Dutch Watch: Albies blijft verbazen, weinig actie voor Jansen

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

We komen zo langzamerhand superlatieven tekort om het spel van Ozzie Albies te beschrijven. De kleine infielder van Curaçao heeft zich in de bovenste regionen genesteld wat betreft het aantal homeruns (13) en het aantal RBIs (31). In de National League voert onze landgenoot het veld aan als het gaat om extra-base hits (30). Daarbij zijn z’n Atlanta Braves ook nog eens de trotse koploper in de NL East met het beste record in de National League. Het kan dus allemaal niet op voor de tweedehonkman.


Een homerun van Albies, z’n 12e van het jaar, was vorige week vrijdag niet genoeg voor de Braves om de Miami Marlins op een tweede nederlaag te trakteren. Na drie wins op rij verloor Atlanta met 6-3. Een dag later nam de ploeg revanche door de Marlins met 10-5 te kloppen. Freddie Freeman en Ender Inciarte namen dit keer de ploeg aan de hand. Albies moest dit keer genoegen nemen met een rol als figurant. Pas voor de tweede keer in de maand mei kon hij geen hit aan zijn totaal toevoegen. Ook in de vierde en voorlopig laatste wedstrijd tegen de Marlins kwam Ozzie Albies niet door met een honkslag. Het was de tweede keer dit seizoen dat z’n knuppel twee duels op rij zweeg. De Braves wonnen overigens met 4-3.

VLIEGUREN

Albies kwam afgelopen week wel aan zijn airmiles. Via Miami vlogen de Braves naar Chicago voor een inhaalwedstrijd om vervolgens door te vliegen naar Atlanta voor een serie tegen de Cubs. In Chicago rekende Albies al snel af met z’n mini-slump. Met een ferme tik sloeg hij z’n vierde leadoff homerun van zijn nog prille carrière en bezorgde daarmee Atlanta de voorsprong. De infielder zou met 3 hits en een 6-5 zege op de Cubs in het vliegtuig naar huis stappen. Daar begonnen de Braves aan een home stand met een serie tegen diezelfde Chicago Cubs.
Ozzie Albies liet zich met name in de tweede wedstrijd goed zien. Met twee hits, een double en twee runs was de kleine infielder opnieuw belangrijk voor de Braves. Bij de nederlaag in de eerste wedstrijd kon Atlanta nog wijzen naar de arbitrage, die met wat dubieuze calls kwam. Afgelopen woensdag, in de tweede wedstrijd, lieten de Braves niets aan het toeval over. Albies liep in de eerste inning de 1-0 binnen na een klap van Freeman. Ronald Acuna kreeg de RBI bij de 2-1, die in de achtste inning over de plaat gelopen werd door Ozzie Albies. Atlanta won met 4-1 en zag een dag later de derde ontmoeting letterlijk in het water vallen.

Na hun overweldigende 17-2 start zijn Xander Bogaerts en de Boston Red Sox teruggekeerd op aarde. De international van het Koninkrijksteam heeft zijn beste vorm voorlopig achtergelaten in april. Bogaerts heeft het wat lastiger deze maand. Zijn aantal hits zijn wel gelijk, maar hij had daar nu ook meer at-bats voor. Het aantal RBIs blijft ver achter. In z’n 64 slagbeurten sloeg Bogaerts deze maand negen punten binnen. Vorige maand kwam hij in 39 at-bats tot 13 RBIs.
Afgelopen week hield het ook niet over. De Red Sox wonnen vorige week twee van de drie wedstrijden tegen de Toronto Blue Jays, maar erg productief was onze landgenoot daarin niet. Vrijdag sloeg Bogaerts zijn vierde homerun van het seizoen, maar het leverde Boston geen zege op. Met een homerun in de 7e inning en één in de 12e inning werd catcher Luke Maile de man van de dag. Toronto won de openingswedstrijd van de serie met 5-3. In het tweede duel tekende Xander Bogaerts voor zijn 12e double van het seizoen en zijn vierde van deze maand. Rafael Devers sloeg zijn ploeggenoot binnen met een single. Boston won het duel met 5-2. De Red Sox wonnen ook de derde wedstrijd, maar verder dan een base on balls kwam de kortestop niet.

VORM KEERT TERUG

In de serie die volgde, tegen de Oakland A’s, verdubbelde Bogaerts zijn aantal RBIs in de maand mei. De 25-jarige infielder moest daarvoor wel geduld hebben tot de derde en laatste wedstrijd. Boston moest de eerste twee duels aan de bezoekers uit Californië laten. Afgelopen woensdag nam Bogaerts zijn ploeg echter weer eens ouderwets op sleeptouw. Met twee man aan boord joeg onze landgenoot de bal in de zesde inning de tribunes in. Voor Xander Bogaerts was het z’n vijfde homer van het jaar, maar veel belangrijker was dat hij de Red Sox daarmee aan drie runs hielp. Boston won uiteindelijk met 6-4.
Op z’n zesde homerun hoefde Bogaerts niet lang te wachten. Donderdag, in de thuiswedstrijd tegen de Orioles, was de kortestop opnieuw verantwoordelijk voor drie binnengeslagen punten. Met Mookie Betts en Hanley Ramirez op de honken joeg X-Man de bal in de vijfde inning het stadion uit. Daarmee nam Bogaerts opnieuw de helft van de productie voor z’n rekening. De Red Sox wonnen met 6-2 en delen met hun record van 30-14 de koppositie in de AL East.

In de eerste weken van het seizoen leek Didi Gregorius alle records te gaan verbreken, maar de laatste tijd zit de klad er toch een beetje in bij onze landgenoot. De kortestop is niet meer degene die het team draagt. Gregorius is zelfs al een plekje gezakt in de batting order. De geboren Amsterdammer verschijnt nu als vijfde aan slag namens de New York Yankees. Nog niet zo gek lang geleden was hij nog de cleanup hitter van de roemrijke club.


Afgelopen week speelden de Yankees een serie van drie wedstrijden tegen de Oakland Athletics. Twee daarvan werden winnend afgesloten door The Bronx Bombers. Het eerste duel werd met 10-5 verloren. Didi Gregorius verscheen vier keer aan slag, maar even zo vaak keerde hij onverrichter zake terug. Voor de infielder is dat het verhaal van de laatste weken. Slechts één RBI in de laatste 15 wedstrijden en dat was nog een sac fly ook.
In de tweede wedstrijd was er meer succes. Zowel voor Gregorius als voor de Yankees. De kortestop bereikte in de vijfde inning met een single het eerste honk. Een honkslag van eerstehonkman Neil Walker hielp Gregorius over de thuisplaat. Diezelfde Walker was in de 11e inning verantwoordelijk voor het winnende punt. De Yankees wonnen met 7-6 en rekenden en passant af met een zeer bescheiden losing streak. Het derde duel werd 6-2 in het voordeel van Gregorius en de zijnen. Onze landgenoot kreeg in de eerste inning vier wijd en scoorde na een klap van Aaron Hicks.

VEEL VRIJE DAGEN

Na de serie tegen de A’s stonden voor de Yankees twee wedstrijden tegen de Washington Nationals op het programma. Halverwege de vijfde inning werd dinsdag het eerste duel gestaakt vanwege het slechte weer. De stand was op dat moment 3-3. Gregorius kwam over de thuisplaat na een homerun van Tyler Austin. Vanwege de slechte weersomstandigheden ging er ook een streep door de wedstrijd van woensdag. De New York Yankees hebben een record van 28-12. De ploeg heeft vier wedstrijden minder gespeeld dan medekoploper Boston Red Sox.

We vallen bijna in herhaling als het de Los Angeles Dodgers betreft. De ploeg van manager Dave Roberts heeft weer een waardeloze week achter de rug. Vorige week donderdag verloor LA met 4-1 van de Cincinnati Reds en pas gisteren (donderdag) kwam er een einde aan de losing streak. De trotse Dodgers verloren in die periode vier thuiswedstrijden van de Reds en ze leden twee nederlagen tegen de Miami Marlins. Toch niet bepaald de beste teams in de MLB. In de NL West staan de Dodgers nog altijd vierde. Alleen de San Diego Padres doen het slechter.

EINDELIJK WINST

Het gevolg van dit alles is dat Kenley Jansen slechts sporadisch op de heuvel verschijnt. Afgelopen zondag mocht Jansen in de negende inning even zijn opwachting maken. Zijn ploeg keek op dat moment tegen een 5-3 achterstand aan. De Nederlandse closer had 14 pitches nodig om uit de inning te komen en de tegenstander van scoren te houden. De Dodgers konden de achterstand echter niet meer repareren.
Kenley Jansen moest daarna bijna een week wachten op z’n volgende optreden. Donderdag stond hij in Miami, bij een 7-0 voorsprong, twee hits toe in de negende inning. Daar stonden ook drie strikeouts tegenover. De pitcher kon zijn arm even testen, maar hij zal zich toch ook wat anders hebben voorgesteld van dit seizoen.

Om maar met het goede nieuws te beginnen: met Jurickson Profar gaat het nog steeds best aardig. De Texas Rangers daarentegen verliezen nog altijd met de regelmaat van de klok, dus sneeuwen de redelijke prestaties van de Nederlander enigszins onder. Met een record van 17-28 kan Texas in de AL West geen potten breken. Profar en consorten staan dan ook troosteloos onderaan.
Toch houdt onze landgenoot zich aardig staande. Profar noteerde deze week zelfs een hitting streak van vijf wedstrijden. Helaas voor de infielder en de Rangers leverde het nauwelijks runs op. De uitzondering was in de wedstrijd van vorige week vrijdag tegen de Houston Astros. Jurickson Profar had in de vijfde inning al een double geslagen, maar zijn sac fly in de zevende inning was veel belangrijker. Het stelde Nomar Mazara in staat te scoren en dat bleek direct het enige punt van de wedstrijd.

NEDERLAGEN STAPELEN ZICH OP

De twee wedstrijden daarna verliepen ronduit slecht voor de Texas Rangers. In beide duels kwam Profar weliswaar door met een double, maar Houston bleek twee keer veel te sterk. Met twee keer 6-1 werden de Rangers betrekkelijk eenvoudig opzij gezet door de titelverdediger. De bescheiden hitting streak van onze landgenoot kon daar geen verandering in brengen.


Profar trok de lijn door in het tweeluik tegen de Seattle Mariners. Afgelopen dinsdag dwong de Nederlandse kortestop extra innings af door in de negende inning het gelijkmakende punt binnen te lopen. In de 11e inning ging het echter alsnog mis voor de Rangers. Seattle won de wedstrijd met 9-8. Een dag later sloeg Jurickson Profar, in de negende inning, zijn vierde double in vijf wedstrijden. Slordigheden in de defensie van Seattle hielpen Profar en ploeggenoot Kiner-Faelfa over de thuisplaat.
De infielder zou in deze inning nog een keer aan slag komen, maar dat werd de laatste uit. Na drie nederlagen wonnen de Rangers weer eens: 5-1. Donderdag kwam er tegen de Chicago White Sox een einde aan de hitting streak van onze landgenoot. Chicago won met 4-2 en Profar keerde vier keer onverrichter zake terug naar de dug-out.

Of er een causaal verband is tussen de terugkeer van Jonathan Schoop en het plotselinge goede presteren van de Baltimore Orioles is niet te zeggen. Feit is wel dat het lelijke eendje in de AL East na de rentree van onze landgenoot een mooie winning streak noteerde. Voor het eerst dit seizoen wonnen de O’s vier wedstrijden op rij. Dit was niet in de laatste plaats te danken aan het spel van Jonathan Schoop.
De tweedehonkman keerde vorige week dinsdag al terug in de line-up met twee RBIs. In de dagen die volgden, bleef Schoop belangrijk voor de Orioles. Baltimore won twee van de drie wedstrijden tegen de Kansas City Royals en daarna volgde een serie tegen divisierivaal Tampa Bay. De Rays kregen geen grip op de Orioles en met name Schoop liet zijn knuppel spreken.
Vrijdag won Baltimore met 9-4 en tekende de international voor één RBI. Een dag later liet Schoop zijn spierballen echt even zien. Voor de zevende keer in z’n loopbaan sloeg hij de bal twee keer het stadion uit in één wedstrijd. Mede dankzij de productieve Schoop zette Baltimore een 3-0 achterstand om in een 6-3 overwinning.

OORWASSING

Zaterdag kwam er een einde aan de mooie winning streak. Na vier wins verloren de O’s weer eens. Een RBI van Schoop in de zesde inning kon een 10-3 nederlaag niet voorkomen. Tampa Bay zal niet graag terugdenken aan zondag 13 mei. De Rays kregen in Baltimore een vreselijk pak slaag. Schoop sloeg in de vierde inning twee runs binnen. Voor de tweedehonkman was het de vijfde wedstrijd op rij met minimaal één RBI. De Orioles namen het er flink van in deze inning. De ploeg scoorde maar liefst zeven punten. Na negen innings stond er een 17-1 overwinning op het scorebord.
Voor Jonathan Schoop kwam daarmee ook een einde aan de goede reeks van wedstrijden met RBIs. Tegen de Philadelphia Phillies en de Boston Red Sox hadden Schoop en de O’s daarna weinig in de melk te brokkelen. Baltimore verloor de twee duels en Schoop kwam in acht at-bats niet verder dan één honkslag. In de AL East staan de Orioles nog altijd stijf onderaan met een record van 13-30.

In de AL West moeten Andrelton Simmons en de zijnen titelverdediger Houston voorlopig even voor zich dulden. Zelf gaat de kortestop vrolijk verder met het slaan van de ene honkslag na de andere. Nu we een kwart van het seizoen achter de rug hebben, voert Simmons de Los Angeles Angels nog altijd aan in aantal hits en slaggemiddelde. Zijn laatste RBI noteerde de international echter op 11 mei.


Andrelton Simmons is niet bezig aan zijn meest productieve periode van het seizoen. Defensief is hij natuurlijk van grote waarde voor zijn ploeg, maar aanvallend hapert het een beetje. Dat geldt overigens ook voor veel van zijn ploeggenoten. Vorige week vrijdag had Simmons tegen de Minnesota Twins zijn knuppel niet nodig om een run op het bord te krijgen. Met geduld en discipline dwong hij, met de honken bezet, vier wijd af. Voor LA betekende dat een 4-1 voorsprong, maar in de negende inning sloegen de Twins toe. Twee homeruns van Eddie Rosario stonden aan de basis van de 5-4 overwinning voor Minnesota.

ZAND IN DE MOTOR

Na deze serie tegen de Twins volgde een drieluik tegen de Houston Astros. Inzet was de koppositie in de divisie. Simmons bleef z’n hits wel slaan, maar de Angels scoren niet meer zo gemakkelijk. Eerder deze maand waren wedstrijden met 8, 10 of 12 runs geen probleem. Deze week kwamen de Angels in vijf wedstrijden nog niet eens aan een totaal van 12 runs. Andrelton Simmons noteerde in de serie tegen de titelverdediger vier hits, een base on balls en een gestolen honk. Zijn Angels wonnen slechts één van de drie wedstrijden.
Donderdag zijn de Angels begonnen aan een serie van vier wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays. Het is nog altijd wachten op de ommekeer, want ook dit duel ging verloren voor Simmons en z’n ploeg. De international bereikte de honken met een honkslag en één keer vier wijd, maar kon een 7-1 nederlaag niet voorkomen. De Angels hebben nu een 25-19 record en voelen nu de hete adem van de Mariners (24-19) in de AL West.

Cover photo: Reinhold Matay/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen