Dutch Watch: saves voor Kenley, Simba op de weg terug

Ozzie Albies en Xander Bogaerts hebben het nog altijd aardig op de heupen. De twee infielders waren ook deze week weer goed bezig. Dat gold in zekere zin ook voor Kenley Jansen. Na een goede start maakte Didi Gregorius deze week even pas op de plaats. Voor Andrelton Simmons schijnt er licht aan het einde van de tunnel. De kortestop van de Angels speelt alweer zijn wedstrijdjes in de minors en een rentree lijkt nabij.

Weinig teams in de MLB zijn de laatste tijd zo goed in vorm als de Atlanta Braves. De titelverdediger in de NL East scoort de ene run na de andere en Ozzie Albies sluit vrolijk aan in de polonaise over de thuisplaat. De kleine infielder staat weliswaar in de onderste helft van de batting order, maar is weer levensgevaarlijk met zijn knuppel. Vorig weekend maakten de Philadelphia Phillies hardhandig kennis met de dadendrang van Ozzie zn z’n Braves. Later in de week was het de beurt aan de New York Mets.

RUNS, RUNS EN NOG EENS RUNS

De hernieuwde kennismaking met de Phillies leek voor de Braves uit te draaien op een bittere teleurstelling. Atlanta had zeven wedstrijden op rij gewonnen, maar in de zevende inning keek de ploeg vorige week vrijdag tegen een 7-2 achterstand aan. Mede dankzij een RBI-single en een run van Ozzie Albies kwamen de Braves ijzersterk terug om uiteindelijk met 8-7 te winnen. De tweede ontmoeting verliep precies andersom. Dit keer waren het de Braves die een voorsprong weggaven en verloren: 5-6. Albies was in die wedstrijd 0-for-4, maar de infielder maakte dat in de rubber game ruimschoots goed. Atlanta walste met maar liefst 15-1 over de Phillies heen en de tweedehonkman was 3-for-5 met twee doubles en twee RBIs. Met een tweehonkslag in de vijfde inning sloeg Albies Nick Markakis en Austin Riley binnen voor een 9-1 voorsprong. In de zevende liep hij zelf de 12-1 binnen.


Ook in de eerste wedstrijd tegen de Mets lieten Albies en zijn knuppel weer van zich horen. Dit keer moesten de Braves-fans het doen met “slechts” 12 runs en 4 daarvan werden binnengeslagen door hun tweedehonkman. Getuige z’n 3-for-5 had Albies het prima naar zijn zin in het slagperk. Met RBI-singles in de vijfde en de zevende inning had hij al voor drie runs gezorgd, maar de beste klap volgde in de achtste inning. Zijn solo homerun bepaalde de eindstand op 12-3.
Dinsdag liepen de Braves zich stuk op een geweldige Jacob deGrom: 2-10. Slechts vijf hits wist Atlanta te produceren en Albies bleef 0-for-3. In de derde en laatste wedstrijd van de serie kwam Ozzie Albies in de zesde inning door met zijn zevende double van de maand. Austin Riley kon scoren en dat leverde onze landgenoot z’n 40e RBI op. De Braves revancheerden zich en wonnen met 7-2.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox weigeren zich neer te leggen bij de hegemonie van de New York Yankees in de AL East. Vorige week deden de BoSox dan ook wat ze moesten doen. Ze wonnen drie keer van de matige Orioles. Boston scoorde in totaal 28 runs en drie daarvan werden binnengeslagen door Xander Bogaerts. De kortestop is opnieuw bezig aan een meer dan prima seizoen en op zijn positie zijn alleen Trevor Story en Javier Baez zo productief. Na het bezoek aan Baltimore streek het Red Sox-circus neer in Minnesota en ook daar liet Bogaerts zich niet onbetuigd.
Het was vrijdag 14 juni een ongelijke strijd. De Baltimore Orioles kwamen nog wel op voorsprong, maar de veel sterkere Red Sox namen de regie al rap over. Xander Bogaerts kreeg in de tweede inning vier wijd en liep de eerste run binnen na een homerun van Brock Holt. De kortestop was 0-for-2 in de wedstrijd die met 13-2 gewonnen werd. Hij kreeg daarbij nog wel twee keer vier wijd. Zaterdag was het tijd voor Bogey om wat runs binnen te slaan. Zijn RBI-double in de zesde zorgde voor de eerste run van de wedstrijd.


Met een sac fly in de negende zorgde Bogaerts voor z’n tweede RBI van de dag. Tussendoor had Boston de nodige runs gescoord en dat resulteerde uiteindelijk in een 7-2 overwinning. De derde en laatste wedstrijd werd ook de spannendste van het weekend. Met zijn 22e double van het jaar zorgde Bogaerts in de vierde inning opnieuw voor de eerste run. Hij sloot de dag af met 2 hits in 3 at-bats en kreeg daarbij ook nog twee keer vier wijd. De Red Sox maakten de sweep van de O’s compleet met een 8-6 zege.

MARATHON IN MINNY

De Red Sox konden zich deze week meten met de koploper in de AL Central. Met 2-for-4 begon Xander Bogaerts goed aan deze serie van drie en met een insurance run in de negende inning verschafte hij Boston tevens wat lucht. Na de RBI-double van de kortestop kon JD Martinez de eindstand op 2-0 bepalen. De tweede ontmoeting was er één van de lange adem. De héle lange adem. Pas na 17 innings viel de beslissing en helaas voor de Red Sox viel deze in hun nadeel uit: 3-4. Voor de vierde wedstrijd op rij kwam Bogaerts door met een tweehonkslag. Dit was één van zijn twee hits in zijn acht (!) at-bats.
Woensdag was het opnieuw raak voor X-Man. Zijn 25e double van het jaar leverde Boston in de vijfde inning een run op. Zelf werd hij even later binnengeslagen door Michael Chavis voor een 6-4 voorsprong. De Red Sox herstelden zich van de nederlaag in de marathonwedstrijd en wonnen met 9-4. Het seizoen is bijna halverwege en met een slaggemiddelde van .300, 14 homeruns en 49 RBIs is Bogaerts (opnieuw) bezig aan een goede jaargang. Toch komt zijn naam niet voor op de lijstjes voor de All-Star Game.

Didi Gregorius maakt alweer twee weken deel uit van de line-up van de New York Yankees. Zoals aangekondigd geeft manager Aaron Boone de geboren Amsterdammer nog wel elke serie een wedstrijd vrijaf, maar Sir Didi mag zich met recht weer een speler in de majors voelen. Zijn terugkeer gaat vooralsnog met horten en stoten. Een multi-hit game wordt gevolgd door een wedstrijd zonder hits en in zijn eerste vier wedstrijden kwam er twee keer een error achter zijn naam te staan. Vorig jaar waren dit er 6 in 132 wedstrijden. Toch zullen Gregorius en de Yankees niet ontevreden zijn met de gang van zaken. Sir Didi is tenslotte veel sneller terug dan verwacht en New York leidt de dans in de divisie. Achter de naam van de kortestop staan na 34 at-bats een slaggemiddelde van .294. Daar horen 3 RBIs en één homerun bij.

OP EN AF

De serie tegen de White Sox begon voor Gregorius vorige week donderdag goed met een single en een run in de tweede inning. Onze landgenoot was 2-for-4 in dit duel, maar Chicago ging er met een 5-4 overwinning vandoor. Ook de tweede ontmoeting ging naar de thuisploeg. Sir Didi bleef 0-for-4 met twee strikeouts en de Yankees kregen met 10-2 een flink pak op de broek. Ze lieten het er niet bij zitten en sloegen zaterdag keihard terug. Gregorius was 2-for-4 in dit derde duel en kreeg een RBI in z’n schoot geworpen. Met de honken bezet kreeg hij vier wijd in de negende inning en dat stelde Brett Gardner in staat de achtste run binnen te lopen. Chicago moest het doen met 4 runs. Met 10-3 ging ook de vierde wedstrijd naar de Yankees. Didi Gregorius had hier geen aandeel in. Hij kreeg zijn dag rust.


Na deze serie kregen de Yankees een prachtige kans hun voorsprong in de divisie verder uit te bouwen. De Tampa Bay Rays kwamen naar New York en de Bronx Bombers hielden zich niet in. Aan de hand van starter Masahiro Tanaka wonnen de Yankees de eerste wedstrijd met 3-0. Didi Gregorius wist zich niet te onderscheiden en keerde na elk van zijn vier slagbeurten onverrichter zake terug. Dit gebeurde hem ook in de tweede ontmoeting. Opnieuw bleef de kortestop 0-for-4, maar de 6-3 overwinning maakte veel goed. Zijn gebruikelijke rust kreeg Gregorius woensdag in de derde ontmoeting. Vanuit de dug-out zag hij zijn ploeggenoten gehakt maken van de Tampa Bay Rays: 12-1. De voorsprong in de divisie is nu dan ook 4.5 wedstrijden.

Kenley Jansen heeft een, voor zijn doen, ongekend drukke week achter de rug. Zijn Los Angeles Dodgers namen het tussen 14 juni en 18 juni op tegen de Chicago Cubs en in die serie van vier wedstrijden werd Jansen aardig aan het werk gezet. Met wisselend succes overigens, want voor zijn ERA was het geen goede serie. Tegen de Giants kreeg de closer vervolgens weer tijd om even op adem te komen. Hij moest alleen in de laatste wedstrijd even opdraven.


Een clash tussen twee topteams in de National League en Jansen wist dus dat hij zich kon opmaken voor een druk weekend. Vanuit de bullpen keek Jansen toe hoe zijn Dodgers de eerste wedstrijd met 7-3 wonnen. Bij een 5-3 voorsprong in het tweede duel werd de closer in de negende inning aan het werk gezet. Jansen had vijf pitches nodig voor zijn eerste strikeout, maar een fout van ploeggenoot Matt Beaty zette Jason Heyward op ’t eerste honk. Jansen bleef stoïcijns en trakteerde de volgende twee slagmensen ook op drie slag. Zaterdag moest onze landgenoot een 1-0 voorsprong verdedigen, maar dit ging niet goed. Nadat hij Kris Bryant raakte met z’n eerste pitch sloeg Anthony Rizzo de bal het park uit. Het leverde Jansen z’n derde blown save en z’n tweede loss op. Hij herstelde zich echter zondag met zijn 21e save van dit jaar.

BRANDJE BLUSSEN

Voor de tweede keer deze maand mochten de Dodgers een burenruzie uitvechten tegen de Giants. Twee weken geleden ging één van de drie wedstrijden verloren en ook nu begon LA met een nederlaag. Het schoonheidsfoutje werd in de tweede en derde ontmoeting al snel weggewerkt. De hulp van Kenley Jansen was niet nodig, want de Dodgers wonnen met respectievelijk 9-0 en 9-2.
Ook donderdag leek het een eitje te worden voor LA. Met een 9-4 voorsprong werd begonnen aan de negende inning, maar opeens beten de Giants van zich af. San Francisco kwam terug tot 9-6 en toen leek het Roberts toch even verstandig om de hulp van Jansen in te roepen. Ook de closer kreeg nog twee hits en een earned run te verwerken, maar trok een 9-8 win over de streep. Voor Kenley Jansen zelf betekende dit zijn 22e save. Alleen Kirby Yates van de San Diego Padres doet het met 26 saves nog net iets beter.

Voor Jurickson Profar verloopt de eerste seizoenshelft niet zoals gehoopt. Af en toe laat hij zijn klasse zien, maar veel vaker is er een rol in de marge voor hem weggelegd. Eigenlijk staat de Nederlands international daarmee wel een beetje symbool voor de prestaties van de Oakland A’s. Die ploeg wisselt goede prestaties moeiteloos af met slechte en deze week vormde daarop geen uitzondering. Dat gold ook voor Profar, die in één wedstrijd zijn aantal RBIs wel aardig wist op te vijzelen.

TYPISCH PROFAR

Na een lange road trip van 10 wedstrijden (6-4 record) mochten de Athletics vorige week vrijdag eindelijk weer voor eigen publiek spelen. Met 2 hits, een double en een run had Profar een goede avond tegen de Seattle Mariners, maar de infielder kon een 9-2 nederlaag niet voorkomen. Dat het nog beter kon, bewees Jurickson Profar zaterdag. Met 3 hits in 4 at-bats deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar veel belangrijker waren de vier RBIs. Met een infield single sloeg hij z’n eerste al in de eerste inning. In de vierde sloeg hij met een single naar het linksveld twee ploeggenoten binnen en in de zesde inning zorgde Profar ook voor het slotakkoord. Met z’n vier RBIs had hij een belangrijk aandeel in de 11-2 overwinning. Na dit duel stond Profar op 39 RBIs voor het seizoen.


Helaas voor hem en de Twins kwam daar zondag niets bij. Profar sloeg weliswaar zijn 11e tweehonkslag van dit seizoen, maar verder dan dat kwam de veelzijdige infielder niet. Zijn ploeggenoten deden het allemaal niet veel beter, want voor de tweede keer in drie wedstrijden gingen de Mariners er met de overwinning vandoor: 3-6. Tegen de Baltimore Orioles kregen de A’s echter de kans om orde op zaken te stellen.

SWEEP

Oakland begon goed aan dit drieluik en versloeg de armetierige Orioles maandag met 3-2. Na zijn zes hits in de serie tegen Seattle ging het nu weer minder goed voor Jurickson Profar. De infielder verscheen drie keer in het slagperk. Hij opende met een fly out en werd vervolgens twee keer met drie slag weggezet. In de tweede wedstrijd lieten de A’s er geen twijfel over bestaan wie de betere ploeg is. Met maar liefst 16-2 werden de Orioles weggeblazen, maar meer dan een single in vijf slagbeurten zat er voor Profar niet in. Met een batting average van .215, 9 homeruns, 39 RBIs en 10 errors begint de international aan de serie tegen een volgende tegenstander uit de AL East. Vanaf donderdag zijn de Rays te bewonderen in The Oakland Coliseum.

De Minnesota Twins hoopten de Jonathan Schoop te krijgen van 2017 toen ze hem een contract gaven. De Oranje-international speelde toen de ASG en kwam namens de Orioles tot 105 RBIs en 32 homeruns. Wat long balls betreft, ligt Schoop nog aardig op koers. Qua RBIs moet hij toch aardig aan de bak om de 100 te benaderen. Afgelopen week was de infielder tegen Kansas City en Boston niet overdreven productief, maar Schoop kwam wel regelmatig door met een hit. Met vijf errors is er defensief niet veel op hem aan te merken.

GOED WEEKEND

De koploper in de AL Central nam het vorig weekend op tegen hekkensluiter Kansas City. De Minnesota Twins wonnen de serie, maar heel overtuigend ging dat niet. Vrijdag stond er na negen innings een nipte 2-0 zege op het bord voor de Twins. Schoop was in dat duel 0-for-3. Met 1-for-3 ging het in de tweede ontmoeting iets beter met onze landgenoot. Opnieuw wonnen de Twins, maar dit keer met het kleinst mogelijke verschil: 5-4. Jonathan Schoop kwam zondag drie keer door met een hit, maar slechts één keer kregen zijn ploeggenoten hem over de thuisplaat. In de negende inning liep Schoop de zesde run binnen, maar de Royals stelden daar acht runs tegenover. Met een mooie 3-for-5 sloot de tweedehonkman deze serie af, maar hij kon zijn ploeg daarmee niet aan een zege helpen.


Jonathan Schoop stond maandag, voor de eerste wedstrijd tegen de Red Sox, als negende genoteerd in de batting order van Minnesota. De tweedehonkman was één van vier spelers die namens de Twins door wist te komen met een hit. Scoren deed de ploeg niet tegen Boston met een 2-0 nederlaag als logisch gevolg. Dinsdag wachtte de ploegen een ware slijtageslag over 17 innings. In zeven at-bats noteerde Schoop twee singles, maar daar tegenover stonden ook drie strikeouts. Na bijna zes uur honkbal stuurde Max Kepler de geduldige Twins-fans huiswaarts met een 4-3 zege. Voor Jonathan Schoop was het de laatste wedstrijd in deze serie, want vanaf de kant zag hij hoe Boston de rubber game met 9-4 naar zich toetrok. Na 236 slagbeurten dit seizoen staat er een gemiddelde van .258 achter zijn naam. Dat komt precies overeen met het batting average in zijn gehele loopbaan in de majors.

Opmerkelijk. Zo mag het herstel van Andrelton Simmons wel worden samengevat. Aanvankelijk was de verwachting dat de kortestop van de LA Angels wel een paar maanden onder de pannen zou zijn met zijn enkelblessure, maar vorige week kwam manager Brad Ausmus met goed nieuws. Ausmus verwacht zijn infielder nog voor het einde van deze maand terug. Dat vermoeden werd een paar dagen geleden versterkt door het nieuws dat Simmons dinsdag een wedstrijd speelde voor de Orem Owlz. Het is slechts Rookie League, maar het is alvast een begin voor Simba. Dat het met zijn snelheid wel goed zit, bewees de kortestop in zijn eerste wedstrijd voor de Owlz. Hij wist een honk te stelen en even later te scoren op weg naar een 9-4 overwinning.


Zonder Simmons zitten de Angels in de slag om de tweede plaats in de AL West. De Houston Astros zijn uit het zicht verdwenen en in negatief opzicht lijkt dit ook wel te gelden voor de Seattle Mariners. Hun achterstand op de rest loopt steeds verder op. De Texas Rangers bezetten de tweede plaats in de divisie, maar hebben slechts 1 wedstrijd meer gewonnen dan de Halos. De LA Angels zijn bezig aan een goede reeks, want de ploeg won 7 van de laatste 10 wedstrijden.

Cover Photo: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen