ALDS: Oppermachtige Cole leidt Astros naar 2-0

Een dominant optreden van startend werper Gerrit Cole stelde de slagploeg van de Astros in staat om uiteindelijk ook de tweede wedstrijd van deze ALDS in het voordeel van de Texanen te beslissen. Al waren de knuppels van Houston vannacht wel een stuk zwijgzamer dan de dag ervoor. Pas in de zesde inning kwamen de Astros langszij dankzij Marwin Gonzalez en andermaal Alex Bregman.FRANKIE GOES DEEP

Cole gooide nauwelijks meer dan één slechte bal, maar toch waren het de Indians die als eerste toesloegen. Niet geheel verrassend was dat via een solo homerun. Francisco Lindor wist het stadion stil te krijgen toen hij in de derde inning, bij een 0-0 stand, profiteerde van een hangende slider die hij ongenadig hard en ver over de muur in het rechtsveld joeg. De pitcher was zichtbaar teleurgesteld in zichzelf, al gaf zijn spel daar verder weinig aanleiding toe.

 
Cole wist namelijk de gehele wedstrijd de agressiviteit van de slagploeg van de Indians optimaal uit te buiten. Maar liefst twaalfmaal ging een Indian na een swinging strike met drie slag naar de kant. Vaak wist hij ze te verleiden tot het slaan op ballen buiten de slagzone. Des te opvallender was het dat er geen enkele vier wijd stond tegenover die twaalf strike outs. Daarmee is Cole de eerste pitcher sinds Met Tom Seaver in 1973 die het presteert om in een wedstrijd in de playoffs minimaal twaalf strikeouts te gooien zonder ook maar één vrije loop toe te staan.

CARLOS CARRASCO

Carlos Carrasco was aan de andere kant bijna net zo dominant. De eerste vijf innings wist hij de indrukwekkende lineup van de Astros zelfs op nul punten te houden. In de derde inning had hij daar wel de hulp van zijn infield voor nodig. Met slechts een uit en honklopers op het één en drie, produceerden zij namelijk een fraai dubbelspel around-the-horn, waarmee zij de shutout van hun werper in stand hielden.

 
In de zesde inning ging het echter alsnog mis. José Altuve startte de inning met een rollertje richting het derde honk. Ondanks een glijpartij bij het verlaten van de batter’s box kwam hij veilig aan op het eerste honk. Na vier wijd voor Alex Bregman en een fly out van Yuli Gurriel zat de wedstrijd er vervolgens voor Carrasco op. Het was aan zijn vervanger Andrew Miller om de inning zonder verdere schade door te komen. Die slaagde daar echter niet in.

MARWIN GONZALEZ

Eerder had Marwin Gonzalez al twee hits geslagen met links, maar de switch hitter liet op het werpen van Miller zien van beide kanten van de plaat gevaarlijk te zijn. Met een tweepitter sloeg hij zowel Altuve als Bregman over de thuisplaat. Nu liet het veldspel van de Indians de ploeg enigszins in de steek. Had Melky Cabrera de klap van Gonzalez iets minder ongelukkig verwerkt, dan was Bregman waarschijnlijk nooit thuis gekomen vanaf het eerste honk.

OPNIEUW BREGMAN

Diezelfde Bregman bewees een inning later nog maar eens zijn vorm door zijn team met een solo homerun een insurance run te schenken. Het was alweer zijn tweede homerun van deze serie. Hij bracht ermee zijn OPS van dit postseason op een duizelingwekkend 2.125 en toont ook dit jaar weer aan dat hij er staat op de belangrijke momenten.

 
Nadat aan het begin van de achtste inning Ryan Pressly opnieuw als eerste reliever was gebracht, koos manager AJ Hinch al in diezelfde inning voor zijn closer Robert Osuna, in de hoop dat die vanaf de heuvel even lights out is als thuis bij zijn echtgenote.
Osuna moest met twee man uit in de negende nog wel toestaan dat na een vier wijd voor Edwin Encarnacion de tying run aan slag kwam, maar Josh Donaldson kon vervolgens eenvoudig uitgevangen worden door midvelder Jake Marisnick, waarmee de overwinning, en dus een 2-0 voorsprong in de serie, werd veiliggesteld.

GAME 3

Nu trekt het circus naar Ohio, waar Cleveland zal hopen dat hun thuisvoordeel het momentum van de serie kan omgooien. De verwachting is dat maandagavond Mike Clevinger en Dallas Keuchel het tegen elkaar zullen opnemen in Progressive Field. De eerste bal zal zo rond half acht Nederlandse tijd geworpen worden.

Coverfoto: Ted S. Warren/AP

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen