Dutch Watch: week van uitersten voor Ozzie, Simba weer terug

De eerste maand van dit seizoen ligt nu achter ons. Helaas hebben we de meeste spelers van het Koninkrijksteam hierin nog niet op enige regelmaat kunnen betrappen. Goede momenten worden afgewisseld met slechte momenten, maar vanuit Minnesota kwam deze week in ieder geval goed nieuws. Andrelton Simmons testte twee weken geleden positief op het coronavirus en maakte zijn rentree.

Stats: .226 /.302 /.476, .778 OPS, 14 R, 12 RBI, 103 OPS+, 0.2 bWAR

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves begon het weekend nog zo goed met een overwinning op de Arizona Diamondbacks. De twee wedstrijden die daarna volgden, zal iedereen die Atlanta een warm hart toedraagt heel snel willen vergeten. Het keurkorps van manager Brian Snitker kreeg daarna tegen de Cubs de kans om zich te revancheren voor een regelrechte wanprestatie.

Voor Albies en de Braves begon de serie tegen de Diamondbacks hoopvol. Zijn eerste AB kwam de infielder door met z’n vijfde double, waarna Austin Riley hem middels een homerun over de thuisplaat sloeg. Goed voorbeeld doet ook in Atlanta goed volgen, want in de zevende inning joeg Albies zelf de bal de tribunes in. Zijn derde homer hielp de Braves aan een 5-3 voorsprong. Arizona deed nog wel iets terug, maar de zege kwam niet in gevaar. Verder dan deze twee hits kwam Albies in deze serie van drie niet. Sterker nog, tijdens de doubleheader van zondag kwam Atlanta in veertien innings niet verder dan één schamele hit. Beide wedstrijden werden vrij kansloos verloren en met een .164 batting average maakte Albies zich op voor een serie tegen de Chicago Cubs.

Dat honkbal een raar spelletje kan zijn, bleek deze week wel. De ploeg die zondag  tot slechts één hit in 14 innings kwam, ging helemaal los tegen de Cubs. Atlanta won drie van de vier wedstrijden en deed dit twee keer met speels gemak. Ozzie Albies vijzelde deze week zijn slaggemiddelde aardig op. Met .164 begon hij aan deze serie, maar hij sloot ‘m af met .226. De infielder was dan ook 8-for-17 in deze serie en daar kwamen ook nog 3 RBIs, 5 runs en een walk bij. In de met 10-0 gewonnen derde wedstrijd ramde hij voor de vierde keer deze jaargang een bal het stadion uit.

Stats: .333 /.374 /.527, .901 OPS, 10 R, 12 RBI, 154 OPS+, 0.7 bWAR

Xander Bogaerts heeft zich weer in de top van de American League genesteld als het gaat om hits en batting average. Wat RBIs en homeruns betreft, blijft hij nog wat achter, maar wat niet is, kan nog komen. En gezien zijn resultaten in het verleden komt dat wel goed. Ook met de resultaten van de Boston Red Sox zit het wel snor. De ploeg die vorig jaar zo hopeloos presteerde, gaat na de eerste maand aan de leiding in de AL East.

VERY LONG BALL

Afgelopen weekend speelden de BoSox een serie van vier wedstrijden tegen de Seattle Mariners. Normaal gesproken geen probleem voor een topteam in ’t oosten, maar in een wereld waarin toch al weinig normaal is, presteren zelfs de Mariners goed. Na tien innings ging de eerste ontmoeting dan ook naar de bezoekers uit Seattle. Bogaerts was hierin 1-for-5 met een single in de zevende inning.

De tweede wedstrijd werd die van Xander Bogaerts. De Red Sox wonnen met 6-5 en onze landgenoot na de helft van de productie voor zijn rekening. Met z’n derde homerun van het seizoen sloeg Bogaerts al in de eerste inning 2 runs binnen. Zijn klap werd zelfs Fenway Park teveel. In de vijfde inning volgde nog een RBI-single.

Hoewel de kortestop ook hits noteerde in de derde en vierde wedstrijd, bleven runs en RBIs achterwege. De twee teams verdeelden ook deze duels onderling. Bogaerts was 5-for-17 in deze serie en begon met een .366 batting average aan een tweeluik tegen de Mets. In die twee duels vielen welgeteld 4 runs te vieren. Drie daarvan kwamen op het conto van de Red Sox. Xander Bogaerts was 1-for-7 in deze wedstrijden, maar scoorde in de tweede ontmoeting wel de enige run. Jacob DeGrom gooide voor New York een uitstekende wedstrijd, maar moest in de tweede inning een double toestaan een Bogaerts. De kortestop liep even daarna de enige run van de wedstrijd binnen.

Stats: .250 /.277 /.355, .632 OPS, 4 R, 14 RBI, 76 OPS+, -0.6 bWAR

In de NL East van Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies slaagt er nog geen team in zich los te maken van de rest. Vorige week konden de Phillies goede zaken doen. Coors Field is doorgaans een paradijs voor hitters, maar succes bleef achterwege voor Sir Didi en de zijnen. Het gezelschap reisde daarna door naar St. Louis voor een serie tegen de Cardinals.

Gregorius moest de serie tegen de Giants geblesseerd aan zich voorbij laten gaan, maar in Denver stond de kortestop er weer. Z’n eerste trip naar het slagperk resulteerde in een groundout, maar wel een productieve. JT Realmuto kon de Phillies al in de tweede inning op voorsprong zetten. Een sterke negende inning zorgde er echter voor dat Colorado er met de zege vandoor ging: 5-4.

De tweede wedstrijd leverde Gregorius opnieuw een RBI op. Bryce Harper kon scoren na de RBI-single van onze landgenoot. De tweede officiële hit van Gregorius volgde in de derde wedstrijd van de serie. Veel hielp zijn single in de zesde inning niet, want Philadelphia ging hard met 12-2 onderuit. Met 2-for-12 en slechts één overwinning nam de kortestop afscheid van Mile High City.

WEER PIJN

De serie tegen de Cardinals kwam Gregorius opnieuw niet zonder kleerscheuren door. In de eerste twee wedstrijden, die gelijk verdeeld werden door de Phillies en de Cardinals, bleef de kortestop zonder hit in 7 AB’s. De derde ontmoeting verliep beter voor Sir Didi. Statistisch gezien dan. Eerst was er in de tweede inning zijn tweede double van het seizoen. Niet veel later zorgde hij, na een tik van Andrew Knapp, voor de eerste run.

In de zevende inning was Gregorius met een sac fly opnieuw belangrijk voor zijn team. Zijn 14e RBI bepaalde de eindstand op 5-3 voor de Phillies. Donderdag werd duidelijk dat Gregorius zijn RBI sloeg met pijnlijke ribben. Hij kreeg woensdag in de zesde inning een pitch op zijn bovenlichaam, kon dit duel vervolgen, maar moest donderdag passen voor de vierde wedstrijd (3-4 nederlaag).

Stats: 0-1, 10.1 IP, 13 K, 8 BB, 5 SV, 2.61 ERA, 1.07 WHIP, 0.2 bWAR

Zou Goethe in de achttiende eeuw de prestaties van Kenley Jansen voor ogen hebben gehad toen hij ’t treurspel Egmont schreef? Himmelhoch jautzend, zum Tode betrübt, gaat deze week namelijk wel op voor de closer van de LA Dodgers. Vorige week schreven we nog over zijn dominante optredens, maar helaas voor Jansen hadden de Reds deze week een antwoord op zijn pitches. Daarvoor had hij echter tegen de Padres zijn vijfde save van het seizoen al veiliggesteld.

GEBAAT BIJ RUST?

Het ging de Dodgers vorige week niet van ’t spreekwoordelijke leien dakje tegen de Padres. Nadat de eerste twee wedstrijden verloren gingen, mocht Kenley Jansen opdraven in de derde om een 5-4 voorsprong definitief over de streep te trekken. Z’n optreden begon al in de achtste inning, waarin hij met twee honken bezet voor de laatste nul zorgde. In de negende inning blaften de Padres ook nog even door het derde honk in handen te krijgen. Jansen moest even daarvoor een walk toestaan. Zeven pitches en 2 out later was hij echter uit de inning en had de closer zijn vijfde save te pakken. In de serie van vier deed de titelhouder iets terug tegen de uitdager, maar LA kon een nederlaag in de vierde wedstrijd niet voorkomen.

Jansen is dit seizoen op z’n best als er een dag of drie tussen zijn wedstrijden zit. Dit was deze week niet het geval. Met één dag rust moest hij maandag alweer aan de bak tegen de Reds. Zijn tweede worp in de tiende inning deed ‘m direct pijn. Met een honk bezet joeg Jesse Winkler de bal het stadion uit voor een 5-3 voorsprong. Nicholas Castellanos kreeg nog vier wijd, maar daarna herpakte Jansen zich. Er volgden drie snelle nullen, maar het kwaad was al geschied. LA poetste dit niet meer weg en Jansen kreeg zijn eerste verliespartij van ’t seizoen achter zijn naam. Zijn ERA ging van 1.93 naar 2.61.

Stats: .244 /.354 /.305, .658 OPS, 13 R, 7 RBI, 92 OPS+, 0.3 bWAR

Jurickson Profar is, mede door zijn veelzijdigheid, dit seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde bij de Padres. Waar hij deze jaargang al veelvuldig pendelde tussen het infield en het outfield, vertoefde Profar vorige week tegen de Dodgers al z’n drie volledige wedstrijden in het outfield. Tegen diezelfde Dodgers kwam ook de wisselvalligheid van de Padres weer aan het licht. Deze ploeg kan van iedereen winnen, maar helaas voor de Friars ook van iedereen verliezen.

Jurickson Profar was dit seizoen al vaker belangrijk in de late innings. Ook in de eerste van vier wedstrijden tegen de rivaal uit LA was de international beslissend. In de achtste inning, bij een 2-2 stand, bereikte Profar als leadoff hitter de honken. Het had daarna nog wat voeten in aarde, maar onze landgenoot passeerde uiteindelijk de thuisplaat voor, wat later bleek, de winnende run. Een dag later was er voor hem een rol als pinch-hitter weggelegd in de negende inning. Na een fielder’s choice sloeg Profar z’n zesde run van het seizoen binnen. Zelf was hij de derde out toen hij probeerde de thuisplaat te bereiken.

WISSELVALLIGHEID TROEF

Na zijn zesde RBI hoefde Jurickson Profar niet lang op z’n zevende te wachten. Met een RBI-single in de tweede inning van het derde duel zette hij de Padres op een vroege 2-0 voorsprong. Hoewel de Padres nog 2 runs zouden scoren, ging de winst dit keer met 5-4 naar de Dodgers. San Diego verliet LA echter met een prima gevoel. Ze hadden er elf innings voor nodig, maar met 8-7 werd ook de vierde ontmoeting gewonnen. Profar was hierin 0-for-5 en zag zijn slaggemiddelde duikelen naar .237. In deze serie was hij 2-for-13, met dus 2 RBIs maar ook 5 K’s.  

De Padres van dit jaar zouden de Padres niet zijn als ze deze goede prestaties niet lieten volgen door een minder optreden. Dat kwam er dinsdag dan ook. Profar verscheen tegen de Arizona Diamondbacks drie keer in het slagperk en één keer bereikte hij de honken. Middels vier wijd. Zijn ploeg deed daar niets mee en ging met 5-1 onderuit. Woensdag zagen we echter weer die andere kant van de Friars. De Diamondbacks werden eenvoudig met 12-3 weggezet en met runs in de vijfde en achtste inning droeg ook Profar zijn steentje bij. Daarnaast dwong hij nog vier wijd af en noteerde Profar zijn vijfde stolen base. Dankzij z’n 2-for-4 in dit duel sprong zijn batting average naar .244. San Diego bezette na dit duel de derde plaats in de NL West op 2.5 wedstrijden van de Dodgers.


Stats: .190 /.214 /.493, .493 OPS, 8 R, 6 RBI, 42 OPS+, -0.7 bWAR

De best aardige seizoensstart van de Detroit Tigers is inmiddels al heel erg voltooid verleden tijd. Met slechts één overwinning in hun laatste zeven wedstrijden begonnen Jonathan Schoop en consorten vorige week aan een serie tegen de Kansas City Royals. Je zou denken dat daar mogelijkheden lagen voor de Tigers, maar de Royals doen het verrassend goed dit seizoen.

PIJNLIJK

Met een .220 slaggemiddelde begon Jonathan Schoop aan de serie van vier tegen de Royals. Bepaald niet groots, maar na zijn 10 AB’s tegen Kansas City leek die .220 helemaal nog niet zo slecht. De wereldkampioen van 2011 kwam in ’t laatste duel niet in actie, maar in de eerste drie zweeg zijn knuppel ook. Hij bleef 0-for-10 met 4 strikeouts. Zijn slaggemiddelde kelderde naar .188 en zijn Tigers kregen een sweep aan de broek. Schoop speelde tijdens deze serie zijn twintigste wedstrijd van het seizoen en op dat punt sloeg hij vorig jaar .256. Hij had toen 4 homeruns en 9 RBIs. Nu waren dat er respectievelijk 1 en 4.

Zijn tweede homerun van het jaar kwam afgelopen dinsdag tegen de White Sox. Verdedigend ging Schoop voor de tweede keer dit jaar in de fout, hij had al 2 K’s achter zijn naam, maar in de achtste inning maakte hij dit goed. De zesde pitch die hij zag van Evan Marshall timmerde Schoop het stadion uit om daarmee de eindstand op 5-2 in het voordeel van Detroit te bepalen.

Stats: .262 /.367 /.333, .701 OPS, 6 R, 3 RBI, 111 OPS+, 0.5 bWAR

Na bijna twee weken afwezigheid keerde Andrelton Simmons afgelopen maandag terug in de line-up van de Minnesota Twins. Manager Rocco Baldelli zal blij geweest zijn met de terugkeer van zijn kortestop. Met Simmons in de line-up was het al niet je van het, maar zonder hem waren de Twins helemaal het noorden kwijt. Slechts één keer stapten de Twins als winnaar van het veld in de zeven wedstrijden voor de serie tegen Cleveland, waar Simba zijn rentree maakte. Die zege boekten ze vorige week tegen de Pirates, maar nog zonder hun Oranje-international.

Simmons mocht dan terug zijn, maar het was deze week bepaald niet de Simba van voor zijn positieve test. Met een slaggemiddelde van .355 begon hij aan zijn quarantaine, maar 11 AB’s daarna was daar nog .262 van over. Woensdag sloten de Twins hun bezoek aan Cleveland af met een klinkende 10-2 overwinning. Hun eerste zege na vier nederlagen.

Waar de knuppels van z’n teamgenoten ontwaakten, daar sliep die van Simmons rustig verder. Hij was 0-for-11 in deze serie, maar bracht de bal wel 10 keer in het spel. Slechts één keer ging het ‘m mis op drie slag. Voor Minnesota is het te hopen dat deze 10-2 de aanzet betekent tot een goede reeks. De ploeg laat in de AL Central alleen Detroit achter zich.

Coverfoto: Todd Kirkland/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen