Aaron Judge breekt record met 62e homerun

New York Yankees-outfielder Aaron Judge heeft eindelijk het American League-record in handen voor meeste homeruns in één seizoen. De boomlange outfielder sloeg afgelopen nacht zijn 62e homerun van het seizoen; eentje meer dan het totaal waarmee mede-Yankee Roger Maris in 1961 die andere legendarische Yankee (Babe Ruth, 60 HRs in 1927) uit de boeken sloeg. Werper Jesus Tinoco van de Texas Rangers werd in één klap een triviantvraag. Hij was de pitcher die Judge met een 1-1 count een hangende slider serveerde. Het record voor meeste homeruns in één seizoen staat nog steeds op naam van Barry Bonds (73 in 2001).

Door Hans Mulder en Jasper Roos

De 62e long ball van Judge liet relatief lang op zich wachten. Nadat hij op 29 september het record van Maris evenaarde, zat er daarna bijna een week tussen beide homeruns. Meerdere tegenstanders pitchten de outfielder ‘buiten de slagzone’ of gaven hem (al dan niet opzettelijk) vier wijd. Rangers-manager Tony Beasley gaf, voorafgaand aan de seizoensafsluitende serie met de Yankees, echter aan geen interesse te hebben in deze aanpak: Texas zou Judge gewoon in de slagzone aanvallen.

Jesus Tinoco en de Rangers maakten die belofte dinsdag inderdaad waar. In het tweede deel van de doubleheader had Judge slechts drie pitches nodig om zichzelf boven de legendarische Roger Maris te plaatsen. De outfielder was de laatste weken tijdens persconferenties redelijk cool and collected, maar Judge gaf toe dat die tik tegen de Rangers toch ook voor wat emoties zorgde. Hij was Babe Ruth al gepasseerd en met zijn 62e homer laat hij dus nu ook Roger Maris, die andere Yankee Great, achter zich.

EENZAME HOOGTE

Historisch gezien staat Judge nu op eenzame hoogte in de American League, maar wat homeruns betreft staat er in 2022 sowieso geen maat op de outfielder. Kyle Schwarber staat op respectabele afstand tweede met 46 long balls. Op de lijst met RBIs moet Judge alleen Mets-infielder Pete Alonso naast zich dulden (131). In de jacht op het record en de stress die dit met zich meebracht, heeft het slaggemiddelde van Judge een stapje terug gedaan. Met .311 bezet hij nu in de AL de tweede plek achter Luis Arraez van de Minnesota Twins.

NIET GENOEG

Natuurlijk draaide deze dinsdagavond om het record van Aaron Judge. De Yankees maken zich per slot van rekening al op voor de play-offs en de Rangers mogen zich al richten op 2023. Toch ging de wedstrijd na die historische klap in de eerste inning logischerwijs gewoon door. Dit gaf Yankees-starter Gerrit Cole de gelegenheid ook een record te vestigen. Cole pakte deze avond uit met 9 strikeouts en zette daarmee zijn seizoenstotaal op 257 K’s. Een aantal dat niet eerder door een Yankees-pitcher is gehaald. Al dit geweld was overigens niet genoeg voor de overwinning, want deze ging met 3-2 naar de Texas Rangers.

ASTERISK

Waar bij het record van Maris nog een asterisk werd geplaatst vanwege het feit dat hij meer wedstrijden in een seizoen speelde dan toenmalig recordhouder Ruth, en waar bij het record van Bonds uiteraard een dikgedrukte steroïdenstempel in het dossier staat, heeft Judge het record momenteel zonder aantekeningen in handen.

De 2.01 meter lange en 128 kilo zware Judge is een vervaarlijke, imposante verschijning in het slagperk; iemand die in 2017 al eens de Home Run Derby won en nu al 219 homeruns achter zijn naam heeft staan. ‘All Rise’ lijkt hard op weg naar zijn eerste MVP-titel uit zijn carrière. Met 131 gescoorde punten, 130 binnengeslagen runs, 16 steals, een .311 slaggemiddelde, 212 OPS+ en 10.5 WAR heeft hij voldoende accolades verzameld om de prijs van Shohei Ohtani — die zelf overigens ook geen misselijk seizoen heeft — af te nemen.

Coverfoto: Nathan Hunsinger/NYT

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen