Houston forceert ALCS Game 7 tegen Yankees

De Houston Astros hebben game 6 van de American League Championship Series met 7-1 gewonnen van de New York Yankees. Opnieuw blonk Justin Verlander uit met een sterk optreden en kwamen de Houston bats eindelijk weer tot leven. Door de 3-3 stand val de beslissing in de ALCS daarom vandaag in game 7 op Minute Maid Park in Houston.

VERLANDER: DE ACE VAN HOUSTON

Wie dacht dat de Yankees na drie opeenvolgende winstpartijen wel even in Houston zouden winnen, had het mis voor wat betreft game 6. Justin Verlander showde zijn dominante vorm en zette daarmee zijn ijzersterke postseason-vorm door. Uiteindelijk wierp ‘JV’ in zeven innings met de werpcijfers vijf hits, nul runs, vier bases on balls en acht strikeouts.

THE FLYING SPRINGER

Verlander kwam in de zesde en zevende inning wel iets meer in de problemen, toen hij twee achtereenvolgende innings twee honken bezet moest toestaan. In de zevende inning moesten de Astros het hardst werken om de tegenstander uit New York van het scoren te houden.
Verlander begon de zevende inning met vier wijd, waardoor Yankees-first baseman Greg Bird eenvoudig het honk bereikte. Tweede honkman Starlin Castro werd daarna geraakt door een pitch en zo waren het eerste en tweede honk bezet. Center fielder Aaron Hicks ging vervolgens uit met drie slag en daarna stapte derde honkman Todd Frazier in het slagperk. Frazier sloeg de bal diep naar het middenveld, maar daar werd door Astros center fielder George Springer de uit gemaakt middels een mooie vangbal.


Chase Headley was de daaropvolgende slagman. Hij was met een groundout de laatste ‘nul’ van de inning.

VIJFDE INNING: ASTROS OFFENSE KOMT TOT LEVEN

De line-up van de Astros had vroeg in de wedstrijd geen antwoord op het sterke werpen van Yankees-starter Luis Severino. Severino kreeg pas in de vierde inning zijn eerste honkslag tegen.
In de vijfde inning was de dominantie van Severino verdwenen en scoorden de Astros drie runs. Severino zette twee slagmensen op de honken met vier wijd en dat gaf de catcher van Houston, Brian McCann, de gelegenheid runs binnen te slaan. De voormalig Yankee McCann maakte gebruik van die gelegenheid en hij sloeg de bal via een stuit over de hekken voor een ground-rule double. Teamgenoot Alex Bregman kwam daardoor over de thuisplaat om de score te openen in het voordeel van Houston.
George Springer werd vervolgens met vier wijd op het honk gezet. Niet veel later in de inning was het MVP-kandidaat José Altuve die met een mooie line-drive naar het linksveld nog eens twee runs over de thuisplaat bracht. Met drie runs tegen zat de avond van Severino er op. Manager Joe Girardi verving Severino met Chad Green. De Astros scoorden verder niet in de vijfde inning.

SOLO HOMERUN YANKEES

In de achtste inning werd Verlander vervangen door de 29-jarige Brad Peacock. Op het werpen van Peacock scoorden de Bronx Bombers hun enige run van de avond. Het was Aaron Judge die zijn vierde homerun van dit postseason sloeg.

ASTROS MAKEN HET AF

Met een 3-1 achterstand in de achtste inning zette Yankees manager Girardi David Robertson op de heuvel. Robertson had vandaag een mindere dag en dat bleek al bij de eerste slagman die hij tegenover zich kreeg. Die eerste slagman was José Altuve en hij sloeg een nipte homerun om de eerste schade van de inning aan te richten. Vervolgens kreeg Robertson drie hits tegen, waarbij de laatste een double was van Alex Bregman. Op die hit konden zij nog eens twee runs scoren, waarmee de Astros uitliepen naar 6-1.


Girardi was genoodzaakt in te grijpen en hij bracht Dellin Betances voor Robertson in de wedstrijd. Op het werpen van Betances scoorden de Astros hun laatste run van de wedstrijd. Bregman bereikte de thuisplaat op een sacrifice fly van Evan Gattis.
In de negende inning werd de bal namens de Astros overhandigd aan closer Ken Giles. Op zijn werpen wisten de Yankees nog wel twee mensen op de honken te krijgen, maar lukte het de pinstripes niet om runs te scoren.

UP NEXT

Op 21 oktober om 02:00u Nederlandse tijd wordt in Houston, Texas begonnen aan game 7 om te bepalen wie zich in het seizoen 2017 de American League Champion mag noemen. De pitching probables zijn dezelfde namen als in game 3 eerder deze serie: Charlie Morton (Astros) vs. C.C. Sabathia (Yankees). Game 3 eindigde in een 8-1 overwinning voor de Yankees in Yankee Stadium.
Tijdens het reguliere seizoen had Morton een sterke thuisbalans. In 16 starts kwam hij tot een 10-3 record met een 3.34 ERA, een 1.14 WHIP en 106 strikeouts in 97 innings.
C.C. Sabathia gooide de afgelopen drie jaar één keer eerder als starter in Houston. Hij wierp toen 6.2 inning, kreeg vier hits tegen, twee runs, gooide twee keer vier wijd en vijf keer drie slag.

Cover photo credit: Eric Christian Smith, AP

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen