MLB Dutch Watch: Bogaerts vindt zijn vorm, Rafaela weer belangrijk

Door toedoen van de plotseling red hot New York Mets wordt het nog akelig spannend in de wildcard-race van de National League. Zaak voor de San Diego Padres om te blijven winnen en dan is het lekker dat Xander Bogaerts en Jurickson Profar in vorm zijn. In Boston zijn Kenley Jansen en Ceddanne Rafaela met de Red Sox afhankelijk van de misstappen van anderen. Zij konden deze week vertrouwen tanken tegen de White Sox. Ozzie Albies en de broertjes Palacios zijn nog niet terug van hun blessures.

XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 376 AB, .263/.307/.375, .682 OPS, 46 R, 37 RBI, 13 2B, 9 HR, 10 SB, 91 OPS+

De Padres begonnen goed aan de laatste maand van het reguliere seizoen. Voor ze afgelopen weekend begonnen aan de serie tegen de Giants won San Diego drie van de eerste vier duels deze maand. Ook Xander Bogaerts kon tevreden zijn. Hij lijkt op tijd in vorm te komen voor het postseason en ging tegen diezelfde Giants op zoek naar bevestiging. Die kwam er in de vierde inning in de vorm van een double. Het was pas zijn dertiende tweehonkslag van dit jaar en daarmee blijft hij ver achter bij zijn “normale” aantallen. In 2022 tikte hij er 38 weg en in 2019 zelfs 52. Die dertiende op vrijdag 6 september leverde verder niet veel op. Noodzakelijk was dat ook niet, want de Padres openden dit drieluik voor eigen publiek met een degelijke 5-1 zege.

Het moet heel raar lopen wil San Francisco nog richting de play-offs gaan, maar vorig weekend bleken ze toch een taaie tegenstander. De tweede ontmoeting ging namelijk met 6-3 naar de bezoekers. Met 0-for-4 wist Bogaerts aan slag niet te imponeren. Dat lukte hem wel in de series finale op zondag. De Giants kenden een pikstart en hadden binnen de kortste keren een 6-0 voorsprong. San Diego was echter niet van plan zomaar met de witte vlag te zwaaien.

Heel voorzichtig knokten ze zich terug en Bogaerts maakte het in de achtste inning zelfs nog heel spannend. Met Jake Cronenworth op de honken sloeg onze landgenoot zijn derde homerun in de laatste negen wedstrijden. Hij bracht de Padres terug tot op één run, maar verder dan 6-7 liet San Francisco het niet komen. Zij pakten de winst in San Diego en maken de wildcard-race in de NL weer iets te spannend naar de zin van de Friars.

WISSELEND SUCCES IN SEATTLE

De trip noordwaarts naar Seattle verliep evenmin naar wens. San Diego won dinsdag de eerste ontmoeting betrekkelijk eenvoudig met 7-3, maar met 0-for-4 droeg Bogaerts daar weinig aan bij. Dat veranderde woensdag in de zevende inning van de tweede en laatste wedstrijd in deze serie. Met een RBI-single hielp Bogaerts (1-for-3) teamgenoot Jurickson Profar over de thuisplaat. De Padres scoorden in totaal 2 runs die inning, maar het leed was daarvoor al geleden. De Mariners trokken deze wedstrijd met 5-2 naar zich toe.

Door deze nederlaag stonden de Padres hun tweede plek in de NL West af aan Arizona. Wat betreft de wildcards deed deze verliespartij geen pijn. De door blessures geplaagde Braves hebben ook alle mogelijke moeite hun wedstrijden te winnen en de Mets lijken nu zelfs de betere papieren te hebben.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 50.2 IP, 4-2 (26 SV-4 BS), 3.55 ERA, 1.105 WHIP, 3.04 FIP, 20 R, 20 ER, 18 BB, 58K, 122 ERA+

Na zijn matige optreden tegen de Mets kreeg Kenley Jansen een paar dagen de tijd om zich te herpakken. Dat had deels te maken met het schema, maar op vrijdag 6 september kreeg de jongere Josh Winckowski de voorkeur om de 3-1 voorsprong tegen de Chicago White Sox over de streep te trekken. Deze tegenstander kwam niet alleen als geroepen voor Kenley Jansen, maar voor de Red Sox als geheel. De ploeg snakt al een tijdje naar goede resultaten en die waren tegen de zwakste broeder in Major League Baseball zeker mogelijk.

Dat bleek wel op 7 september. Bij een 7-2 stand voor Boston maakte voormalig Red Sox-outfielder Andrew Benintendi het nog even spannend met een 3-run homerun. Er lag in de negende inning echter een mooie taak voor Jansen om de 7-5 veilig te stellen. We hoeven het niet spannender te maken dan het was. Jansen had namelijk maar 7 pitches nodig om de Red Sox aan de winst te helpen. Nicky Lopez, Luis Robert Jr. en Benintendi hadden weinig in te brengen waardoor de 26e save voor Kenley Jansen een feit was. Het lukte de BoSox niet deze serie te sweepen, want afgelopen zondag trok Chicago met 7-2 aan het langste eind. Pas de 33e overwinning voor deze geplaagde franchise dit seizoen.

Jansen zag zijn ploeggenoten afgelopen maandag ruim, met 12-3, winnen van de bezoekende Baltimore Orioles. Een dag later bleken de O’s de bovenliggende partij en wonnen zij met 5-3. Voor coach Alex Cora geen reden om Jansen in één van die duels te gebruiken. Die reden was er woensdag wel in de derde ontmoeting. Kenley Jansen werd naar de heuvel gestuurd met de opdracht de 2-2 tussenstand te handhaven. Nadat hij van Adley Rutschman de eerste nul maakte, bereikte Colton Cowser met een single het eerste honk. Geen probleem voor Jansen. Austin Slater sloeg de bal in een dubbelspel en maakte een einde aan de inning. In de tiende trokken de BoSox het duel met 5-3 naar zich toe. Voor de cijfers van Kenley Jansen had dit geen gevolgen.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 513 AB, .279/.381/.458, .839 OPS, 83 R, 82 RBI, 26 2B, 22 HR, 9 SB, 135 OPS+

Waar Xander Bogaerts en zijn slaggemiddelde gestaag de weg omhoog zijn ingeslagen, daar geldt het tegenovergestelde voor Jurickson Profar. De outfielder zat lang (ruim) boven de .300 maar na zijn eerste All-Star Game is een dalende trend zichtbaar. Op 14 augustus wees dat gemiddelde .305 aan. Bij het ingaan van de serie tegen de Giants afgelopen weekend was daar nog .278 van over. De prestaties van de Padres hadden er niet al te veel onder te lijden. San Diego ligt op koers voor een wildcard, maar sinds kort is er wel een kaper op de kust. Lang leken Atlanta, San Diego en Arizona de wildcards onder elkaar te verdelen, maar de New York Mets hebben zich ook aan het front gemeld.

HITS KEEP COMING

Met 1-for-4 en een 5-1 overwinning begonnen de Padres prima aan het weekend tegen de Giants. Zaterdag 7 september had Profar zijn single al in de eerste inning te pakken en wist hij even later te scoren. Bogaerts sloeg de bal weliswaar in een dubbelspel, maar vanaf het derde honk kon zijn landgenoot scoren. Het zag er op dat moment nog goed uit voor San Diego, maar na negen innings was dat anders. De bezoekers wonnen met 6-3. Met 1-for-5 tilde Profar zijn bescheiden hitting streak naar vier wedstrijden. Hij was bij 2 runs betrokken, maar dit was op het scoreformulier niet te zien. Met Profar in het slagperk kon Jackson Merrill scoren na een wild pitch en Luis Arraez passeerde de thuisplaat nadat de Giants-verdediging een bal van Profar slecht behandelde. Het mocht echter niet baten, want met 7-6 was de winst voor San Francisco.

Zijn 4-game hitting streak gaf al aan dat het vizier weer wat scherper stond. Dat bleek ook wel in de twee wedstrijden in Seattle. Met 2-for-4, een doube, een walk en een run had Profar zijn aandeel in de 7-3 zege van afgelopen dinsdag. Bij een 3-2 voorsprong in de zesde inning opende hij met een ground-rule double. Met een 2-run homerun sloeg Manny Machado de Oranje-international vervolgens binnen. Ook in het tweede treffen was Profar goed voor een double en een run. Met zijn 1-for-4 aan slag zette hij zijn hitting streak op zes wedstrijden. Nog niet iets om van achterover te slaan, maar Jurickson Profar was hier wel even aan toe na zijn mindere periode.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 502 AB, .253/.281/.404, .686 OPS, 68 R, 70 RBI, 21 2B, 15 HR, 17 SB, 88 OPS+

Nu het einde van dit lange seizoen nadert, lijkt het ook Ceddanne Rafaela wat minder gemakkelijk af te gaan. Geen schande, want de rookie is immers bezig aan zijn eerste volledige jaargang. Red Sox-manager Alex Cora geeft de rappe infielder dan ook af en toe vrijaf. Dat kan weinig kwaad aangezien de Red Sox alleen nog een theoretische kans op een wildcard hebben. Hun achterstand mag dan niet al te groot zijn, maar met Detroit, Seattle en zelfs Tampa Bay in de buurt lijkt het onbegonnen werk. Rafaela en de Red Sox kregen vorige week tegen de White Sox de kans om eens lekker aan het vertrouwen te werken. En met name in het eerste duel ging dat onze landgenoot heel aardig af!

Boston had het lastig in de eerste wedstrijd. Na zes volledige innings stond er een 1-1 tussenstand op het bord in Fenway Park. Emmanuel Valdez had in die inning net vier wijd gekregen toen Rafaela de gang naar het slagperk maakte. Met een 12 pitch at-bat putte Valdez werper Matt Foster behoorlijk uit, maar Rafaela had aan 1 bal genoeg. Zijn vijftiende homerun van dit seizoen vloog naar het linksveld en leverde 2 runs op. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 3-1. Rafaela had het in ’t tweede treffen een stuk lastiger. Dit keer geen heldendaad met een 0-for-4 en 3 K’s in het duel dat met 7-5 naar Boston ging. De laatste, met 2-7 verloren, wedstrijd bekeek de rookie uit Willemstad vanuit de dug-out.

PRODUCTIEF TEGEN DE O’S

Na dat drieluik tegen de White Sox trof Boston een tegenstander van heel andere orde. De Baltimore Orioles kwamen naar Fenway Park en wilden de status als één van de beste teams in de majors nog eens onderstrepen. Afgelopen maandag hadden de bezoekers echter de pech tegen een red hot Rafaela aan te lopen. Het wilde de laatste tijd niet zo vlotten met de RBIs, maar tegen Baltimore was daar geen sprake van. De rookie liet een 2-run RBI-single in de zesde inning volgen door een 2-run RBI-double in de zevende inning. Zelf scoorde Rafaela 1 run waardoor hij een flink aandeel had in de even verrassende als duidelijke 12-3 overwinning.

Dit optreden kreeg dinsdag (1-for-4) geen vervolg. Niet van Ceddanne Rafaela en niet van de Red Sox, want die bogen met 3-5 het hoofd voor de O’s. Diezelfde cijfers stonden ook woensdag op het bord. Nu in het voordeel van Boston én na tien innings. Voor de tweede dag op rij was Ceddanne Rafaela 1-for-4 aan slag, maar die ene hit bracht in de vierde inning wel de tweede run namens de Red Sox binnen. De infielder zette zichzelf daarmee op 70 RBIs in dit seizoen. De laatste vijf sloeg hij de afgelopen dagen binnen tegen Baltimore.

Cover photo: John E. Sokolowski/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen