Draft Preview 2019: de staart van ronde 1 (21-32)


De top 20 is in the books, hier op SportAmerika, dus rest ons slechts picks 21 tot en met 32 op het programma. Inderdaad, de eerste ronde loopt dit jaar tot 32, zelfs zonder teams als de Red Sox met een pick in ronde 1. Door een flink aantal compensatie-picks wordt het festijn van de eerste ronde behoorlijk opgerekt, terwijl het aantal overduidelijke matches tussen spelers en teams alleen maar minder wordt.
Oh boy..


#21 ATLANTA BRAVES

GUNNAR HENDERSON (SS)
Morgan Academy (Alabama)


De Braves zijn de laatste weken voor hun tweede pick in de eerste ronde vooral gekoppeld aan high school pitching en middle infielders, en met jongens als Priester en Mallone al van het bord blijft Gunnar Henderson over als speler die voldoet aan die eisen. Het wordt echter de vraag of Henderson op 21 nog beschikbaar is, want ook hij beschikt over een behoorlijk portie helium en blijft op de lijsten stijgen.

ALTERNATIEVEN

Een pitcher, high school naar alle waarschijnlijkheid. Valt een Mallone hier is dat een makkelijke keuze voor Atlanta. Een eventuele mini-reach voor Daniel Espino of JJ Goss is ook niet uit te sluiten.


#22 TAMPA BAY RAYS

KEONI CAVACO (3B)
Eastlake High School (Californië)


Cavaco is offensief een beetje Josh Jung light, hoewel dat misschien te weinig credit geeft aan de jonge derdehonkman. Cavaco is namelijk defensief beduidend beter en als honkloper ook vele malen sneller. Sommige scouts hebben een 70 (op de 20-80 schaal) aan zijn snelheid gehangen en hij heeft inmiddels ook behoorlijk wat tijd als kortestop doorgebracht, wat zijn waarde alleen maar doet stijgen. De Rays houden wel van dit soort spelers. Het zou ons overigens niet verbazen als Cavaco hoger gekozen wordt.

ALTERNATIEVEN

Gunnar Henderson, een high school pitcher, Michael Busch?


#23 COLORADO ROCKIES

KAMERON MISNER (OF)
Missouri


Bizarre situatie: Kameron Misner doet qua pure honkbalkwaliteiten niet onder voor Hunter Bishop, die we in de eerste ronde hebben geplaatst. Toch lijkt het erop dat de Missourian een behoorlijk stuk gaat vallen, wat vooral te wijten is aan een dramatisch seizoen. Met name wanneer het erop aankwam, in conference-wedstrijden, verdween de outfielder van het toneel.

Toch zijn de tools mega-legit. Misner is snel en kan enorm hard slaan. Hij is daarom ook moeilijk te plaatsen. Gaat hij een paar picks eerder, zou het niemand verbazen. Ook een drop naar einde eerste ronde is te verdedigen. We gaan in het midden zitten, bij een club die al vaker met succes projectjes (Trevor Story) heeft gedraft. Misner zou de eerste collegespeler sinds 2010 worden in de eerste ronde voor de Rockies.

ALTERNATIEVEN

Wil Wilson en Michael Busch behoren beiden tot de mogelijkheden hier. Alles wijst op een veldspeler voor Colorado.


#24 CLEVELAND INDIANS

MICHAEL BUSCH (1B/OF)
University of North Carolina


Sweet-swinging lefties, daar is altijd een plek bij een team voor te vinden. Michael Busch behoort tot die groep. Koppel dat met een prima oog aan slag en meer dan gemiddelde power en je hebt een aardige hitter. Helaas voor Busch is de kwalificatie 1B/OF wat optimistisch; hij is defensief gelimiteerd en zal op het eerste honk terechtkomen.

ALTERNATIEVEN

Wil Wilson, Braden Shewmake of een pitcher.


#25 LOS ANGELES DODGERS

Daniel Espino (RHP)
Georgia Premier Academy


Soms heb je van die spelers die ongetwijfeld zeer getalenteerd zijn, maar bij wie je voor de toekomst wat twijfels hebt. Als Daniel Espino niet in staat blijkt een aantal kleine dingetjes in zijn werpbeweging aan te passen, valt hij in die categorie. Het talent spat van de jonge pitcher af, maar een (veel te) lange arm en het (veel te) lang ’tonen’ van de bal aan de slagman gaan hem in de toekomst en op hoger niveau opbreken.

Dat gezegd: talent is talent en Espino upper-90’s fastball is om je vingers bij af te likken.

ALTERNATIEVEN

De combinatie Logan Davidson/Gunnar Henderson is hier genoemd als middle-infield-opties. LA lijkt een voorkeur te hebben voor een combopakketje: high school pitcher, gevolgd door een collegespeler.


#26 ARIZONA DIAMONDBACKS

JJ Goss (RHP)
Cypress Ranch High School (Texas)


Nog een pick waarbij de Diamondbacks hun portemonnee zullen (moeten) omkeren, maar wel eentje die het waard kan zijn. JJ Goss is een prototype superpitcher: fysiek precies goed, joekel van een fastball, nasty slider en een gouden toekomst. Hij heeft een commitment aan Texas A&M en moet dus uitgekocht worden, want Goss is zo’n werper die je, met een paar jaar college onder zijn riem, in de top 3 gekozen kunt zien worden.

ALTERNATIEVEN

Kody Hoese en Anthony Volpe zijn long-shot mogelijkheden, net als Corbin Caroll als die valt. High school RHP Jack Leiter is in de laatste weken ook wel eens genoemd, maar daar hebben we onze twijfels bij.


#27 CHICAGO CUBS

KODY HOESE (3B)
Tulane


Heerlijk, op plek 27 een pick tegenkomen waar veel bronnen het over eens zijn. Kody Hoese wordt overal gematcht met de Cubs en niet voor onnozele redenen. De Cubs hebben de laatste jaren veel successen geboekt met het draften van top college hitters, en Hoese is er daar zeker één van. Meer walks dan strikeouts (check), 20+ homeruns (check), 60+ RBI’s (check): daar is wel ruimte voor te vinden.

Hij speelt derde honk, waar in Chicago een zekere K. Bryant rondloopt, maar Hoese is een prima potentiële opvolger als Bryant zijn geluk elders gaat beproeven.

ALTERNATIEVEN

Seth Johnson, de collegewerper van Campbell, wordt ook aan meerdere kanten met de Cubs in verband gebracht.


#28 MILWAUKEE BREWERS

SETH JOHNSON (RHP)
Campbell


Over Seth Johnson gesproken: één van onze favoriete werpers in deze eerste ronde gaat in onze draft een plekje later naar de Brewers. Clean, clean, clean, veel beter dan dat is Johnson’s wind-up en pitching motion niet te beschrijven. Enorm weinig bewegende elementen, vrijwel elke wind-up ziet er hetzelfde uit, iedere pitch komt op dezelfde manier uit zijn hand. Waarom gaat hij dan ‘pas’ in het laastste stuk van de draft?

Simpel: Johnson is pas vrij recent begonnen met pitchen. Sterker nog: begin dit seizoen pas. In zijn eerste jaren in Junior College speelde Johnson in het veld, maar na een transfer naar Campbell na vorig seizoen is hij overgestapt op de heuvel. Daar zag men wat wij ook zien: easy mid-90’s heat, een geweldige slider en die heerlijke low-maintenance beweging. Johnson past perfect bij de Brewers, die altijd voor upside draften en vele successen hebben geboekt met ruwe diamanten op de heuvel.

ALTERNATIEVEN

3B Tyler Callihan blijft een hardnekkige naam die rond de Brewers zingt, terwijl ook Keoni Cavaco en pitchers Kendall Williams en Bryce Osmond wat buzz hebben gegenereerd.


#29 OAKLAND ATHLETICS

GREG JONES (SS)
UNC-Wilmington


Na vorig jaar een enorme zeperd te hebben opgelopen met het draften én contracteren van Kyler Murray, die nu zijn geld verdient als quarterback bij de Arizona Cardinals, blijven de A’s high upside draften. Ondanks dat er geen compensatie-pick voor de club klaarlag voor Murray (die was namelijk niet ‘unsigned’, maar kreeg de ruimte om iets anders te doen), gokken de A’s het dit jaar volgens ons op Jones, die veelvuldig in verband is gebracht met de Bay Area.

ALTERNATIEVEN

Seth Johnson, Michael Busch en Will Wilson worden genoemd als backup-plannen of lucky snags.


#30 NEW YORK YANKEES

Tyler Callihan (3B)
Providence High School (Florida)


Callihan is één van de betere high school hitters in het land en de Yankees hebben in het recente verleden laten zien daar wel wat in te zien. In 2016 koos de club Blake Rutherford, nu een prospect bij de White Sox, en in 2018 Anthony Siegler, een high school catcher. Dit jaar kunnen ze Tyler Callihan op dat lijstje bijschrijven.

Callihan had een sterk seizoen en maakte naar mate het jaar vorderde grote indruk. Qua upside past hij wel bij de Yankees, die wel moeten vrezen dat een ander team ze voor gaat zijn.

ALTERNATIEVEN

Rece Hinds  is een opvallende naam die genoemd wordt als Yankee-kandidaat, net als Keoni Cavaco, mocht hij beschikbaar zijn. Kody Hoese en Kameron Misner zijn dark horses voor deze pick.


#31 LOS ANGELES DODGERS

MAURICE HAMPTON (OF)
Memphis University High School (Tennessee)


De eerste (en beste) two-sport star op onze lijst is Maurice Hampton, die een commitment heeft aan LSU om zowel football als honkbal te gaan spelen. De vraag is dan ook of de Dodgers voldoende geld willen investeren om hem te kunnen overhalen niet naar college te gaan, maar dat geld is er wel.
Hampton is snel, atletisch en heeft snelle handen. Soms wordt zijn swing wat lang, vooral bij breaking pitches, maar het talent klapt van je scherm af als je hem bekijkt.

ALTERNATIEVEN

Cavaco, Blake Walston, Brady McConnell. Noem maar wat. Het is pick 31, wij hebben ook geen idee meer.


#32 HOUSTON ASTROS

MATTHEW LUGO (SS)
Carlos Beltran Baseball Academy (Florida/Puerto Rico)


Lugo is het neefje van Carlos Beltran en bezocht ook diens Baseball Academy. De Astros hebben goede herinneringen en contacten met Beltran, dus een upside gokje voor Lugo is te verdedigen. Zijn knuppel is zijn visitekaartje, zijn defense op kort is niet perfect. Scouts denken echter wel dat hij op meerdere andere posities prima uit de voeten zou kunnen, dus elders in het infield is er ongetwijfeld ruimte te vinden.

ALTERNATIEVEN

JJ Goss, Espino. Whatever’s left.

Coverfoto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen