Inside Baseball: AL East (week 3)

Het MLB-seizoen is al ruim drie weken bezig, en dat is te merken in de vechtlust bij enkele ploegen. Elke dag checken we in bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams, met in deze editie: de AL East.

LET’S GET READY TO RUMBLE

In een divisie met de grote powerhouses uit het noordoosten ging de aandacht logischerwijs uit naar het treffen tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees. Het eerste duel van het seizoen tussen de eeuwige aartsrivalen stelde zeker niet teleur. De vonken spatten er vanaf op een ijzig Fenway Park; de klappen werden zowel met de knuppel als de vuisten uitgedeeld. Iets buiten de spotlights werkten de Toronto Blue Jays en de Baltimore Orioles hun eigen serie af om de derde plaats in de divisie.
Verder ondervond de AL East, net als de AL Central, hinder van de slechte weersomstandigheden. Zo zagen de Blue Jays en de Yankees het grootste deel van hun weekendwedstrijden in het Midwesten afgelast, vanwege het aanhoudende winterweer. Komende week worden er mogelijk vollere schema’s afgewerkt. De temperaturen lijken in het noorden iets beter te worden en Boston en Tampa vertrekken richting warmere oorden. De aandacht zal echter op de Bronx gevestigd zijn, waar dit weekend de Blue Jays op bezoek gaan bij de Yankees. Wie houdt de achtervolging op de Red Sox levend?


BOSTON RED SOX
(13-2, .867, – GB)


De Boston Fire Department maakt overuren de laatste tijd, want de lokale honkbalclub is on fire. De Red Sox maken de beste competitiestart uit de clubgeschiedenis door. Aan het begin van de week werd aartsrivaal New York in een spectaculaire serie met 2-1 verslagen. De eerste twee wedstrijden tegen de Yankees werden nog blow-outs voor beide ploegen met namens Boston sterke offense van Mookie BettsAndrew Benintendi en Hanley Ramírez. In duel drie pitchte starter Rick Porcello tot de zevende inning een no hitter. Dat was echter niet het ‘hoogtepunt’ in het drieluik.


Sterke starting pitching, gecombineerd met een breakout offense en een oerdegelijke bullpen waren het recept voor een sweep van de Baltimore Orioles in het weekend. Het vierde treffen, de traditionele maandagochtendwedstrijd op Patriots’ Day, vond helaas geen doorgang vanwege de regen. Dat was niet meer gebeurd sinds halverwege de jaren ’80.
 

PLAYER OF THE WEEK

Met zeven spelers die boven .300 sloegen, is het moeilijk één speler aan te wijzen die boven de rest uitstak, maar de eer gaat naar Mookie Betts. De rechtsvelder slaagde als eerste Red Sox erin vier hits, vier runs en vier RBI’s in één wedstrijd te behalen (dinsdag tegen de Yankees). Over de week sloeg hij .333/.409/.722 met vier doubles, één homerun, acht runs en acht RBI’s in vijf wedstrijden.

UP NEXT

Marathon Monday is voor de Red Sox een ingelaste reisdag geworden. De club vertrekt naar warmere oorden aan de westkust met three game series bij de Angels (dinsdag t/m donderdag) en de Athletics (vrijdag t/m zondag). Vooral de series in Anaheim wordt een blikvanger, want beide ploegen hebben de beste records in de American League.


TORONTO BLUE JAYS
(9-5, .643, 3.5 GB)


De Blue Jays zetten afgelopen week hun uitstekende seizoensstart ook op vreemde bodem voort, alhoewel hier het slechte weer andermaal spelbreker was. Bij divisierivaal Baltimore wierp de rotation in de eerste twee duels een gezamenlijk ERA van 1.29, hetgeen wins opleverde voor J.A. Happ en Aaron Sánchez. In duel drie hielp de bullpen, die met een 1.13 ERA over de gehele series sowieso uitblonk, starter Estrada uit de brand. Helaas lieten de Jays het net die dag aanvallend afweten. Josh Donaldson sloeg in Game 1 overigens nog een Grand Slam.
De three-game series in Cleveland werd gereduceerd tot één duel. At least they made it count, want na een 4-0 achterstand in de tweede inning, kwamen de Canadezen terug om een 8-4 overwinning te boeken. Grote man was Aledmys Díaz, die met een three-run homer Toronto nog langszij bracht in de vierde inning. De rest van de series wordt als een doubleheader afgewerkt op 3 mei.

PLAYER OF THE WEEK

Met twee homeruns, drie runs en vier RBI’s in vier wedstrijden was kortestop Aledmys Díaz goed op dreef. Vooral zijn offense op de sterke pitching van Cleveland was van onschatbare waarde.

UP NEXT

Aan het begin van de week komen de kwakkelende Kansas City Royals voor drie duels naar Toronto. Het eerste duel is alweer een dag verplaatst vanwege een onveilige situatie met het dak in Rogers Centre. De laatste vier dagen van de week reizen de Blue Jays af naar de Yankees, voor een zeer belangrijke series.


NEW YORK YANKEES
(7-7, .500, 5.5 GB)


Voor de Yankees was afgelopen week erg matig. In het onderlinge treffen met de aartsrivaal uit New England was de pitching ronduit slecht. Maar liefst 27 runs kreeg New York te verwerken in de drie duels. De offense, daarentegen, was minder slecht dan de uitslagen (1-15, 10-7, 3-6) doen vermoeden. Met 26 hits was het vooral het gebrek aan clutch hitting dat de Bronx Bombers opbrak. Over bombs gesproken: het gevreesde trio Aaron JudgeGiancarlo Stanton en Gary Sánchez liet deze week wél van zich horen. Het drietal sloeg twee homeruns, acht RBI’s en had een slaggemiddelde van .444.


De four game series met Detroit werd ook voor de Yankees een korte aangelegenheid. Slechts één duel kon doorgang vinden, dat overigens wel gewonnen werd. De bullpen maakte het nog even spannend, maar Aaron Hicks besloot met twee homeruns dat deze series, zij het voorlopig, wel gewonnen werd. Overigens gaat het vinden van inhaaldata voor drie afgelaste duels nog een helse klus worden.

PLAYER OF THE WEEK

Gary Sánchez kende een stroeve start van het seizoen, maar lijkt eindelijk warm. De catcher sloeg twee homeruns, drie doubles, vier runs en maar liefst zeven RBI’s in vier duels. Zijn slugging percentage van .778 was het hoogst van alle Yankees.

UP NEXT

De Yankees keren terug naar huis voor twee interleague duels met de Miami Marlins, waarna de zware four-game series met Toronto op het programma staat.


BALTIMORE ORIOLES
(5-11, .313, 8.5 GB)


Een ronduit bedroevende balans van 1-5 is de stille getuige van een week O’s baseball. Vooral de bullpen deed de mannen uit Baltimore in de series tegen Toronto de das om. De starters — Kevin GausmanDylan Bundy en Andrew Cashner — noteerden allen een quality start en een gezamenlijk ERA van 2.25, maar alleen Gausman pakte de win. Ook de offense valt nogal wat te verwijten, want zeven runs in drie duels scoren is bijzonder matig. Ook opvallend is de walk-to-strikeout ratio. De Orioles kregen namelijk 2.38 keer vaker drie slag dan een vrije loop.
Die getallen zijn al niet goed, maar op bezoek bij de Red Sox werd het zo mogelijk nóg slechter. De Orioles wisten in geen van de drie duels meer dan drie runs te scoren en hadden een gezamenlijk slaggemiddelde van .214. Starters Chris Tillman en Alex Cobb kregen respectievelijk zes en zeven earned runs om de oren. Alleen Trey Mancini was aanvallend over de hele week van waarde. Hij sloeg een gemiddelde van .375. Desondanks werd de series met 3-0 verloren.

PLAYER OF THE WEEK

De enige speler die consequent een hoog niveau haalde was ace Dylan Bundy. In twee starts kreeg hij weliswaar twee losses aan de broek, maar dat was hem niet te verwijten (12.2 IP, 11 H, 3 ER, 4 BB, 16 K). Het ERA van de starter is over de eerste tweeënhalve week 1.40.

UP NEXT

Door de afgelasting van het laatste duel met Boston, spelen de Orioles deze week zes duels: drie in Detroit en drie op het eigen Camden Yards tegen de Cleveland Indians. Die series loopt overigens door tot en met volgende week maandag, dus die matchup is een four game series.


TAMPA BAY RAYS
(3-12, .200, 10.0 GB)


De week leek nog rooskleurig te beginnen voor de Rays, met twee overwinningen bij de White Sox, maar de daaropvolgende vier duels werden allen verloren. Voorafgaand aan die series had Tampa Bay al acht duels verloren, dus het zal blij zijn geweest met de prestatie in het ijskoude Chicago. Vooral de starting pitching was cold as ice (pun intended), want de rotation had een gezamenlijk ERA van 2.12. Mallex Smith was aanvallend sterk met een four hit game in Game 1. Het laatste duel leek lange tijd op een bekroning van sterk werpen van Yonny Chirinos uit te draaien, maar zijn win bid werd vergooid door een two run shot van White Sox Matt Davidson in de achtste inning.
Dat bedroevende resultaat bleek een teken aan de wand, want in de interleague series tegen Philadelphia werden de Rays vervolgens gesweept. De sterke starting pitching haalde deze series plots een ERA van 10.00 en ook de bullpen kon weinig uitrichten. De Phillies kwamen tot 21 runs en drie overwinningen in de series. Over het hele weekend sloegen de Rays bovendien maar één homerun.

PLAYER OF THE WEEK

Ondanks de four game slide presteerde Mallex Smith uitstekend. De outfielder had een slashline van .458/.500/.667 over zes wedstrijden en noteerde 4 RC (Runs created), dat 14% van de gehele runproductie van Tampa Bay was deze week. Honklopen moet hij echter nog even leren; hij werd in totaal acht keer uitgegooid op de honken (drie keer in een mislukte poging te scoren).

UP NEXT

De Floridianen keren terug naar Tropicana Field voor series tegen Texas (maandag t/m woensdag) en Minnesota (vrijdag t/m zondag).

(Coverfoto: Winslow Townson/USA TODAY Sports)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen