TNF: Browns winnen klassieke AFC North-wedstrijd tegen Steelers

Vorige week stond er tijdens Thursday Night Football een wedstrijd op het programma tussen rivalen in de AFC West. Deze week was de rivaliteit tussen de teams nog een stuk groter. In de AFC North namen de Cleveland Browns het namelijk op tegen de Pittsburgh Steelers.

De vorige keer dat deze teams het tegen elkaar opnamen speelde Ben Roethlisberger zijn laatste thuiswedstrijd. In de laatste wedstrijd van Big Ben op Heinz Field lieten de Steelers, bijna traditiegetrouw onder Roethlisberger, de Browns kansloos. Vooral T.J. Watt was ijzersterk in die wedstrijd. Voorlopig is Pittsburgh hem nog kwijt door een blessure en blijft de passrush voor de Black & Gold Brigade een probleem. Beide teams wonnen in week 1, maar verloren vervolgens hun tweede wedstrijd. Het onderlinge resultaat was voor deze wedstrijd 79-61-1 in het voordeel van Pittsburgh.

Opstartproblemen

Na de tweede 3-and-out drive op een rij voor Cleveland -Pittsburgh had overigens ook al een keer gepunt- moest het team weer punten. Een speler van de Steelers raakte de punt aan en zorgde ervoor dat Pittsburgh mocht beginnen op de 48-yardlijn van de Browns. Pittsburgh moest echter genoegen nemen met een field goal. Chris Boswell scoorde deze niet. Zijn bal werd bevangen door de wind en waaide rechts van de upright. Nick Chubb brak de drive erna los en rende voor 37 yards, zo bracht hij de Browns in de redzone. Kort daarna ving Amari Cooper een pass van Jacoby Brissett en liep de endzone in om de Browns een 7-0 voorsprong te geven.

Pittsburgh reageerde met een geweldige one-handed catch van rookie George Pickens. Zijn OBJ-esque catch hield de drive van Pittsburgh in leven. De catch bracht ze ook gelijk op de 18-yardlijn van Cleveland. Het zou cruciaal blijken. Een aantal plays later zorgde een run van vijf yards van Najee Harris ervoor dat beide teams weer in evenwicht kwamen.

Wedstrijd komt tot leven

Een flea flicker bracht de Browns op de helft van de Steelers. Het gaf Cleveland vertrouwen en zorgde ervoor dat ze steeds meer in hun ritme kwamen. De endzone werd een aantal minuten later dan ook gevonden door David Njoku. De tight end ving een harde pass van Brissett om de Browns weer op voorsprong te zetten. Cade York mistte vervolgens het extra punt, zo kwam de tussenstand op 13-7. Het antwoord van Pittsburgh liet niet lang op zich wachten. Deze keer geen spectaculaire drive, maar juist methodisch. Mitch Trubisky rondde de drive af met een korte run om de stand gelijk te trekken. Deze keer schoot Boswell de bal tussen de palen en zette met zijn extra punt de Steelers op voorsprong.

De Browns gooiden daarna het tempo omhoog. Brissett zocht tijdens deze drive vooral zijn tight end Njoku. Een aantal catches van hem, samen met een korte run van Nick Chubb, zorgde ervoor dat Cleveland de bal al snel op de helft van de Steelers kreeg. Direct na de two-minute warning rende Kareem Hunt voor 11 yards om de Browns verder op de helft van Pittsburgh te krijgen. Na een aantal mislukte plays ving David Bells een pass van Brissett en haalde net niet de first down.

Met twee yards te gaan ging Cleveland voor de first down, de wind maakte een field goal namelijk te lastig. Even leek Cooper tijdens 4th down een pass te vangen, maar de review wees uit dat de pass incomplete was. Hierdoor kregen de Steelers de bal terug met nog halve minuut op de klok. Ook de Steelers brachten de bal snel op de helft van de tegenstander. In navolging van de Browns haalden ook zij niets uit deze drive. Wel gingen de Steelers met een voorsprong van 1 punt de rust in.

Low-scoring derde kwart

De Browns begonnen de eerste helft met de bal wat betekende dat de Steelers de tweede helft de bal ontvingen. Door een knappe hordesprong van Harris hield Pittsburgh hun aanval in beweging. Ondanks deze knappe hurdle zette Pittsburgh uiteindelijk geen punten op het bord om de tweede helft te starten, de bal moest weggepunt worden naar Cleveland.

De volgende drive van de Browns begon goed. Brissett vond Cooper voor een gain van 28 yards. Een korte pass naar Njoku zorgde vervolgens dat de Browns zich al snel op de helft van de Steelers bevonden. Stukje bij beetje kwam Cleveland dichter bij de endzone van Pittsburgh. Een run van 9 yards van Hunt tijdens 4th down zorgde ervoor dat de Browns de endzone begonnen te ruiken. Wel verloren de Browns tijdens deze play OL Jedrick Wills met een blessure. Uiteindelijk haalden de Browns de endzone niet. York maakte wel de field goal en zette Cleveland zo op een voorsprong van 16-14.

Geen comeback deze week

Voor deze wedstrijd was er geen defense die meer snaps had gespeeld dit seizoen dan die van Pittsburgh. De vermoeidheid begon dan ook toe te slaan in het vierde kwart. Na een aantal runs, waar de Steelers-D zich niet op zijn best toonde, bevond Cleveland zich op de 1-yardlijn. 4th-and-goal bleek geen probleem voor Chubb. Hij scoorde en breidde zo de voorsprong uit naar 23-14 met nog 9,5 minuten op de klok.

Beide teams hadden daarna moeite om aanvallend iets op te zetten. Met nog zo’n drie minuten op de klok zagen de Steelers eindelijk in dat ze haast moesten maken. Twee passes van Trubisky naar Pat Freiermuth bracht Pittsburgh naar de 26-yardlijn van Cleveland. Een 1st down werd niet gehaald en dus kozen de Steelers voor een field goal. Boswell maakte geen fout en zette de stand op 23-17. Pittsburgh had nog maar één time-out en ging daarna dus voor de onside kick.

Vorige week veroverden de Browns de onside kick tegen de Jets niet. Wederom vingen ze de bal niet, gelukkig voor de Browns kregen de Steelers een penalty tegen en rolde de bal ook nog buiten de lijnen. Met nog 1:46 op de klok en een enkele time-out moesten de Steelers voorkomen dat de Browns een 1st down haalden om nog enigszins een kans te hebben. Dit lukte, maar de Steelers kregen de bal terug met nog negen seconden te spelen op hun eigen 4-yardlijn. De Steelers probeerden nog een wonder te forceren met wat lateral en backwards-passes. Dit ging fout en Denzel Ward dook voor Cleveland op de bal in de endzone van Pittsburgh. Zijn touchdown zette de eindstand van 29-17 op het bord en zorgde ervoor dat Cleveland de derde Thursday Night Football van het jaar won.

Previews van de andere wedstrijden van deze week lezen? Klik dan hier!

Coverfoto: David Richard/Associated Press