Dutch Watch: Sir Didi op de weg terug, Bogaerts in vorm

Sir Didi sloeg deze week zijn eerste homerun. Weliswaar in de minors, maar het begin is er alvast. Xander Bogaerts timmerde er ook weer op los, maar dat kan helaas niet worden gezegd van Ozzie Albies. Andrelton Simmons kwam niet in actie en over zijn blessure zijn ook geen mededelingen gedaan. Dit en veel meer in deze editie van de Dutch Watch!

Met z’n 3-for-5 in de laatste wedstrijd tegen de San Francisco Giants hoopte Ozzie Albies zijn mindere periode af te sluiten. In de daaropvolgende serie tegen de Cardinals liet de tweedehonkman zien nog wel degelijk overweg te kunnen met het slaghout. Hij kwam in elk van de drie wedstrijden tot minimaal een hit en leverde met name in ’t derde duel een belangrijke bijdrage aan het succes van de Atlanta Braves. Tegen de Washington Nationals kon hij die lijn helaas niet doortrekken.
De Braves begonnen prima aan het drieluik in St. Louis. Al in de derde inning had Albies, inmiddels als achtste genoteerd in de batting order, zijn eerste hit van deze serie te pakken. Z’n team zou wel scoren, maar onze landgenoot kwam niet voorbij het derde honk. Na negen innings stond er 5-2 in het voordeel van de bezoekende Braves op het bord.


Ook in het tweede duel kwam Albies door met een hit, maar hij moest daar tot de zevende inning op wachten. Met een RBI-double sloeg hij catcher Tyler Flowers binnen voor een 3-2 voorsprong. In de achtste ging het echter mis voor Atlanta. De Cardinals scoorden vier runs en wonnen met 6-3. Ook de derde ontmoeting leek naar de thuisploeg te gaan, maar mede dankzij een RBI-single van Albies maakte Atlanta een 3-0 achterstand ongedaan. In de 10e inning gingen ze er zelfs met de winst vandoor: 4-3.

FAIL

Deze week stonden Albies en de Braves pas voor het eerst dit seizoen tegenover de Washington Nationals. Atlanta zal zich een betere kennismaking hebben gewenst. En dat geldt zeker ook voor onze landgenoot. Een beroerde zesde inning leidde dinsdag de ondergang van de Braves in. Een 2-1 voorsprong werd uit handen gegeven en de Nationals legden de basis voor een 5-4 zege. Albies was 0-for-3 in dit duel met één keer vier wijd.
Woensdag kwam de infielder wel door met een single. In de zesde inning noteerde hij z’n eerste en enige hit van deze serie, maar de wedstrijd was toen al lang en breed gespeeld. Washington blies de Braves compleet van het veld en won met 14-4. De maand mei is Albies niet gunstig gezind. Vorig jaar kwam hij in deze maand tot 33 hits, maar nu stokt de teller bij 25. Zijn slaggemiddelde geeft .264 aan.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox waren bezig aan een aardige opmars. Vorig weekend konden ze zich meten met de koploper in de AL West en de Houston Astros bleken toch nog wel van een andere orde. Bogaerts kwam in twee van de drie duels in actie en met name in de eerste ontmoeting liet de kortestop zijn aanwezigheid blijken. Dat deed hij zeker ook in de serie tegen de Indians. De pitchers kregen maar geen grip op de infielder, die aardig aan zijn slaggemiddelde kon werken.
Het dreigde vorige week vrijdag een pijnlijke onderneming te worden voor de Red Sox. Ze hadden het vliegtuig uit Toronto nog maar net verlaten of ze stonden al 4-0 achter na vier innings. In de zesde besloot Bogaerts hier toch iets aan te doen. Met zijn negende homerun van het seizoen en z’n vijfde van deze maand zette hij Boston op het scorebord. De Red Sox vochten zich nog terug tot 4-3, maar verder dan dat kwam de ploeg van Alex Cora niet.
In het tweede duel had Xander Bogaerts de grootst mogelijk moeite met de pitchers van Houston. In vier at-bats kreeg hij drie keer drie slag. Hij bleef 0-for-4 deze avond en zag de Red Sox met 4-3 onderuit gaan. Afgelopen zondag werd de laatste wedstrijd in Houston met 4-1 gewonnen door de regerend kampioen. Alex Cora besloot dit keer geen beroep te doen op zijn vaste kortestop.

X-MAN WERKT AAN SLAGGEMIDDELDE

In de serie tegen Cleveland liet Bogaerts zien wat zijn manager miste in die laatste wedstrijd. Bogey liet zich van z’n beste kant zien en was 6-for-14 in die drie duels. De Indians begonnen maandag goed aan de eerste ontmoeting, maar mede dankzij hun kortestop kwamen de BoSox sterk terug. Zelf scoorde Bogaerts in de vierde de gelijkmakende run en een inning later sloeg hij met een RBI-double ploeggenoot Rafael Devers binnen. Boston liep uit naar een 12-5 overwinning.
De tweede wedstrijd ging met 7-5 verloren, maar in de zesde inning was daar wel weer een RBI voor Bogaerts. Hij zou uiteindelijk twee runs scoren, maar in de negende inning sloegen de Indians genadeloos toe. Woensdag haalde Xander Bogaerts de dubbele cijfers wat betreft homeruns. Zijn tiende van het seizoen kon een nederlaag echter niet voorkomen. In de achtste inning sloeg hij twee runs binnen, maar Cleveland won: 14-9.

Didi Gregorius komt er nu echt aan. De geboren Amsterdammer speelde de laatste tijd wat wedstrijden in de minors en meldde zich deze week bij de Scranton/Wilkes-Barre Railriders. Dit team komt uit op Triple-A niveau. Het is voor Gregorius de volgende stap richting de majors, want vorig weekend speelde hij al z’n wedstrijden voor de Tampa Tarpons. Op High-A niveau was hij 2-for-7 in twee wedstrijden. Tegen de Bredanton Maraudors sloeg Gregorius alvast zijn eerste homerun van dit jaar.


Bij de Railriders liet Gregorius zien het verdedigen nog niet verleerd te zijn. Met wat knappe plays hielp de international zijn pitcher aan wat snelle innings. Als alles goed verloopt, en daar heeft het voorlopig alle schijn van, zal hij binnen twee weken door de Yankees worden opgeroepen. Misschien zelfs volgende week al. De hoofdmacht is intussen bezig aan een sterke periode, maar voelt de hete adem van de Tampa Bay Rays weer in de nek. Dit weekend staat de beladen serie tegen de Boston Red Sox op het programma voor de Yankees. Die ploeg heeft een achterstand van ruim zeven wedstrijden.

De Los Angeles Dodgers hielden zich ook deze week aan slag niet in en dus werd het geduld van Kenley Jansen weer op de proef gesteld. Afgelopen maandag mocht de closer weer eens opdraven in een duel met de New York Mets en dat was bijna een week na zijn laatste optreden tegen de Rays. Tussen die twee series maakten de Dodgers in drie wedstrijden gehakt van de Pittsburgh Pirates. LA scoorde maar liefst 28 runs in die drie duels en stonden 11 runs, waarvan 7 in de laatste ontmoeting, toe.

BEUL VAN DE METS

De rust kwam Jansen tegen de Mets niet slecht uit, want manager Dave Roberts riep hem al in de achtste inning naar de heuvel. Met één uit en alle honken bezet moest Jansen de rommel opruimen die Joe Kelly en Dylan Floro hadden achtergelaten. Slechts twee pitches, een geweldige aangooi van Cody Bellinger en een dubbelspel had Jansen nodig om een einde aan de inning te maken. Pete Alonso wist de closer in de negende nog wel te raken voor een triple, maar tot scoren kwamen de Mets niet meer. Met 19 pitches in 1.2 innings stelde Jansen zijn 15e save veilig. De Dodgers wonnen overigens met 7-3.
Zijn 16e save liet niet lang op zich wachten. Nadat de Dodgers, zonder de hulp van Jansen, woensdag met 9-8 afrekenden met de Mets werd donderdag weer een beroep op de closer gedaan. Met een 1-0 voorsprong moest Jansen alweer in de achtste inning aan het werk. Met drie cutters zette hij Dominic Smith weg. De slagploeg gaf hun closer nog wat meer lucht in de negende inning, maar dat had Kenley Jansen eigenlijk niet nodig. Pete Alonso werd weliswaar geraakt door de Nederlander, maar de overige drie nullen kwamen relatief snel tot stand. In 1.1 inning had Jansen 20 pitches nodig om de 2-0 overwinning over de streep te trekken. Zijn ERA heeft hij inmiddels teruggebracht tot 3.33, maar dat ligt nog altijd ruim een punt boven zijn gemiddelde in zijn loopbaan (2.25).

Met een 7-game winning streak begonnen Jurickson Profar en de Oakland Athletics vorige week vrijdag aan hun serie tegen de Seattle Mariners. We verklappen het maar vast: die streak werd nog verder uitgebreid. Profar was 1-for-12 aan slag, maar z’n ploeggenoten compenseerden dit ruimschoots. Tegen de Angels maakte Profar het weer goed door de bal weer eens het stadion uit te timmeren. Voor de veelzijdige infielder was het afgelopen maandag zijn zesde homerun van deze maand en zijn achtste in totaal. We mogen dus voorzichtig concluderen dat Profar in mei zijn draai gevonden heeft aan de westkust. Toch was het ook niet allemaal hosanna in de serie tegen LA.
Het is een understatement om te zeggen dat de A’s goed bezig zijn de laatste weken. Afgelopen weekend denderden ze ook over de Seattle Mariners heen, maar dat was niet dankzij geweldige prestaties van Jurickson Profar. In de eerste wedstrijd, die Oakland met 6-2 won, bleef Profar 0-for-4 met twee strikeouts. Hij herpakte zich zaterdag met een RBI-single in de derde inning. Chad Pinder kon scoren na de infield single van Profar en Matt Chapman kwam net tekort voor een tweede run.
Met 6-5 was dit duel wat spannender, maar opnieuw trokken de A’s aan het langste eind. Dat gebeurde zondag ook in de derde ontmoeting. Oakland won met 7-1 en Profar kreeg een RBI op z’n naam middels een fielder’s choice in de achtste inning. Een inning eerder had hij, ook al na een fielder’s choice, voor de vierde keer dit jaar een honk gestolen.

WEER EEN DINGER

De winning streak nam ondertussen serieuze vormen aan. Oakland had al 10 wedstrijden op rij gewonnen en daar kon maandag tegen de LA Angels een 11e aan worden toegevoegd. Met een 2-run homerun in de vierde inning bracht Jurickson Profar de A’s op gelijke hoogte (3-3). Oakland nam daarna het heft in handen en won met 8-5. Een dag later kwam aan die mooie streak een einde. In de wedstrijd die met 6-4 verloren ging, was Profar 1-for-4 aan slag met twee strikeouts. Defensief ging het al een tijdje goed voor de infielder, maar ook dat veranderde in deze serie.
Bij een 2-1 achterstand ging Profar woensdag in het derde duel de fout in. De Angels zouden profiteren, maar Profar maakte het goed met een RBI-single in de zevende en een run in de negende inning. In de 11e ging het echter toch nog mis. De Halos wonnen met 12-7.

Vorige week mochten we melding maken van vier homeruns voor Jonathan Schoop. Zo bont maakte de tweedehonkman van de Minnesota Twins het deze week helaas niet. De koploper in de AL Central heeft een week van uitersten achter de rug. Eerst was er de relatief simpele sweep tegen de Chicago White Sox, maar daarna hadden Schoop en de zijnen toch heel wat meer te stellen met de Milwaukee Brewers. Onze landgenoot kreeg, net als vorige week, opnieuw een dag vrijaf. Misschien heeft dit te maken met de schouderproblemen waar hij twee weken geleden mee kampte.
Tegen de White Sox kwam Jonathan Schoop tot één hit in zes at-bats. Heel schokkend klinkt dat allemaal niet, maar de infielder liep wel twee keer twee runs over de thuisplaat. Vrijdag 24 mei gebeurde dat in de derde inning nadat hij geraakt werd door de pitcher. Max Kepler sloeg z’n Nederlandse teamgenoot vanaf het derde honk binnen. Diezelfde Kepler sloeg Schoop in de vijfde opnieuw over de thuisplaat. Jonathan Schoop had even daarvoor zijn 13e double van het jaar geslagen. De Twins wonnen thuis eenvoudig met 11-4 van Chicago en dat was niet de laatste ruime zege van het weekend. In de tweede ontmoeting bereikte Schoop tot twee keer toe het eerste honk na vier wijd. Opnieuw leidde het tot twee runs en uiteindelijk een 8-1 zege. De derde en laatste wedstrijd sloeg Schoop over, maar ook deze ging eenvoudig naar de Twins: 7-0.

DIPJE

Nee, vanzelf ging het bij Schoop niet in het tweeluik tegen de Brewers. Zijn naam stond maandag als tweede genoteerd in de batting order, maar al te veel speelde de international niet klaar. Met vier runs hadden de Twins een uitstekende tweede inning en daarin kwam Schoop ook door met een single. In de negende bereikte hij, nadat hij ook al drie strikeouts te verwerken kreeg, met vier wijd de honken. Z’n teamgenoten kregen hem echter niet binnen en dat betekende een 5-4 nederlaag voor Minnesota.
Het tweede duel wonnen de Twins wel (5-3), maar Schoop bleef daarin 0-for-4. Als aangewezen slagman was ook de eerste wedstrijd tegen de Rays geen succes voor Jonathan Schoop. Hij was donderdag 0-for-4 met drie strikeouts. Overigens deelden zijn ploeggenoten in de malaise, want Minnesota ging keihard onderuit: 14-3.

Andrelton Simmons speelde zijn laatste wedstrijd op 20 mei. Tegen de Minnesota Twins liep hij op die dag in de achtste inning een enkelblessure op en een rentree op de velden zit er voorlopig nog niet in. Volgende week zal waarschijnlijk duidelijk worden hoe ernstig z’n enkel beschadigd is en hoe lang Simmons uit de roulatie is. Zonder hun sterkhouder uit Curaçao zijn de LA Angels bezig aan een best aardige periode. Zo wonnen de Halos vijf van hun laatste zes wedstrijden en tegen de Seattle Mariners liggen er dit weekend kansen om dit nog wat verder uit te bouwen.

Coverfoto: MLB.com

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen