Dutch Watch XL: Schoop vindt ritme, Jansen worstelt

We beginnen bijna aan de laatste maand van het reguliere seizoen en bijna alle landgenoten hebben nog zicht op de play-offs. Alleen Jurickson Profar en Andrelton Simmons zullen de boot gaan missen. Hoe verging het hen en de overige spelers met een Nederland paspoort deze week? Dat lees je natuurlijk in deze Dutch Watch, die vanwege de vakantie opnieuw wat langer is dan normaal.

Sweep na sweep na sweep. Voor de Atlanta Braves was het even een kwestie van alles of niets. Ozzie Albies en de zijnen spoelden de nare smaak van de nederlagen tegen Colorado weg met een sweep in Pittsburgh. Hits waren duur in deze serie en de runs nog veel duurder. De Braves scoorden negen runs en de Pirates zetten er slechts twee tegenover. Onze kleine landgenoot heeft zijn ritme aan slag nog niet hervonden. Verder dan één hit en één run kwam Albies niet. Catcher Kurt Suzuki sloeg Albies binnen nadat de tweedehonkman met een single op de honken was gekomen.
Dit alles gebeurde in de tweede wedstrijd, die de Braves met 6-1 wonnen. In de overige duels werd dus nauwelijks gescoord. Atlanta won de eerste ontmoeting, mede dankzij een uitblinkende Bryse Wilson, met 1-0. Op woensdag 22 augustus ging het derde duel met 2-1 naar de Braves. Albies moest het daarin vooral hebben van zijn defensieve kwaliteiten, want aanvallend kwam hij in het stuk niet voor.

DROOGTE

Atlanta sloot de road trip af met vier wedstrijden tegen de Miami Marlins. Ozzie en de Braves begonnen goed met een 5-0 overwinning in de eerste wedstrijd. Albies was 1-for-4 met een run een een hit. De tweedehonkman zou ook in deze serie niet tot een RBI komen. Op 13 augustus kwam er voor het laatst een Brave over de thuisplaat na een klap van Ozzie Albies. De Braves konden de goede start geen vervolg geven. De volgende twee duels gingen verloren en Atlanta scoorde daarin slechts één run. Albies, of Puchi zoals er dit weekend achter op z’n shirt stond vanwege Players’ Weekend, kwam tot één hit in zes slagbeurten. Eén keer bereikte hij het honk na vier wijd.
De vierde ontmoeting bekeek Albies grotendeels vanuit de dug-out, maar in de achtste inning werd er nog een beroep op hem gedaan. Opnieuw kreeg hij vier wijd en even later scoorde hij de vierde run namens de Braves. Atlanta besloot de road trip met een 4-0 win en de ploeg won vijf van de zeven uitwedstrijden. Ook zonder de productie van Ozzie Albies leiden de Braves nog altijd in de NL East, maar de man uit Willemstad zal toch graag nog wat meer betekenen aan slag.


Ook in de twee wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays zat een RBI er niet in voor Albies. Wel had hij het dinsdag erg naar z’n zin in het slagperk. Na singles in de derde en de vijfde inning kreeg hij vier wijd in de zesde inning. In de achtste inning kwam er ook nog een double bij, waardoor Albies terug kan kijken op een prima duel. Atlanta won met 9-5 en drie runs kwamen op het conto van onze landgenoot. Daarmee kwam er ook een einde aan de winning streak van de tegenstander. De Rays wonnen de voorgaande acht wedstrijden. In de tweede ontmoeting lagen Albies en de Braves aardig aan de ketting bij de Rays-pitchers. De tweedehonkman moest het doen met één single en een 8-5 nederlaag.

Vorige week dreigden de Boston Red Sox de serie tegen de Cleveland Indians te verliezen. Er waren dus wel degelijk signalen dat de BoSox ook maar gewoon van vlees en bloed zijn. Of dit ook geldt voor Xander Bogaerts valt toch enigszins te betwijfelen. De kortestop opende de serie met twee hits en drie RBIs en daarmee was hij niet tevreden. Nog lang niet zelfs. In de tweede ontmoeting kwam hij door met een RBI double. Negen at-bats, drie hits en vier RBIs, maar beide wedstrijden gingen verloren. Toch wisten de Red Sox het om te draaien. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan hun wel erg productieve kortestop. De pitchers kregen maar geen vat op Bogaerts.
Woensdag 22 augustus gaat de boeken in als de dag waarop X-Man de bal twee keer de tribunes in ramde op weg naar een 10-4 win. Vorig jaar, op 18 juni, lukte hem dit ook tegen de Astros. Boston verloor de serie van vier niet, want de laatste wedstrijd werd met 7-0 gewonnen. Met een RBI double in de vijfde inning was Bogaerts opnieuw erg belangrijk. Hij sloot de serie af met zes hits en acht RBIs.

SWEEP!

De Tampa Bay Rays gaven de Red Sox een koekje van eigen deeg. Voor het eerst dit seizoen kregen de Red Sox een sweep om de oren. De Rays lieten niets heel van Bogaerts en consorten. Boston werd hard geraakt in deze serie van drie. In de eerste ontmoeting kregen ze de eerste 10 van de uiteindelijk 24 runs om de oren. Met twee RBIs en drie hits viel Xander Bogaerts niets te verwijten. In de derde inning leverde een single van de kortestop twee runs op. In de gelijkmakende derde vielen de wielen van de wagen en incasseerden de BoSox maar liefst vijf runs op weg naar een 10-3 nederlaag.
Bogaerts kwam in de tweede ontmoeting nog wel door met een single, maar kon een 5-1 nederlaag niet voorkomen. Afgelopen zondag kregen de Red Sox zelfs met 9-1 klop en was de eerste sweep van het seizoen dus een feit. In de AL East blijft de voorsprong op de Yankees echter onverminderd groot. Bogey bleef 4-for-12 in z’n at-bats en stond na deze serie op 84 RBIs. In 2016 stonden er na 162 wedstrijd 89 achter zijn naam. Het is dus een kwestie van tijd dat Bogaerts dit aantal aantikt.

MARLINS

Op bezoek bij de Marlins lieten de Red Sox zien dat die sweep een vergissing was. In dit tweeluik was Bogaerts 3-for-9 en was hij verantwoordelijk voor twee binnengeslagen punten. Dinsdag wonnen de BoSox nipt met 8-7 en was een sac fly van de kortestop voldoende om Mookie Betts te laten scoren. Zelf had Bogaerts in de eerste inning, dankzij een klap van Ian Kinsler, de bezoekers op een 1-0 voorsprong gezet. Woensdag maakte Boston het minder spannend. Onze landgenoot was opnieuw goed voor een RBI en een run, maar deze waren slechts voor de statistieken. De Red Sox waren met 14-6 een paar maten te groot voor deze tegenstander.

Over Didi Gregorius valt deze keer niet veel te melden. Op maandag 20 augustus werd de Amsterdammer op de 10-day disabled list gezet vanwege zijn voetblessure. De hiel speelde Sir Didi parten na de botsing met Blue Jay Kendrys Morales. Afgelopen dinsdag zagen z’n ploeggenoten Gregorius weer eens op het trainingsveld, maar veel deed de infielder niet. Manager Aaron Boone verwacht niet dat Didi Gregorius maandag terugkeert in de line-up, maar Boone sluit het ook niet helemaal uit. De New York Yankees speelden inmiddels tien wedstrijden zonder hun vaste kortestop en wonnen zes keer.

De Los Angeles Dodgers en Kenley Jansen zullen zich misschien wel eens achter de oren hebben gekrabd. Is de Nederlandse closer niet te snel weer aan het werk gegaan na zijn hartritmestoornissen? Natuurlijk voelde Jansen zich goed en de Dodgers konden ‘m ook goed gebruiken, maar zijn rentree verloopt allesbehalve vlekkeloos. De closer keerde vorige week terug in de serie tegen de St. Louis Cardinals en kreeg twee nederlagen te slikken. In totaal kreeg Jansen drie homeruns en vier earned runs tegen. Twee keer had de international 24 pitches nodig om tot drie nullen te komen. Op 12 juli had hij voor het laatst meer dan 20 pitches nodig om een wedstrijd te beëindigen. De Cardinals maakten zich niet populair in LA, want de sweep kwam de Dodgers bijzonder slecht uit.

NOG NIET OP NIVEAU

Tegen de San Diego Padres moest het beter. En dat lukte ook. Dit keer wonnen de Dodgers drie keer, maar dat was niet te danken aan Kenley Jansen. Dat de closer zijn ouderwetse vorm nog lang niet te pakken heeft, werd vorige week zaterdag wel duidelijk. Met een 4-3 voorsprong werd Jansen aan het werk gezet in de negende inning. Franmil Reyes kreeg drie slag, maar de homerun van Austin Hedges deed pijn. Jansen wist de schade vervolgens te beperken, maar het werd wel z’n vierde blown save van het jaar. In de 12e inning ging de zege nog wel naar de Dodgers dankzij een double van Justin Turner.


Met een mooie play was Kenley Jansen dinsdag verantwoordelijk voor het dubbelspel dat een einde aan de wedstrijd maakte. In de minuten daarvoor ging het echter opnieuw niet vanzelf voor de Nederlandse closer. De Dodgers begonnen met een 8-2 voorsprong aan de negende inning, dus een save zat er niet in. En om het negatief te bekijken: er kon ook niet veel mis gaan. Toch gaf Jansen opnieuw drie hits en een walk weg. Tegenstander Texas scoorde twee runs en bracht de achterstand terug tot 8-4. Sinds zijn rentree op 20 augustus speelde Jansen vier duels. Daarin stond hij 10 hits, 7 runs en 4 homeruns toe. Aan het begin van deze maand was zijn ERA 2.24, maar dat is gestegen naar 3.09.

Na de home stand tegen de Angels konden Jurickson Profar en de Texas Rangers aan de westkust blijven. Op bezoek bij de verrassende Oakland A’s hadden de Rangers het aanvankelijk erg lastig. Profar en de zijnen slaagden er in de eerste twee duels zelfs niet in een speler over de thuisplaat te krijgen. Onze landgenoot kwam tot één hit in die wedstrijden. Eén keer werd hij geraakt door pitcher Mike Fiers. De cijfers van Texas? Een 9-0 nederlaag gevolgd door een 6-0 nederlaag.
Pas vorige week woensdag kwam er wat leven in de knuppels van Texas. Profar was 2-for-4 in z’n at-bats en noteerde zijn 29e double van het jaar. Kwamen de Rangers in de eerste twee wedstrijden niet verder dan een totaal van vijf hits, in de derde ontmoeting kwamen ze opeens negen keer door met een hit. Het resultaat was er dan ook naar. Met een 4-2 win werd afscheid genomen van het Oakland Coliseum.

BELANGRIJKE RUN

Iets verderop spelen de San Francisco Giants hun wedstrijden en laat dat nou de volgende tegenstander van de Rangers zijn. Texas trok de goede lijn door en won vorige week vrijdag de openingswedstrijd van deze serie met 7-6. De ploeg had daar overigens wel 10 innings voor nodig. Met 3 hits in vijf slagbeurten werkte Profar aardig aan zijn average. De infielder, die de laatste tijd weer vaak op het derde honk terug te vinden is, mocht twee keer de thuisplaat passeren. Zijn tweede run was ook meteen de winnende. Met de honken bezet kreeg catcher Robinson Chirinos vier wijd en kon Profar oversteken.
De twee wedstrijden daarna verliepen minder succesvol. Het slaggemiddelde van Profar liep een deukje op, want in de resterende zeven at-bats kwam hij niet meer tot een honkslag. Wel kreeg hij één keer vier wijd, maar daar stonden dan ook nog drie strikeouts tegenover. De Giants boekten een 5-3 en een 3-1 zege.

WEINIG IN TE BRENGEN

Het goede nieuws is dat Profar ook tegen de Dodgers op het derde honk plaats mocht nemen. Het slechte nieuws is dat de Rangers weinig te vertellen hadden. Jurickson Profar was 2-for-6 in dit tweeluik en kreeg in beide wedstrijden ook nog eens vier wijd. Afgelopen dinsdag, in het eerste duel, was de infielder verantwoordelijk voor een run in de negende inning. Het gaf de score een wat draaglijker aanzien. Mede door deze run verloren de Rangers niet met 8-2, maar met 8-4.
Woensdag kwam Profar in de tweede inning door met een single, maar een dubbelspel maakte even later een einde aan de illusies. De tweede clash was iets spannender dan de eerste, maar opnieuw zegevierden de Dodgers: 3-1. Statistisch gezien is Profar bezig aan zijn beste seizoen ooit. Hij staat inmiddels op 108 hits, 65 RBIs en 14 homeruns. Daar staat dan weer tegenover dat hij ook dit jaar niet altijd een vaste waarde in de line-up is en dat zal toch een beetje steken.

Hij moest er 18 wedstrijden op wachten, maar vorige week dinsdag was ‘ie daar dan eindelijk. De eerste homerun van Jonathan Schoop in het shirt van de Milwaukee Brewers. In de achtste inning nam Schoop de plek in van reliever Corbin Burnes en in z’n eerste en enige at-bat van de wedstrijd sloeg hij de bal de tribune in. Het draaide wel uit op de enige nederlaag in de serie tegen de Cincinnati Reds. Twee keer begon onze landgenoot aan de wedstrijd, maar geen enkele keer kwam hij tot negen innings. Schoop was 2-for-7 in deze serie van drie wedstrijden en scoorde twee runs.
Op het moment dat Jonathan Schoop naar Milwaukee kwam, wist hij dat hij moest concurreren met onder meer Travis Shaw en Hernan Perez. Die strijd lijkt de infielder voorlopig te verliezen. Hij was de laatste weken in Baltimore goed bezig, maar vooralsnog is dat niet meer dan een opleving.

KNUPPEL BEGINT TE WERKEN

Ook in de serie tegen de Pittsburgh Pirates was Schoop geen vaste waarde. Vorige week vrijdag kwam hij tot een hit en een base on balls. Hij mocht echter pas in de negende inning opdraven en zag de Brew Crew in de 15e inning met 7-6 winnen. Een dag later kwam hij opnieuw als pinch hitter binnen de lijnen, maar afgelopen zondag was toch wel een beetje de dag van Jonathan Schoop. Hij startte als kortestop en kwam tot twee hits in zijn vier slagbeurten. Met name over zijn derde at-bat zal Schoop dik tevreden zijn.
Na een single in de derde joeg Schoop de bal in de zesde inning weg voor een solo homerun. Met twee runs en een RBI had hij dus een aandeel in de 7-4 zege. Daarmee speelde hij zich niet in de line-up, want in de volgende serie tegen de Reds moest Schoop gewoon weer op de bank beginnen.

WISSELVALLIG

Dinsdag speelde Schoop in z’n enige at-bat niets klaar. Dat was een etmaal later wel anders. Zes keer maar liefst verscheen de international in het slagperk en hij liet zien dat hij de smaak meer en meer te pakken krijgt. De Brewers hadden woensdag 10 innings nodig om de Reds met 13-12 opzij te zetten. Aan het begin van de zevende inning keek de Brew Crew nog tegen een 10-6 achterstand aan, maar een harde klap van Schoop gaf de burger in Milwaukee weer moed. Voor de tweede keer in drie wedstrijden sloeg de veelzijdige infielder een homerun en bracht daarmee de achterstand terug tot 10-8. Christian Yelich trok in diezelfde inning de stand gelijk en in de extra innings gingen de Brewers er met de zege vandoor.
Milwaukee stapte donderdag met een goed gevoel in het vliegtuig. Met Schoop op het tweede honk wonnen de Brewers met 2-1. Onze landgenoot bleef 0-for-3, maar bereikte nog wel met vier wijd het honk. Lorenzo Cain zorgde in de 11e inning met een homerun voor feest in het clubhouse van de Brewers.

De Los Angeles Angels hebben dit seizoen wel betere tijden gekend. Dat geldt ook voor Andrelton Simmons. De Oranje-international probeerde het vorige week wel tegen de Diamondbacks en de Astros, maar ook hij kreeg de pruttelende Angels-motor niet aan de praat. Twee hits en een RBI single konden vorige week dinsdag een nederlaag tegen Arizona niet voorkomen. Simba sloeg in de derde inning van het eerste duel David Fletcher binnen, maar de winst was met 5-4 voor de D-backs. Ook de tweede clash werd een prooi voor de koploper in de NL West. Simmons bleef 0-for-4 en kreeg met zijn ploeg een draai om de oren: 5-1.

AAN GORT GESLAGEN

Tijd om even op adem te komen kregen de Halos niet. De volgende tegenstander kwam uit Houston en die voelde inmiddels de hete adem van de Oakland A’s in de nek. De Astros trakteerden de eigen fans op flink wat runs. Simmons en de Angels konden daar bar weinig tegenover stellen. De kortestop van het Koninkrijksteam bleef 2-for-11 in zijn slagbeurten en tekende voor twee RBIs. Met een single in de achtste inning van de eerste ontmoeting sloeg hij David Fletcher binnen. Het tweede binnengeslagen punt volgde in de zesde inning van het tweede duel. Met zijn vijfde triple van het jaar stelde hij Mike Trout in staat te scoren. In beide gevallen betrof het de bekende druppel op een gloeiende plaat. Houston won de serie met een sweep en scoorde niet minder dan 20 runs. De Halos moesten het doen met 7 runs.


Afgelopen maandag kwam er een einde aan de losing streak. Zes wedstrijden op rij gingen verloren voor de Angels, maar eindelijk was daar de langverwachte zege. Thuis werd met 10-7 van de Colorado Rockies gewonnen, maar daar zag het lang niet naar uit. In de gelijkmakende achtste inning zorgde Andrelton Simmons met een sac fly voor hoop en aansluiting. Zijn 60e RBI van het jaar bracht LA terug in de wedstrijd, maar de 7-6 betekende nog wel een achterstand. Deze werd in diezelfde inning nog omgezet in een 10-7 voorsprong en dat bleek ook de eindstand.
Een dag later kwam Simba door met twee hits en z’n achtste gestolen honk van het jaar. Het mocht echter niet baten, want de W ging dit keer naar de Rockies: 3-2. Met z’n 60 binnengeslagen punten heeft hij het aantal van vorig jaar (69) bijna geëvenaard. Aan slag is Simmons bezig aan een sterk seizoen, maar dat valt een beetje in het niet door de matige prestaties van zijn ploeg.

Coverfoto: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen