COVID-19-uitbraak bij Marlins, MLB-seizoen in gevaar?

Gisteren werd bekend dat de Miami Marlins getroffen zijn door een uitbraak van COVID-19 (ook wel bekend als het coronavirus), in hun Major League-team. Tenminste 13 leden van de club hebben een positieve test afgeleverd, onder wie 11 spelers en twee coaches. Vier namen van besmette spelers waren al eerder bekend gemaakt. Het zou gaan om catcher Jorge Alfaro, eerstehonkman Garrett Cooper, outfielder Harold Ramirez en werper Jose Ureña. De overige namen worden voorlopig geheim gehouden.
De grote hoeveelheid besmettingen heeft het nog jonge Major League-seizoen in turbulent vaarwater gebracht. Na slechts vier dagen aan wedstrijden bestaat nu ineens een kans dat het seizoen afgebroken moet worden. Waar ging het fout?

BINNENDRUPPELEN

Het was een surrealistisch idee om de Marlins op zondag aan te zien treden tegen de Philadelphia Phillies, nadat eerder die dag het bovengenoemde kwartet spelers al als besmet bekend was gemaakt. Ondanks het hoge besmettingsrisico van het coronavirus werd er, in afwachting van de uitslagen van de tests van de overige Marlins-selectie, toch gehonkbald. De vier besmette spelers waren al in het hotel in Philadelphia in quarantaine geplaatst, maar de rest van het team verkeerde nog in het ongewisse.
Toen maandagmiddag, Nederlandse tijd, het nieuws naar buiten kwam dat de chartervlucht waarmee de Marlins die dag uit Philadelphia zouden vertrekken, kon je de bui al zien hangen.


Minuten later maakte Jeff Passan bekend dat er inderdaad nog eens acht spelers en twee coaches een positieve coronatest zouden hebben afgeleverd. Later werd dit aantal teruggebracht naar zeven spelers en twee coaches, wat het totaal op 13 binnen de 33-koppige ploeg bracht.

PANIEK

De bekendmaking zorgde voor een stormachtige paar uur, waarin veel vragen rezen bij fans en in de media. Hoe is het met de Phillies die zondag op het veld stonden met de besmette Marlins? Kan er maandagavond wel gespeeld worden tegen de Yankees, die naar Philadelphia af zouden reizen? Wat moet MLB überhaupt doen met de Marlins? Moet het seizoen worden afgebroken nu er zo’n grote hoeveelheid spelers binnen één ploeg besmet zijn geraakt?
De meest schrijnende vraag was echter: hoe heeft dit kunnen gebeuren? In MLB’s strikte testsituatie en gecontroleerde samenzijn kan toch niet ineens zo’n grote groep spelers besmet raken? En als het dan toch gebeurd, hoe kun je dan het risico nemen door op zondag toch te spelen? Meerdere epidemiologen hadden toch voorafgaand aan de zondagwedstrijd al gezegd: “Met vier besmettingen in één team kun je spreken van een uitbraak; de wedstrijd mag absoluut niet doorgaan?”

REACTIE

Traditiegetrouw liet de reactie van Major League Baseball even op zich wachten, maar het was wel meteen duidelijk dat de duels tussen de Marlins en Orioles die voor maandag- en dinsdagavond gepland stonden, afgelast werden. Enige tijd later werd ook het treffen tussen de Yankees en Phillies in Philadelphia van de kaart gehaald, omdat er een te groot besmettingsrisico was voor de uitspelende ploeg.
Commissioner Rob Manfred, al langer verguisd door fans, spelers en zelfs steeds meer door clubeigenaren, moest op nationale televisie met de billen bloot. In een interview met Tom Verducci gaf de commissioner aan dat de gezondheid van de spelers en hun families zijn grootste prioriteit heeft. Daarnaast meldde hij ook meteen dat een ronde aan negatieve tests voor de Marlins op dinsdag zou leiden tot het opnieuw oppakken van de wedstrijden, met twee duels tussen de Marlins en Orioles in Baltimore op woensdag en donderdag.

EINDE SEIZOEN?

Op de vraag of er op enig moment overwogen was het seizoen opnieuw te onderbreken, antwoordde de commissioner dat dat niet het geval was. MLB en de eigenaren vertrouwen op het protocol dat er ligt en Manfred verwees naar de invoering van het taxi squad om de grote hoeveelheid weggevallen spelers bij de Marlins op te kunnen vangen. Dit is overigens nog wel een punt van contentie, want de Marlins moeten competitief kunnen blijven om het seizoen doorgang te laten vinden, aldus de commissioner.
Verducci’s hamvraag was namelijk: “Is er een moment binnen de league of binnen een team dat er voor kan zorgen dat u als commissioner de stekker uit een deel van of het hele seizoen trekt?” Manfred antwoordde dat er een kans bestaat dat beide scenario’s bewaarheid worden. Als een team dusdanig geraakt wordt dat er eigenlijk een amateurteam op het veld komt te staan, kan het seizoen of een deel ervan gestaakt worden. Hetzelfde geldt voor de hele league, aldus Manfred. Wanneer er een gezondheidsrisico is voor meerdere clubs, kan het seizoen afgebroken worden. Voor nu hoopt MLB het virus weer onder controle te kunnen krijgen.

KRITIEK DELEN

Manfred’s optreden was verre van overtuigend. Hij sprak hortend en stotend, met behoorlijk wat ‘ge-euh’. De commissioner leek alles behalve op zijn gemak op ‘zijn eigen’ MLB Network. De maanden van onderhandelingen met de spelersvakbond MLBPA en de daaropvolgende kritiek is hem duidelijk niet in zijn koude kleren gaan zitten. Manfred heeft echter één kleine bliksemafleider in dit verhaal: de Miami Marlins.
De Floridianen kwamen namelijk ook niet ongeschonden uit de strijd. De ploeg hoorde zondag voor de wedstrijd dat vier spelers in de selectie besmet waren. Toch besloot de ploeg de wedstrijd van later die dag te spelen; een beslissing genomen via een group text. Deze discutabele manier van omgaan met de eigen gezondheid en die van de tegenstander is de club op hevige kritiek komen te staan.

MICROCOSMOS

De Marlins zijn dus een beetje een microcosmos van de coronasituatie in Amerika: leiders aan de top die geen of onduidelijke richtlijnen en protocollen uitgeven, met daaronder clusters die niet de verantwoordelijkheid nemen om verspreiding van het virus te minimaliseren. De enige hoop op het afmaken van dit seizoen is momenteel dat teams het heft in eigen handen nemen en zeggen: bij symptomen spelen we niet. Tot die tijd leven we in de honkbalwereld van dag tot dag; in een situatie die volgens vier experts alles behalve zonnig is.
Enjoy it while it lasts. Eén volgende misstap en het kan zomaar weer gedaan zijn.

Coverfoto: video still ABC news

Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen