De race van Aaron Judge

New York Yankees buitenvelder Aaron Judge is bezig aan een bijzonder seizoen. Hij sloeg vorige week zijn 55e homerun van het seizoen en is nog altijd in staat om Triple-Crown winnaar te worden. Daarbij is het American League-homerunrecord van Roger Maris uit 1961 (61 HR) ook nog altijd binnen handbereik.

Hoewel de Bronx Bombers een voorsprong in de divisie hebben van 5.5 wedstrijden op de Tampa Bay Rays, loopt niet alles op rolletjes. Een lange losing streak zag hun voorsprong enorm slinken aan het begin van september, maar gelukkig is daar nog altijd Judge. Vaak als een van de weinige lichtpuntjes is de buitenvelder bezig aan het beste seizoen uit zijn nog korte carrière.

EN FUEGO

Vanaf het begin van het seizoen is Aaron Judge en fuego. Hij heeft een statline van .307/.412/.683, met 55 homeruns, 112 runs, 120 RBI en een OPS+ van 206. In totaal is hij MLB-leider in zeven categorieën: R, HR, RBI, SLG, OPS, OPS+, TB en IBB. Yankees-manager Aaron Boone besloot dit jaar echter om Judge niet alleen in het rechtsveld op te stellen. Hierdoor stond hij ook 50% van de tijd in het midveld en kan het seizoen dat de 30-jarige heeft gezien worden als één van de beste seizoenen ooit van een midvelder.

De statistiek die goed laat zien hoe bijzonder het seizoen van de 2.01 meter lange buitenvelder is, is zijn OPS+. Op dit moment staat de teller op 205. Mocht Judge een OPS+ houden van boven de 200, zou hij de eerste speler worden in de moderne geschiedenis van MLB die dat voor elkaar kreeg. De laatste Yankee die een OPS+ van boven de 200 had, was Mickey Mantle in 1956. In de meest recente geschiedenis zijn Mike Trout (198 OPS+ in 2018) en Bryce Harper (198 OPS+ in 2015) het dichtst bij gekomen, maar nog niemand is door de barrière van 200 gebroken.

HET RECORD

Judge is dus ook nog op weg naar het record van meeste homeruns in de American League. Met zijn 55 homeruns is hij nog altijd zes homeruns verwijderd van Yankees-legende Roger Maris. In 1961 brak Maris het record van Babe Ruth. The Bambino sloeg in 1927 al 60 homeruns, maar 34 jaar later brak Maris het eindelijk. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen de Boston Red Sox sloeg hij een pitch van Tracy Stallard over de hekken en was daarmee de eerste speler in de geschiedenis die meer dan 60 homeruns had geslagen.

Hoewel Roger Maris zijn record uit 1961 nog altijd staat voor meeste homeruns in de American League, zijn er drie spelers geweest die nog meer ballen over de hekken hebben geslagen in één seizoen. Sammy Sosa, Mark McGwire en Barry Bonds noteerden alle drie meer dan 61 homeruns, maar deden dat in de National League. Daarbij kan er gezegd worden dat bij alle seizoenen boven het jaar van Maris een asterisk geplaatst kan worden door het gebruik van doping. De seizoenen staan echter nog gewoon in de geschiedenisboeken en dus tellen zij nog altijd officieel mee.

Barry Bonds mag zich nog altijd de totaalrecordhouder noemen. In 2001 sloeg hij 73 homeruns en versloeg hij Mark McGwire’s record van 1998. Sammy Sosa eindigde in 2001 wederom op de tweede plaats in de homerunrace, iets wat hem in 1998 ook gebeurde. Niemand is sinds 2001 ook maar enigszins dichtbij het record van Bonds gekomen. Huidig teamgenoot van Aaron Judge, Giancarlo Stanton, sloeg in 2017 59 homeruns. Hoewel het record van de American League dus nog altijd binnen hand bereik is, is de kans minimaal geworden dat Judge het MLB record van Bonds dit jaar gaat breken.

WAAR EINDIGT HET?

De New York Yankees spelen nog 21 wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen. Hierin spelen de Bronx Bombers zes keer tegen de Red Sox, drie keer tegen de Brewers, twee keer tegen de Pirates, drie keer tegen de Blue Jays, drie keer tegen de Orioles en zij sluiten het seizoen af met vier wedstrijden tegen de Rangers.

Na 141 gespeelde teamwedstrijden staat Judge exact gelijk met Maris. Beide heren sloegen 55 homeruns en dus moet Judge één homerun slaan per 2.6 gespeelde wedstrijd van de Yankees wilt hij het record breken. Uit een berekening blijkt dat Judge naar alle waarschijnlijkheid gaat eindigen op een totaal van 63 homeruns. Echter is dit een simulatie en wordt er niet rekening gehouden met mindere vorm, multi-homerun wedstrijden en andere bijzonderheden. Het is voor 70.1% vastgesteld dat hij gelijk komt met Maris en een kans van 54.9% dat Judge de nieuwe homerun koning is van de American League. In ieder geval gaat het een enerverende race zijn om tot wedstrijd 162 in de gaten te houden.

Coverfoto: Adam Glanzman / Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen