NHL Play-Offs: Devils op matchpoint, Golden Knights klaar en Bolts hopen

In Toronto keken ze reikhalzend uit naar deze dag, want eindelijk konden hun Maple Leafs zich weer eens plaatsen voor de tweede ronde. Voor de Golden Knights is dat al bekend terrein, maar zij moesten eerst maar eens zien af te rekenen met de Winnipeg Jets. Voor de Rangers en Devils kon de champagne nog in de koelkast blijven, want daar kon nog geen beslissing vallen.

EASTERN CONFERENCE 1/4 FINALE

GAME 5: NEW JERSEY DEVILS – NEW YORK RANGERS

De pessimisten onder de Devils-fans hadden na de eerste twee wedstrijden verwacht dat deze serie klaar was, maar hun team richtte zich daarna in MSG bewonderenswaardig op. Die lijn trokken ze door voor eigen publiek, want al nog 39 tellen was het raak voor Ondrej Palat. Waar de Rangers de snelheid van de Devils aanvankelijk wisten te temmen, daar bleven ze daarna bij tijd en wijle het antwoord schuldig. Ook al omdat Akira Schmid verrassend goed presteert tussen de palen bij NJ.

De Devils staan bekend als jong en talentvol, maar in Game 5 waren het de dertigers die in eerste instantie het verschil maakten. Erik Haula (31) was namelijk verantwoordelijk voor de 2-0. Dankzij de SHG van Dawson Mercer, zijn eerste goal in de play-offs ooit, drukte ook de jeugd hun neus aan het venster. Met een vroege empty-netter bepaalde Haula, met zijn derde punt van de avond, de eindstand op 4-0.

UP NEXT:

Voor het eerst in deze serie wist een thuisteam de wedstrijd naar zich toe te trekken. Om niet al na de eerste ronde op vakantie te kunnen, zullen ook de Rangers in MSG hun eerste zege moeten boeken. Zondag (02.00 uur Nederlandse tijd) staan zij tegen alle verwachtingen in met de rug tegen de muur. Gerard Gallant zag zijn powerplay na de eerste twee wedstrijden ver wegzakken en een relatief onbekend Zwitserse goalie werpt zich voorlopig op als held van New Jersey.

Tussenstand in de serie: New Jersey leidt met 3-2


GAME 5: TORONTO MAPLE LEAFS – TAMPA BAY LIGHTNING

In een wedstrijd met zoveel druk als deze Game 5 is het lekker als je op voorsprong komt. Morgan Rielly hielp de Leafs een handje met zijn derde van de play-offs. Lang stond die voorsprong niet. Met ook zijn derde van ’t postseason bracht Anthony Cirelli het evenwicht razendsnel terug. De goal van Mikey Eyssimont kreeg de fans in Toronto even stil. Na die 1-2 waren de beste kansen voor de Bolts, die in de derde periode zelfs op 1-3 kwamen.

Vorig jaar was Nicholas Paul de held in Game 7, maar nu eiste hij al de hoofdrol op in Game 5. Een ruime voorsprong was nog geen zekerheid voor Tampa Bay, dat bewezen ze al in deze serie. De aansluitingstreffer van Auston Matthews zal dan ook voor knikkende knietjes hebben gezorgd. Nergens voor nodig, want met een empty-netter bezegelde Alex Killorn het lot van de Leafs: 2-4.

UP NEXT:

De serie gaat terug naar Tampa Bay, waar zondag (01.00 uur Nederlandse tijd) Game 6 op het programma staat. Van thuisvoordeel is in deze play-offs nauwelijks sprake en dat geldt zeker voor de Lightning. Zij verloren hun twee thuiswedstrijden en hebben dus iets recht te zetten. Coach Jon Cooper kan tevreden zijn over de vechtlust van zijn team, maar het spel van Andrei Vasilevskiy was ook hoopgevend. De goalie was zichzelf nog niet in deze best-of-7 en stond op toen zijn team hem nodig had.

Tussenstand in de serie: Toronto leidt met 3-2

WESTERN CONFERENCE 1/4 FINALE

GAME 5: VEGAS GOLDEN KNIGHTS – WINNIPEG JETS

De opdracht voor de Jets was al loodzwaar en dan keken ze in Vegas ook nog binnen de kortste keren tegen een achterstand aan. Wie anders dan Chandler Stephenson opende de score namens de Golden Knights. Winnipeg werd volledig onder de voet gelopen door de veel sterkere Golden Knights, maar pas in de tweede periode maakten zij het verschil. In een tijdsbestek van acht minuten hengelden Mark Stone, William Karlsson en nogmaals Stephenson deze serie binnen.

Met zijn derde van dit postseason redde Kyle Connor in de derde periode nog iets van eer voor de Jets. Zij konden in deze serie geen moment de vorm van de eerste maanden vinden en die vorm was noodzakelijk om ’t deze Knights moeilijk te maken.

UP NEXT:

De Vegas Golden Knights plaatsen zich als eerste team voor de tweede ronde van de play-offs. Daarin wacht de winnaar van de serie tussen LA en Edmonton. Coach Bruce Cassidy en zijn Knights kunnen dat met vertrouwen tegemoet zien, want belangrijke spelers als Mark Stone, Jack Eichel en William Karlsson tonen op de juiste momenten hun klasse. Goalie Laurent Brossoit was een twijfelgeval, maar weerde zich kranig tegen de Jets.

Eindstand in de serie: Vegas wint met 4-1

Cover photo: Tom Horak/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen