Beijing 2022 recaps: Finnen hopen op ontbrekend goud, ROC gaat voor prolongatie

De strijd om het goud in Beijing gaat tussen Finland en titelverdediger ROC. Deze teams overleefden elk een spannende halve finale en stuurden respectievelijk Slowakije en Zweden naar de strijd om het brons. Zondag richten we ons op de finale, maar eerst blikt SportAmerika terug op twee enerverende halve finales.

FINLAND – SLOWAKIJE 2-0

Een weerzien tussen twee oude bekenden. Finland en Slowakije openden dit olympisch toernooi vorige week tegen elkaar en toen wonnen de Finnen afgetekend met 6-2. Zo groot als de score doet vermoeden, was het krachtsverschil echter niet. De Slowaken openden sterk en Juraj Slafkovsky had niet lang nodig om de harten voor zich te winnen. De tiener was goed voor beide Slowaakse treffers, maar tegen de geslepen Finnen waren ze niet opgewassen.

Finland begon ook als de grote favoriet aan de halve finale en nu waren ze gewaarschuwd voor de kracht van Slowakije. Slafkovsky en de zijnen waren immers verantwoordelijk voor de uitschakeling van Team USA. Met een finaleplaats in zicht gaf Slowakije ook nu weer goed partij aan de Finnen. De wereldkampioen van 2019 kreeg de wedstrijd die het wilde. Met hun oerdegelijke defensie probeerden ze hun stempel op deze halve finale te drukken. De Finnen wisten ook maar al te goed dat hun kans wel zou komen.

WEER MANNINEN!

Sakari Manninen was in de groepswedstrijd al een plaag voor de Slowaakse defensie. De aanvaller van Salavat Yulaev Ufa heeft in de KHL zijn vizier op scherp staan, maar weet in Beijing de weg naar de goal ook wel te vinden. Met name naar de Slowaakse goal, want diep in de eerste periode was het weer Manninen die Slowakije pijn deed. Petteri Lindbohm en Sami Vatanen kregen een assist achter hun naam, maar Manninen was (weer) de gevierde man.

In de tweede periode schakelden de Slowaken een versnelling hoger. Marek Hrivik leek Harri Sateri te kloppen, maar de captain faalde in de afronding. Dit leek de Finnen weer even wakker te schudden, maar de favoriet kon een 5-on-3 niet omzetten in een goal. Deze halve finale ontwikkelde zich als een clash der zwaargewichten, waarin geen van de teams voor de ander onder wilde doen. Er werd gestreden om elke centimeter ijs, maar Finland had natuurlijk nog altijd die voorsprong op het bord.

De Finnen begonnen slordig aan de derde periode met een powerplay, waarin de Slowaken eigenlijk gevaarlijker waren. Slafkovsky en Michal Kristof weigerden hun Slowakije echter langszij te schieten. Finland herpakte zich ook weer snel en wist dat de tegenstander met een wanhoopsoffensief zou komen bij deze stand. Inderdaad werd goalie Patrik Rybar in de laatste minuut naar de kant gehaald en dat was het moment waar de sluwe Finnen op hadden gewacht. Harri Pesonen zag zijn kans én ’t vijandelijke doel schoon en had geen enkele moeite de puck in het lege doel te schuiven.

DRIE KEER IS SCHEEPSRECHT?

Deze 2-0 was de beslissing in dit duel en Finland wist dat het zich mag gaan opmaken voor de derde olympische finale in de geschiedenis. Twee keer (in 1988 en 2006) was er zilver voor de Finnen, maar nu is het de bedoeling dat ze eindelijk eens op het hoogste treetje komen te staan. Komende zondag (5.10 uur Nederlandse tijd) gaat dit ervaren Finland op jacht naar die ene prijs die nog ontbreekt in de indrukwekkende prijzenkast van de Lejonen.

ROC – ZWEDEN 2-1 (na SO)

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen het ROC en Zweden waren de verwachtingen hooggespannen. Dit zou zo maar eens dé wedstrijd van het toernooi kunnen worden. De reguliere zestig minuten waren al zenuwslopend, maar de overtime en daarna komende shootout deden het bloed van de Russische en Zweedse fans al helemaal tot het kookpunt doen stijgen.

Met een finaleplaats in het vooruitzicht begonnen ROC en Zweden aan de tweede halve finale van de dag. Het wedstrijdbeeld schommelde heen en weer maar aanvallend konden de Zweden in eerste instantie geen vuist maken tegen de ijzersterke blue-line van het ROC. Na een doelpuntloze eerste twintig minuten, opende het ROC na vijftien seconden in de tweede de score. Anton Slepyshev ontving de puck aan de linkerkant van de neutrale zone en gaf met een prachtige schijnbeweging Johansson het nakijken, 1-0.

De gelijkmaker van captain Anton Lander volgde zes minuten in de derde periode. Op de rebound tikte hij de puck langs goalie Ivan Fedotov en trok de stand weer in evenwicht, 1-1. De equipe van Johan Garpenlöv rook bloed en maakte vrijwel direct na de face-off andermaal een doelpunt. Een scrimmage voor het Russische doel liet Lander bijna zijn tweede treffer noteren. Het restant van de wedstrijd werd een schaakspel waarbij beide formaties weinig risico namen.

ROC VIA GRITSYUK NAAR FINALE TEGEN SUOMI

De overtime stond bol van de spanning en de vele wisselingen in de 3v3 formaties lieten de tien minuten aanvoelen als een eeuwigheid. Gescoord werd er echter niet meer en mochten de teams zich gaan opmaken voor een zenuwslopende shootout.

Zelfs de vijf reguliere pogingen in de shootout lieten nog geen beslissing optekenen, waarmee menig bloeddruk door het dak ging. Nadat Zweden op matchpoint kwam, faalde Yegor Yakovlev niet en beslechtte Arseni Gritsyuk oog in oog met Lars Johansson het lot van Tre Kronor.

Ondanks het verlies heeft Zweden nog altijd iets om voor te spelen. In de strijd om het brons staan ze tegenover het Slowakije van toernooisensatie Juraj Slafkovsky. Het 17-jarige toptalent heeft reeds vijf goals op zijn naam staan en staat samen met Lucas Wallmark bovenaan het topscorersklassement in Beijing. Anton Lander en Sakari Manninen volgen met vier treffers.

UP NEXT

Vanmiddag om 14:10 uur Nederlandse tijd strijden Zweden en Slowakije om de bronzen medaille. De finale wordt zondag om 05:10 uur Nederlandse tijd afgewerkt. Zet die wekker, want spektakel gegarandeerd!

Cover photo: Martin Divisek

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen