AL Playoffs: strijd om wildcard en thuisvoordeel

De New York Yankees en Houston Astros konden intussen de champagne al ontkurken en ook de Minnesota Twins lijken bijna verzekerd van divisiewinst. Dat betekent niet dat de strijd in de American League gelopen is. Drie teams maken nog kans op een wild card en zowel de Yankees als de Astros hopen op homefield advantage in de ALCS. Hoe liggen de kansen voor al deze ploegen in de laatste weken van het seizoen?

De New York Yankees kroonden zich al tot kampioen van de AL East en hopen nu op home field advantage. (Associated Press)

WILD CARD VOOR TAMPA BAY?

De Rays zijn met de Cleveland Indians en Oakland A’s verwikkeld in een strijd om de twee wild cards. Op de websites Baseball Reference en Fangraphs worden van alle ploegen de kansen op het bereiken van de playoffs bijgehouden. Een paar weken geleden lagen die voor de Rays op z’n 80%. Tegenvallende resultaten hebben Tampa echter iets teruggeworpen. Op dit moment gaan ze nek aan nek met de Indians om de tweede wild card. Een voordeel voor de Rays is de terugkeer van Tyler Glasnow en Austin Meadows. Het resterende schema is voor hen echter verre van eenvoudig. Twee van hun laatste drie series zijn tegen hun naaste rivalen uit New York en Boston. De Red Sox zullen uit zijn op eerherstel, terwijl de Yankees het vizier gericht hebben op thuisvoordeel in het postseason.

…OF TOCH CLEVELAND?

De Cleveland Indians hopen van dit zware programma van Tampa te profiteren. Vooraf werden de Indians door de meesten getipt als gedoodverfde winnaar van de Al Central, maar die kans wordt met de dag kleiner. Hoewel statistisch de winst van de divisie nog mogelijk is, lijken de Twins hun voorsprong niet meer weg te gaan geven. Met series tegen de Philadelphia Phillies en de Washington Nationals treft het team van manager Terry Francona zelf ook nog teams die statistisch gezien kans maken op de playoffs. In Cleveland en Tampa zal er elke dag met argusogen uitgekeken worden naar de stand bij de concurrent.

ACE KEERT TERUG BIJ A’S

In de laatste weken van het seizoen kunnen de Oakland Athletics weer beschikken over hun ace Sean Manaea. De 27-jarige werper maakt na een jaar lange afwezigheid een meer dan uitstekende indruk. Daarnaast konden onder anderen de top pitching prospects AJ Puk en Jesus Luzardo recentelijk overgeheveld worden naar Oakland. Hoewel de voorsprong van twee wedstrijden krap is, geven beide websites de A’s bijna 100% kans op een wild card. Dat zou andermaal een knappe prestatie zijn van Billy Beane en co.

HOMEFIELD ADVANTAGE

De Yankees en de Astros zijn inmiddels zeker van winst in de eigen divisie, maar dat betekent niet dat ze op hun lauweren kunnen gaan rusten. Allebei de clubs zijn gedurende het seizoen in eigen huis schier onverslaanbaar gebleken en azen dus beide op het thuisvoordeel in de ALCS. Hiervoor lijken de Texanen favoriet.
In het restant van het seizoen treffen de Astros geen teams meer die nog ergens om spelen. Daarmee lijkt hun schema iets gunstiger dan dat van de Yankees, die dus nog naar Tampa moeten afreizen voor twee wedstrijden. En ook als je kijkt naar de onderliggende statistieken zoals run differential en expected win-loss dan lijkt de kampioen van 2017 de betere van de twee ploegen.

RECORDAANTAL BLESSURES

Geheel verwonderlijk is dat natuurlijk niet, als je kijkt naar het aantal blessures van de Yankees. Nog nooit zag één enkele ploeg zoveel spelers afdruipen naar de ziekenboeg. En ook nu is het nog niet voorbij. Mike Tauchman, een van de spelers die zo ver boven verwachting presteerde, viel onlangs al weg en nu voegt Dellin Betances zich ook nog eens in de lappenmand. Hier tegenover staat dan wel weer de recente terugkeer van niemand minder dan Giancarlo Stanton.

(Coverfoto: Associated Press)

Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen