Chicago Cubs verslaan Cincinnati Reds in Field of Dreams game

De Field of Dreams game stond afgelopen nacht weer op het programma. Voor de tweede keer trok MLB naar Dyersville, Iowa om daar tussen de maisvelden een bijzondere wedstrijd te spelen. Dit keer stonden de Chicago Cubs en Cincinnati Reds tegenover elkaar. De Cubs wonnen met 4-2, mede door drie vroege runs.

Waar vorig jaar nog de New York Yankees en Chicago White Sox, de twee originele franchises uit de film van 1989, de eerste editie speelden, was het dit jaar de beurt aan de Cubs en Reds. Voorafgaand aan alle festiviteiten was er nog een bijzondere rol weggelegd voor de kort hiervoor overleden legendarische commentator Vin Scully. ‘The voice of baseball’, zoals zijn bijnaam luidde, droeg een van de meest legendarische scènes uit de film Field of Dreams voor. Gecombineerd met de prachtige beelden die getoond werden tekende het voor een mooi begin van de avond.

AAN ALLES IS GEDACHT

Onder leiding van Ken Griffey Sr., Ken Griffey Jr. en meerdere legendes van zowel de Cubs als Reds betraden beide teams het iconische speelveld. Net als ook bij de vorige edities droegen de teams speciale pakken. Het tenue van de Reds verwees terug naar de World Series overwinning van 1919 en die van de Cubs verwezen terug naar begin 1900.

Dit jaar was de eer aan Fergie Jenkins om de ceremoniële first pitch te gooien. Jenkins, een Cubs grootheid, speelde van 1966 tot 1973 voor de Cubbies. De Hall of Famer won bij de franchise in 1971 de National League Cy Young en was drie keer een All-Star. De catcher van de first pitch was daarentegen weer een Reds legende. Johnny Bench speelde zeventien jaar lang in de majors en deed dat al die tijd bij de Cincinnati Reds, waar hij deel uit maakte van The Big Red Machine. Net als Jenkins is Bench een Hall of Famer. Verder was hij veertien keer een All-Star, won hij twee World Series, was hij World Series MVP, twee keer MVP van de reguliere competitie, Rookie of the Year en ontving hij tien Gold Gloves.

VROEGE VOORSPRONG

Na alle festiviteiten vooraf kon de wedstrijd beginnen en de Cubs lieten zien wakker te zijn. Met twee nullen begonnen zij aan een rally tegen Reds-starter Nick Lodolo. Seiya Suzuki zette het eerste punt op het bord met een double. Patrick Wisdom, die voor de Japanner op de honken was gekomen, scoorde vanaf het eerste honk en zo genoten de Cubs van een voorsprong.

Uiteindelijk scoorden de Cubs drie keer in die eerste inning. Suzuki kwam over de plaat door een RBI-single van Nico Hoerner, waarna de laatstgenoemde werd binnen geslagen door een RBI-double van buitenvelder Ian Happ. De laatste run die de Cubbies scoorden in de wedstrijd kwam al in de vierde inning. Nick Madrigal sloeg toen een single, waardoor Nelson Velazquez de 4-0 op het bord zette.

REDS VERGETEN TE SCOREN

De Reds keken dus al vroeg tegen een achterstand aan, maar dat betekende niet dat zij kansloos waren. In zowel inning één, twee als drie stonden er lopers op de honken voor het slechtste team in de National League Central. Toch kwamen zij steeds niet tot scoren en bleef de ploeg puntloos tot de zevende inning.

De 31-jarige Matt Reynolds sloeg met Jose Barrero en Jake Fraley op de honken een bal richting de muur van het buitenveld. Hierop scoorden beide lopers en bracht het de spanning in de wedstrijd iets terug. Hoewel er op het moment van de tweehonkslag van Reynolds geen enkele nul op het bord stond, konden de Reds niet verder profiteren. Reynolds bleek zelfs de laatste loper van de Reds die het honk zou bereiken. Alle negen teamgenoten die aan slag kwamen na de binnenvelder kregen een nul, waarvan vijf via drieslag.

BESTE WEDSTRIJD VAN HET SEIZOEN VOOR SMYLY

Aan de zijde van de Cubs was er een grote uitblinker. Linkshandige starter Drew Smyly gooide 5.0 innings en kreeg daarin geen enkele earned run tegen. Wel sloegen de Reds vier hits en kregen zij twee keer vier wijd van de man geboren in Little Rock, AR. Hij kreeg uiteindelijk de overwinning toegewezen, maar zijn strikeout totaal loog er gisterenavond ook niet om. Negen keer gooide de 33-jarige drieslag en daarmee was het zijn beste wedstrijd van het seizoen.

BLESSURES

Hoewel Smyly een uitstekende wedstrijd gooide, maakte hij vroeg in de wedstrijd wel een fout. Met regerend Rookie of the Year winnaar Jonathan India aan slag verloor hij de controle over een slider. Deze raakte India vol op de buitenkant van zijn knie. Het noopte India uiteindelijk zelfs om de wedstrijd vervroegd te verlaten. Hij werd vervangen door Matt Reynolds.

India was niet de enige speler die geblesseerd raakte. Ook aan de kant van de Cubs schoot de schrik er even goed in toen Willson Contreras over de honken liep. Bij een scherpe draai om terug te lopen naar het tweede honk ging hij volledig door zijn enkel. Kermend van de pijn lag hij naast het honk, maar uiteindelijk was de pijn niet erg genoeg om hem uit de wedstrijd te houden. De catcher sloot de wedstrijd uiteindelijk af door 0-uit-3 te gaan met een vrije loop en vier mensen achter te laten op het honk.

TREURIG NIEUWS

Buiten de blessures om was er ook nog zeer tragisch nieuws tijdens de televisie uitzending van FOX. John Smoltz, Hall of Famer en commentator bij de televisie omroep, verloor aan het begin van de dag zijn vader. Het weerhield de oud-pitcher van de Atlanta Braves er niet van om de wedstrijd te verslaan en dat kon rekenen op veel steun en positieve reacties.

UITKOMST OVER EDITIE 2023 BLIJFT ONGEWIS

Of er volgend jaar weer gehonkbald gaat worden in de maïsvelden van Iowa is de vraag. Eerder in de week gaf een van de eigenaren van het complex aan dat er werkzaamheden gaan plaats vinden naast het veld. Er worden meerdere jeugd honkbal- en softbalvelden aangelegd. Dit om in de toekomst meer gebruik te kunnen maken van de locatie. Hiermee staat er een groot vraagteken achter de editie van 2023. Wat wel duidelijk is, is dat zelfs als MLB moet wachten tot 2024, het terug gaat keren naar Dyersville.

Coverfoto: Michael Reaves/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen