SportAmerika Baseball Hall of Fame 2018: De Uitslag


Gedurende de laatste week konden lezers van SportAmerika stemmen voor de Hall of Fame. Een aantal SportAmerika-redacteuren maakte afgelopen weekend hun stembiljetten al openbaar, maar nu moeten de fans met de billen bloot.
In totaal brachten 61 mensen hun stem uit, inclusief 12 leden van de SportAmerika MLB-redactie. De uitslag was verrassend. In een jaar waarin in de VS waarschijnlijk een recordaantal Hall of Famers Cooperstown ingestemd zal worden, hielden de SportAmerika-lezers het op slechts twee Braves… met dezelfde achternaam.
De percentages uit Amerika in dit artikel betreffen overigens prognosecijfers. Deze zijn gebaseerd op de openbare ballots, zoals bijgehouden door Ryan Thibodeaux. In werkelijkheid vallen de cijfers altijd lager uit, aangezien slechts ongeveer de helft van de biljetten openbaar wordt gemaakt. De ‘harde data’ volgen morgen, wanneer de Baseball Hall of Fame de cijfers bekendmaakt.


WELCOME TO THE HALL: JONES & JONES!


Chipper Jones, SportAmerika Hall of Fame Class of 2018 (SI.com video still)

Verrassend is het niet te noemen: Atlanta Braves derdehonkman Chipper Jones is met 88,5% van de stemmen door het SportAmerika-publiek de Hall of Fame ingestemd. Hoewel het percentage wat laag is (de beste switch-hitter aller tijden zal ‘in het echt’ waarschijnlijk met meer dan 95% van de stemmen de Hall in gaan), hebben de stemmers van deze verkiezing overwegend hun plicht gedaan. (We zijn wel erg nieuwsgierig naar de redenen van de zeven fans die Chipper van hun ballot afgelaten hebben, dus de comments staan open!).
Hall of Famer nummer twee is een oude bekende. Een beetje chauvinisme is niemand vreemd, dus het is geen verrassing dat de Nederlandse stemmers en masse op Chipper’s teamgenoot en Team Kingdom of the Netherlands-icoon Andruw Jones hebben gestemd. Waar Jones in Amerika mogelijk moet vechten om boven de 5% uit te komen (hij stond in de laatste peilingen op 6,3%), stemde in Nederland gewoon driekwart van deelnemers op de outfielder. Bam. Volgens de Nederlandse fans is Andruw een Hall of Famer, BBWAA be damned.
Andruw Jones, Neerlands succesvolste profhonkballer ooit (Thearon W. Henderson/Getty Images)


SUPERSNUBS


Waar de stemmers in Nederland de bal een beetje hebben laten vallen, is met het rijtje vlak achter Chipper en Andruw. Waar in de ‘echte’ Hall of Fame Vladimir Guerrero en Jim Thome zonder enige discussie aan Cooperstown zullen worden toegevoegd (peiling: 94,7% en 93,2%), vallen de twee supersterren van weleer in deze verkiezing ruimschoots buiten de boot. ‘Vlad’ bleef steken op 68,9% van de stemmen, terwijl Thome met 60,7% de grote vergeten man op veel ballots was.

Vladimir Guerrero (Lisa Blumenfeld/Getty Images)

Dat deze twee spelers de Hall of Fame-grens met zoveel procent missen, is een farce. Guerrero (negenvoudig All-Star, 2004 MVP en all-round superster) zal in Amerika de grens ruimschoots halen. Thome (vijfvoudig All-Star, 612 career homeruns) zal hem waarschijnlijk dit jaar op de voet volgen. Een excuus verzinnen om niet op deze twee heren te stemmen lijkt niet makkelijk, maar mochten er stemmers met een legitieme reden zijn, horen we deze graag in de comments.
Eervolle snubvermelding 1: Trevor Hoffman. De closer bleef steken op een pijnlijke 42,6%. Er is genoeg discussie over de plek voor closers in de Hall, maar dit lijkt een overdreven laag percentage voor iemand als de legendarische reliever. In Amerika is de kans dat hij de Hall haalt momenteel groter dan dat hij het niet haalt, maar het wordt spannend (77,3%).
Eervolle snubvermelding 2: Edgar Martinez. Wat mensen tegen closers lijken te hebben, hebben ze blijkbaar ook tegen DH’s. Edgar blijft bij SportAmerika steken op een treurige 37,7%, waar hij in Amerika de Hall of Fame dit jaar (net als Thome, Guerrero, Hoffman en Chipper) wel lijkt te halen (79,2%).


DE DOPERS


Een altijd-moeilijke situatie is die rond de notoire steroïdegebruikers. Waar de laatste jaren een lichte vergevingstrend zichtbaar is in Amerika — en spelers als Barry Bonds en Roger Clemens steeds meer stemmen krijgen — ontlopen de percentages tussen de BBWAA-resultaten en de SportAmerika-verkiezing elkaar vrijwel niet. De fans in Nederland hebben qua steroïdegeneratie blijkbaar een prima vinger aan de pols.
Bonds en Clemens komen bij ons uit op 59% en 60% van de stemmen, respectievelijk. In de VS peilen de beide heren op 64,7%. Opvallend genoeg waren er ballots in onze resultaten waar fans wél voor de één, maar niet voor de ander hadden gestemd. Dat lijkt vreemd: je bent óf voor, óf tegen doping. Ook hiervoor geldt: de comments wachten.

Barry Bonds mist ook dit jaar de Hall of Fame (Chiu/AP)

Manny Ramirez bleef bij SportAmerika hangen op 57,4%, beduidend meer dan de Amerikaanse 24,2%. Manny’s tijd komt vast nog wel, maar dit jaar was de ballot te vol.
Jeff Kent komt in de VS niet verder dan 12,6%; in Nederland krijgt hij slechts 3,3% van de stemmen en zou hij van de 2019 ballot afvallen.


OVERIG OPVALLEND


 • Fred McGriff: 17,4%
  Staat in de prognose in Amerika op een vergelijkbaar percentage (18,5%). We moeten ons gaan neerleggen bij het feit dat McGriff geen Hall of Famer is.
 • Mike Mussina: 39,3%
  ‘Moose’ begint in Amerika eindelijk in de buurt te komen (70,5%) en miste de HoF op een haar na. In Nederland moet men nog even in zijn stats duiken, want hij haalt krap de helft.
 • Johan Santana: 14,8%
  In Amerika gaat Santana na één jaar van de ballot afvallen, met een minieme 1,4% van de stemmen. In Nederland helpt de recency bias hem wel verder.
 • Curt Schilling: 45,9%
  Begint in Amerika nu toch dichterbij te komen; komt daar in de prognose echter nog niet boven de 65% uit. Zijn tijd lijkt te gaan komen, maar in Nederland moeten we nog overtuigd worden.
 • Omar Vizquel: 11,5%
  Groot gat tussen VS (30,9%) en Nederland. Blijkbaar zien wij liever offense.
 • Larry Walker: 16,4%
  Walker begint in Amerika eindelijk de waardering te krijgen die hij verdient en springt van 21% naar rond de 40% in één jaar. In Nederland moet men zich nog even in de Canadees verdiepen. #andjusticeforLarry

EUH… WAT?


 • Chris Carpenter: 9,8%
  De werper ontvangt voorlopig in Amerika bij de laatste tussenstand geen enkele stem. De Cardinalsfans in Nederland lieten echter van zich spreken (om wat voor reden dan ook).
 • Johnny Damon: 8,2%
  Damon peilt in Amerika op 1,4% van de stemmen en valt van de ballot af. Gezien zijn populariteit in Nederland, zou hij hier een huisje moeten kopen.
 • Livan Hernandez: 1,6% (1 stem)
  We hebben sterk het gevoel hier getrolld te zijn.
 • Jason Isringhausen: 4,9%
  Al deze stemmen hadden naar Trevor Hoffman gemoeten. Isringhausen peilt in Amerika (terecht) op nul stemmen. Hij valt wel van onze ballot af.
 • Brad Lidge: 1,6% (1 stem)
  Deze stemmer is bij de redactie bekend. Gezien zijn Phillies-achtergrond, houden we zijn identiteit geheim. Hij heeft als Phillie-fan de laatste jaren al genoeg geleden.
 • Hideki Matsui: 13,1%
  Ook Matsui stevent in de VS (terecht) af op geen enkele HoF-stem. De Yankeesfanclub in Nederland had echter andere plannen met de Japanner…
 • Jamie Moyer: 1,6%
  Zie: Hernandez, Livan.
 • Scott Rolen: 9,8%
  Bijna evenveel stemmen voor Rolen als voor Damon? Rolen verdient beter. VS: 12,1%.
 • Sammy Sosa: 37,7%
  Sosa is een moeilijke zaak, maar zijn naamsbekendheid in Nederland legt hem duidelijk geen windeieren. Het feit dat hij doping gebruikte én zijn knuppel van kurk liet voorzien, maakt hier blijkbaar niet uit. In Amerika lijkt Sosa rond de 10% te blijven steken. Vier keer zoveel stemmen halen in deze verkiezing, dat klopt natuurlijk niet helemaal.
 • Kerry Wood: 4,9%
  Ook Wood komt zo het lijkt in de VS (terecht) uit op nul stemmen. Cubsnation-effect alhier. Zou wel van de ballot afvallen, met minder dan 5%.
 • Carlos Zambrano: 4,9%
  Haha… hahaha… Wat?! Oh ja, ook nul stemmen natuurlijk voor Z in Amerika. Want doe even gewoon.

STATS EN INFO

Voor de volledigheid, hieronder de complete uitslag van de verkiezing op SportAmerika.nl.

De uitslag van de SportAmerika MLB Hall of Fame-verkiezing.

De spelers die in dit artikel niet genoemd zijn, waren niet opvallend of behoefden geen toelichting bij bovenstaande tabel.


Cover photo: AP Photo/David Zalubowski
Top photo: Getty Images

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen