Dutch Watch: divisietitels, tiebreakers en een Bogaerts in vorm

In deze laatste editie van het reguliere seizoen blikken we terug op de laatste anderhalve week van het seizoen. Xander Bogaerts en Kenley Jansen lijken klaar voor de play-offs, Didi Gregorius is op tijd hersteld. Ozzie Albies en Jonathan Schoop hopen op tijd hun vorm terug te vinden. Voor Jurickson Profar en Andrelton Simmons zit het seizoen er nu op.

De mensen in Atlanta hielden hun hart vast. Na de verloren series tegen de Cardinals en de Nationals begonnen de Braves op donderdag 20 september aan vier belangrijke wedstrijden tegen de Philadelphia Phillies. Op het juiste moment vond Atlanta de vorm terug en ook Ozzie Albies liet weer eens iets van zich horen. Hij was slechts 1-for-11 in z’n at-bats, maar die ene klap was wel ontzettend belangrijk voor de Braves.
Atlanta wist maar al te goed wat er op het spel stond. De Phillies stribbelden in de openingsfase van de eerste ontmoeting nog wel tegen, maar zoals zo vaak sloegen de Braves in de laatste innings toe. In de achtste werd Albies met vier wijd op het honk gezet en de infielder zou even later scoren. De 8-3 zege was een fantastisch begin en het werd alleen nog maar beter.
Het tweede duel leek verloren te gaan, maar dat was buiten onze landgenoot gerekend. Bij een 4-1 achterstand en één honk bezet joeg Albies in de zevende inning de bal het stadion uit. Dit was net wat de Braves nodig hadden. Opnieuw wisten ze de tegenstander in de slotfase te overmeesteren: 6-5. Voor Albies was het de 23e homerun van dit jaar.

BRAVES RULE THE EAST

Zaterdag 22 september kan zomaar een belangrijke datum worden in de toch al rijke geschiedenis van deze franchise. De Baby Braves konden hun club de eerste divisietitel in vijf jaar bezorgen en de start was geweldig. Na twee innings stond er een 4-0 voorsprong op het bord. Dit keer werd het echter in de achtste inning nog even spannend, maar de (vaak bekritiseerde) bullpen trok de wedstrijd met 5-3 over de streep. Na Xander Bogaerts is Ozzie Albies de tweede speler met een Nederlands paspoort die een divisietitel mag vieren. In tegenstelling tot de titel van Boston kwam deze geheel onverwacht. De tweedehonkman zelf bleef echter zonder hit in dit duel. Een dag later maakten de Braves hun sweep compleet, maar dat gebeurde vooral met de “tweede keus”.


De laatste week stond in het teken van finetunen voor de play-offs. Atlanta verloor twee van de drie wedstrijden tegen de Mets en ook in Philadelphia ging het twee keer niet goed. In de laatste zes wedstrijden verscheen Ozzie Albies 24 keer aan slag. Slechts vier keer kwam de kleine infielder tot een hit, dus we kunnen helaas niet zeggen dat hij klaar is voor de play-offs. In de met 7-3 gewonnen wedstrijd tegen de New York Mets van vorige week dinsdag sloeg hij nog wel z’n 24e homerun van het jaar. Het leverde hem nog twee RBIs op, waardoor hij het seizoen afsluit met 72 binnengeslagen punten.

BERGAFWAARTS

Na de ASG ging het, wat productie betreft, snel bergafwaarts met Albies. In de laatste drie maanden sloeg hij bijvoorbeeld “slechts” zeven homers. In de maand april alleen al sloeg hij er acht. Als tweedehonkman sloot Albies het jaar af met 10 errors. Slechts vier spelers op zijn positie deden het beter in de NL. De beloning voor het winnen van de NL East is nu een NLDS tegen de sterke LA Dodgers. Tijdens het reguliere seizoen hadden de Braves het lastig tegen deze opponent en de ploeg kan een sterke Ozzie Albies dus prima gebruiken in deze serie.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox hebben de titel in de AL East al even binnen en dus kan manager Alex Cora z’n vaste krachten af en toe sparen. Het was dan ook niet raar dat Xander Bogaerts niet van de partij was in de eerste wedstrijd tegen de Cleveland Indians. Vanuit de dug-out zag Bogey zijn ploeg op donderdag 20 september de 105e zege van het jaar boeken. Een evenaring van het aantal overwinningen in 1912.
De Indians wilden koste wat het kost voorkomen dat het record in Cleveland tot stand kwam. De twee overige wedstrijden in deze serie gingen naar de Indians. Xander Bogaerts kwam in z’n zes slagbeurten twee keer door met een hit, maar daarnaast kreeg hij ook nog eens drie keer vier wijd. Vorige week zondag liet hij z’n team en de fans even schrikken. Hij kreeg tijdens z’n at-bat in de zevende inning last van de schouder en werd vroegtijdig naar de kant gehaald. Een dag later was hij tegen de Orioles echter gewoon weer van de partij.

BOGEY IN SHAPE

Het recordaantal overwinningen sneuvelde in de serie tegen Baltimore. Hoe kan dat ook anders? De matige Orioles hadden weinig in te brengen tegen Boston en Bogaerts stelde de fans gerust. Hij was 4-for-8 in z’n at-bats en sloeg ook aardig wat punten binnen. Op 24 september bleef met met één RBI nog bescheiden in de wedstrijd die de Red Sox met 6-2 wonnen. Een dag later haalde de kampioen van de AL East snoeihard uit. Boston won met 19-3 en X-Man droeg met vier RBIs een behoorlijk steentje bij. Een double in de eerste zette Boston op een 2-0 voorsprong en z’n 22e homerun leverde twee runs op en een 12-3 voorsprong. Het derde en laatste duel werd gewonnen door de Orioles, maar Bogaerts bleef dit keer aan de kant.

UITZITTEN

Ook in de afsluitende serie tegen de Yankees liet Bogaerts één wedstrijd aan zich voorbij gaan. Met name zondag, in het laatste duel van het reguliere seizoen, liet de kortestop zien dat hij klaar is voor het postseason. Vrijdag kreeg hij een RBI achter z’n naam nadat hij, met de honken bezet, vier wijd kreeg. Even daarvoor was hij defensief in de fout gegaan. Zijn 10e error van dit jaar. Na twee nederlagen was het zondag de beurt aan Boston om wat aan het aantal wins te doen.
Met een 10-2 zege zetten de Red Sox een punt achter het historische seizoen. Xander Bogaerts sloeg in de tweede inning z’n 23e homerun van het jaar en sloeg twee punten binnen. De Nederlander sluit het regular season af met 103 RBIs en 23 homeruns. In beide gevallen betreft het een persoonlijk record. Ook de Red Sox hebben hun record. Nooit eerder won de franchise zoveel wedstrijden: 108.

Het goede nieuws vorige week was dat de New York Yankees hun wildcard definitief veilig wisten te stellen. Het slechte nieuws betrof hun kortestop. Vorige week zaterdag leek Didi Gregorius zwaar geblesseerd te raken. De Amsterdammer liep een op het oog zware polsblessure op toen hij een sliding naar home plate maakte in de tweede wedstrijd tegen de Baltimore Orioles. Een streep door de rekening van zowel Gregorius als de Yankees, want de international was weer lekker bezig.
Sir Didi begon vorige week ijzersterk aan de serie tegen de O’s. Al in de eerste inning van het eerste duel timmerde hij de bal weg voor z’n 27e homerun van het jaar. Aaron Hicks stond op dat moment al op de honken, dus het leverde Gregorius ook nog eens twee RBIs op en een 2-0 voorsprong voor NY. In de zevende inning zou de Nederlander nog eens scoren. De Yankees wonnen met 10-8 konden daardoor een dag later de wildcard al pakken.

SNELLE RENTREE

Het kostte wat pijn en moeite, maar die wildcard kwam er inderdaad. Het was Didi Gregorius die de winnende run scoorde na een double van Aaron Hicks in de 11e inning. Bij deze actie raakte de kortestop echter geblesseerd. Manager Aaron Boone hield er rekening mee dat we Gregorius niet meer terugzien dit seizoen, maar zelf richtte hij de pijlen al snel op de play-offs. Daarmee sprak hij bepaald niet voor zijn beurt, want afgelopen vrijdag stond Sir Didi gewoon weer in de line-up.
Gregorius zou vanwege zijn blessure vijf wedstrijden missen, maar afgelopen weekend was hij tegen de Red Sox weer van de partij. Met de play-offs in zicht kon de international nog wat ritme opdoen. Afgelopen weekend speelde hij twee wedstrijden tegen de Red Sox en kwam twee keer door met een single. Gregorius scoorde in totaal drie runs tegen de BoSox en won twee keer.
De laatste wedstrijd, die verloren ging, liet de Amsterdammer schieten. Mede door z’n blessures slaagde hij er niet in z’n 87 RBIs van vorig jaar te evenaren. Gregorius bleef steken op 86. Wat homeruns betreft deed hij het nooit beter dan dit jaar. De wereldkampioen van 2011 sloeg de bal 27 keer het stadion uit. Met de Yankees hoopt hij via de WCG tegen de A’s de ALCS tegen aartsrivaal Boston te bereiken.

Ook Kenley Jansen zien we terug in de play-offs. Net als de Los Angeles Dodgers begon de Nederlandse closer slecht aan deze jaargang. Na de eerste volledige maand van het seizoen stond er een ERA van 5.59 achter zijn naam. De Dodgers hadden na april slechts 12 van de 28 wedstrijden gewonnen. In beide gevallen kwam het uiteindelijk nog goed. Afgelopen weekend stelden de Dodgers hun plek in de play-offs veilig en Jansen had nog lang zicht op zijn derde opeenvolgende seizoen met 40 saves.
Vorige week zondag leek de wedstrijd tegen de San Diego Padres al in de tas. Met een 7-1 voorsprong kon de Dodgers toch niets meer gebeuren? Kenley Jansen moest er echter aan te pas komen om een brandje te blussen. De Padres kwamen, met één uit in de negende, terug tot 7-2 en hadden de honken bezet. De closer had slechts acht pitches nodig voor twee strikeouts en daarmee sloeg Jansen de lucht uit de longen van de Padres en had hij z’n 37e save te pakken.

TWEE FEESTJES

De 38e save kwam afgelopen vrijdag in de eerste wedstrijd tegen de San Francisco Giants. Een paar dagen eerder had Jansen nog wat ritme opgedaan tegen de Diamondbacks, maar in die inning gaf hij de 13e homerun van ‘t jaar op. Tegen de Giants was Jansen weer bij de pinken. Hij had 17 pitches nodig om de drie slagmensen onverrichter zake terug te sturen. Zaterdag mochten Jansen en de Dodgers een feestje vieren. De ploeg plaatste zich, dankzij een 10-6 zege op San Francisco, definitief voor de play-offs. Jansen gaf weliswaar nog een hit op in de negende inning, maar na 16 pitches was de inning over.
De voorsprong was vier runs, dus kreeg Jansen geen save op z’n naam. Zijn totaal bleef steken op 38. Nooit eerder in z’n loopbaan gaf Jansen meer dan zes homeruns op, maar dit jaar zijn dat er dus 13. Ook z’n hits (54) en runs (28) lagen niet eerder zo hoog.
De Dodgers en de Colorado Rockies moesten het maandag in een tiebreaker uitvechten wie zich kampioen van de NL West mocht noemen. Los Angeles trok met 5-2 aan het langste eind en het was Kenley Jansen die de twee runs moest toestaan. De closer startte met een 5-0 voorsprong aan de negende inning, maar Nolan Arenado en Trevor Story sloegen de bal achtereenvolgens het stadion uit. De volgende drie slagmensen werden echter vakkundig geëlimineerd waarna de Dodgers opnieuw de champagne konden ontkurken. Zij spelen nu in de NLDS tegen de Atlanta Braves.

Voor Jurickson Profar en de Texas Rangers zaten de play-offs er eigenlijk geen moment in. De ploeg begon slecht aan het seizoen en trok die lijn moeiteloos door. Wat zijn cijfers betreft, zal Profar zelf niet eens ontevreden zijn. Toch was de Nederlander op geen enkele positie eerste keus. Vorige week speelden de Rangers thuis tegen de Seattle Mariners en bemande Profar alle posities in het infield. Dit gebeurde onder een nieuwe manager. Don Wakamatsu nam de honneurs waar van de ontslagen Jeff Banister.
Profar opende het bal als eerstehonkman en kwam door met twee doubles. In de vierde inning kon hij na z’n tweehonkslag zelfs linea recta doorlopen naar de thuisplaat, want de Mariners gingen defensief behoorlijk in de fout. Mede dankzij twee runs van Profar wonnen de Rangers met 8-3.
Tegen de Mariners was 3-for-11 in z’n at-bats. In de volgende serie tegen de Angels kwam Profar opnieuw tot drie hits, maar dit keer had hij daar 13 slagbeurten voor nodig. Toch was hij wel akelig effectief. Vorige week maandag, in de eerste wedstrijd, bracht Profar Texas met één swing langszij. Met z’n 18e homerun van het jaar en één honk bezet poetste hij een 3-1 achterstand weg. Helaas voor Profar en de Rangers wonnen de Angels uiteindelijk wel.
Ook de twee volgende duels gingen verloren, maar in de derde ontmoeting liet Profar z’n knuppel nog eens spreken. Met een solo homerun in de vijfde inning zette hij Texas op voorsprong, maar Los Angeles gaf geen cadeautjes weg en won opnieuw.

LAATSTE LOODJES

Profar en de Rangers sloten het seizoen af met een serie tegen de Seattle Mariners. Het seizoen kende geen happy end voor de geplaagde Rangers. Donderdag werd de eerste van vier wedstrijden nog wel gewonnen (2-0). Daarna namen de Mariners het heft in handen en wonnen de overige drie duels. Profar was 3-for-12 in deze serie en kreeg in de eerste ontmoeting ook nog eens twee keer vier wijd. Twee keer deed onze landgenoot dienst als leadoff hitter en drie keer startte hij op het derde honk. Afgelopen zondag, in de laatste wedstrijd van het seizoen, startte Profar op de bank. In de vijfde inning verving hij Adrian Beltre, die waarschijnlijk z’n laatste wedstrijd heeft gespeeld.
Jurickson Profar speelde dit seizoen 146 wedstrijden en heeft 524 at-bats achter z’n naam. Met 20 homeruns, 77 RBIs, 35 doubles en 133 hits is er aanvallend niet veel op hem aan te merken. Defensief ging Profar 25 keer de fout in. Op het eerste honk, waar hij 24 keer z’n opwachting maakte, bleef hij foutloos. In 68 wedstrijden speelde hij als kortestop en op die positie maakte hij 13 errors. Nu kijken ze bij Texas ook niet op een foutje meer of minder. Alleen St. Louis (133) en Philadelphia (121) maakten meer fouten dan de 120 van Texas.

De Milwaukee Brewers wilden hoe dan ook de play-offs bereiken en dat is ze afgelopen week gelukt. Helaas voor Jonathan Schoop bleef zijn bijdrage beperkt. Erg beperkt zelfs. Vlak voor de trade deadline werd de Nederlander binnengehengeld, maar Schoop heeft maar zelden laten zien wat hij echt in z’n mars heeft. In de afgelopen week bleef de veelzijdige infielder zelfs meerdere wedstrijden aan de kant.
De Brewers gingen als een razende tekeer de laatste week van het reguliere seizoen, maar Schoop kon niet mee in dit geweld. Tussen 21 september en 23 september speelde Milwaukee drie keer tegen de Pittsburgh Pirates. In twee van de drie duels verscheen de naam van onze landgenoot op het wedstrijdformulier, maar Schoop kwam slechts vier keer aan slag. Eén keer kwam hij door met een hit.

EINDSPRINT

De afgelopen week werd een groot succesverhaal voor de Brew Crew, maar helaas niet voor Schoop. Milwaukee startte de week met drie zeges op de St. Louis Cardinals. Vervolgens werden de Detroit Tigers afgelopen weekend op drie nederlagen getrakteerd. Jonathan Schoop kwam slechts twee keer in actie. Hij noteerde drie hits in zeven at-bats en afgelopen zaterdag (tegen de Tigers) was er eindelijk weer een RBI voor de Nederlander. Met een double naar het linksveld sloeg hij Hernan Perez binnen. Voor Schoop was het z’n 21e binnengeslagen punt in dienst van de Brewers.
Aangezien de Chicago Cubs en de Milwaukee Brewers na 162 wedstrijden exact hetzelfde record hadden, wat al een prestatie op zich is, moest er maandag een tiebreaker aan te pas komen. In deze wedstrijd startte Schoop als tweedehonkman, maar helaas kwam hij in z’n vier slagbeurten geen enkele keer door met een hit. Zijn ploeg won met 3-1 waardoor de Brewers het nu in de NLDS opnemen tegen de winnaar van de WCG tussen de Rockies en de Cubs.


Voor Jonathan Schoop is er een einde gekomen aan een matig regular season. Zijn slaggemiddelde (.233) is het laagste in jaren. Wat homeruns, hits en RBIs betreft scoorde Schoop de laatste twee seizoenen ook veel beter. In juli, nog in dienst van de Orioles, leefde hij even op. Hij sloeg 9 van z’n 21 homers in die maand. Hij bleef steken op 61 RBIs en 19 daarvan sloeg hij in de maand voor de trade deadline. Na een jaar afwezigheid keert Schoop terug in de play-offs, maar dat doet hij wel met een ander team. De Brewers zijn ongelooflijk goed in vorm de laatste weken en het is te hopen dat Schoop zich kan optrekken aan de prestaties van zijn teamgenoten.

Ook Andrelton Simmons kwam niet zonder kleerscheuren door de laatste week van het seizoen. Simba wist al enige tijd dat hij met de Los Angeles Angels de play-offs zou missen, maar de kortestop wilde het jaar goed afsluiten. De hele honkbalwereld weet dat Simmons defensief één van de beste shortstops is. Met de knuppel viel er vaak nog wel het een en ander aan te merken, maar dit seizoen is daarop een uitzondering.
De 21-3 nederlaag tegen de A’s dreunde nog lang na. Na dat enorme pak slaag volgde een serie tegen de titelverdediger. In Houston kwamen de Halos ook nog niet bij de positieven. Drie keer werd er verloren, maar met 4-for-11 viel het wat Simmons betreft nog alleszins mee. Op 21 en 22 september leden de Angels opnieuw grote nederlagen. In de met 11-3 verloren eerste wedstrijd noteerde Andrelton Simmons echter z’n eerste triple van deze maand en z’n vijfde in totaal.
Na z’n driehonkslag in de zevende inning werd Simba door Francisco Arcia binnengeslagen. In de tweede ontmoeting sloeg Simmons met een double Shohei Ohtani binnen in de achtste inning voor een 5-1 voorsprong. Een ontketend Houston wist de wedstrijd echter in diezelfde inning nog te kantelen: 10-5.

HALOS SLUITEN GOED AF

Andrelton Simmons haalde vorige week zondag het einde van de derde wedstrijd niet. De kortestop had last van z’n knie en werd vroegtijdig gewisseld. Uit voorzorg werd hij de eerste wedstrijd tegen de Texas Rangers aan de kant gehouden. Daar waar zijn team prima presteerde, daar bleven de prestaties van Simmons toch behoorlijk achter. In zeven at-bats tekende hij voor één hit en één keer kwam hij met vier wijd op de honken. De Halos behaalden in deze serie van drie een 100% score en zwaaiden de Rangers uit met een sweep.
De Angels wonnen ook de laatste serie van dit seizoen. Afgelopen weekend was LA in twee van de drie wedstrijden te sterk voor Oakland, dat waarschijnlijk al met de gedachten bij de Wild Card Game was. Van scheidend manager Mike Scoscia kreeg Andrelton Simmons nog twee keer de kans om zijn kunsten te tonen. Zondag, in de laatste wedstrijd van het seizoen, hield Scoscia zijn vaste kortestop aan de kant.


In zeven at-bats kwam Simmons dit weekend tot slechts één hit. Daarmee besluit hij deze jaargang met 162 hits en komt hij er twee tekort om zijn aantal van vorig seizoen te evenaren. Geen enkele andere speler van de Angels kwam overigens tot zoveel hits als Simba. Zijn slaggemiddelde (.292) was niet eerder zo hoog als dit seizoen. Afgelopen vrijdag kreeg hij z’n 75e RBI min of meer in de schoot geworpen. Simmons kreeg, met de honken bezet, vier wijd waardoor Mike Trout kon scoren. Een dag later was hij verantwoordelijk voor beide runs in de wedstrijd die de Angels met 5-2 verloren. Verdedigend gezien als Simmons (10 errors) weer één van de beste shotstops in de AL. Alleen Gregorius en Carlos Correa gingen minder vaak de fout in.

Coverfoto: Mary Schwalm/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen