Free Agents 2020: SportAmerika's voorspelling (1)


Met de GM Meetings in Arizona achter de rug is het off-season in Major League Baseball écht begonnen. Het aanloopje naar de Winter Meetings, die dit jaar de tweede week van december in San Diego worden gehouden, verliep zonder verdere noemenswaardigheden. Teams hebben rond kunnen vragen naar contracteisen, kunnen inventariseren welke organisatie voor welke posities in de markt is en meer van dat.
De MLB-redactie van SportAmerika trekt in een vroeg stadium al de stoute voorspellingsschoenen aan en pakten de twaalf grootste Free Agent-namen voor een rondje predictions. De eerste zes tref je in dit artikel aan, de volgende zes verschijnen later deze week. Clubs, jaren en dollars: gok vooral mee in de comments.


GERRIT COLE (RHP)
29 jaar


JASPER ROOS – Ik gooi het op de Angels. Er zijn verhalen dat Cole in z’n jeugd een Yankees-fan was en daarom ook naar New York zou willen. Toch zie ik hem een aanbod om in z’n achterbuurt te spelen niet afslaan. Cole werd ten zuiden van Los Angeles geboren in Newport Beach (Californië). Hij ging naar Orange Lutheran High School — een school die zeveneneenhalve kilometer van Angel Stadium of Anaheim ligt — en haalde zijn diploma aan de University of California (UCLA) in Los Angeles. Kortom, Cole’s hele leven heeft zich afgespeeld in SoCal. Daarbij zijn de Angels wanhopig en willen ze persé Mike Trout het postseason in hebben. Contract: 7 jaar, 285 miljoen dollar, met tenminste één opt-out en/of options. Average Annual Value (AAV): 41 miljoen dollar.
JIMMY DRIESSEN – De beste pitcher van dit moment gaat spelen met de beste speler aller tijden: Mike Trout. De Angels moeten een keer een contender worden tijdens de Trout-era. Met het aantrekken van Cole heeft de club zijn ace binnen en wordt de druk op Ohtani ook verlicht om direct weer als ace pitcher te moeten presteren. Voor Cole zelf betekent dit ook een terugkeer naar de plek waar zijn roots liggen. 1 plus 1 is in dit geval ook echt 2 en daar zal een recordcontract voor een pitcher aan vast zitten. Cole heeft de troefkaart in zijn handen en dat zal resulteren in een contract van 270 miljoen dollar voor 7 jaar. (38,5 miljoen AAV)


SANDER GRASMAN – Hoewel er nog weinig aanwijzingen voor zijn, gaan er geruchten dat Mike Trout menselijk is en moet men er in Anaheim rekening mee houden dat er ooit een einde komt aan zijn prime years. Met Joe Maddon werd een succesvolle coach aangetrokken en nu moeten hij en Trout de wapens krijgen om ten aanval te kunnen trekken tegen de Houston Astros. Scott Boras zal het maximale uit de kan willen halen en de onderhandelingen zo lang mogelijk rekken, waardoor organisatie tot het eind toe tegen elkaar op zullen bieden. Na de winter zal Gerrit Cole de bestbetaalde werper aller tijden zijn, bij de Angels.
HANS MULDER – De Dodgers zijn er nu wel eens klaar mee dat ze de World Series verliezen of deze, zoals dit jaar, niet eens halen. Los Angeles gaat ouderwets met geld smijten en haalt Cole inderdaad naar Californië. Niet het Angel Stadium of Anaheim, maar Dodger Stadium wordt tegen alle verwachtingen in zijn nieuwe thuis. De Dodgers hebben Walker Buehler en Clayton Kershaw al lopen en daar wordt Gerrit Cole nog aan toegevoegd. Een rotation om van te watertanden. Al zullen de teams in de National League daar vast anders over denken. Om Cole te halen, zullen ze in LA Hyun-Jin Ryu laten lopen.


ANTHONY RENDON (3B)
29 jaar


JASPER ROOS – Dit is een curveball, maar ik zeg de White Sox. De club is erop gebrand hun Machado-sized-screw-up van vorig seizoen weg te poetsen en hoewel Yoan Moncada in 2019 een doorbraak op het derde honk doormaakte, zullen de Palehose hem zonder moeite op het tweede honk terugplaatsen als Rendon tekent. De ster-infielder heeft verder zijn titelhonger redelijk kunnen stillen, dus wie weet wil hij wel de man worden die de jonge White Sox-core naar hun volgende successen leidt. Contract: 7 jaar, 250 miljoen dollar, met opt-outs/options. AAV: 36 miljoen dollar.
JIMMY DRIESSEN – De kersverse World Series winnaar behoudt zijn sterspeler. Rendon heeft eerder al een aanbod van de Nationals afgeslagen, maar de Nats gaan nu beduidend hoger zitten met het contract. Rendon zal hier op toehappen aangezien hij zich happy voelt in DC. Hij heeft misschien niet het star appeal van voormalig teamgenoot Bryce Harper, maar hij is zó belangrijk voor de club. De Rangers zullen nog een uiterste poging wagen, iets waar Rendon uiteindelijk niet voor zal zwichten. Tijdens de ringceremonie verklaart Rendon eeuwig de liefde aan Washington en ze leefden nog lang en gelukkig samen. Iets wat voor de derdehonkspeler makkelijk te zeggen is met een contract van 7 jaar tegen betaling van 253 miljoen dollar. (36,1 miljoen AAV)


SANDER GRASMAN – Waar het aanbod van een positie als korte stop deze winter erg dun is, kan dat allerminst gezegd worden over derdehonkmannen. Naast Rendon kunnen ook Josh Donaldson en Mike Moustakas vastgelegd worden. Kwalitatief steekt de voormalig National er echter ver genoeg bovenuit om een groot contract af te kunnen dwingen. Ik denk dat de Texas Rangers hun fans een cadeautje willen schenken bij het betrekken van het nieuwe stadion en dus de portemonnee gaan trekken voor de Texaanse free agent.
HANS MULDER – Een gevalletje wikken en wegen. Antony Rendon streept alle plussen en minnen tegen elkaar weg en besluit uiteindelijk toch in de hoofdstad te blijven. De derdehonkman wordt volgend jaar 30 en dit zal naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste grote contract worden. Na het vertrek van Bryce Harper ligt er in Washington nog wel ergens een oude sok met flink wat dollars die Rendon net dat laatste zetje geeft. Of Rendon in de buurt komt van het salaris dat collega Nolan Arenado ($260 miljoen in 8 jaar) overgemaakt krijgt, valt nog te bezien.


STEPHEN STRASBURG (RHP)
31 jaar


JASPER ROOS – Daar zijn ze dan: de New York Yankees. Na de rotationproblemen in 2019 en de blessureperikelen bij de werpers zal New York een anker in de rotation erbij willen tekenen. Als ze, zoals ik verwacht, naast Cole grijpen, zal Strasburg de logische opvolger zijn. De Yankees moeten 3 jaar/100 miljoen verbeteren om Stras’ opt-out een verstandige keuze te maken, dus bieden ze hem vijf jaar, 175 miljoen. Front-loaded, met een optie voor een zesde jaar. AAV: 35 miljoen dollar.
JIMMY DRIESSEN – Nadat de Yankees mistasten bij Cole moeten ze wel vol voor Strasburg gaan. De World Series MVP zal ondanks zijn blessuregevoeligheid een groot contract tekenen. Doordat de New Yorkers met het chequeboekje gaan zwaaien zijn de Nationals al snel kansloos, aangezien ze Rendon net hebben betaald. Met Paxton, Severino en Strasburg heb je een zeer sterke rotatie, mits ze allemaal fit blijven. En de Nationals hebben afgelopen seizoen laten zien wat je met een hele sterke rotatie kan bereiken. De Yankees bieden uiteindelijk een contract aan van 6 jaar en 210 miljoen wat een AAV van 35 miljoen dollar betekent.


SANDER GRASMAN – Ook deze pitcher keert terug naar zijn roots. De San Diego Padres deelden de afgelopen jaren enkele grote contracten uit aan veldspelers en zullen deze winter investeren in hun rotation. De Padres beschikken over meerdere pitching prospects, maar daar zullen ze de eerste jaren nog geen wonderen van mogen verwachten. Met een frontloaded contract voor Strasburg overbruggen ze die periode en zijn ze ook deze jaren van de grote contracten van Manny Machado en Eric Hosmer een belangrijke uitdager van de Los Angeles Dodgers.
HANS MULDER – Ook ik ga hier voor de Yankees. De big spenders uit de Big Apple troeven de Nationals af in de strijd om de handtekening van de starter. Het zal de regerend kampioen echter niet lukken om zowel Rendon als Strasburg aan boord te houden. Na het tekenen van zijn contract in 2016 was de starter niet altijd even constant, maar in 2019 viel alles op z’n plek. Zijn ERA (3.32) was goed, hij won 18 wedstrijden en werd verkozen tot MVP van de World Series. De Yankees zullen hem rijkelijk belonen, maar daar ook de voorwaarde aan koppelen dat hij de titel eindelijk weer eens naar New York brengt.


MADISON BUMGARNER (LHP)
30 jaar


JASPER ROOS – Hoeveel interesse is er in een werper met zoveel kilometers op zijn arm als Bumgarner? Soft-tossing lefties, daar kom je in deze MLB niet zover meer mee. Toch, als Rich Hill 3 jaar/48 miljoen kan vangen op latere leeftijd, kan Bumgarner ook nog wel ergens een vierjarige deal vandaan halen. Bumgarner verdiende afgelopen jaar 12 miljoen. Dallas Keuchel kreeg 13 miljoen voor een ‘jaar’ bij de Braves. Rich Hill kreeg 16 miljoen per jaar. Ik gok het voor MadBum op vier jaar, 70 miljoen. AAV: 17,5 miljoen. Dat bedrag krijgt hij — ondanks interesse van de Braves en de Rangers — van… de San Diego Padres. Die club is op zoek naar een veteraan in de rotation en Bumgarner is bekend met de club (zelfde divisie waarin hij z’n hele leven speelt) en staat (Californië).
JIMMY DRIESSEN – Bumgarner is ondanks zijn 30 jaar al over zijn hoogtepunt heen. Toch zal er een team graag haar dollars aan deze linkshandige werper willen spenderen. De Philadelphia Phillies staan te springen om een lefty in de rechtshandige rotatie. Want als er één pijnpunt voor de Phillies was, dan waren het wel de startende werpers. Op Nola na, was het allemaal niet om over naar huis te schrijven. En zelfs Nola was verre van de dominante pitcher die hij was in het jaar daarvoor. Met Girardi als skipper krijgt MadBum de kans om te bewijzen dat zijn gastank nog niet leeg is. Dit alles tegen een betaling van 90 miljoen dollar in vijf jaar. (18 miljoen AAV)
SANDER GRASMAN – In de schaduw van Strasburg en Cole zijn deze winter enkele interessante free agent pitchers te vinden. Zack Wheeler lijkt er in deze categorie iets bovenuit te steken, maar ook Madison Bumgarner kan bogen op een geweldig cv. MadBum is jonger dan je zou verwachten met iemand van zijn staat van dienst, maar dat is meteen wat tegen hem spreekt. De pitcher lijkt de beste jaren achter zich te hebben. Toch kunnen veel teams hem goed gebruiken. Ik vermoed dat Bumgarner uiteindelijk zal kiezen voor de regerend kampioen in de NL East, de Atlanta Braves.
HANS MULDER – Deze zomer flirtten de Minnesota Twins al met Madison Bumgarner en ik zie gebeuren dat de starter dit keer ingaat op de eventuele avances. Aanvallend viel er afgelopen seizoen niets aan te merken op de Twins en de organisatie zal in 2020 een volgende stap in de ontwikkeling willen zetten. Of Bumgarner daarvoor de aangewezen man is, valt te betwijfelen. Waar wijn elk jaar beter wordt, daar lijkt MadBum al over zijn hoogtepunt heen. Het is aan de starter om het tegendeel te bewijzen. Mocht de date met de Twins op niets uitlopen, dan maken de Braves ook een goede kans op een relatie met Bumgarner.


HYUN-JIN RYU (LHP)
32 jaar


JASPER ROOS – Voeg hier de eerste zin in van Bumgarner’s stukje. Ryu was fantastisch in 2019, maar hij komt met een paar stevige haken en ogen. Om te beginnen: zijn 29 starts en 182.2 geworpen innings waren z’n hoogste sinds 2013, z’n rookiejaar. Sindsdien kampt de Koreaan vrijwel constant met blessures. Ik zie hem niet meer dan drie jaar gegarandeerd krijgen, if that. Die gaat hij krijgen van de Texas Rangers. Die club wil z’n rotation versterken en zijn naar verluidt gecharmeerd van Ryu, die ook op interesse van z’n oude club (LA) en divisierivaal Giants kan rekenen. Toch: Rangers, 3 jaar, 50 miljoen dollar (16,7 miljoen AAV).
JIMMY DRIESSEN – Ryu is een speler die met de nodige red flags komt. Hij gooide vorig jaar geweldig, maar is eigenlijk vooral een speler die vaker niet dan wel beschikbaar is. Dit weten de clubs en ze zullen dan ook niet snel gaan toehappen. Als hij fit is heeft hij laten zien dat hij voor de Dodgers een perfect match is. En zij zijn een van de weinige clubs die het kunnen permitteren om Ryu af en toe op de IL te zetten, aangezien ze een prima depth hebben aan startende werpers. Dus uiteindelijk blijft Ryu de Dodgers trouw voor 3 jaar en 52 miljoen dollar ($17,3 miljoen AAV.)
SANDER GRASMAN – Ryu heeft al de wens uitgesproken om in LA te blijven en ik denk dat de Dodgers hem die kans geven. Een alternatief zouden de Texas Rangers zijn, waar landgenoot Shin-Soo Choo ook al onder contract staat. Met zijn blessuregeschiedenis gaat geen organisatie echter een groot deel van de begroting stukslaan op de Koreaan en dus blijft Ryu zijn oude club trouw.
HANS MULDER – Hyun-Jin Ryu blijft Californië trouw, maar hij zoekt zijn heil wel iets zuidelijker. De 32-jarige Zuid-Koreaan deed het afgelopen seizoen natuurlijk prima voor de Dodgers, maar vindt in San Diego zijn domicilie. Landgenoot Choo zal proberen hem naar de Rangers te lokken, maar Ryu zal toch ook weten dat er in San Diego iets moois kan ontstaan. De overwegend jonge rotation kan wel wat ervaring gebruiken en dan zijn ze bij Ryu aan het juiste adres.


MARCELL OZUNA (OF)
28 jaar


JASPER ROOS – Hij is waarschijnlijk de beste beschikbare outfielder op de markt, dus Marcell Ozuna kan gaan cashen bij een team dat hopeloos op zoek is naar een LF of een RF. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat Ozuna het qualifying offer van de St. Louis Cardinals naast zich neer gaat leggen, dus de Cards zijn hem twee jaar na de grote trade met Miami, alweer kwijt. Naar verluidt zijn er tenminste zeven teams geïnteresseerd in Ozuna.


Wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt? Doe eens gek: de Cincinnati Reds. Cincy wordt de laatste dagen veelvuldig aan de outfielder gekoppeld. Ondanks een grote hoeveelheid beschikbare outfielders in Ohio, gaan de Red Stockings er toch voor. Vijf jaar, 125 miljoen dollar. AAV: 25 miljoen.
JIMMY DRIESSEN – In een dunne free agent outfielders markt kan Ozuna zijn slag gaan slaan. Niet voor niets heeft hij een qualifying offer naast zich neergelegd. De Rangers kunnen hem in het buitenveld neerzetten zodat Joey Gallo naar het eerste honk kan gaan. De Rangers hebben al eerder achter Ozuna aangezeten, maar kwamen er toen met de Marlins niet uit. Met een nieuw stadion in bezit gaan de club uit Texas haar grote vis binnen halen: 4 jaar, 80 miljoen dollar. AAV: 20 miljoen.
SANDER GRASMAN – Aangezien de Cards Ozuna een QO hebben gedaan, zal een team een draft pick in de eerste ronde af moeten staan om de linksvelder vast te leggen. Dat maakt een contract voor Ozuna al wat kostbaarder voor andere teams en dus heeft zijn oude club een klein thuisvoordeel. Dat kleine voordeel gaat uiteindelijk toch de doorslag geven en deze winter levert Ozuna een verbeterde deal op ten opzichte van de afgewezen qualifying offer. Met Ozuna, Paul Goldschmidt en misschien nog een versterking op drie mkaat van St.Louis weer een van de grote favorieten in de NL Central.
HANS MULDER – Marcell Ozuna keert terug in de NL East. Niet bij de Miami Marlins, maar bij de Atlanta Braves. De divisiekampioen raakt Josh Donaldson kwijt en heeft een big bat nodig om dit gat op te vullen. Bij het horen van zijn naam zullen er in Atlanta nog altijd wat waterlanders vloeien. De Braves konden de NLDS in Game 4 beslissen, maar mede door twee homeruns van Ozuna dwongen de Cardinals een Game 5 af. En geen Braves-fan wil daar nog aan terugdenken. Het outfield van Atlanta kan ook nog wel wat versterking gebruiken en m’n persoonlijke gok is dat Ozuna daarvoor gaat zorgen.

Coverfoto: NY POST 

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen