Lakers hebben abonnement op overtime, Suns shinen

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.

6 februari – 11 februari

DE STAND

Northwest Division: 1. Utah Jazz (20-5), 2. Portland Trailblazers (14-10), 3. Denver Nuggets (13-11), 4. Oklahoma City Thunder (10-14), 5. Minnesota Timberwolves (6-19)

Pacific Division: 1. Los Angeles Lakers (20-6), 2. Los Angeles Clippers (18-8), 3. Phoenix Suns (15-9), 4. Golden State Warriors (14-12), 5. Sacramento Kings (12-12)

Southwest Division: 1. San Antonio Spurs (14-11), 2. Memphis Grizzlies (10-10), 3. Dallas Mavericks (12-14), 4. New Orleans Pelicans (11-13), 5. Houston Rockets (11-14)

IN DE SPOTLIGHTS

ABONNEMENT LAKERS OP OVERTIME

Voor de fans van de Los Angeles Lakers was het een goede week: drie wedstrijden gespeeld, drie wedstrijden gewonnen. Maar als kers op de taart waren daar de 15 extra minuten waarin de fans konden genieten van LeBron James, Anthony Davis en de andere Lakers. Het was voor het eerst sinds 1991 dat drie opeenvolgende wedstrijden in overtime eindigden. Als eerste werden de Pistons na een dubbele overtime periode met 129-135 verslagen. James was goed voor 33 punten en 11 assists in 46 minuten.

Daarna versloegen de Lakers dankzij een triple-double van James (28-14-12 in ruim 43 minuten) na overtime de Thunder met 112-119. In de derde wedstrijd werd er ook pas in overtime van de Thunder gewonnen: 113-114. James speelde weer 40+ minuten en was met 25 punten weer belangrijk. Het is al vaker gezegd, maar wat James doet in zijn 18e jaar is bizar: drie overtime wedstrijden winnen, de belangrijkste speler zijn én elke wedstrijd meer dan 40 minuten spelen. Dan ben je echt een hele grote.

SUNS WINNEN VIER OP EEN RIJ

De Phoenix Suns beginnen op stoom te raken. Deze week werden alle vier de wedstrijden gewonnen. Zo werd er vrij eenvoudig afgerekend met de Pistons (92-109), werden de Celtics (91-100) en Cavaliers (113-119) verslagen en werden de Bucks in een spannende wedstrijd met één punt verschil verslagen (124-125). Devin Booker was belangrijk aan de kant van de Suns. Met 26,8 punten 5 rebounds en 6 assists per duel zorgde hij voor een groot aandeel. Chris Paul was deze week goed voor gemiddeld 21 punten, 4,3 rebounds en 6 assists.

DE TEGENVALLER

HOUSTON VERLIEST VIER OP EEN RIJ

De sterke reeks van Houston die ze de voorgaande weken hadden is definitief voorbij. Na zes gewonnen wedstrijden op rij werden er van de laatste zes maar liefst vijf verloren. vier hiervan waren op rij. Tegen de Spurs (111-106) was het nog vrij close, maar tegen de Hornets (94-119) en Pelicans (101-130) kwamen ze niet eens in de buurt van de overwinning. De laatste wedstrijd tegen de Heat kwamen ze dan wel weer dichterbij de overwinning: 101-94.

Het grote verschil lijkt de verdediging. Tijdens de win streak scoorden de tegenstanders van de Rockets gemiddeld 102 punten. De laatste zes wedstrijd is dat gestegen naar 111. Tel daarbij op dat ook de offense stroever is gaan lopen. Het makkelijkst is dan kijken naar het aantal gemiddeld aantal punten: 118 tijdens de winstreak tegenover 99 in de slechte reeks.

SPELER VAN DE WEEK

Onze speler van de week is Stephen Curry. Zijn record in deze week is 2-2, wat normaal gesproken niet genoeg is voor speler van de week. Met zijn statistieken maken we echter een uitzondering. Met 40,3 punten, 5,3 rebounds en 4,5 assists vul je de statsheet al aardig, maar vooral de efficiëntie waarmee Curry het doet is indrukwekkend. Zijn driepuntpercentage is maar liefst 52,5%. Ook zijn 91,7% free throw percentage is hoog, maar dat zijn we ondertussen wel van hem gewend.

VOORUITBLIK

Deze week heeft een aantal leuke wedstrijden. Zo staat zaterdagnacht de rematch tussen de Bucks en Jazz op het programma. Rond 03:00 uur word de eerste bal in de lucht gegooid. Ook de terugkeer van Kevin Durant naar de bay area staat deze week op het programma: zondagnacht 02:30 uur begint deze wedstrijd. Als laatste zijn de Nuggets en Lakers de tegenstanders van elkaar. Maandagnacht om 04:00 probeert Nikola Jokic deze keer de winst te pakken, nadat de vorige wedstrijd tegen de Lakers kansloos werd verloren.