'Beste MLB-generatie in 25 jaar'

Seattle Mariners v Los Angeles Angels of Anaheim
De afgelopen seizoenen braken opvallend veel grote talenten door in de MLB. Sterker nog, de jongelingen domineren de honkbalsport. Na onderzoek is zelfs gebleken dat de huidige generatie spelers die jonger zijn dan 25 jaar, de beste lichting sinds 1990 is. Hoe komt dat?
ESPN dook in de statistieken en ontdekte een opvallende ontwikkeling. Afgaande op de WAR-statistiek (Wins above replacement), zoals SportAmerika die gebruikt om ‘onze jongens’ te monitoren in Dutch Report, zijn er in de afgelopen 25 seizoenen nooit zo veel jongeren zo op dreef geweest. Maar liefst 34,4 procent van de spelers die ruimschoots beter presteerden dan het WAR-gemiddelde in de League was jonger dan 25 jaar. Ter vergelijking, in 2002 was dat aandeel nog slechts 5,2 procent.
Het ‘Trout en Harper-effect’
Een belangrijke reden waarom de jeugd zo goed is, is volgens de Amerikaanse sportzender de razendsnelle opmars van Mike Trout en Bryce Harper. Één van de conclusies van het onderzoek luidt dat het gebruikelijk is dat ploegen elkaars voorbeeld volgen. Daarbij wordt verwezen naar de vroege jaren tachtig toen de opkomst van Rickey Henderson, Tony Gwynn en Cal Ripken Jr. ook een hausse aan jonge spelers teweeg bracht. Met de komst van Trout en Harper is nu hetzelfde effect veroorzaakt. Jongeren krijgen sneller een kans.

Daar komt bij dat de afgelopen jaren twee belangrijke ontwikkelingen door de honkbalsport zijn getrokken: de internationalisering en de opkomst van statistieken. Er zijn daardoor meer spelers dan ooit om uit te kiezen en de scouts en experts kunnen ze beter met elkaar vergelijken dan ooit tevoren. De expected WAR van de nummer 1 draftpicks is sinds 1970 van 19.4 naar 26.1 gestegen. De kans dat nieuwkomers in de MLB slagen is daardoor vele malen groter geworden.

Einde van het PED-tijdperk
Naast de betere en uitgebreidere scouting komt ESPN met nog een conclusie. De tweede reden waarom meer jongelingen een topseizoen draaien is het verdwijnen van doping uit de sport. Uit de cijfers die de analytici verzamelden kwam naar voren dat de gemiddelde leeftijd van spelers die een topseizoen draaiden sinds het midden van de jaren negentig steeds verder opliep en vanaf 2003, gelijk met de onthullingen van de Steroid Era, weer is gaan dalen. Minder doping zou kortere carrières betekenen en dus meer kansen voor vers bloed.

Toch ziet ESPN nog een nadeel aan de snelle opkomst van de jeugd. De opkomst van het gebruik van statistieken heeft managers doen inzien dat ploegen die het defensief goed op orde hebben meer kans van slagen hebben. Defensief sterke spelers zijn gewild. De gemiddelde score per wedstrijd loopt jaarlijks terug en ook worden steeds minder homeruns geslagen. Al is daar in de eerste vier dagen van dit seizoen nog weinig van te merken.
Foto: Getty Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen