twee quality starts waarin de Athletics beide malen wonnen. Daarnaast hoopt de ploeg binnenkort weer een beroep te kunnen doen op Matt Chapman, die op de weg terug lijkt van de disabled list.

PLAYER OF THE WEEK

Hoewel de starting rotation – met de optredens van Edwin Jackson, Paul Blackburn en Chris Bassitt – ook zeker een groot compliment verdient, blijft het spel van Jed Lowrie ook zeer indrukwekkend. De 34-jarige veteraan is de stille kracht binnen de Oakland-offense en had afgelopen week in vrijwel elke wedstrijd een RBI en ook het OBP van .500 toont aan dat Lowrie lekker in zijn vel zit.

UP NEXT:

Er volgt eerst een tweeluik met de San Diego Padres waarna de ploeg weer de degens mag kruisen met de Cleveland Indians.


LOS ANGELES ANGELS
(43-42, .506, 11.5 GB)


Het is al een paar weken gaande, maar de Los Angeles Angels blijven de verkeerde kant opgaan. De sterke prestaties van Mike Trout daargelaten, presteert de ploeg ondermaats en ook deze week was het niet best. Een 2-5 record tegen de Royals (inhaalduel), Red Sox en de Orioles zorgde ervoor dat de Angels inmiddels ver weg zijn gezakt in de AL West en enkel nog de Texas Rangers onder zich hebben staan.

De hoogtepunten waren deze week dus schaars, en zoals bovenstaande voorbeeld laat zien was ook de tweede overwinning op de Baltimore Orioles er eentje die niet eenvoudig tot stand kwam. Gelukkig was er wel goed nieuws voor Mike Trout, die terugkeerde van een vingerblessure en pardoes zijn 24e homerun sloeg. Aan de andere kant was er slecht nieuws voor werper Jon Lamb: hij moet onder het mes voor Tommy John en zal voorlopig niet meer terugkeren. Iemand die echter weer – naar alle waarschijnlijkheid – terugkeert van een blessure is Garrett Richards, die herstelt moet zijn van een hamstringblessure.

PLAYER OF THE WEEK

In alle malaise was Andrelton Simmons een van de lichtpuntjes. Waar de rest van de offense icecold was, sloeg Simmons .423 met vier RBI’s en een homerun.

UP NEXT:

De Angels zullen zich moeten herpakken, maar met duels tegen de Seattle Mariners en de Los Angeles Dodgers zullen dat niet makkelijk maken.


TEXAS RANGERS
(38-47, .447, 16.5 GB)


De Texas Rangers bungelen al sinds het begin van het seizoen onderaan, maar weten van tijd tot tijd toch aardige resultaten neer te zetten. Afgelopen week kon de ploeg dan ook een positieve week noteren met een 4-2 record: het gevolg van twee gewonnen series tegen de San Diego Padres en de Chicago White Sox.

Voor Mike Minor was het wederom een sterke week, de werper was tegen de San Diego Padres perfect tot halverwege de zevende inning, waardoor hij nu een 2.08 ERA over zijn laatste vier starts heeft. Verder won Bartolo Colon zijn 245e wedstrijd, waarmee hij nu de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse werper is op dat gebied, en wist Shin Soo Choo zijn on base streak te verlengen tot 42 wedstrijden.

PLAYER OF THE WEEK

Hoewel hij afgelopen week niet alles speelde, zette Shin Soo Choo zijn on base streak dus voort tot 42 wedstrijden en noteerde hij ook een .400 OBP wat hem zonder meer op dit moment de meest stabiele factor binnen de Rangers-offense maakt.

UP NEXT:

Er wacht eerst een pittig onderonsje met de Houston Astros, alvorens er een vierluik wacht met de Detroit Tigers.

Cover photo: Abbie Parr (Getty Images)

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen