Albert Pujols slaat 2000e RBI binnen


Toekomstig Hall of Famer Albert Pujols is het nieuwste lid van de 2000-RBI club. De DH/eerstehonkman van de Los Angeles Angels vierde deze mijlpaal gisteren via een solo homerun tegen de Detroit Tigers.

HALL OF FAME-CARRIÈRE

De Dominicaanse slagman is al jarenlang een begrip in het honkbal. Zijn grootste successen vierde Fat Albert bij de St. Louis Cardinals, de club die hem in de 13e ronde van de MLB-draft van 1999 uitkoos. Nadat hij in 2000 in de minors uitblonk, volgde de welverdiende promotie naar de Major League in 2001. In zijn eerste jaar maakte hij zo veel indruk dat hij werd verkozen tot Rookie of the Year.
Daarna regende het awards voor The Machine. In totaal sleepte hij 3 NL MVP-titels binnen (2005, 2008, 2009). Met de Cardinals werd Pujols in 2004 en in 2011 gekroond tot World Series-winnaars. Ook is hij een tienvoudig All-Star, voor het laatst in 2015.

Pujols met de batflip nadat hij RBI 2000 heeft binnen geslagen. (Rick Osentoski/USA TODAY Sports)

NAAR DE WESTKUST

In 2012 nam hij afscheid van de Cardinals om zijn kunsten aan de westkust te gaan vertonen. Pujols tekende een lucratief contract ter waarde van $254 miljoen over een periode van tien jaar bij de Los Angeles Angels.
Inmiddels zitten we in het achtste jaar van zijn contract en tot nu toe is het nog geen groot succes geweest. De veteraan wordt met $28 miljoen vorstelijk betaald, maar zijn hoogtijdagen zijn allang voorbij. Sinds 2016 heeft hij geen positief WAR meer geproduceerd. Behalve dat hij over zijn top heen is, kampt hij ook met blessures. Zowel in 2013 als in 2018 heeft hij daardoor een groot gedeelte van het seizoen moeten missen.
Door zijn contract is het voor de Angels lastig om een competitief team rondom superster Mike Trout te bouwen, wat er mede voor heeft gezorgd dat de Halos sinds het contract slechts één keer de playoffs hebben gehaald. In 2014 werd er kansloos van de Kansas City Royals verloren in de ALDS.

CLUB VAN 2000 RBI’s

Tot voor gisteren bestond de club uit maar twee voormalige slagmannen. Hank Aaron is de recordhouder met maar liefst 2297 RBI’s. Alex Rodriguez is het andere lid, met een totaal aantal van 2086. Omdat de term RBI pas in 1920 officieel werd, valt de legendarische honkballer Babe Ruth buiten de club. Andere grote namen als Stan MusialLou Gehrig en Barry Bonds kwamen ook een paar punten te kort om lid te worden. Dit geeft dus aan hoe bijzonder de prestatie van Pujols is.

Hank Aaron in het tenue van de Atlanta Braves. (Manny Rubio-US PRESSWIRE)

ACTIEVE KANSHEBBERS

De enige andere nog actieve speler die het dichtst tegen RBI 2000 aan zit, is op dit moment Miguel Cabrera. Met 1649 RBI’s is hij echter nog vrij ver verwijderd van toegang tot de exclusieve club. Daarnaast beginnen ook bij deze voormalig MVP de jaren en vooral de blessures hun tol te eisen. Alhoewel hij nog een contract tot en met 2025 heeft, lijkt het een schier onmogelijke taak om voorbij de 2000 te geraken. Hij zou dan tot zijn 42e jaar rond de 40 RBI’s per seizoen moeten slaan.

Mike Trout, ploeggenoot van Albert Pujols. (Sean M. Haffey/Getty Images)

Andere toekomstige kanshebbers zijn Giancarlo Stanton (772 RBI’s), Freddie Freeman (706) en de eerder genoemde Mike Trout (668). Hoewel deze spelers nog ver verwijderd zijn van 2000 RBI’s, zijn ze nog jong genoeg om het aantal op te vijzelen; alles onder voorbehoud dat ze blessurevrij blijven, iets wat bij Stanton al een groot vraagteken is.

Coverfoto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen