Inside Baseball: AL East (week 6)

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. In deel 3: de AL East.

Van de jacht op de divisiewinst in het oosten werd vooraf veel verwacht. Het seizoen is pas zes weken oud, maar we kunnen nu al zeggen dat de verwachtingen volledig worden waargemaakt. Boston en New York lijken beiden nagenoeg ongenaakbaar en vechten elkaar naar de top. Vanaf dinsdag staan aflevering 4 t/m 6 tussen de aartsrivalen op het programma.
Toronto wil daarachter nog niet opgeven, maar snakt naar een winning week en de uitstekende serie wedstrijden van de Rays lijkt nu wel een beetje ten einde. Baltimore kan beter vernoemd worden naar de Oh-no’s, want het verloor deze week elk duel en lijkt zelfs al de vierde plek in de divisie uit zicht te hebben.

Standings per 6 mei 2018


BOSTON RED SOX
(25-9, .735, -)


Net als vorige week zal ook deze week voor de fans in Boston als vrij stroef zijn ervaren. Toch was de eindbalans uitstekend. Vijf overwinning uit zeven duels. Maar dat werd ook wel geëist, tegen de kwakkelende Royals en Rangers. Tegen Kansas City was het vooral de rotation die moeite had het niveau te halen. Boston opende de series nog voldoende met een overwinning, waarmee het grootste aantal wedstrijden in april in de Red Sox-geschiedenis werd gewonnen (19). Toch dwong het gezamenlijke 4.76 ERA van de voorheen zo dominante starters de Red Sox offense tot de top van hun kunnen. Game 2 werd verloren in overtime na een blown save van Craig Kimbrel en game 3 was een meesterwerk van Mookie Betts. Daarover zo meer.
In en tegen Texas begon Boston al even matig. Zo werd een gehavende David Price al na 3.2 innings (9 runs, 7 earned) van de heuvel gehaald in een 11-5 nederlaag. De drie duels erna werden echter, onder aanvoering van weer een uitstekende start van Rick Porcello, op overtuigende wijze gewonnen. Twee pitching gems omlijstten een knappe comebackoverwinning op zaterdag waarmee Boston de voorsprong op de Yankees intact houdt.

PLAYER OF THE WEEK

Hij is 25 jaar en heeft nu al meer three homer games dan de legendarische Ted Williams. Juist, hij is Mookie Betts. In het laatste duel met Kansas (5-4) was het de vierde keer dat de rechtsvelder deze prestatie leverde. Na deze week is Mookie de homerun king van de competitie met zijn dertien homeruns, dat nu al meer dan de helft is van het aantal dat hij het volledige vorige seizoen sloeg. Bovendien leidt Mookie de gehele MLB in slaggemiddelde.
UP NEXT
De Red Sox reizen af naar New York voor een nieuwe aflevering in hun bloedstollende rivaliteit. Ook in het weekend wordt er niet op Fenway Park gespeeld, want dan reist Boston af naar de andere rivaal in de divisie: de Toronto Blue Jays.


NEW YORK YANKEES
(24-10, .706, 1.0 GB)


We schreven vorige week nog dat de Yankees middenin een lastig schema zitten, maar de balans over de laatste vijf series is gewoon 16-2. Juist, de Yankees zijn bloedheet. De week begon nog met een tegenvaller na een krappe nederlaag bij de regerend kampioen Houston, maar dat bleek slechts een klein smetje op het blazoen. Twee shutouts waaronder een complete game van Luis Severino en een 9th inning comeback lieten de Astros verbouwereerd achter. Bovendien was de bullpen ijzersterk: een 0.77 ERA in dertien innings.
De afsluitende series vond in eigen huis plaats tegen de nog matige Cleveland Indians. Op spectaculaire wijze werd de aanvoerder van de AL Central met een sweep teruggestuurd naar Ohio. In het eerste duel leek New York een veilige 5-0 voorsprong te hebben, maar vanaf de achtste inning veranderde het duel in een potje tafeltennis. Cleveland kwam op gelijke hoogte, maar Miguel Andújar sloeg tóch de winnende run binnen. In het tweede duel toonde Sonny Gray met een quality start éindelijk iets van zijn talent uit zijn Oakland-tijd. Op zondag leken de Indians dan eindelijk een win te pakken, maar een 4-0 voorsprong in de achtste inning was nog steeds niet genoeg. Gleyber Torres blies een walkoff three run homer over de hekken voor overwinning zes van week zes.

PLAYER OF THE WEEK

In een week waarin de pitching bij vlagen uitblonk, zijn we geneigd om voor Luis Severino te gaan, die de shutout wierp tegen de Astros, maar we kiezen iets minder conventioneel voor Domingo Germán. De jonge Dominicaanse pitcher hielp op dinsdag zijn geblesseerde collega Jordan Montgomery met vier innings in relief uit de brand om op zondag in zijn eigen start in zes innings geen honkslag op te geven. Zijn cijfers deze week: 0.00 ERA, 0.70 WHIP en een .121 Batting Average Against.

UP NEXT

Voor de Yankees ligt de kans om over Boston heen te springen voor het grijpen. Het ontvangt de Red Sox voor drie duels in eigen huis. In het weekend zijn de Oakland Athletics in het oosten voor een verre roadtrip. Ook tegen hen spelelt New York drie duels.


TORONTO BLUE JAYS
(19-16, .543, 6.5 GB)


Toronto’s schema was met acht duels in zeven wedstrijden overvol en de balans na die week is dan ook een onbeduidend “ok”. Vier keer winst, vier keer verlies. Tegen de Twins was de offense ouderwets op toeren met een two homer game van Kendrys Morales als hoogtepunt. Duel drie bleken de Canadezen niet opgewassen tegen de Twins’ rookie pitcher Fernando Romero.
Halverwege de week bliezen de Jays door Cleveland voor een inhaal-doubleheader. Vooral de pitchers leken er niet heel veel zin in te hebben, want beide ploegen kwamen tot een astronomische 41 runs, 56 hits en één overwinning elk. Yangervis Solarte had het vooral prima naar de zin in Ohio, want hij ging 8-uit-10 met een grand slam in extra innings.


Waarschijnlijk was het vertrek uit Cleveland erg gehaast, want er moet een tas met knuppels achter zijn gebleven op Progressive Field. Iets anders kan het magere totaal van zeven runs in drie duels moeilijk verklaren. Tegen divisiegenoot Tampa in Florida sloeg de gehele ploeg .186. Wat dat betreft is het nog verwonderlijk dat er überhaipt een duel werd gewonnen. Dat kwam door Marco Estrada, die geen runs opgaf in zes innings.

PLAYER OF THE WEEK

We lichtten de prestatie van Yangervis Solarte al eerder toe, maar niet alleen in de doubleheader met Cleveland was de derdehonkman op dreef. In acht duels kwam Solarte tot evenzoveel RBI’s, een slaggemiddelde van .371 en een OPS van 1.034. De linkerkant van het infield was sowieso uitstekend, want ook kortestop Aledmys Díaz kwam tot een OPS van boven de 1.000-grens.

UP NEXT

De komende week ontvangt Toronto twee ploegen die een goede fase van het seizoen doormaken. Van dinsdag t/m donderdag vliegen de Mariners in vanuit de westkust en in het weekend staat een series met de Red Sox op het programma. Dat is de tweede series tussen die ploegen in Toronto, want twee weken geleden won Boston er nog met 2-1.


TAMPA BAY RAYS
(15-17, .469, 9.0 GB)


De lange reeks overwinningen van de Rays kwam vorige week zondag op Fenway Park al tot een halt en dat effect bleek deze week door te werken op de Floridianen. 3-3 is het resultaat van een week met series tegen Detroit en Toronto. Vooral de offense, die in de afgelopen streak bij vlagen onnavolgbaar was, liet het afweten. Collectief sloegen de Rays .192. Er werd slechts één duel gewonnen. Pijnlijk was het dan extra omdat Jake FariaChris Archer en Blake Snell allen quality starts gooiden. Maar goed, als slechts 10% van je honkslagen extra base hits zijn, dan wordt het lastig. Zelfs tegen de Tigers.
Tegen de rivaal uit Canada lukte het vervolgens stukken beter. Tampa had tot diep in de series de kans op een sweep, maar door een wilde worp van closer Alex Colomé in de laatste inning van het drieluik, ging er toch nog één duel naar de Blue Jays. De eerste twee duels hadden laten zien dat men wel degelijk vertrouwen moet houden in een .500 season. In het eerste duel blonken de jongelingen Johnny Field en Ryan Yarbrough uit. Field ging 3-uit-4 met twee doubles en een homerun, Yarbrough wierp vijf innings in relief, kreeg slechts één honkslag tegen en pakte de win. In duel twee hielp Mallex Smith, die alle vier keer aan de plaat het eerste honk bereikte, Faria alsnog aan een overwinning in deze week.


PLAYER OF THE WEEK
In potentie was de prestatie van Jake Faria voldoende voor twee wins, maar zijn offense liet hem één keer in de steek. De starter wierp namelijk in twee duels 13.1 innings en kreeg slechts zes honkslagen en één run tegen. Daarmee noteert hij over de week een ERA van 0.68, dat bijna drieënhalf punt lager ligt dan zijn seizoensgemiddelde. Voor Faria zeker een goede week.

UP NEXT

De Rays openen de week met interleague play door de Atlanta Braves voor twee wedstrijd te ontvangen op Tropicana Field. Vervolgens mag Tampa bij divisierivaal Baltimore aan vertrouwen gaan tanken. De twee ploegen werken namelijk vier duels af en tegen de Orioles lijkt elke wedstrijd tegenwoordig winnable.


BALTIMORE ORIOLES
(8-26, .235, 17.0 GB)


Yikes. Het seizoen van Baltimore stelde tot dusver al weinig voor, maar deze week was drieduizend keer niks. Alle duels werden verloren. Gelukkig heeft het niet 8.000 vliegkilometers hoeven te maken om dubbel gesweept te worden. Oh wacht.
In Anaheim leek de week nog goed te beginnen. Het eerste duel werd namelijk pas in de laatste inning verloren na een sterke start van Alex Cobb. Het tweede (7-10) en derde duel (3-12) waren echter kansloze nederlagen. Alleen halverwege de series gaf de offense nog een beetje thuis, maar vijf van de zeven runs werden pas in de laatste inning gescoord. De Orioles, die we de laatste jaren vooral kennen vanwege de power offense, lijkt haar gezicht helemaal kwijt. In deze series waren namelijk slechts 4 van de 22 honkslagen een extra base hit en er werd geen één homerun geslagen.
In Oakland werd de aanval ook niet wakker, getuige het slaggemiddelde van .181. De pitching, daarentegen, deed er alles aan om de losing streak te doorbreken. Het ERA over de gehele series was namelijk slechts 2.30. In het eerste duel werd het nog de dupe van errors van Jace Peterson en Caleb Joseph, waardoor één derde van de runs unearned was. De duels erna werden allebei met het miniemste verschil verloren: 0-1 en 1-2. Vooral de eerste nederlaag, die Baltimore na twaalf innings leed, was hartverscheurend. Kevin Gausman wierp namelijk een two hit shutout, maar moest toezien hoe Pedro Araújo een walkoff homerun van Khris Davis om de oren kreeg.

PLAYER OF THE WEEK

In een team waarin de hoogtepunten schaars zijn, steken wij de loftrompet maar af voor Kevin Gausman. De two hit shutout was niet voldoende voor de win, dus hopelijk beurt de Oriole, die met een 3.30 ERA over het seizoen sowieso prima bezig is, op van de unieke SportAmerika Player of the Week-award.

UP NEXT

Een drukke week voor Baltimore. Van dinsdag t/m donderdag komt een ander tranentrekkend ensemble op bezoek wanneer de Royals op Camden Yards spelen. In het weekend spelen de Orioles vier duels tegen de Rays: de ontmoeting op zaterdag is namelijk een doubleheader.

Coverfoto: Troy Taormina/USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen